Как ще ни стигнат… европейцитеДата10.09.2017
Размер346.91 Kb.Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
27.08.2016
Национални вестнициКак ще ни стигнат… европейците


Банкеръ  стр. 14  

За българското здравеопазване обикновено се говори или лошо, или нищо… Половината ни болници са почти във фалит. Пациентите у нас доплащат най-много към осигуровките си. Лекарите постоянно недоволстват от доходите си, от условията на работа и от бюрокрация. А здравната каса се изпразва с първите лъчи на лятното слънце. Наред с появилите се през последните няколко години частни клиники, които се опитват да променят правилата на играта в посока към качествени медицински услуги на поносима цена, на болничната сцена се кани да излезе още един голям играч с добре подплатени амбиции да промени визията на здравния ни пазар.

Става дума за светилото в българската кардиология проф. Александър Чирков. След дълги проектни и финансови перипетии най-накрая стартира мегапроектът му “Черноморска болница". Амбицията на Чирков е това да бъде най-модерната болница не само у нас, но и в целия Евросъюз. Лечебницата ще бъде специализирана в любимите на професора дисциплини - кардиологията и сърдечните трансплантации. Тя ще бъде изградена върху площ от 12 000 кв. м -, от тях 11 000 кв. м са застроена площ.

Към предполагащите иновации отделения по диагностика на сърдечносъдовите и белодробни заболявания ще бъдат добавени звена за обща хирургия, по урология и ортопедия. В болницата ще има и модерно отделение за спешна помощ.

Въпреки рестрикциите за нови договори, които е наложила здравната каса, проф. Чирков е убеден, че осигурителният фонд ще работи с него.

"Черноморската кардиоклиника ще работи със здравната каса. Получих писмо от НЗОК, в което се казва, че ако построим новата клиника, институцията ще работи с нас. Бъдещата клиника ще бъде обслужвана от около 150 души персонал - лекари, медицински сестри и санитари“, отбеляза специалистът. Проф. Чирков вече е водил разговори с най-добрите специалисти, които е обучавал и сега са на ръководни длъжности или главни лекари в Олденбург и в сърдечния център в Берлин, както и в “Хайделберг", в британската “Роял Хоспитъл" и в столичната “Св. Екатерина", където той работи дълго време.

Това не е всичко. Останалите кадри ще бъдат изпратени на двегодишно обучение в чужбина от септември, когато ще стартира строителството на болницата. По план заплатите в лечебницата ще бъдат такива, че персоналът да не е принуден да си иска пари “под масата". Медицинските сестри ще получават към 2000 лв. заплата, а лекарите, в зависимост от квалификацията си - между 4000 и 6000 лева. Чирков е убеден, че кадрите, които е поканил, ще дойдат не толкова заради парите, колкото заради атмосферата, заради него и заради спомените, които имат заедно.

Инвестицията във варненското чудо е задгранична. Само за проекта и за плана, разработени в Щутгарт, са платени 1.2 млн. евро. Финансирането за строежа на болницата е в размер на 44 млн. евро и е осигурено от (засега неназовани) австрийски и германски компании. "Те финансират само когато имат доверие в някого, който знае, че ще успее. Заедно сме правили болницата “Св. Екатерина", където работи невероятен персонал. Фирмите ще си търсят сами чрез търг български подизпълнители за строителството на болницата", поясни Чирков.

Той е убеден, че това, което ще бъде изградено, ще бъде на по-високо със 7-8 степени равнище от всичко, което съществува в момента в страната ни. "Това ще е болница, уникална за Европа. Идеята на Черноморската болница е да има еднакво отношение и внимание както към най-бедния пациент, така и към най-богатия, а капацитетът й ще бъде 110-120 лежащо болни пациенти.

Клиниката вече е открила първите си платежоспособни пациенти. Те ще дойдат не откъде да е, а от здравноосигурителната каса на "Газпром" - тя ще изпраща у нас болни руснаци. Руският нефтен гигант е заявил такъв интерес чрез писмо. От него става ясно, че руските пациенти занапред няма да отиват на лечение в Англия, Германия и Франция, а ще акостират във Варна.

Според проф. Чирков, за да има промяна към по-добро в нашето здравеопазване, са нужни две неща - ред и изграждане на здравна форма. “Преди години написах концепция, за чието осъществяване не са необходими много средства. Това е една качествена здравна форма, която винаги може да се променя съобразно условията и времето, да се допълва и тогава да се нарече реформа. Не може да се прави реформа на нещо, което не съществува. Формата не съществува, как тогава ще направим реформа", каза неотдавна проф. Чирков.

Той смята, че за лекарите е необходима структура, която да контролира тяхното професионално развитие - дали се подготвят непрекъснато, дали се ресертифицират на всеки четири години, дали познанията им са адекватни на развитието на медицината и науката.

Според него трябва да бъде създадена и независима комисия, която да контролира всички клиники за качеството на обслужване.

Чирков допълва, че лекарите трябва да мислят само за лечението и за здравето на пациента си. А работа на администрацията е да осигури заплащането им. Заплатите и приходите им трябва да се увеличат до такава степен, че да са осигурени и те, и семействата им, за да не мислят за пари и да не бягат в чужбина. Може би в тези думи на един световноизвестен специалист трябва да се вслушат и ръководните фактори в здравеопазването ни.


Държавата на два пъти обра народа си


Банкеръ  стр. 19  

Така е изглеждала болницата, дарена от Кудоглу на държавата. Днес вече я няма. Няма ги и складовете, от наемите на които тя е трябвало да се издържа.

Димитър Кудоглу съвсем не е единствен благодетел в България. Държавният архив е пълен със завещания и дарствени актове, направени в полза на отечеството. Сред имената на дарителите може да се видят както видни следосвобожденски интелектуалци, търговци или управници, така и обикновени учители, доктори или адвокати. Всичките са подарявали на народа си имоти за милиони сегашни левове и пари в брой, най-често чрез учредяване на фондации с техните имена - така те хем се надявали да останат в народната памет и след смъртта си, хем да сторят добро: да построят болници, училища, читалища или домове за сираци.

Всичките тези хора, барабар с народа си, в името на когото са дарявали, са били на два пъти окрадени от собствената си държава. Не само от онази "старата" - социалистическата държава, която национализира дареното от тях имущество. Но и от последвалата я "демократична" власт - тя просто разпродаде вече национализираните ценни парчета земя и сгради за жълти стотинки на разни частници, без въобще да се съобразява с волята на тези, от които ги е отнела.

Как стана тази кражба? На пръв поглед - законно. С поредица от нормативни актове - закони, укази, наредби и решения, с които парите, дарени "на ползу роду" отидоха в крайна сметка на "ползу джобу".

Сагата започва през февруари 1945 година. Тогава "народната" власт приема Наредба-закон за "заем на свободата". Този "заем", разбира се, никога не е върнат, нито пък са платени лихви по него. Но на основание на този закон държавата печата облигации, а сетне задължава всички съществуващи по онова време обществени фондове и фондации да вложат наличните си средства в закупуването им. Така се събират около 25 млрд. лева. Но голяма част от обществените трапезарии, сиропиталища, училища и прочие общественополезни начинания, финансирани от дарители, просто фалират. И спират дейността си.

Впоследствие, с още няколко наредби и закони, последователно се отнемат средствата от големи парични фондове - пенсионни, здравно-застрахователни, училищни, както и "частните" фондове от завещатели и дарители, които дотогава са под опеката на министерствата на здравето и образованието. Отнемат се и имуществата на куп културни, образователни и религиозни структури: бившите девически училища, църквите, театрите. Одържавени са дори парите на тогавашния тотализатор.

А което е останало, бива ликвидирано окончателно с приетия през септември 1951 г. Указ за общественото подпомагане и последвалата наредба за приложението му. В чл.9 на този указ се разпорежда всички благотворителни дружества и фондации, създадени с цел обществено подпомагане, да се ликвидират, като предадат имуществото си в тримесечен срок след обнародването на указа на местните народни съвети. А паричните им средства се разпределят между министерствата. "Околийските и приравнените градски народни съвети, служби "Народно здраве и социални грижи", след като проверят, че всички благотворителни дружества и фондации на територията им са ликвидирали в законния срок (25 декември 1951 г.), да изпратят в отдел "Обществено подпомагане", най-късно до 10 януари 1952 г. всички ликвидационни преписки", разпорежда наредбата.

Задачата е изпълнена. В срок. Впрочем, една от малкото фондации, които все пак оцеляват и дори функционира чак до 1980 г., е тази на копривщенеца Хаджи Ненчо Палавеев - един от най-щедрите български дарители въобще в историята на държавата. Фондацията с неговото име оцелява само защото предвидливият предприемач е вложил парите си в швейцарска банка, а тя просто ги е опазила от държавата ни - нямало е как да бъдат "измъкнати" от трезора. Останалите - създадени все от благородни хора като Димитър Кудоглу, са ликвидирани принудително. А държавата придобива огромно количество имоти и оборудване, без да плати и лев като обезщетение за тях.

Историята на тази кражба може да бъде разказана и онагледена с конкретни примери във всеки по-голям български град. Но тя не свършва през 1951 година. Тя има своето жестоко продължение днес - в уж вече "демократичните" времена.

След промените през 1989 г. не връща нищо, ама нищичко от това, което е заграбила от фондациите, създадени от именитите българи "на ползу роду". Поредицата от реституционни закони връщат камара имущество на всякакви физически и юридически лица. С отделни закони се възстановяват и имотите на католическата църква, урежда се и правоприемството на кооперациите. Но не и на фондациите. За тях не е предвиден нито ред. Пък и тях самите вече ги няма в правния мир - ликвидирани са.

От друга страна, държавата приема, че не може да върне имотите на наследниците на именитите българи, които са й ги дарили с някаква общественополезна цел - с обяснението, че така би нарушила волята на дарителите. Но как пък няма воля и сила, която да накара властта да изпълни общественополезните цели, завещани от дарителите?! И на мястото на старите лечебници, старопиталища и читалища започват да растат молове, хотели и какво ли още не...

В крайна сметка резултатът е, че държавата винаги печели. Дори когато действа незаконно, неморално и пряко волята на дарителите си и на интереса на собствения си народ.


Чекиране с лична карта в дупнишка клиника разкри

Пациент "лежи" едновременно в две болници


От 1 октомври ни приемат за лечение срещу пръстов отпечатък

Силвия Николова

Монитор  стр. 5  

Болен "лежи" за лечение едновременно в две болници. Това разкри чекиране на пациент с личната му карта в общинската болница в Дупница, съобщиха от там.

За съжаление имаме такъв неприятен случай. Недоумяваме как е възможно такова нещо, лаконична бе пред "Монитор" заместник - управителят на лечебното заведение Даниела Ильова и уточни, че по случая се води проверка.

При чекирането с личната карта на възрастен човек в отделението по хирургия данните при сканирането показали, че в момента той се води приет за лечение в друга болница. 74-годишният Тодор Милошов от дупнишкото село Бистрица потърсил медицинска помощ на 16 август. Възрастният мъж имал силни болки в областта на стомаха, които налагали да бъде приет спешно.Медсестрата, която оформяла документите и чекирала картата му, била шокирана

когато програма на компютъра й изписала, че в същото време старецът е настанен в друга болница. Това поставяло под въпрос приемането му, независимо че бил със силни болки.

Лекарите от хирургичното отделение веднага направили връзка с полицията, за да установят дали пациентът им не си е губил личната карта и някой да злоупотребява с копие от нея.

Докато полицаите разпитвали болния, а лекарите звънели в Районната здравноосигурителна каса в Кюстендил, за да им кажат как да оформят документите на пациента в този случай, минал близо час. Тогава за всеки случай медсестрата на регистратурата отново сложила личната карта на човека в сканиращото устройство и за изненада на всички се оказало, че дядото вече не е пациент на болницата, в която уж се водел на легло до преди час. От разказите на дядото станало ясно, че през месец август той не е постъпвал другаде на лечение. На полицаите той разказал, че за последно е бил хоспитализиран през месец март в частно лечебно заведение в Дупница. Случаят се проверява, за да се установи дали има умишлена злоупотреба, или става въпрос за засечка в техниката.

От 1 октомври всички болници в страната трябва задължително да въведат системата на пръстовия идентификатор. Сега тя се използва само в някои лечебни заведения, за да се тества. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков вчера, след като провери как действа експериментално той в Многопрофилната болница в Бургас, където беше въведен от 9 август.

Той уточни, че при спешните случаи пръстовата идентификация няма да се прави в момента."Софтуерът е снабден с бутон "спешност"

и чекирането се извършва след стабилизиране на пациента. В лечебното заведение са поставени пет устройства в различни звена на лечебното заведение. Следващите устройства, които ще се закупят, ще бъдат разположени в отделенията. Така ще се избегнат опашките на регистратурата, а чекирането при изписване ще става в самото отделение, а не на изхода, както е в момента.


Лечебници купуват онколекарства с 34% по-скъпо


Монитор  стр. 5  

Редица нарушения са засечени при внезапни проверки на Националната здравноосигурителна каса в няколко лечебни заведения. Те са си позволявали да купуват лекарства за онкоболни с 34% по-скъпо. Това съобщи подуправителят на осигурителната институция Иванка Кръстева вчера в Бургас.

Проверките започнали по сигнали на пациенти с рак, които сигнализирали, че за тях няма медикаменти. При проверките инспекторите се натъкнали на разминаване в цените.

Странно е, че има пет процента спад на онкоболните, ръст 26 на сто на онколекарствата, без дори да са влезли новите молекули в проверявания период, каза Кръстева.

Подуправителят на НЗОК заяви, че няма намаляване на парите за онкология. Тя допълни, че за нарушенията с доклад от касата ще бъде уведомен здравният министър д-р Петър Москов.

Осъдиха сестри за обир на 14 650 евро от раково болен


Райна Тошева

Монитор  стр. 7  

Сестрите Пенка и Елена Таневи се разминаха с леки наказания за брутален обир на пациент, след като сключиха споразумение с прокуратурата.

Пенка Танева получи седмата си присъда от две години лишаване от свобода с изпитателен срок от четири години, а Елена Танева - пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от три години и подписване два пъти седмично, както и периодични срещи с пробационен служител. Двете възстановили щетите. Първа е била задържана непълнолетната Евгения Василева, която през март 2013-а е осъдена от Врачанския районен съд като извършител на кражбата на две години лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.

Двете джебчийки използвали Евгения Василева - непълнолетната дъщеря на Пенка, която задигнала чанта на болен от рак, докато той бил на процедура по химиотерапия в онкологичния диспансер във Враца. В чантата имало 14 650 евро, които човекът заработил на гурбет в Нигерия, преди да се разболее.

Обирът е извършен още на 21 юни 2010 година от кабинета по амбулаторна химиотерапия, но джебчийките дълго били неоткриваеми, за да получат възмездие. Същия ден болният и съпругата му се готвели да внесат голямата сума в банка, след като свърши сеансът. Но докато чакала мъжа си, жената задрямала. Крадлите се възползвали от това. Двете сестри останали в коридора да наблюдават, а момичето влязло и задигнало чантата, в която имало още 400 лева, телефон, ключове, включително и от сейф, несесер с тоалетни принадлежности и очила.Пръстовият отпечатък не плаши пациентите в Бургас


Труд  стр. 5  

Няма нито един пациент, който да е отказал да се регистрира чрез пръстов отпечатък в УМБАЛ-Бургас. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който в петък бе в болницата за да провери как работи новата система за пръстова автентификация.

Д-р Шарков подчерта, че апаратурата не снема отпечатък, както е по криминалните филми, и няма нищо общо с класическия пръстов отпечатък. В момента е тестовият период на системата. Целта е да се провери къде има слабости или технически проблеми, за да се отстранят.

Втората цел на посещението на зам.-министъра на здравеопазването е проверка на екипите, с които бе подсилена спешната помощ по Южното Черноморие. Единият от екипите е от Сливен и е ситуиран в Царево. Отзовал се е на 28 повиквания, като при девет от случаите се е наложило транспортиране на пациенти до Бургас. Извършил е 10 амбулаторни прегледа и 24 прегледа на бежанци. Вторият екип е в Приморско и е от Ямбол. Той има 16 амбулаторни прегледа, 14 повиквания, от които 11 транспортирания до болницата в областния град.


НЗОК установи нарушения при лечението на онкоболни


Труд  стр. 9  

Нарушения при лечението на онкоболните са регистрирали при проверки в страната от Националната здравноосигурителна каса. Разминаване в цените на препарати и в тяхното количество са част от констатациите.

Проверките са започнали след сигнали от онкоболни, че за тях не достигат лекарства, заяви подуправителят на здравната каса Иванка Кръстева в Бургас. Тя посочи, че има лечебни заведения, където едно и също лекарство е купено с разлика от 34 процента от цената. От касата са констатирали и други нарушения.

"Странно е, че има минус пет процента спад на онкоболните, ръст 26 процента на онколекарства, без да са влезли новите молекули за изследвания период. И тази драстична разлика, защото ние като обществена институция сме длъжни да заплатим всеки милилитър вложен химиотерапевт. Той се изчислява обаче на база на декларирана цена от лечебното заведение", заяви Кръстева.

Няма намаляване на парите за онкология, категорични са от касата, а за тези нарушения ще бъде изготвен доклад до министъра на здравеопазването.


Инж. Делчо Николов, изпълнителен директор на "Асарел-Медет" АД:

Само в залата и болницата сме инвестирали 10 общински бюджета


И на предприемчивите панагюрци през Възраждането не е било по-леко

Любо Илков

24 часа  стр. 62  Инж. Делчо Николов е роден на 7 септември 1958 г. в Панагюрище. Завършил е Минно-геоложкия университет " Св. Иван Рилски " в София, специалност минно инженерство.

През 1980 г. постъпва на работа в "Асарел-Медет" и до 20 юни 2011 г. заема различни длъжности - от ръководител на пътно-строителен участък до началник на рудник и директор " Производствено-технически дейности".

В периода юни 2011 г. -юли 2014 г. е генерален директор на "Асарел-Медет". След въвеждане на двустепенната структура на управление в дружеството през 2014 г. е избран за изпълнителен директор и член на Управителния съвет.

Член е на Научно-техническия съвет по минно дело, геология и металургия.

- Г-н Николов, "Асарел-Медет" има успешно публично-частно партньорство с община Панагюрище. Благодарение на това в града бяха изградени както болница "Уни Хоспитал", така и зала "Арена Асарел". И всичко това става на фона на продължителна криза с цените на металите. Ще продължите ли своите програми в полза на обществото?

- Пред нас въпросът за спиране на подкрепата за родния край не е стоял дори в периодите на най-големи трудности.

Разбира се, проектите се приоритизират. Но инвестициите в обществото, в повишаването на стандарта на живот и устойчивото развитие на община Панагюрище и региона не са просто елемент от фирмена програма. Това е част от нашата фирмена философия, която следваме повече от половин век.

Да, и сега има спад в цените на международните пазари, тежко е. Големи минни компании по света спират производство, продават активи, съкращават хиляди работници, свиват заплати.

Ние имаме разумна политика на управление на риска и успяхме да съхраним работните места, да запазим доходите на хората. Продължихме и инвестициите си в производствената модернизация и в развитието на региона.

Ако се върнем век и половина назад във възрожденско Панагюрище, тогава въпреки тежките условия по време на турското робство предприемчивите панагюрци са градили църкви, училища, читалища, пращали са будни деца да учат навън, издавали са вестници и книги, осигурявали са заплатите на учители и свещеници.

Да не би на тях да им е било по-лесно? Но въпреки това с техните средства, с тяхната съпричастност и инициативност се е запазила българщината. Ние трябва да се учим от тези хора, да съхраняваме духа и родолюбието, да следваме ценностите им.

И смея да твърдя, че тук, в "Асарел-Медет", го правим. Само за сравнение ще ви кажа, че само инвестицията в двата обекта, за които говорите, се равнява на около 10 годишни бюджета на община Панагюрище.

Ако "Асарел-Медет" и неговите акционери не бяха поели финансовата тежест, общината 10 г. трябваше да не харчи и стотинка за училища, за чистота, за ремонти, за култура или спорт, за да построи и оборудва болница и спортна зала.

Сами разбирате, че това е невъзможно.- С преустройството на Дома на миньора "Каменград" и дарителския проект за изграждане на залата за Панагюрското златно съкровище дадохте неимоверен тласък на града да се превърне в търсена туристическа дестинация. Как бихте определили ролята на "Асарел-Медет" за развитието на община Панагюрище и региона?

- Силата на мениджмънта в "Асарел-Медет" е в това да планираме дългосрочно. Ние мислим и планираме с десетилетия напред. Благодарение на инвестициите ни в модернизация вече сме в състояние да преработваме руди с двукратно по-ниско съдържание и нашият стратегически проект е да продължим живота на мината до 2040-2050 г.

За община Панагюрище това означава работни места, добри доходи и добър стандарт, социална сигурност, инвестиции, перспектива. Лично аз съм сигурен, че в нашия край екологичен рудодобив ще има и през следващите 100 г.

Но този регион трябва да има и алтернатива. Нашият роден край трябва да продължи да се развива, да бъде още по-красив и по-привлекателен за туризъм, за живеене, за нови инвестиции.

Вие питате за туризма и това наистина е алтернатива, ако отделните направления се развиват устойчиво и в синхрон.

Ние вече създадохме условия за развитие на СПА туризма с хотел

"Каменград", на здравния туризъм с новата уникална болница, на спортния туризъм със спортната зала "Арена Асарел".

Работим и върху ловния туризъм, като имаме стопанство на площ от 12 000 хектара, в което ловци вече идват за диви свине, сърни, благородни елени.

Имаме проект за изграждане на голф игрище край Панагюрски колонии, за възраждането на един от балнеосанаториумите в с. Баня. Спонсорираме значими фестивали и културни събития като Световното първенство по фойерверки, инициативи на читалища, на младежки и творчески организации.

Тези наши инвестиции водят и ще водят нови туристи, като това дава шанс за развитие на малкия и средния бизнес, на хотелиерството, ресторантьорството, услугите.

През последните 4-5 г. потокът от туристи се е увеличил неколкократно. Мисля, че посоката е правилна и Панагюрище ще продължи да бъде не само историческа, светиня, но и привлекателен и популярен туристически център, в който хората ще могат да се поклонят пред подвига на априлци, да отдъхват, да творят, да се забавляват.

Най-радващото е, че тези наши проекти и инвестиции срещат широка подкрепа. Те обединяват, дават спокойствие и самочувствие и на нашите работници, от които 97% живеят тук заедно със семействата си. И да се върна към втората част на въпроса - мисията на "Асарел-Медет" е да даде не само спокойно настояще, но и добро бъдеще на нашия благословен Панагюрски край.- "Асарел-Медет" е водеща компания в минната ни промишленост. Как посрещате днешния си празник?

- Естествено, с гордост от постигнатото и добро настроение. Това е празник не само за "Асарел-Медет", но и за целия регион, бих казал и за целия миннодобивен бранш.

Сигурен съм, че и този ден ще остане незабравим за всички нас и ще ни зареди със сила, енергия и оптимизъм.

Искам днес да кажа едно огромно благодаря на нашия прекрасен екип, на нашите семейства, на ръководството на общината и всички институции, с които работим, на многобройните ни партньори. Нека бъдем здрави и щастливи и заедно да сбъдваме мечтите си, както правим повече от половин век. Честит празник!


София търси седем управители на ДКЦ-таДума  стр. 5  

Конкурс за избор на управители на Диагностично-консултативни центрове обяви Столичната община. Общински търговски дружества, за които се търсят управители, са ДКЦ VI, ДКЦ ХИ, ДКЦ XVII, ДКЦ XVIII, ДКЦ XХV, както и "Дентален център II" и "Медицински център XXXI. Кандидатите трябва да са лекари с призната специалност и квалификация по здравен мениджмънт или "магистър" по икономика и управление и да имат най-малко пет години трудов стаж като лекар или икономист.

По време на събеседването те трябва да говорят за мястото и ролята на лечебното заведение в здравната система, повишаването качеството на медицинското обслужване и приоритетите за бъдещото развитие. Документи се приемат до 26 септември. В обявлението за конкурсите обаче липсва ДКЦ XXIX, което стана известно с това, че малко след назначаването си управителката изчезна. На мястото й бе определен временно изпълняващ длъжността до обявяването на конкурс.

Запечатват безплатно зъбите на 20 000 хлапета


Райна Харалампиева

Телеграф  стр. 6  

Безплатно "запечатване" на зъбите на децата започва от 15 септември и ще продължи до края на ноември.

Слагането на силанти на предкътниците е част от националната програма за профилактика на оралните заболявания. Тази година тя ще обхване около 20 000 деца на възраст от 5 до 8 години. "Запечатването" на шестите постоянни зъби е най-сигурната защита от кариес. "Силантите ще се поставят от 400 стоматолози, които участват в програмата", обясни главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Родителите могат да се информират при кои специалисти да отидат на www.oralnaprofilaktika.bg. Освен това от есента стоматолози ще влязат в училища и детски градини, за да обяснят на децата как да пазят зъбите си от кариес. Според статистиката 71% от хлапетата на 5 години имат кариес на млечните зъби, а 92% от 18-годишните имат развалени постоянни.

Онкоболните намаляват, потреблението на лекарства расте


Телеграф  стр. 4  

Нарушения при лечението на онкоболните са регистрирали при проверки в страната от Националната здравноосигурителна каса.

Разминаване в цените на препарати и в тяхното количество са част от констатациите. Проверките са започнали след сигнали от онкоболни, че за тях не достигат лекарства, коментира в Бургас подуправителят на здравната каса Иванка Кръстева. Като пример тя посочи, че има лечебни заведения, където един и същи продукт е закупен с разлика от 34 процента от цената. От касата са констатирали и други отклонения. "Странно е, че има минус пет процента спад на онкоболните, ръст 26 процента на онколекарства, без да са влезли новите молекули за изследвания период", посочи Кръстева. Няма намаляване на парите за онкология, категорични са от институцията, а за тези нарушения ще бъде изготвен доклад до министъра на здравеопазването. Неговият заместник Ваньо Шарков заедно с представители на касата провериха в Бургас как действа системата за пръстова автентикация

Търсят доброволци за заразяване със зика


Телеграф  стр. 26,27  

Издирват се доброволци, които да бъдат заразени с вируса зика в името на науката, предаде Асошиейтед прес. Проучването е планирано за зимата. Целта е да се ускори разработването на така необходимите ваксини срещу опасния вирус.

Търсенето на ваксина срещу зика започна по-малко от година след като заболяването се прояви в Бразилия и се установи, че е свързано с вродени малформации при бебета, изложени на действието му в майчината утроба. Ваксините са създадени, но сега безопасността им трябва да бъде доказана. Скоро се очакват предварителни изпитания и на други експериментални инжекции.

Всяка обещаваща ваксина ще трябва да бъде тествана с хиляди хора в най-засегнатите от зика части на Латинска Америка и Карибите. Това е единственият начин да се установи дали дадена експериментална ваксина наистина осигурява защита. За изследването се издирват здрави хора, които да се съгласяват да бъдат инжектирани доброволно с вирус. По този начин се имитира естествена инфекция, което дава възможност на учените да проследят реакциите на тялото. Учените могат да отговорят на въпроса какво количество от вируса ни заразява, ако регулаторните органи дадат съгласието си учените да инжектират доброволци срещу заплащане с различни количества лабораторно отгледан вирус зика през декември в болница в Балтимор. Дори всичко да се развие според очакванията на специалистите, в скоро време ваксината няма да е налична на пазара.


26.08.2016
Национални радиа


Нарушения при лечението на онкоболните са регистрирали при проверки в страната от НЗОК


БНР  

Нарушения при лечението на онкоболните са регистрирали при проверки в страната от Националната здравноосигурителна каса. Разминаване в цените на препарати и в тяхното количество са част от констатациите. Репортаж на Мариан Иванов от Радио Бургас.Репортер: Проверките са започнали след сигнали от онкоболни, че за тях не достигат лекарства, коментира в Бургас подуправителят на Здравната каса Иванка Кръстева. Като пример тя посочи, че има лечебни заведения, където един и същи продукт е закупен с разлика от 34 процента от цената. От касата са констатирали и други отклонения.

Иванка Кръстева: Странно е, че има минус пет процента спад на онкоболните, ръст 26 процента на онколекарства, без да са влезли новите молекули за изследвания период. И тази драстична разлика, защото ние като обществена институция сме длъжни да заплатим всеки милилитър вложен химиотерапевт. Той се изчислява обаче на база на декларирана цена от лечебното заведение.

Репортер: Няма намаляване на парите за онкология, категорични са от Касата, а за тези нарушения ще бъде изготвен доклад до министъра на здравеопазването. Неговият заместник Ваньо Шарков заедно с представители на касата провериха в Бургас как действа системата за пръстова автентикация.

Различни болници в страната закупували едно и също лекарство за терапия на онкоболни пациенти с разлика в цената от порядъка на 34%


Дарик радио  

Различни болници в страната закупували едно и също лекарство за терапия на онкоболни пациенти с разлика в цената от порядъка на 34%. За парадоксалния факт съобщи в интервю за Дарик подуправителят на институцията Иванка Кръстева. По думите й независимо от това, че за последната година броят на онкоболните у нас е намалял, средствата, които Касата дава за лечението им, са скочили с 1/4 спрямо миналата година. Това наложило институцията да инициира засилени проверки в заведенията, които лекуват раковоболни пациенти, за да се намалят излишните разходи. С Иванка Кръстева разговаря Димитър Панев.Иванка Кръстева: Парадоксален е фактът, че през последната година, т.е. 2016 г., спрямо 2015 г., в първо полугодие, ние имаме намаляване с 5,18% на онкоболните. Предходната година са се били увеличили с 3,64 спрямо 2014 г. А 2014 г. спрямо 2013 г. са се били увеличили с 8,45%. Тази година има намаление с 5,18%, като за сметка на това разходът ни за лекарствотерапия на онкоболни се е увеличил с близо 26% спрямо същия период за миналата година, като в периода не са влезли нови молекули за лечение на онкозаболявания. Забелязваме, че през последните два месеца разходът ни за онколекарства е станал 25 млн. ежемесечно на фона на среден разход за миналата година - 18,9 млн. Затова ние предприехме проверка, за да установим какво се случва. С оглед на това прави впечатление друго - например, при едно лекарство при обследване на цената, която ние заплащаме, разликата между едно и друго лечебно заведение в цената му, която заплащаме, е 34%. Всички тези факти са доста неоспорими и необосновани. Но това не означава, че тези проверки са насочени към пациента. Разлика в цена между едно и друго лечебно заведение в размер на 34%, при положение че има и позитивен лекарствен списък и там има определени пределни цени, това са цени доста над тези цени в позитивния лекарствен списък.

Интервю с Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК


Дарик радио  България следобедВодещ: Искам да припомня, че в началото на седмицата ви съобщихме, че Н3ОК дава началото на мащабни проверки, свързани със заведенията, които лекуват онкоболни. В съвместна рубрика на Дари и здравноосигурителната институция предстои да ви разкажем изчерпателно защо тези проверки се налагат. В интервю за Дарик подуправителят на Н3ОК Иванка Кръстева информира, че за последната година е налице намаляване на онкоболните с 5%. За сметка на това обаче разходите за терапия с лекарства на тези пациенти спрямо миналата година са скочили с цели 26%. На какво се дължи това и как здравноосигурителната институция ще контролира за напред разходването на средства, така че да не се стига до подобни парадокси – слушаме в следващите минути от интервюто с Иванка Кърстева.

Иванка Кръстева: Ние сме една институция, която следва да се грижи за пациентите. Една от функциите ни освен да плащаме за това лечение, е да контролираме договорните си партньори. Тъй като в последните години тенденцията е разходът на касата да расте, а пациентът не е доволен от медицинската услуга, която получава, очевидно е, че касата трябва да наблегне на контролните си функции, защото пациентите ежедневно ни засипват със сигнали и оплаквания, че лекарствени медикаменти не достигат, че в лечебните заведения нямат добро отношение към тях като пациенти, че не се чувстват достатъчно добре обгрижени и в крайна сметка резултатът от лечението им не е ефективен, защото по наши данни много от пациентите се рехоспитализират, лечението не води до позитивен резултат за самите тях. И ние като институция, която финансира, изплаща по документи, сме длъжни да проконтролираме тези документи. В последната си контролна капания, която започнахме, тя не е прецедент, тя не е нещо ново, тя е част от живота на институцията, решихме да проверим лечебните заведения, които отчитат онкология. Защо решихме да направим това? Парадоксален е фактът, че през последната година, т.е. 2016 г. спрямо 2015 г. първо полугодие ние имаме намаляване с 5.18% на онкоболните. Това е по напи данни на база отчетените пациенти. Т.е. засичайки ги по ЕГН, ние виждаме, че те са намалели с 5.18% спрямо предходната година. Предходната година са се били увеличили с 3.645% спрямо 2014 г. 2014 г. спрямо 2013 г. са се увеличили с 8.45%. Тази година има намаление с 5.18%, като за сметка на това разходът ни за лекарствотерапия на онкоболни се е увеличил с близо 26% спрямо същия период на миналата година, като подчертавам, че в обследвания период не са влезли нови молекули за лечение на онкозаболявания. Тъй като тези нови терапии влязоха малко по-късно, те влязоха да речем юли месец, защото от юни се промениха изискванията, забелязваме, че през последните два месеца разходът ни за онколекарства е станал 25 млн. ежемсечно на фона на среден разход за миналата година 18.9 млн. и среден за първите месеци за тази година – 23.8. Последните два месеца сега вече е 25 млн. Т.е. ние сега не само че имаме 26% ръст на лекарствотерапията за онкоболни спрямо миналата година за същия период, но ние имаме тенденция за увеличаване на този разход, при намалени пациенти с 5.18%. 3атова ние предприехме проверка, за да се опитаме да установим какво се случва, защото има и един друг интересен факт. Ние като институция, която следва да се грижи за пациента, ни естествено сме длъжни да обезпечим всеки един пациент с всичко най-добро. Т.е. специално при онкоболните целта ни е да ги излекуваме или да удължим продължителността на техния живот и не само да я удължим, а те да я изживеят качествено, т.е. под-бре да са не в мъки и болки, защото ние покриваме и обезполяващите терапии, които са за домашно лечение. Те изобщо не влизат в тази статистика на разходите. С оглед на това прави впечатление друго. Например едно лекарство, което няма да спомена, при обследване на цената, която заплащаме, защото ние заплащаме на милилитър вложен медикамент, но този милилитър се изчислява на база на декларирана от лечебното заведение цена, за която той го е закупил. Тоест една болница може да е закупила един препарат за 5 хил. лв., друга – за 15 същия. Ние преизчисляваме и болницата получава на база нейната фактура, на база на телесната маса на пациента това, което му е вложено като милилитри. И ще ви кажа, че има едно лекарство, чиято разлика между едно и друго лечебно заведение в цената, която му я заплащаме, е 34%. Всичките тези факти са доста неоспорими и необосновани. Това не означава, че тези проверки са насочени към пациента. Разлика в цена между едно и друго лечебно заведение в размер на 34%, при положение, че имаме и Позитивен лекарствен списък и там има определени пределни цени. Това са цени доста над цените в Позитивния лекарствен списък. Ние трябва да охраним тези права на тези пациенти, защото харчейки тези пари по този начин ние ще трябва да ги лишим от нещо друго. Защо да не разрешим диапазона на нещата, които можем да подсигурим за пациента. Всички видяхме, че тази година разширихме диапазона на медицинските изделия, които получават пациентите през Каса, разширихме диапазона на иновативните лекарствени продукти, които водят до излекуване на пациента, а не до поддържане на заболяването му, до усложняване и след това да лекуваме и страничните резултати и последици. Тоест Касата винаги е била институция, която следва да е отворена към това да се погрижи за този, който внася здравноосигурителните си вноски. Но е хубаво тя да се грижи не само по документи, ами да се грижи качествени. Да съхрани ресурса, а не да го пилее. Защото моето лично мнение, аз съм и икономист по образование, моето лично мнение е, че в Касата има страшно много пари. Необяснимо защо се получават такива парадокси като този. Нагнетяването на напрежение в пациента е спекулация от страна на лекарите или организациите, които правят това. Защото всеки от нас е чувствителен, когато е болен. Но когато някой ти представи картината, че сега Касата ни проверява и ние ще спрем вашето лечение, тогава това е спекулация. Това е злоупотреба, защото това е най-милото – човек ще продаде къщата си, но ще се постарае да се лекува, колкото и да му струва това. В България в момента от началото на годината имаме достъп до всички най-иновативни методи за лечение на онкоболни. Имаме вече радиохирургия, имаме лъчелечение, което досега не беше заплащано от Касата. На фона на това, аз ще ви кажа още една цифра – ние сме заплатили до 30.06. 180 969 464 лв. само в перо диспансерно наблюдение на онкоболни, лъче- и радиохирургия, клинични процедури, онкохирургия, химиотерапия с лекарствата, които отиват натам. 180 млн. е много голяма сума. А ние ще заплатим и още повече. И ние нямаме притеснение от това. Ние обаче имаме притеснение от това, че пациентите намаляват, а ръстът на онколекарствата расте. И ние трябва да открием защо расте и защо едни лечебни заведения декларират, че закупуват лекарствените продукти на една цена, а пък други – на друга. Естествено, че ние не можем да бъдем компетентни по всички неща, до които ще стигнем като резултати от тези проверки. След проверката ще пуснем доклад и до министъра на здравеопазването. Защото много от структурите, които контролират, например това как лечебните заведения закупуват лекарствата си, например дали лекарствата се разпределят по правилата в болничните аптеки, подлежат на контрол от подведомствени структури на МЗ. И тъй като смятам, че е безкрайно неуместно да се харчи държавен ресурс и да се правят успоредни проверки, паралелни и да се плащат командировъчни, нещата, които ние сме стигнали до тях и не сме компетентни да наложим съответната санкция, ще ги изпратим по компетентност към другите органи. Естествено, ще потърсим и други органи за тези неща, които аз пък ви казвам, че за нас правят странно впечатление. Към момента проверките протичат нормално. За мен като човек преди всичко и като представител на тази институция е важно именно в този инструктаж написахме нашите контрольори да са приветливи и да се държат нормално. Защото пък постъпват и при нас сигнали както от пациенти, така и от лечебни заведения, че нашите контрольори не се държат възпитано или не са облечени приветливо, или си превишават правомощията, които имат. Аз смятам, че контролните органи на Касата трябва да бъдат близо до пациента. Те трябва да го попитат как е, да отидат и да го питат има ли някакви проблеми, доволен ли е от това, което получава. Защото в крайна сметка аз откакто представлявам институцията като подуправител, твърдя, че НЗОК би следвало да я броим като най-голямата пациентска организация. Защото ние имаме нашите си подведомствени структури и нашият приоритет е да сме близо до пациента и да сме в услуга на пациента. Ние сме в услуга на пациента. Нашата дейност е такава. Ние сме в сферата на тези услуги. А комуникацията ни с договорния партньор, вече задължението ни да подсигурим на пациента достъп до качествена медицинска помощ. Ама ние трябва да му я гарантираме, че тя е качествена. А как ще я гарантираме? Не можем само по документи, стоейки си в кабинетите. Защото Касата не е кабинетна институция. Да, много от нашите колеги администрират тази дейност от работните си места. Но ние трябва да сме open към пациента, трябва да засилим функцията си към пациента и той да знае, че наистина тук е мястото, където да почука. Хубаво е, че хората, нали, все повече започват да правят това. Но какво ми прави впечатление? Много оплаквания, повече, отколкото при нас, стигат в МЗ. Няма лошо, МЗ е тази институция, която естествено е отговорна за всички структури в сферата на здравеопазването. Но пациентът вижда в МЗ в момента може би институцията, която му откликва. На мен ми се иска и в НЗОК пациентът да види институцията, която му откликва. Защото хубаво е да се вдигат телефоните, хубаво е пациентът да усеща, че отсреща има кой да реши неговия проблем. На мен лично ми прави впечатление, че все повече пациенти опират до там да звъннат на някой, за да получат медицинската помощ, която би следвало да им се предостави без да звъннат на някой. И някак си остава усещането за безнаказаност, остава усещането, че онези тази в Касата гледат едни документи, а пък по документи нещата са блестящи. Аз чета, тъй като ежедневно ми изпращат районните каси текущ отчет от проверките, които правят. Да, по документи нещата са блестящи. И може и наивно да прозвучи от моя страна, но аз смятам, че ние имаме шанс, имаме възможност, имаме ресурс това да не бъде така. Тоест да не подпомагаме договорния партньор да се старае да си изпипа документите, а трябва да го подпомогнем да се старае да лекува пациентите. И това е нещото, което ако се постигне в резултат на усилията, които полагаме този екип, аз ще бъда удовлетворена от престоя си в Касата на тази позиция. Може би до края на годината ще продължи тази проверка с онкологиите, защото наистина това нещо е фрапиращо. И дори да не открием нищо по документи, каквото само можем да правим, аз съм сигурна, че ще се докоснем до пациента. Защото присъствието, дори и да пие кафе нашият контрольор, разхождайки се из лечебното заведение, присъствието му ще бъде доста позитивно. А пък и нека да отчетем и фактът, че дори договорните ни партньори имат проблем с нас в комуникацията си. Това е друго нещо, което не следва да се омаловажава. И аз също бих била щастлива, ако го подобрим. Защото договорните ни партньори са свикнали, че Касата е онзи орган, който им поставя едни оперативни условия, с които те трябва да се съобразяват. Нека договорният партньор също да знае, че Касата освен плащащ и контролиращ, е и този, който би могъл да им окаже методична помощ. Ние дори имаме методолози в тази институция, които се занимават именно с това. Нека договорният партньор да търси районната си каса и съответно Централно управление, когато има проблем в тълкуването на нещо, в решението на конкретен медицински казус. Защото има казуси, които не са предвидени. И вместо да се чудят по коя пътека да го изпишат или какво точно да променят в неговите изследвания, биха могли да се допитат до институцията и до експертите в тази институция и да получат адекватен отговор. Защото не е редно да нямаме комуникация. На мен ми звънят държавни, общински, областни, частни лечебни заведения с проблем, който е свързан с комуникацията им с нашите структури.

Водещ: Районните...

Иванка Кръстева: Да. Което е недопустимо. Районни и в Централно управление телефони не се вдигат, няма го сега този експерт. Значи, ние не можем, НЗОК не може да си позволи да отглежда незаменими личности. Ние не сме институция, която трябва да си пази тъй, което някой е разбрал само за себе си. Напротив, аз съм „за” стимулирането на това, че колкото повече хора участват в процесите, толкова по ще е полезно и за институцията, и за хората други, свързани с тези процеси, договорни партньори и пациенти. И безкрайно ми е неприятно да отглеждаме незаменими личности. В нашата сфера трябва всички да можем да дадем адекватен отговор. Ако не ние, да знаем кой е колегата до нас, който може да даде отговора на този въпрос. И оправдания и отговори „Този е в отпуск, а другият е в болнични, в момента не може” не би следвало да получи нито договорен партньори, нито пациент от нас. Защото ние всъщност сме за това. Да, ние им спускаме един договор, спускаме им едни условия. Но те горе-долу са консенсусни. Защото в преговорите участват национални консултанти, БЛС. За съжаление, тази година, нали, не участва в подписването на НРД. Но те пък участваха в подготовката на НРД и ние взехме в решението това, което бяхме постигнали като договорености. Така че по отношение на медицинската дейност, контролната част ние взехме едно към едно проекта на решение на НРД 2016 и това гласува Надзорния съвет като решение. Така че мога да кажа, че дори алгоритмите на клиничните пътеки, изискванията за лечение в извънболничната помощ са консенсусни, защото те вървяха до един етап съвместно със съсловните организации. Същото се отнася и за денталната помощ. В конкретния случай ние имаме НРД с тях. Но ако и те бяха резистистирали, щеше да е същото. Ние постоянно ползваме техния капацитет и техния ресурс. Няма как Касата да направи критериите и изискванията самостоятелно и да не се съобрази. Именно за това за нас също е полезна обратната връзка с договорния партньор. Например, сега с пръстовия автентификатор какво направихме? Направихме няколко срещи, пуснахме няколко болници, които са пилотни и аз лично бях на няколко срещи, организирани с районни каси и представители на лечебни заведения. Мога да кажа, че адски полезно беше това както за мен, така и за експертите в институцията. Защото те ни споделиха какво не се случва, какъв е проблемът, какви са очакваните техни безпокойства по отношение на самото устройство, неговото инсталиране и т.н. Открихме неща, които нямаше как да ги открием. Свързахме се с, нашите IT експерти се свързаха с фирмата. Тези неща бяха отстранени. И сега започваме нова кампания – днес сме в Бургас, а утре, в събота сме във Варна. И така ще продължим и в други областни градове. Събираме вече всички лечебни заведения. Където лечебните заведения, които са включени в пилотния проект, заедно с нас пред тези, които предстои да бъдат включени в задължителното вече отчитане по този начин, ще споделят техните впечатления, ние ще им помогнем, за да намерим тези решения, ще направим тест на системата отново и така ще завъртим един цикъл, като намеренията ни са, съвместно с МЗ го правим това, да достигнем до всички лечебни заведения. Тоест да имаме зала, да имаме място, където това да се повтори – болниците, които са минали през пилотния проект, ние, представителите на Касата, представителите на МЗ и тези, които предстои да влязат, преди да влязат, да видят какво се случват, на място да усетят системата и да чуят какви проблеми са имали другите. Ако междувременно са изникнали някакви нови изключения, ние да ги предвидим, така че да може, когато това стане система, която ще се изпълнява от всички болници, те да нямат проблем. Отделно сме направили инструктаж към районните си директори, да организират екипи, които бяха вече на едно обучение. Сега ще бъдат на още едно обучение понеделник и вторник в София, за да може те да бъдат на stand-by на всяко едно лечебно заведение, да са на разположение. В момента, в който звънне болница и каже „Имаме проблем с регистрацията на пациента Х” служител от районната каса ще е длъжен да отиде в лечебното заведение и да види какъв е проблемът с пациента Х. Тоест да се опитаме още повече да сближим методологичната помощ на Касата към договорния партньор и помощта към пациента - да разясни неговите права, да помогне на лечебното заведение. Като естествено, предвид работното време на институцията, се разбрахме с лечебните заведения, че проблемите, които са възникнали в късните часове и през нощта, ще бъдат разрешавани сутринта. Тоест за нас е водещо пациентът първо да бъде приет и да му бъде оказана медицинската помощ. Ако възникне някакъв проблем, това да не е повод за отказ. Минава нощта, на сутринта отива нашият експерт, вижда какъв е случаят, вижда какъв е проблемът – медицински ли е, защото има пациенти, които не могат, пръстите им не могат да бъдат верифицирани по този начин, отива нашият служител казва на болницата „този казус е такъв, не е ваш проблемът, ние сме съгласни, продължавате лечението”. А пък пациентът да не е неговият проблем това. Той трябва да бъде приет, започнато лечението. И ако е технологичен проблемът, ще се автентификира след намесата на нашите експерти. Ако не може, той ще бъде заверен от служителят и дейността му ще бъде заплатена. Така че в момента на мен ми се иска приоритетно да работим в тази посока. И апелът ми е и към лекарите, и към лечебните заведения – когато имат проблем с нашата институция, да се обърнат към нас преди да се случи проблемът. И не е нужно да спекулираме със здравословното състояние на пациента. Защото пациентът дори и пъпка да има, това си е неговата пъпка и него го ядосва тази пъпка и той иска да си я излекува, какво остава за по-сериозните заболявания.
Регионални вестници


Искра Генкова-Капаноглу: Държавата дължи 200 000 лв. на санаториума в Сапарева баня, като ни ги преведе, и ние ще платим на общината


Кметът да си оправи улицата, газим кал, хвърли упрек към Калин Гелев, шефката на

здравното заведение. До 15 дни в болницата започва мащабен ремонт с европейски

средства, доставени са нови тангентори

Искра Генкова

Вяра  стр. 1,8  

Държавата дължи голяма сума на Специализираната болница за рехабилитация (СБР, по-известна като санаториума) в Сапарева баня, разбрахме от Искра Генкова-Капаноглу - председател на Съвета на директорите на лечебното заведение. "Държавата има около 200 000 лв. дълг към санаториума за извършени дейности по клинични пътеки.

разбрахме от Искра Генкова-Капаноглу - председател на Съвета на директорите на лечебното заведение. "Държавата има около 200 000 лв. дълг към санаториума за извършени дейности по клинични пътеки. Когато от здравната каса ни изплатят тази сума, и ние ще се издължим на общината. Ние кредитираме държавата." Това заяви Генкова в отговор на въпроси на "Вяра", свързани с информацията за борча на лечебното заведение към общината, изнесена от кмета Калин Гелев на протеста на работещи и лекуващи се, избухнал заради липсата на минерална вода в санаториума в сряда.

Искра Генкова хвърли упрек към общинската управа, че възпрепятства ремонта на водопровода. "Преди повече от месец подадох заявление от общината да ни изготвят скици на имотите, през които минава водопроводът, но ме мотаят. Чакам отговор от кмета. Идеята им с главния архитект е да си прокараме ново трасе и да си изградим нов резервоар. Ние обаче искаме да използваме сегашния резервоар и старото трасе, на което да подменим тръбите. Ние нямаме достъп до този резервоар, защото имотът, в който се намира, е продаден неправомерно в предишния мандат. По документи от времето на комунизма и имотът, и резервоарът са били собственост на санаториума. Сега новият собственик е оградил мястото. Новата управа на общината няма вина за това, но ни създава проблеми с водата. Гейзерът се пуска и през нощта, което не е редно. В общината работят хора, които злоупотребяват с алкохола и са отговорни за спирането и пускането на Гейзера. Оставят водата в него да тече по цяла нощ, а след това няма за болницата. В сряда и "Котвата" нямаше вода. А тръбата в двора на санаториума се бе спукала, след като след протеста бяха пуснали водата изведнъж За да не възникват аварии, трябва да се пуска бавно. Проблемите наистина тръгнаха, защото около кмета има пияници, които се разпореждат с водата, без да се спазва ред. Защо трябва водата да тече нощем? Нека да я пускат в нормален час, когато пациентите спят. В общината казват, че водата се пуска като атракция заради чужденците? Кой ще ходи да гледа Гейзера през нощта, та да е пуснат? Ние сме болница, лекуваме хора, при нас идват хора от другия край на България, не се борим за някакви облаги и това нещо трябва да се уважава. Даваме хляб и поминък на работници и служители от Сапарева баня, Дупница, селата. Имаме около 90 човека персонал. Гейзерът не е да се прави шоу на чужденците, както смята кметът. Първо трябва да се гледа за българския народ, народът избира управниците. Ако трябва, и при Бойко Борисов ще отида, но няма да позволя да бъдат унижавани българи, каквито са нашите пациенти. И ако пак ни спрат водата, лично аз ще организирам протест. 250 човека ще излязат пред общината. Застават срещу една болница. За какво се борят", допълни шефката на санаториума. Тя поясни, че ръководството на санаториума вече изготвя оферти за предстоящата смяна на стария водопровод, осигурени са и работници.

Относно предписанията на "Басейнова дирекция" заяви, че те вече са изпълнени. Отбеляза още, че лечебното заведение изпълнява и социални функции. Изброи къпането в санаториума на местни хора срещу минимални цени и безплатно ползване на банята от футболния отбор на курорта преди време. Генкова добави, че общината също има дълг към санаториума в размер на 5 000лв., натрупан в предишния мандат. Недоволства и от дупките по улицата за болницата: "Кметът да си оправи улицата, газим кал".

Мащабен ремонт стартира до дни в санаториума, съобщи още шефката. "Спечелихме конкурс по европейски проект и след 15 дни започваме основен ремонт на цялата сграда. Закупихме тангентори, санаториумът ще светне. Той не е моя собственост. В него има държавно участие и участие на чуждестранен инвеститор. Той е от Италия и има пари, които ще бъдат вложени в болницата, каквито ще постъпят и от европейските фондове. Ще платим и дълга към общината", категорична бе Искра Генкова.Припомняме, че заради липсата на вода в санаториума в сряда в общината дойдоха протестиращи специалисти и пациенти, които потърсиха отговорност от кмета Калин Гелев за неудобствата. Заявиха, че водата в Гейзера не се спира нощем и настояха това да бъде преустановено, за да има от лековитата течност за пациентите. Гелев посочи, че причината е в спукана тръба на болницата, и съобщи за дълговете, проблемите с амортизирания водопровод и предписанията, направени към здравното заведение.
Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница