Лекция №3 Основни етапи в развитието на международното наказателно правоДата22.08.2017
Размер59.62 Kb.
ТипЛекция
МЕЖДУНАРОДНО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО

ЛЕКЦИЯ № 3

Основни етапи в развитието на международното наказателно право

Разграничават се два основни периода в развитието на международното наказателно право – период след Първата световна война и период след Втората световна война. С приемането на Римския статут на Международния наказателен съд от 17 юли 1998 г. се поставя началото на третия период от развитието на международното наказателно право.Случаи на международно или междудържавно сътрудничество в борбата с отделни престъпления до Първата световна война:

1. В договора на египетския Фараон Рамзес II с царя на хетите Хаттусили III от 1296 г. преди новата ера се казва: „Ако Рамзес II се разгневи на своите роби, когато те направят въстание, и тръгне да ги усмирява, то заедно с него е длъжен да действа и царят на хетите”;

2. В мирния договор между Атина и Спарта от 421 г. пр. н. е. се съдържат задължения за Атина да оказва подкрепа на Спарта в случай, когато въстанат робите;

3. Между Русия и Византия се сключва договор през 911 г. относно отговорността за убийство, грабеж, кражба, умишлен побой и други злодеяния;

4. Първите международноправни запрети се отнасят за търговията с роби;

 • На Виенския (1815 г.) и Аахенски (1918 г., Аахен е град в Северен Рейн-Вестфалия, Германия, разположен близо до границата с Белгия и Холандия и на 65 км западно от Кьолн. Той е най-западно разположеният град в Германия. ) конгреси се осъждат робството и търговията с роби и тези деяния се признават за престъпления;

 • По време на Берлинската конференция (1885 г.) се подписва Генерален или Общ акт за Конго, с който се установяват забрани за тези античовешки престъпления;

 • Брюкселката конференция (1890 г.) възлага на държавите да приемат закони за наказателна отговорност при търговия с роби;

5. Парижката декларация за принципите на международното морско право (1856 г.);

6. Международната конвенция за запазване на подводните телеграфни кабели (1884 г.);

7. Правилата за предотвратяване сблъсквания на кораби в морето (1889 г.)

8. Женевската конвенция за подобряване участта на военни в сухопътната война (1864 г.);

9. Санкт-Петербургската декларация за забрана на взривяващи се и запалителни куршуми (1868 г.);

10. Първата Хагска конференция от 1889 г. се приемат три конвенции и три декларации за мирното уреждане на международните конфликти и за законите и обичаите на сухопътната война, както и относно забраната да се хвърлят снаряди и избухливи вещества или да се употребяват снаряди, предназначени единствено за разпръскване на задушливи и отровни газове, или куршуми, които лесно се пръскат или сплескват в човешкото тяло.

11. Втората международна конференция за мир (Хага, 1907 г.), приема тринадесет конвенции за:

 • Мирно уреждане на международните конфликти;

 • Ограничаване на употребата на сила за събиране на договорни дългове;

 • Започване на враждебни действия;

 • Законите и обичаите на сухоземната война;

 • Режима на неприятелските търговски кораби при започване на война;

 • Превръщането на търговските кораби във военни единици;

 • Поставянето на подводни мини, които се взривяват автоматично при досег;

 • Бомбардировките от морски сили във време на война;

 • Ограничаване на правото на залавяне в морската война и други.

12. През 1899 г. в Лондон се провежда конгрес за борба с търговията на жени с цел разврат, а по-късно се приема Международна конвенция за пресичане на търговията с жени (1910 г.).

I. Период след Първата световна война

След Първата световна война в Обществото на народите се полагат усилия за изработване на общо понятие за агресия и съдържанието за агресивната война, както и за разграничаване на отбранителна война от превантивна война или превантивни военни операции.1. Съществено значение има Договорът за забрана на войната като оръдие на национална политика, наричан още Пакт Бриан-Келог, подписан на 27 август 1928 г. от 63 държави. Пактът е създаден по идея на френския министър на външните работи Аристид Бриан и държавния секретар на САЩ Франк Келог през 1927 година по случай 10-годишнината от включването на САЩ в Първата световна война. Договорът е в основата на Споразумението между Великите сили за създадения през 1945 г. Международен военен трибунал в Нюрнберг.

2. Женевската конвенция за забрана на търговията с жени и деца от 1921 г.

3. Между двете световни войни се увеличават случаите на вътрешен и международен тероризъм – убийства на дипломати и държавни глави, на обществени и политически дейци, атентати и взривявания на сгради и други. Правителствата на редица държави са заставени да приемат на 16 ноември 1937 г. в Женева два изключително важни международни акта: Конвенция за предотвратяване на тероризма и неговото наказване и Конвенция за създаване на Международен наказателен съд.

II. След Втората световна война

1. На 20 ноември 1945 г. в Нюрнберг – града, в който нацистите са провеждали своите конгреси – е започнал своята работа Международният военен трибунал, пред който са били изправени да отговарят за своите престъпления повечето от най-активните държавни ръководители и партийни дейци на нацистка Германия.

Международният военен трибунал бе създаден по инициатива на трите основни държави от Обединените нации – СССР, САЩ и Великобритания. Още преди края на Втората световна война ръководителите на трите държави, обявяват твърдата си воля да предадат на съд всички виновни за тези престъпления лица. В декларацията от 30 октомври 1943 г., подписана от Рузвелт, Сталин и Чърчил, категорично се заявява, че виновните ще бъдат намерени “дори на края на света”, за да бъдат предадени на правосъдието. В декларацията специално отношение е проявено към “главните престъпници”, чиито деяния не са свързани с определени географски райони. Този именно пункт от декларацията бе правната основа, върху която по-късно стъпи решението за създаване на Международния военен трибунал.

Решението за създаване на трибунала бе прието на 8 август 1945 г. със Съглашението между правителствата на СССР, САЩ, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и временното правителство на Република Франция за съдебно преследване и наказване на главните военни престъпници от европейските страни на Оста. В чл. 1 на Съглашението се постановява:

Да се учреди след консултации с Контролния съвет в Германия Международен военен трибунал за съдене на военните престъпници, престъпленията на които не са свързани с определено географско място, независимо от това дали ще бъдат обвинени индивидуално, или като членове на организации или групи, или в едното и другото им качество.

Международният военен трибунал се състои от четирима съдии – представители на СССР,  на САЩ, на Великобритания и Франция. Председател на трибунала е сър Джефри Лоренс, Великобритания. Всяка от четирите държави има свои представител и в обвинителната власт.

Обвиняеми в процеса са Херман Гьоринг, Рудолф Хес, Йоахим фон Рибетроп, Вилхелм Кайтел, Алфренд Розенберг и други - общо 22 души. Един от тях – Мартин Борман – е осъден задочно. Всички обвиняеми имат защитници – адвокати.

Първото заседание на Международния военен трибунал започва на 20 ноември 1945 г. в 10 часа, а последното – когато се произнасят присъдите е на 1 октомври 1946 г. За тези десет-единадесет месеца трибуналът извършва огромна работа. В 403 открити съдебни заседания са разпитани стотици свидетели, прочетени са хиляди писмени показания, обсъдени са множество документи. Подсъдимите не са се признали за виновни в извършването на престъпления против мира, човечеството и военните престъпления.

Присъдите на Международния военен трибунал: дванадесет души – Херман Гьоринг, Йоахим фон Рибентроп, Вилхелм Кайтел, Ернст Калтенбрунер, Алфред Розенберг, Ханс Франк, Вилхем Фрик, Юлиус Щрайхер, Фриц Заукел, Артур Цайс-Инкварт, Алфред Йодъл, Мартин Борман са осъдени на смърт чрез обесване.  Трима души – Рудолф Хес, Валтер Функ и Ерих Рьодер – са осъдени на доживотен затвор. Трима души - Ханс Фрицше, Франц фон Папен и Ялмар Шахт - са оправдани, а останалите подсъдими са осъдени на различни срокове затвор.На 16 октомври 1946 г. присъдата на осъдените на смърт е изпълнена в нюрнбергския затвор. Не е изпълнена присъдата единствено на Херман Гьоринг, който два часа преди изпълнението й се самоубива, поглъщайки цианкалий.

III. С приемането на Римския статут на Международния наказателен съд от 17 юли 1998 г. се поставя началото на третия период от развитието на международното наказателно право.


Каталог: referats
referats -> Специализирани микропроцесорни системи (курс лекции) Учебна година 2008/2009
referats -> Програмата Internet Explorer
referats -> Високоскоростни компютърни мрежи. Високоскоростни км-класификация
referats -> Бройни системи основни бройни системи
referats -> Морфология и расология съдържание
referats -> 1 Строеж на атомите – модели Ръдърфор, Бор, квантово механични представи основни принципи, атомни орбитали, квантови числа
referats -> Международно наказателно право понятие за международното наказателно право
referats -> Тема 11. Връзка на асемблер с езиците от високо ниво
referats -> Въведение в операционите системи
referats -> Тема първа


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница