Media Coverage of us election Discussion, Sofia, Oct. 24, 2012 Open Parliament, full videoДата14.01.2017
Размер184.11 Kb.
Media Coverage of US Election Discussion, Sofia, Oct. 24, 2012
Open Parliament, full video
http://www.livestream.com/politikatnet/video?clipId=pla_0a730210-6e28-4e94-9582-a9e69ecf7397&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb
Investor.bg
http://www.investor.bg/analizi/91/a/ima-li-znachenie-za-bylgariia-koi-shte-e-sledvashtiiat-amerikanski-prezident,141917/

Има ли значение за България кой ще е следващият американски президент?

Отношенията ни със САЩ зависят много повече от българския премиер, коментира Соломон Паси по време на дискусионен форум за президентските избори в Щатите


За отношенията ни с Америка няма значение кой е президент на САЩ, а кой е премиер на България. Около тази идея се обединиха участниците в дискусионния форум „Президентските избори в САЩ 2012: Поглед от София“, организиран от Американската търговска камара и Посолството на САЩ в България в навечерието на вота на 6 ноември.

„Отношенията между Съединените щати и България зависят много повече от българския премиер, отколкото от американския президент, защото в момента, който и да е български премиер получава едно великолепно наследство от последните 22 години“, коментира Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър.

По негови думи пет пъти през последните 22 години България е била съюзник на САЩ във война. При това става въпрос за войни, които неизменно сме печелили - в Кувейт, Косово, Афганистан, Ирак и Либия.

„В хиляда и триста годишната история на България ние никога не сме имали друг такъв съюзник“, допълва Паси. „Тоест ние сме в позиция да искаме от Съединените щати. Колкото по-голям съюзник си, толкова повече трябва да искаш. И тук вече идва големият контраст между възможностите и реалностите.“

„Помислете си за визитата на Хилъри Клинтън в България“, продължава той. „Какво поиска българското правителство от нея – нула, абсолютна нула. Получихме едно потупване по рамото за успешната борба с трафика на наркотици, но дори не поискахме да се застъпят за нас за влизането ни в Шенген.“

„Когато ние преговаряхме навремето за членство в Европейския съюз (ЕС), не веднъж чукахме на вратата на американците с молба за помощ и те го правеха. Помислете си кои са големите стратегически проекти, които има между България и САЩ. Да не би да имаме проекти в ядрената или космическата сфера, в кибер сигурността или отбраната? Във всички големи стратегически области България отсъства. Не защото няма трамплин, не защото няма възможност да поиска тези неща, а защото няма самочувствието да ги поиска. Няма никакво значение, кой е американският президент. За материализиране на българо-американските отношения има значение, кой е българският премиер“, допълва Паси.

На международната сцена обаче, според Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания, за различните проблеми свое предимство би имала, както администрацията на настоящия американски президент Барак Обама, така и тази на неговия съперник - републиканецът Мит Ромни.

Според него по отношение на Иран по-сполучливият избор е Обама. „България, както и целият останал свят, е заинтересована проблемът с иранската ядрена програма да се реши по мирен път, а не по военен“, коментира Минчев. „Ако стратегията на Обама бъде успешна, това е добре за всички.“

По отношение на Русия обаче по-сполучливият избор вероятно е Ромни, изтъква политологът. „Гъвкавостта, която Обама обеща на срещата на Г-8 е нещо, което не ми харесва. Колкото е „по-хард“ обитателят на Белия дом, толкова по-дисциплинирана към международното право е Москва.“

"Трети проблем, по който мен лично ми се струва, че нито Обама, нито Ромни са добре позиционирани, както политически, така и стратегически, е Китай", посочва Минчев. „Китай продължава да бъде търговски проблем за Америка, но все още не се е превърнал в геополитически проблем. Евразия и отношенията между Китай и Русия са ключови проблеми, които остават настрана, докато Америка е свръх фокусирана върху арабския свят“, допълва той.

Що се отнася до България Огнян Минчев подчертава, че „това, че битката между САЩ и Русия може да се води на българска територия е проблем на България и не е проблем нито на Русия, нито на Америка“. Ние позволяваме това да се случва, допълва той.

„Много важен е фактът, че между Съединените щати и Русия до ден днешен няма съгласие по нито един основен проблем на международните отношения – по отношение на Сирия, по отношение на Иран, по отношение на сигурността и други аспекти... Проблемът е в това доколко наистина една мега гъвкава политика от страна на Вашингтон ще доведе до по-голямо съгласие с Москва, отколкото една по-твърда политика на поставяне на ясни граници и на постигане на компромиси и споразумения, там където е възможно“, коментира Минчев.

„За България без съмнение най-добрият вариант е между Съедините щати и Русия да има максимално широка сфера на съгласие. Тогава и българската национална сигурност и българското развитие ще бъдат оптимални“, подчертава той.

„По отношение на Централна и Източна Европа обаче такова съгласие няма. България е заинтересована от това да бъде член на Европа, да бъде член на Западния съюз, докато Русия под ръководството на Путин очевидно не е заинтересована от това Централна и Източна Европа да остане стабилна част от Европа и Западния свят“, заключава Минчев.

„Преди членството ни в НАТО да стане факт, непрекъснато се казваше: България е в някаква митологична руска сфера на влияние“, допълва Паси. „Никога Русия няма да позволи членството на България в НАТО. Тук ще се бият Америка и Русия за България, та кръв ще се лее.“

„Истината е, че всичко зависи от решението на България“, изтъква бившият външен министър от правителството на Симеон Сакскобургготски. „Когато България реши, че искаме да влезем в НАТО и че ще влезем в НАТО, това беше прието от руснаците - не с радост и аплодиране, но беше преглътнато.“

„По същия начин всяко друго решение на независимата българска държава, която да не забравяме, че в някаква степен има протекцията на Европейския съюз (ЕС), ще бъде уважено и от Съединените щати и от Русия“, казва Паси.

„Нека да не бъркаме нерешителността на българските институции с битката между Русия и Съединените щати. Това че в България е политизиран, както въпросът за ядрената енергетика, така и въпросът за шистовия газ, няма отношение към международните сили, а има отношение към слабостта на българските политици“, допълва той.

Dnevnik.bg

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/10/24/1932002_analizatori_otnosheniiata_bulgariia-sasht_zavisiat/

Анализатори: Отношенията България-САЩ зависят по-скоро от българските политици

От Радина КолеваОтношенията между България и САЩ зависят много повече от българския премиер, отколкото от това, кой ще бъде американският президент. Това каза бившият министър на външните работи Соломон Паси по време на конференцията "Президентските избори в САЩ 2012: Поглед от София".

Според Паси България е в позицията да изисква от САЩ, тъй като през последните години е била съюзник на САЩ в пет военни операции (Кувейт, Косово, Ирак, Афганистан, Либия). "При посещението на Хилари Клинтън в България ние не поискахме нищо, дори и подкрепа за влизането на България в Шенген", припомни Паси.

Мнозинството участници бяха единодушни, че външната политика на САЩ едва ли ще се промени, който и да е следващият президент. "САЩ са изключително прагматични във външната си политика", казва управителят "Технолоджи трансфър" Дейвид Хемпсън.

На последния, трети предизборен дебат в САЩ, посветен на външната политика, направи впечатление, че Барак Обама и Мит Ромни споделяха едни и същи възгледи по повечето проблеми. Освен това двамата опоненти обърнаха много малко внимание на ролята на САЩ на международната сцена, а се връщаха към най-наболелите проблеми – икономиката и създаването на работни места, които ще бъдат решаващи за изхода от вота на 6 ноември. "Американецът, който живее в малко градче в Колорадо например, не го интересува какво се случва в София", отбелязва Дейвид Уилмот от "Технолоджи трансфър".

България между САЩ и Русия

"Дали битката между САЩ и Русия ще се води на български терен – това е проблем за България, а не за Русия или САЩ", смята политологът Огнян Минчев. Според Соломон Паси в това отношение всичко зависи от решението на България. "Когато България влезе в НАТО, това беше преглътнато, макар и не лесно, от Русия. Нека не бъркаме нерешителността на българските политици с борбата между САЩ и Русия", каза Паси.

"Между САЩ и Русия няма съгласие по нито един международен проблем" смята Минчев. "За България е по-добре да е с Европа, докато Русия не е заинтересована в Източна Европа да има стабилност", допълва той. Според политолога от Института за регионални и международни изследвания в този смисъл Мит Ромни би имал по-добра политика по отношение на Русия. "Колкото "по-хард" е обитателят на Белия дом, толкова по-диалогична и дисциплинирана става Москва", смята той. Що се отнася до Иран обаче Обама би бил по-добрият президент да реши проблема по мирен път.За Сирия и Близкия изток

Що се отнася до Сирия, Дейвид Уилмот смята, че САЩ няма да се намесят, докато проблемът не засегне националните им интереси. Според Паси е НАТО пропуснала момента да поеме лидерството в международната реакция на ситуацията в Сирия. "Конфликтът в Сирия не може да се оприличи на този в Босна, защото в Сирия расте геополитическият залог", смята Паси. "Изпуснахме момента за решение, предвождано от Запада. Сега лидери са Турция и Русия и Западът може да има само подкрепяща роля", допълва той.

Участниците в конференцията също се обединиха около тезата, че близкоизточният въпрос няма да бъде решен, до голяма степен защото той вече не засяга само израелско-палестинските отношения. "Инерцията в Близкия изток е толкова голяма, за да може някой да се справи с нея. Обама заряза Близкия изток през последните месеци, а Ромни просто прави твърди декларации", смята журналистът Иво Христов.

Огнян Минчев е още по-категоричен: "Близкоизточният проблем не може да бъде решен. Процесите там трябва да бъдат структурирани във форма, с която светът да се научи да живее", казва той. Според Дейвид Уилмот от "Технолоджи трансфър" държавите в Близкия изток първо сами трябва да решат проблемите си.
Европа харесва Обама

На изборите през 2008 г. Европа беше изключително ентусиазирана за Обама. Изследване на Би Би Си от тази седмица, показа, че светът предпочита демократичния президент пред републиканеца Мит Ромни. Според Петя Георгиева от Нов български университет Европа все още харесва Обама. "Някои действия на администрацията на Джордж Буш отблъснаха традиционните съюзници на САЩ. Републиканците са склонни на по-изолирани акции, докато Барак Обама и Хилари Клинтън бяха по-отворени и имаха по-добро международно сътрудничество", казва Георгиева и затова според нея за Европа ще е по-добре, ако Обама бъде преизбран.

Иво Христов смята, че Обама е предвидим президент и това е добре, докато Мит Ромни е непознат и без международен опит. Паси отбелязва, че демократите имат по-голям интерес към Балканите. "Те направиха по-добре противоракетния щит. Щитът на Буш не покриваше необходимостите на България. Буш обаче беше този, който покани България в НАТО", допълва той.

Според Майкъл Ийстън, директорът на Американския университет в България, повечето гласоподаватели в САЩ ще дадат втори шанс на Обама. "На последния дебат Ромни се съгласи с почти всичко, което Обама е направил. Това е достатъчна причина да гласуваш за Обама", смята Дейвид Хемпсън, управител на "Технолоджи трансфър".

24 Hours
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1603080


Соломон Паси: Не е важно кой е президент на САЩ, а кой е премиер у нас


24.10.2012 20:37;

Не е важно кой е президентът на САЩ, а кой е българският премиер. От това зависят отношенията между двете страни.

Така смята бившият ни външен министър Соломон Паси. Той участва вчера в дискусионен форум "Президентските избори в САЩ 2012: Поглед от София", организиран от Американската търговска камара и посолството на САЩ.

България е в позицията да изисква от САЩ, тъй като им беше съюзник в последните 5 войни, изтъкна Паси. Но нито едно наше правителство не се е осмелило да го направи.

Той допълни, че при републиканеца Джордж Буш американският противоракетен щит не е покривал България. Докато при демократа Барак Обама вече ни покрива частично.

"В България дебатът е за миналото на твоя опонент, а в САЩ - за бъдещето на твоята държава", коментира Паси.

Всеки кандидат има плюсове и минуси в глобален план, смята политологът Огнян Минчев. По отношение на Иран е по-добре да победи Обама, тъй като никой не иска война. Що се отнася до Русия, по-добрият вариант е Ромни. Колкото по-твърд е обитателят на Белия дом, толкова е по-дисциплинирана Москва.

"Когато Обама говори за работни места, да не забравяме, че те са най-вече в администрацията. Аз не искам правителството в моя дом, в моята кухня, в моята спалня", каза бизнесменът Дейвид Уилмот от компанията "Текнолоджи трансфър". (24 часа)bTV news.bg

http://btvnews.bg/svetut/blgarskoto-obshchestvo-zapazva-tendentsiyata-si-da-se-izolira-ot-svetovnite-sbitiya.html

Българското общество запазва тенденцията си да се изолира от световните събития


 • София, 24.10.2012 18:01

 • Автор: btvnews.bg / Милена Енчева

 • Видяна: 113 пъти

Значението на президентските избори на САЩ за България, Европа и света, разгледано на форум в НДК

Българското общество запазва тенденцията си да се изолира от световните събития. Под това заключение се обединиха участниците във форума "Президентските избори в САЩ 2012: Поглед от София”, който се проведе днес в НДК.

Събитието беше организирано от Американската търговска камара и Посолството на САЩ в България, и в него взеха участие български и американски журналисти и политолози. Специални гости на събитието бяха заместник-посланикът на САЩ в България Брайън Далтън и президентът на Американския университет Майкъл Ийстън.

От българската страна мнения изказаха бившият български външен министър Соломон Паси, политологът Огнян Минчев и други експерти и академици.

Форумът беше разделен на два основни панела, ориентирани към темите: - „Какви са очакванията на американците от президентските избори 2012? ” и „Какво да очакват след изборите България, Европа и света.”

Форматът на срещата наподобяваше много американските предизборни дебати, с тази разлика, че в тази дискусия нямаше победител. Участниците обсъдиха качествата и недостатъците на двамата кандидати за президент на САЩ, без в крайна сметка да се ангажират с конкретно становище, кой от двамата би бил по-добрия избор в световен план, от гледна точка на България.

"Щом избора не ни засяга пряко, защо трябва да се вълнуваме от това кой ще излезе победител в битка на територията на САЩ?

Реалността, която се наблюдава в последните 20 години е, че световните събития остават далечни за голяма част от българското общество, коментира участник в събитието.

По-голямата част от ораторите се съгласиха, че за да имат българите по-реалистична представа, къде се намират и какви са възможните ползи за страната ни от решенията и изборите, които се случват по света, трябва да имаме много по-широк поглед, за да определим своите собствени цели и претенции.

По повод хумора в политиката, демонстриран от кандидатите за президент на САЩ, по време на благотворителна вечеря миналата седмица, бившият българския външен министър Соломон Паси обърна внимание, че „е по важно интелектът да се намеси в българската политика вместо хумора, а това би станало едва след като минем средното ниво на Евростат”.

Тенденцията в световен мащаб кандидатите на демократите да са по-подкрепяни от тези на републиканците беше коментирана от участник в събитието, който обърна внимание, че традиционно в Европа са на почит либералните политически тенденции. Това и обяснява по-широката популярност на действащия американски президент Барак Обама или тази на неговия предшественик от същата партия Бил Клинтън през 1990-те.

Най-важното в една демокрация е добре информирания електорат, без значение дали той гласува пряко или просто следи политическите процеси по света. Минималното което се изисква от нас е да са дадем сметка, че предпочитанията към един кандидат, често пъти се основават на липсата на информация за другия.Darts News
http://dartsnews.bg/News/33367

България залага на Обама, Охайо ще реши


Светът знае повече за политическите процеси в Америка, отколкото ние самите знаем. Вие европейците имате усет за това, което се случва у нас, виждате повече. Това каза Ерик де Сана, директор на Американския научен център в София на дискусионния форум на тема "Президентските избори в САЩ 2012: Поглед от София". В дискусията участваха американци, живеещи в България и български интелектуалци, всеки от които изказа мнение по отношение на двамата опоненти в изборите, външната политика на Америка и своите лични пристрастия. Организатори бяха Американската търговска камара и Посолството на САЩ в България.

Отношенията между България и САЩ зависят повече от българския премиер, отколкото от американския президент. България и Америка са съюзници във вече пет войни - Кувейт, Косово, Ирак, Афганистан Либия, и то спечелени. Ние сме в позицията си да искаме от Съединените щати. Но нямаме общи проекти в нито една стратегическа област. Когато дойде през февруари тази година Хилари Клинтън, ние не поискахме нищо, никакво сътрудничество, дори да се застъпи за нас за приемането ни в Шенген. България просто няма самочувствието да иска, заяви Соломон Паси, бивш министър на външните работи.

По отношение на Иран, по-добрият избор е Обама, защото залага на мирно решение с ядрената политика на Иран. По отношение на Русия подкрепям Ромни. Колкото по-хард е американският президент, толкова по-дисциплинирана и диалогична е Москва. Но и двамата не са добър избор за решаване на проблемите с Китай. Китай все още се разглежда като търговски проблем, но не и като геополитически. Америка твърде много се фокусира върху арабския и въобще мюсюлманския свят, каза Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания.
 
В момента Русия и Америка имат разминаване в позициите по всички важни въпроси от международната политика. За България най-добрият вариант е между САЩ и Русия да има максимално широка сфера на съгласие, добави Минчев.

Заявката за 4% от бюджета за военни цели говори за устойчива милитаризация на външната политика. Обама предвижда 2,9% за военни цели. Някой от присъстващите на дебатите беше казал: "Не знам война, която Ромни не би водил!", смята журналисът Иво Христов. Експертите единодушно констатират провала на администрацията на Обама по отношение на Близкия изток. Същевременно от щаба на Ромни не предлагат нищо освен бързи декларации, добави той.

Военната политика на Америка няма да се промени, но няма да предизвика голяма война. По отношение на енергетиката - България трябва да разбере, че няма да стане енергийно независима, докато внася почти 100% от енергийните си източници, каза Дейвид Хемпсън, управител на Технолоджи Трансфър.

Дейвид Уилмот от Технолоджи Трансфър пък добави, че държавите в Близкия изток трябва сами да фиксират проблемите си. Обикновените американци не се интересуват от това какво става в тези държави или в София. Изборите не бива да се изнасят навън, допълни той.

Соломон Паси направи прогноза, че изборите ще спечели Барак Обама. "Статистиката показва, че е по-вероятно да спечели Обама, защото за последните 200 години е имало 8 пъти, в които действащ президент не е бил преизбран. От тези 8 пъти - 5 пъти е бил републиканец, 2 пъти демократ. Статистически погледнато, е много малко вероятно Обама да не бъде преизбран."

Американците, които подкрепяха Ромни не се съгласиха с логическата прогноза на бившия външен министър и журналистът Бойко Василев, модератор на форума съвсем на място обобщи: "Разликата е малка, Охайо ще реши!"

Паси добави: "Аз симпатизирам повече на Обама, защото той беше в кабинета, който ратифицира присъединяването на България в НАТО." Но не пропусна да припомни, че републиканската администрация (Джордж Буш Младши) е тази, която покани България в Северноатлантическия пакт.

Иво Атанасов обоснова подкрепата си към Обама с аргумента, че когато американски президент е бил на посещение в България, се е случвало по време на втория му мандат. "По вероятно е Барак Обама да дойде в България, ако бъде преизбран, отколкото Мит Ромни по време на първия си мандат!"

На финала на форума публиката също имаше възможност да вземе участие в дискусията. Една от слушателките направи бегло сравнение между американските и българските президентски избори, като отбеляза, че ние всъщност не оценяваме най-важното в един кандидат - неговия интелект. "За нас изборите са и шоу. Много интересно е явлението смешна вечеря, при което всеки от кандидатите осмива опонента си. Каква е вероятността и в България да започне да се случва същото и да имаме възможността да оценим интелигентността и чувството за хумор на кандидатите?" А Соломон Паси направи тъжната констатация - "Когато се издигнем по-нагоре в Евростат!"

И на същинския финал Паси направи хумористичното сравнение в позициите на двамата кандидати за президент на САЩ: "И зад Ромни, и зад Обама стои по един силен човек! Зад Ромни стои жена му, а зад Обама - Клинтън. Бойко Василев попита: "Мъжът или жената?", при което публиката избухна в смях. "Мъжът!", отговори Паси.Диляна Маринова

Econ.bg

http://econ.bg/%D0%A1%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F/%D0%94%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D0%A1%D0%90%D0%A9-2012-%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BE%D1%82-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-_l.a_i.396501_at.2.html

Дискусионен форум на тема: "Президентските избори в САЩ 2012: Поглед от София"


На 24 октомври 2012 г. (сряда) в зала 6 на Националния дворец на културата (вход А3 откъм паркинга) ще се проведе дискусионен форум, организиран от Американската търговска камара и Посолството на САЩ в България.

Темата на събитието е: ”Президентските избори в САЩ 2012: Поглед от София”. По време на форума ще се търси отговорът на два основни въпроса: "Какво очакват американците?" и "Какво да очакват след изборите България, Европа и светът?".

Двата дискусионна панела ще съберат на едно място водещи български политолози и журналисти с американски гласоподаватели, живеещи в България. Всички те ще споделят впечатления, очаквания и ще направят анализи и обобщения за кампаниите и програмите на президента Барак Обама, който се кандидатира за втори мандат, и кандидата от Републиканската партия и бивш губернатор на Масачузетс Мит Ромни.

Модератор ще е журналистът Бойко Василев.

ПРОГРАМА

09:30 – 10:00 Регистрация/кафе

10:00 – 10:15 Откриване – Валентин Георгиев, изпълнителен директор, Американска търговска камара в България, Брайън Далтън, зам.-посланик на САЩ в България

10:15 – 11:00 „Напред” с Барак Обама - Джо Байдън или „Да си върнем Америка” с Мит Ромни - Пол Райън: Какви са очакванията на американците от президентски избори 2012? • Майкъл Ийстън, президент, Американски университет в България

 • Стюарт Тил, изпълнителен директор, Инвестор БГ

 • Дейвид Хемпсън, управител, Технолоджи Трансфър

 • Дейвид Уилмот, Технолоджи Трансфър

 • Ерик де Сена, директор, Американски научен център София

11:00 – 11:45  Какво да очакват след изборите България, Европа и светът?

 • Огнян Минчев, Институт за регионални и международни изследвания

 • Соломон Паси, Атлантически клуб България

 • Иво Христов, журналист, коментатор

 • Кънчо Стойчев, ББСС Галъп интернешънъл

 • Петя Георгиева, Нов български университет

11:45 – 12:00 Въпроси и отговори

12:00 – 13:00 Коктейл

Осигурен е превод на български и английски език.

BTA

http://www.bta.bg/en/gallery/image/395775

НДК – избори – САЩ - дискусионен форум


24 October 2012 / 11:19

София (24 октомври 2012) В НДК се състоя дискусионен форум на Американската търговска камара /АТК/ и посолството на САЩ в България на тема "Президентските избори в САЩ 2012: Поглед от София". На снимката: Заместник-посланикът на САЩ в България Брайън Далтън, Бойко Василев, журналист и президента на Атлантическия клуб в България Соломон Паси(отляво надясно). Пресфото – БТА снимка: Владимир Шоков (РД)Source: БТА

BBulgarian National Radio

http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/BeforeEveryone/Politic/World/Pages/2410usa.aspx

Иво Христов: Има голямо значение кой ще бъде президент на САЩ 

"Президентските избори в САЩ 2012 - поглед от София". Темата е на дискусия, която организират Американската търговска камара и Посолството на САЩ в България. Един от участниците Иво Христов коментира в "Преди всички" значението на изборите в САЩ.Има голямо значение дали ще има смяна в Белия дом, или ще остане Обама. Той е един предвидим лидер. Ромни е крайно непоследователен. Има огромна разлика между заявленията му на конференцията на републиканците и на вчерашния дебат. Външнополитическите партньори на САЩ не знаят какво точно да очакват.  Освен това има голяма разлика в цифрите на планирания военен бюджет. Обама залага на 2,9 процента, Ромни - на 4 процента, което е астрономически военен бюджет. Обама смята да изтегли войските от Афаганистан, а Ромни - да воюва там до окончателна победа, ако такава изобщо е възможна.

Комични са българските политици, които търсят одобрение в чужбина век след Гочоолу и Дочоолу. Българските фамилии, условно наречени левица и десница, ходят да бият чела пред всеки кандидат. Но да не търсим принципи у родната политическа класа – отдавна знаем, че ги няма. Победа на Ромни би означавала по-конфликтни отношения с Русия. А България е един от терените, на които се сблъскват интересите на тези две сили в енергийния сектор. В този смисъл е възможен по-силен натиск върху България. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.US embassy site

http://bulgaria.usembassy.gov/upcoming_events.html

Roundtable Discussion and Debate on the 2012 U.S. Presidential Election


The U.S. Embassy in Sofia is pleased to join the American Chamber of Commerce in Bulgaria in sponsoring a roundtable discussion and debate on the 2012 U.S. presidential election, to be held October 24 at 9:30 AM in Hall 6 of NDK. Everyone interested in the elections is welcome, but please RSVP at 02-9742-744 or nadia@amcham.bg. There will be simultaneous interpretation. Please see the invitation for more details.

Coverages on BG on Air TV, video
http://bgonair.bg/bg/tvonline/
http://bgonair.bg/bg/news/world/read/evropa_bi_izbrala_obama_spored_eksperti/

Coverage on TV 7
INews.bg

http://inews.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%9A%D1%8A%D0%BC-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D1%82-%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_l.a_c.327_i.232273.html

Ромни или Обама? Към кого клонят везните в България

Американци и българи обсъдиха на форум предстоящите избори за президент на САЩ

от Владислав Рашков | 24.10.2012 | 17:53
Дебатът за бъдещия държавен глава на САЩ се пренесе в София. На дискусионен форум представители на американския бизнес и образование изказаха своите предпочитанията за президент. В разговорите се включиха и българи, сред които политологът Огнян Минчев, бившият външен министър Соломон Паси, журналистът Иво Христов и преподавателят в НБУ Петя Георгиева.

Преобладаваха симпатиите към кандидата на Демократическата партия Барак Обама.


Сред представителите на американците единственият отявлен поддръжник на Мит Ромни беше Дейвид Уолмот от "Технолоджи Трансфър". "Аз съм консервативен републиканец и когато се прибера у дома, ще гласувам за губернатора Ромни", каза той.
Неговият колега в компанията Дейвид Хемпсън заяви тържествено, че ще пусне гласа си за президента Обама, като каза, че хубавото в Америка е, "че работим заедно за благополучието на държавата". На въпроса на модератора на дискусията Бойко Василев как ще се случи то, Хемпсън отговори, че просто не говорят за това.
Президентът на Американския университет Майкъл Ийстън каза, че е републиканец по убеждение, но напоследък е много разочарован от идеите на партията. "За мен най-големият съдник за избор на президент е доколко той казва истината. Докато гледам тези дебати обаче много забавно ми става и все пак бих заложил на Обама", каза Ийстън.

Дейвид Хемпсън побърза да защити избора си за президент, като подчерта голямата роля на Обама в излизането от икономическата криза на САЩ. "САЩ излезе от Голямата депресия окончателно през 1947г. - 20 години след началото ѝ. Как очаквате президентът Обама да се справи с подобна задача за четири години", мотивира се той.


Застъпниците на президента изтъкнаха двете войни, които е наследил по време на финансова и икономическа криза, и придадоха голяма значимост на плана му да въведе здравно осигуряване на цялото американско население. Нещо, което е оспорвано от противника му Мит Ромни.
"Липсват големи идеи и големи лидери", определи сблъсъка за президент председателят на Института за регионални и международни изследвания Огнян Минчев. Той окачестви президента Обама като една PR фигура без ясни и дългосрочни идеи за политиката, а обединението на Ромни оприличи с "Чаеното парти" като една PR-акция за привличане на повече избиратели.
"В този смисъл това е една кампания детайлите и PR-а имат по-голямо значение от идеите и перспективите", смята Минчев.
Журналистът Иво Христов застъпи същата теза. "Това е една истинска РR-машина, много добре обучен в връзките с обществеността човек. Насреща си има един по-интелектуален тип вече уморен и отрезвен идеалист, който няма тази убеденост, която имаше преди четири години", каза той.
Петя Георгиева от Нов български университет коментира сложната ситуация, в която е бил поставен Обама през мандата си и определи усилията му като резултатни: "Програмата на Обама беше успешна най-вече заради здравеопазването".
Председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси окачестви като триумф за американската демокрация факта, че досегашният президент е бил цветнокож, а неговият противник е мормон. Той изтъкна и сближаването във философията на двете партии: "За пръв път от много години насам не се появява темата за климатичните промени".
Той направи сравнение между изборите в България и тези в САЩ: "В България основният предизборен дебат е за миналото на твоя опонент. Докато в САЩ към това се прибави и бъдещето на твоята държава".

Участниците във форума бяха скептични, че външната политика на САЩ ще се промени из основи при смяна на президента. Те наблегнаха, че всяка стъпка по света е свързана с икономиката на самата държава. На въпрос от публиката ще се промени ли подкрепата на Белия дом към министър-председателя на България, ако бъде извършена рокада, общото мнение беше, че това ще е въпрос на национален интерес според конкретната ситуация.

Каталог: wp-content -> uploads -> 2016
2016 -> Цдг №3 „Пролет Списък на приетите деца
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „В”-1” рг мъже – Югоизточна България мъже временно класиране
2016 -> Национален кръг на олимпиадата по физика 05. 04. 2016 г., гр. Ловеч Възрастова група клас
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „А” рг мъже – Южна България мъже временно класиране
2016 -> Конкурс за изписване на великденски яйце по традиционната техника съвместно с одк велинград 27 април
2016 -> Министерство на образованието и науката регионален инспекторат по образованието – софия-град


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница