Европейската комисия увеличава с 30 милиона евро своята подкрепа за района на Африканския рог, помагайки на един милион души в Сомалия и Етиопия, които спешно се нуждаят от хуманитарна помощДата10.02.2018
Размер44.89 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 11 октомври 2012 г.Европейската комисия подобрява устойчивостта чрез спешна помощ в района на Африканския рог

Европейската комисия увеличава с 30 милиона евро своята подкрепа за района на Африканския рог, помагайки на един милион души в Сомалия и Етиопия, които спешно се нуждаят от хуманитарна помощ. Основната цел е да бъдат финансирани незабавни животоспасяващи дейности, като голяма част от тези средства са предназначени да помогнат на уязвимите общности да изградят устойчивост на бъдещи бедствия.

Новото финансиране е от резерва на Комисията за спешна помощ и с него общият размер на хуманитарната помощ на Комисията за региона тази година става 162 милиона евро.

По-голямото количество валежи и непрекъснатата хуманитарна помощ допринесоха за подобряване на продоволствената сигурност в целия район на Африканския рог в сравнение с острата хуманитарна криза там през миналата година, когато за първи път от 1992 г. насам ООН обяви положение на глад в части на Сомалия.

Въпреки това повече от два милиона души в Сомалия все още не разполагат с достатъчно храна и зависят от хуманитарната помощ. От началото на тази година броят на хората в Етиопия, нуждаещи се от хуманитарна помощ, се е увеличил с 16 %, а повече от 100 000 души бяха засегнати от неотдавнашните наводнения.

Освен това Етиопия е убежище на над 368 000 бежанци от съседни държави, а в Сомалия вътрешно разселените лица са повече от 1,3 милиона.

„Благодарение на непрекъснатата хуманитарна помощ и на по-добрите метеорологични условия положението в региона се подобри, но повече от девет милиона души в района на Африканския рог все още се нуждаят от храна, подслон, вода и защита. В района има над 1,5 милиона вътрешно разселени лица и 1,2 милиона бежанци“, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на хуманитарната помощ, гражданската защита и реакцията при кризи.

„Нашата основна цел е да помогнем на уязвимите хора да оцелеят, но най-добре можем да постигнем това, като едновременно подсилим тяхната устойчивост и им помогнем да се подготвят за следващото бедствие, което неизбежно ще ги сполети“.

Като насърчават намирането на дългосрочни решения за хроничните проблеми на района на Африканския рог (рискове от суша, несигурност, слаба способност на общностите да устояват на сътресения, несигурен поминък), новите средства ще бъдат насочени към местните общности и към разселените поради конфликтите и глада лица.

Средствата ще бъдат отпуснати чрез стратегията на ЕС SHARE (Подпомагане на устойчивостта на района на Африканския рог), която се превърна в един от основните инструменти за предоставяне на помощта на ЕС за този район след началото си тази година.

В стратегията SHARE са обединени хуманитарни ресурси и капацитет за дългосрочно развитие, които са насочени към премахване на първопричините за хранителните кризи с цел предотвратяване на повторното им възникване.

С тези нови средства ще бъде подпомогнато бързото възстановяване на уязвимите групи от населението в района на Африканския рог от сътресенията, пред които са изправени всеки ден.

Помощта ще бъде насочена към най-силно нуждаещите се и ще бъде предоставена чрез хуманитарните партньори на Европейската комисия в тази област, включително агенции на ООН и неправителствени организации.

Контекст

Миналата година районът на Африканския рог беше засегнат от една от най-тежките суши през последните 60 години, което предизвика голяма хуманитарна криза, засягаща повече от 13 милиона души в Кения, Етиопия, Сомалия и Джибути.

Като един от водещите световни донори на хуманитарна помощ за този район Европейският съюз (Европейската комисия и държавите членки) бързо предприе действия за справяне с хуманитарната криза в района, предоставяйки 807 милиона евро за хуманитарна помощ от началото на 2011 г. насам. Само Европейската комисия предостави 181 милиона евро на близо 6,5 милиона души през 2011 г.

Районът на Африканския рог е изправен пред все по-чести и тежки суши. В същото време нарастването на населението, увеличеният натиск върху ресурсите, несигурността и продължителната геополитическа нестабилност доведоха до това, че за най-бедните общности справянето със сушите и възстановяването след тях стана по-трудно.

С цел да се подобри продоволственото осигуряване в дългосрочен план и да се изгради способност на населението да се справя с бъдещи суши в района на Африканския рог, тази година Европейската комисия стартира даде начало на стратегията „SHARE — подпомагане на устойчивостта на района на Африканския рог“. Тази стратегия е съвместна инициатива за хуманитарна помощ и помощ за развитие за подобряване на възможностите на хората, общностите и държавите да се справят с продължителни и сериозни извънредни ситуации.

С бюджет от над 270 милиона евро стратегията SHARE финансира различни проекти: от лечението на тежко недохранване при бебетата до по-доброто управление на природните ресурси, здравето на селскостопанските животни и търговията, селското стопанство (по-добри и адаптирани практики, напояване в малък мащаб), алтернативните дейности за генериране на доходи и основните услуги (водоснабдяване, санитарно-хигиенни услуги).

На 3 октомври комисарят по развитието Андрис Пиебалгс и комисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева предложиха нова инициатива за подпомагане на уязвимите общности в света при изграждането на устойчивост към бъдещи кризи. В съобщението „Подходът на ЕС към устойчивостта към кризи: уроците от продоволствените кризи“ се посочват поуки от опита, натрупан при действията в отговор на неотдавнашните продоволствени кризи, както и описание на мерките, с които Европейският съюз ще подпомага уязвимото население, за да се намали въздействието на бъдещи кризи.

За повече информация

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на комисар Георгиева:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Информация за района на Африканския рог:http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/hoa_en.pdf

Уебсайт на инициативата SHARE:http://ec.europa.eu/echo/policies/resilience/share_en.htm

Уебсайт, посветен на устойчивостта:http://ec.europa.eu/echo/policies/resilience/resilience_en.htm

Съобщение „Подходът на ЕС към устойчивостта към кризи: уроците от продоволствените кризи“:http://ec.europa.eu/europeaid/what/food-security/index_en.htm

За контакти:

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)IP/12/1092

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница