Книга на К. Лаймер „Най-краткият път към клавирното съвършенство. Съвместната работа на К. Василева и В. КарагеноваДата31.12.2017
Размер15.25 Kb.
ТипКнига
Катя Василева завършва СМУ”Д.Петков”- Пловдив в класа по пиано на Рада Стамболова и Държавна музикална академия”Панчо Владигеров”- София, като студентка на проф.Лили Атанасова.

Участвала е в предавания на Радио Пловдив, БНТ, БНР, в концерти в Унгария, Русия. Била е солист на Пловдивската филхармония под диригентството на Емил Табаков.

Работи като главен асистент в Академия за Музикално, танцово и изобразително изкуство- Пловдив. Има изяви като солов и камерен изпълнител в София, Пловдив и др. градове на страната.

Велислава Карагенова завършва АМТИИ –Пловдив като студентка по пиано на проф. Георги Петров и по камерна музика на проф.Недялчо Тодоров. През 1992г.е активен участник в Международниа музикален фестивал във Ваймар в класа на проф. А.Александров – Московска консерватория. Същата година е удостоена с наградата “Р.Борджезе” за високи музикални постижения.

Понастоящем В. Карагенова е доцент по пиано в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Наред с педагогическата работа развива активна концертна дейност като пианист. Интересите й са предимно в сферата на камерното, ансамблово музициране. Творческите контакти с композиторите А. Диамандиев, И. Спасов, Н. Стойков, Й. Дафов, С. Карагенов, П. Керкелов заемат важно място в професионалното й развитие.През 2010г. пианистката успешно защитава дисертационен труд на тема „Особености на метроритъма в клавирна сюита Иберия от И. Албенис и тяхното значение за интерпретацията“. Автор е на две книги: “Албенис и “Иберия” през погледа на пианиста” и „Методът Лаймер-Гизекинг“- превод с коментар на първата книга на К. Лаймер - „Най-краткият път към клавирното съвършенство“.

Съвместната работа на К. Василева и В. Карагенова датира от 1999г. Като клавирно дуо вземат участие в редица музикални фестивали- “Празници на стария град”- Пловдив 2001, “Седми салон на изкуствата”- София 2002, “Дни на камерната музика” –Добрич 2003, “Дни на френската музикална култура –Пловдив 2004, ”Тракийско лято”- Пловдив, Пролетен арт фест – Благоевград 2008г. Осъществяват записи за Радио Пловдив 2003-2004 г., телевизия “Евроком-Бългрия”, участват в медийни предавания.

Концертират успешно в София, Пловдив, Ст.Загора, Добрич, Враца, Благоевград, Шумен, Троян, Ловеч, Разград и др. градове. В тяхно изпълнение за първи път у нас прозвучават творби от Бърнстейн, Копланд, Гершуин, Де Файа, С. Барбър, Х. Гилбърт, Н. Стойков.
Каталог: forthcoming
forthcoming -> Програма 1 март 2016 г. 13: 00 Откриване 13: 05 нч „Братство" 1869"
forthcoming -> 5-20 август 2016 Площад велбъжд арката
forthcoming -> Културният живот в Община Кюстендил е съчетание от българската традиция и новите тенденции от съвременното общество. Своеобразният синтез от тях, пречупен през мирогледа на кюстендилските творчески гилдии
forthcoming -> Програма: Ж. Масне Размишление, из операта „Таис за цигулка и камерен оркестър, оп. 19, №4
forthcoming -> Община Кюстендил Музикално сдружение „Марин Големинов“ майски музикални дни 2014
forthcoming -> Празник на плодородието кюстендил 2018 29-30 септември 2018 г
forthcoming -> Предстоящата борба


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница