Профилактика на вирусен хепатит тип аДата16.10.2018
Размер39.34 Kb.
ПРОФИЛАКТИКА НА ВИРУСЕН ХЕПАТИТ ТИП А

Вирусният хепатит А е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на черния дроб и поява на жълтеница. Източник на заразата е болният човек. Основни пътища за предаване на инфекцията са водния, хранителния и контакно-битовия.

Най-много заболявания се регистрират в детската и юношеската възраст.

Инкубационният период при вирусен хепатит тип А е с различна продължителност от 14 до 50 дни. Най-характерни симптоми са отпадналост, лесна уморяемост, сънливост, гадене, болки в дясното подребрие, температура до 38 ºС, промяна в настроението, раздразнителност. След 2 до 5 дни се появява пожълтяване на склерите на очите, лигавиците и кожата.

Заболяването може да протече с поява на жълтеница или без жълтеница. При типичните случаи се наблюдават:


 • преджълтеничен стадий: проявява се отпадналост, лесна уморяемост, грипоподобни симптоми-висока температура, мускулни и ставни болки, болки в корема, гадене, повръщане, безапетитие, тежест и болки в дясното подребрие, диария или запек. Този стадий продължава от 3 до 7 дни.

 • Жълтеничен стадий: пожълтяване на склерите на очите, устната лигавица и кожата, потъмняване на урината, обезцветяване на изпражненията, отпадналост.

При благоприятно протичане, състоянието на болния се възсрановява за 1-2 седмици. Според тежестта на протичане клиничните форми са леки, среднотежки и тежки. Диагнозата се основава на клинични и епидемиологични данни, както и на резултатите от параклинични и серологични изследвания. Болният е заразен предимно в периода преди поява на жълтеницата, като голяма роля за разпространяване на заболяването имат болните при които заболяването протича без пожълтяване и в лека форма.

Вирусът се отделя с фекалиите, урината и слюнката на болният.

Замърсените ръце имат съществена роля в предаването на вирусен хепатит тип А. Важен фактор за предаване на инфекцията имат и замърсени хранителни продукти, съдове за хранене – чинии, лъжици, чаши и др.

Мерките за предпазване от заразяване са: • повишаване на санитарната и здравна култура на населението

 • спазване на добра лична хигиена

 • редовно провеждане на профилактична дезинфекция и дезинсекция

 • изолация на заболелите и лечение

 • медицинско наблюдение и изследване на контактните лица на заболели от вирусен хепатит тип А

 • провеждане на имунизация с противохепатитна А ваксина – профилактично и на контактните лица на заболели от вирусен хепатит А.

Ваксината не е задължителна, съгласно Имунизационния календар на Република България, а е препоръчителна. Същата може да се закупи от аптечната мрежа и да се постави при личните лекари или в имунизационен кабинетна РЗИ-Бургас.

Издава: Дирекция ПБПЗ и Дирекция НЗБ

РЗИ гр. Бургас

ПРОФИЛАКТИКА НА ГРИПА

Грипът все още не е напомнил за себе си, но сега е времето да се вземат мерки срещу него, като се имунизираме. Противогрипната ваксина предпазва от заболяването голям процент от хората, които са си я поставили, или значително намалява тежестта му.

Противогрипните ваксини може да се прилагат на възрастни и на деца от 6 мес. възраст. Те съдържат незаразни, убити вируси и подготвят организма за защита от грипните вируси. Понасят се добре. Ваксината “Ваксигрип” намаляват риска от разпространение на грипа сред членовете на семейството, затворените колективи - детски градини, училища, домове, работнически колективи. Ефективността на противогрипните ваксини е безспорно доказана. Те предотвратяват разболяване и хоспитализация, както и защитават живота на хората от рисковите групи – хронично болни, възрастни хора над 60 год., деца.

Ваксинацията е единственият досега създаден специфичен метод за предпазване от грип. При нея в организма се въвеждат само необходими частици от грипния вирус (т. нар. антигени), които позволяват създаването на специфична имунологична памет и изграждане на специфични противогрипни антитела. При попадане на грипен вирус в организма, имунната система вече е “готова за действие”, унищожава попадналия вирус и предпазва индивида.Напомняме Ви, че месеците септември, октомври и ноември са най-подходящите за противогрипна ваксинация по две причини:

 • организмът да има достатъчно време да изгради имунитет;

 • хората са все още здрави – условие, което е задължително за ваксинацията.

Противогрипните ваксини съдържат щамове, които СЗО е прогнозирала като най-близки в антигенно отношение до тези, които ще ни атакуват през сезон 2011-2012.

След закупуване на ваксината, тя трябва да бъде съхранявана в хладилник, но в сектор с плюсова температура (от +2С до +8С). Не бива да се ваксинирате, ако сте болен от грипоподобно заболяване с температура, кашлица, хрема. Ваксината е изцяло противопоказана за алергичните към яйчен белтък.

Имунитетът срещу грипа се изгражда 15-20 дни след ваксинацията. Той трае цяла година, като най-силен е през първите шест месеца. Ваксинирането може да бъде съпътствано с леко неразположение и болки на мястото на ваксинацията за около денонощие.

Особено препоръчително е ваксинирането на деца, възрастни хора, пациенти с: • хронични белодробни заболявания – хроничен бронхит, астма, туберкулоза и др.

 • хронични сърдечно-съдови заболявания – хипертония, сърдечна недостатъчност и др.

 • хронични бъбречни заболявания

 • анемии

 • намален имунитет, вкл. болните от СПИН, както и лица, които работят в затворени колективи и места с повишен риск от заразяване - училища, здравни заведения, градския транспорт, войнишки колективи, живеещи в общежития и др.

Имунизационен кабинет при РЗИ – Бургас разполага с противогрипна ваксина “Ваксигрип” – цена с поставянето 11.75 лв. Имунизация срещу грип може да се направи при личните лекари.

Издава: Дирекция ПБПЗ И Дирекция НЗБ

РЗИ гр. Бургас

Септември 2011г.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница