Иновационната политика на Волейболен Клуб „цскаДата20.08.2018
Размер43.33 Kb.ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”


Стопански факултет

КУРСОВА РАБОТА


по

ИНОВАЦИОННА ПОЛИТИКА

Тема: Иновационната политика на Волейболен Клуб „ЦСКА”

Изготвил: Проверил:

Инна Стоичкова доц. Р. Чобанова

Фак.№ 1587

спец. Маркетинг

София, 2012 г.

Волейболен клуб “ЦСКА” води съществуването си от 1948 г. като волейболна секция в състава на спортно дружество “ЦДНА”. От края на 1993 г. волейболният клуб се обособява като самостоятелно юридическо лице с нестопанска цел, като запазва името с абревиатура “ЦСКА”, посредством което е известен в страната и чужбина. Спортната база, която използва клуба е собственост на Министерство на отбраната на Република България и е предоставена за ползване по силата на договор, в който са уредени и въпросите за представяне на Българската армия в Международната организация за военен спорт.

Сградата на волейболна зала “ЦСКА”, помещаваща се в гр. София, 4-ти км. дава възможност за нормална комуникация и провеждане на спортни събития. Съществуват всички необходими помещения за функционирането на такъв род съоръжения, като бани, съблекални, стаи за треньорите, канцеларии за ръководството, помещения за обслужващия персонал, зала за пресконференции и пр.

Волейболен клуб „ЦСКА” е обществена организация и не се занимава с търговска дейност.

Иновационната политика е свързана предимно с процесова иновация. През последните 3 години ВК „ЦСКА” е въвело нови технологични процеси създадени основно от други предприятия.

Най-важната процесова иновация за последните 3 години е компютърно статистически софтуерен продукт „Data Project Sport” – “Data Volley” за въвеждане в реално време на всички игрови действия по време на волейболен мач. Този продукт спомага за изследване на индивидуалните и отборни игрови действия на състезателите. Тази програма е използвана в почти всички отбори в света – както клубни, така национални и дава възможност за пълна информация за играта на отборите по време на самия мач, включително при разузнаването на противника преди срещите. За да бъде професионално използвана програмата за статистика “Data Volley” е нужно компютърно оборудване (лаптоп) и специално обучен и квалифициран статистик. Този специалист въвежда чрез специални кодове в компютъра всички игрови действия на отборите – за всеки състезател се използва индивидуален код, а всеки отделен елемент - друг код.

През 2001 г. Волейболен клуб „ЦСКА” за първи път в България въвежда компютърно статистически софтуерен продукт „Data Project Sport” – “Data Volley”, от 2002 г. благодарение на фирмената политика националните отбори мъже и жени започват да използват това нововъведение. В последствие 5 отбора (българския волейболен елит се състои от 8 отбора) закупуват и започват да използват този софтуерен продукт. Тази иновация е не само най-важната за клуба, но и най-успешната за българския волейбол.

Друга важна процесова иновация е свързана с рехабилитацията и възстановяването на състезателите и е електротерапевтичният уред „ДиаДенс”. Този уред е иновация не само във волейбола, а и в медицината. Той е предназначен за въздействие върху зоната с болки, огнищата на нарушения, рефлексогенни зони и акупунктурните точки на тялото. Уредът се използва за комплексно лечение на заболявания свързани с болка и нейните еквиваленти, за остраняване на следоперативни и травматични болки, умора на мускулите и други. Наличието на няколко режима на стимулация, както и използването на манипулационна техника осигурява безопасно и комфортно лечение.

През последните години ВК „ЦСКА” няма неуспешни иновационни проекти за внедряване на нови процеси.

През последните 3 години Волейболен клуб „ЦСКА” въвежда използването на интернет от целия персонал, както и използването на електронна поща. През 2004 година ВК „ЦСКА” създава и въвежда собствена интернет страница, която съдържа цялостна информация за клуба, състезателите и резултатите на отделните отбори. Сайтът е първия по рода си клубен волейболен сайт в България. Клубът инвестира средства в специалист, който да го поддържа 24 часа в денонощието.

Във връзка с подобряването на тренировъчния процес клуба оборудва специално помещение с перални и сушилни, както и нае човек, който да се грижи за екипите на състезателите, както по време на състезания, така и в ежедневните тренировки.

Волейболен клуб „ЦСКА” е осъществявало разходи за иновационни дейности. От 2001 г. започва да инвестира в гореописаните иновации и цялостната стойност възлиза на 100 000 лева.

През текущата година заетите с изучаване и използване на въведените иновации са 6.

През последните 3 години Волейболен клуб „ЦСКА” не е осъществявало научна и изследователска дейност и не е кандидатствало за патенти.

Основните цели на клуба при въвеждане на технологични новости е главно да се подобри спортно-техническото ниво на състезателите, които клуба създава.

Главните източници на иновационните идеи се въвеждат в клуба от управленски органи и лица. Треньорите в клуба предлагат на ръководството да бъдат закупени или реализирани иновационните технологии въз основа на опита на водещите чуждестранни клубове в Европа и света.

Волейболен клуб „ЦСКА” няма договорености за сътрудничество за иновационни дейности с други предприятия през последните 3 години и не е получавало централна държавна подкрепа за иновационни дейности.

Волейболен Клуб „ЦСКА” провежда иновационна политика свързана само с технологичните иновации. Предвид това, че финансовите средства на клуба са само от спонсори, Волейболен клуб „ЦСКА” трябва да вложи средства в иновации свързани с рекламната дейност.

Пример за такава иновация е обсъждания проект за изграждане на видеостена, която да обезпечи интерактивност на рекламите по време на спортните състезания.

По този начин клуба ще може да предложи модерни начини за реклама на своите спонсори и това ще спомогне за намирането на нови.

Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница