Как да се предпазим от ехинококоза /Кучешка тенияДата22.07.2016
Размер24.34 Kb.
КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ЕХИНОКОКОЗА
/Кучешка тения /
Кучешката тения е eдно от най-тежко протичащите паразитни заболявания, което води до продължителна нетрудоспособност, нерядко към трайна инвалидизация, чести рецидиви, а понякога и до смърт.

Източник на заразата е кучето, в червата на което се развива полово зрялата форма на кучешката тения. Кучетата се заразяват след консумация на сурово месо и опаразитени с ехинококови мехури вътрешности на заклани животни. Междинни гостоприемници са човекът и почти всички видове селскостопански животни и диви бозайници, при които се развива междинен стадий на тенията, наречен ехинококова киста. Човек се заразява най-често чрез пряк контакт с опаразитените кучета - целуване, милване, игра с тях и по косвен път при консумация на недобре измити плодове, зеленчуци и хранителни продукти, замърсени с яйцата на кучешката тения. Погълнатите от човека яйца на тенията освобождават зародиши, които по кръвен път могат да засегнат всички органи и системи на човешкото тяло.

От зародишите постепенно се развиват ехинококови кисти, които имат размери от просено зърно до човешка глава.

Тежестта на заболяването у човека е в зависимост от броя, големината на ехинококовите кисти и тяхната локализация в различните органи. Заболяването наподобява симптомите на бавно развиващ се тумор. Непрекъснато растящите ехинококови кисти притискат механично органите и тъканите, като нарушават функциите им. Безсимптомният период може да продължи месеци и години, поради бавното нарастване на ехинококовите мехури. При локализацията на мехура в черния дроб се появява тежест и притискане в областта на дясното подребие, а по-късно постоянна тъпа болка на същото място. При локализация в белите дробове симптомите наподобяват бронхит или пневмония.

Особено важно е още в началото на появата на подобни симптоми да се осъществи консултация с лекар. Съществуват сигурни образни и лабораторни методи за разпознаване на болестта.

Новооткритите болни за 2011 г. са 31, от които с рецидив 4, всички са лекувани.

По локализацията на кистите:


черен дроб - 16

бял дроб - 6

множествени - 2

сърце - 1

други органи - 2По възраст заболеваемостта е, както следва: 4 лица до 19 год., 15 от 24 до 52год., 8 над 66 год.

Паразитолозите смятат, че броят на оперираните е само върхът на айсберга, а скритата заболеваемост е доста по-висока. Лечение на ехинококозата е предимно хирургично, като рецидивите налагат извършването на нови операции. Ранното откриване на заболяването е гаранция за успешното излекуване на болния.

Индивидуалната профилактика е свързана със спазването на няколко основни изисквания:  1. Преди консумация плодовете и зеленчуците да се измиват обилно с вода.

  2. Измиването на ръцете след контакт с куче е задължително.

  3. Кучетата да не се хранят със сурово месо или вътрешни органи от заклани или умрели животни.

  4. Редовно обезпаразитяване на кучето с противопаразитни средства.

  5. Децата да не се оставят да играят на места, до които имат достъп безстопанствени кучета.

Особено важен е ветеринарносанитарният контрол, както за домашните любимци, така и при клането на животни.

Ехинококозните органи на заразените животни се унищоват задължително.При съмнение за кучешка тения се консултирайте с лекар паразитолог. Направете си серологично изследване за ехинококоза в паразитологична лаборатория.
Издават: Дирекция ПБПЗ и Дирекция НЗБ

при Регионална здравна инспекция гр. Бургас


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница