Москов прати на прокурор три болници, връщали онкоболнистраница1/18
Дата17.08.2018
Размер0.63 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
06.04.2016
Национални вестнициМосков прати на прокурор три болници, връщали онкоболни


Министърът се извини на джипитата, че идеите им не били дискутирани

24 часа  стр. 7  

Престъпни схеми за лечение на онкоболни, от които печелят някои болници, са причината да бъдат върнати пациенти от онкоклиниките, разкри здравният министър д-р Петър Москов.

Той съобщи, че три от по-сериозните сигнали за лекари, рискували здравето на пациентите, за да се запази бизнес планът на болницата, са дадени на прокурор. Москов не назова имена.

"В какво се състои измамата? Взима се определен етап от лечението -например химиотерапия, защото е високодоходна и нискоразходна. Не се интересуват от усложненията, нито какво се случва с пациента след това. Разходите са за системата или за някой друг по веригата, за тях са само приходите", обясни схемата министърът.

Пациенти, чийто хемоглобин е паднал по време на химиотерапия и се нуждаят от кръвопреливане, са били изписвани, за да извършат тази процедура другаде. Така болниците спестявали парите, които иначе биха похарчили за договор с кръвен център.

"Бизнесът, продажбата на скъпи лекарства или нещо друго, което някой развива без връзка с новата философия на лечение, спират. Да рискуваш живота на пациента, дори само да създаваш у него тревога в това му състояние, е долно", убеден е Москов.

Регионалните здравни инспекции имат инструкция да проверяват всеки сигнал - от това следва ясно нарушаване на определени членове от Закона за здравето за правата на пациентите и правото на достъп до лечение, следва отнемане на разрешително и спиране на договора с касата. И тук няма да има никакъв компромис. Бизнесът с онкологично лечение, което от 30 години някои си развиват, спира", каза Москов.

"Има писма до мен от няколко големи лечебни заведения, че са подтиквани от колеги да спрат приема на онкоболни за няколко дни, за да накарат тези момчета от министерството да клекнат", каза Москов и допълни: "Е, момчетата няма да клекнат. Това е битка за промяна на тази система от бездушна и търговски ориентирана в ориентирана към интереса на пациентите."

Здравният министър се извини и на джипитата. "Дължа извинение на общопрактикуващите лекари, защото техните мнения и предложения не бяха взети още в началото на преговорния процес като предмет на обсъждане. При тежки, екстремни условия имахме срещи с Асоциацията на общопрактикуващите лекари и всяко едно тяхно предложение бе прието и е заложено като част от решението на касата", каза Москов.

Лекари от Плевен правят експертиза за родилката Полина


Диана Саватева

24 часа  стр. 23  

Бургаският апелативен съд е намерил 3-ма специалисти от университетската болница в Плевен, които да извършат нова съдебномедицинска експертиза по делото с починалата родилка Полина Димова. Процесът трябваше да тръгне на втора инстанция на 5 април, но бе пренасрочен за 16 май, тъй като вещите лица не са имали достатъчно време да се запознаят с документацията.

Димова почина в реанимацията на бургаската болница на 3 февруари 2008 г. - 20 дни след като роди момиче. Образувано е досъдебно производство и е повдигнато обвинение на трима лекари - Александър Маджуров, Сияна Драгнева и Нина Добрева.

След труден процес, който се проточи 5 г., окръжният съд произнесе оправдателни присъди и за тримата, които по-късно бяха потвърдени и от апелативните магистрати. ВКС обаче прецени, че случаят не е изяснен напълно.Маскирани пребиха травматолога проф. Станчев, губи окото си


И преди се опитвали да го нападнат, но не е подавал сигнал

24 часа  стр. 5  

Маскирани бандити пребиха с метални пръти проф. Стефан Станчев във вторник сутринта близо до дома му в столичния кв. "Белите брези".

След няколко часа борба за живота му състоянието на жертвата се подобрява, но вероятно ще изгуби окото си, казват колегите му.

Проф. Станчев е началник на Клиниката по ортопедия, травматология и гръбначна хирургия в болница "Света Анна" и преподавател в Медицинския университет.

58-годишният мъж излязъл рано сутринта с кучето си от бл. 2 до бул. "България", където живее. Минал през безистена на съседния блок и се запътил към градинката наблизо. Докато минавал по тротоара, пред квартален магазин двама маскирани го нападнали и започнали да го налагат по главата и тялото с метални пръти. Часове след нападението още личаха кървавите локви на мястото.

"Д-р Станчев често разхождаше кучето си рано сутрин. Нищо не съм чул, въпреки че живея на първия етаж на метри от мястото на нападението", каза негов познат от съседния блок.

Двамата маскирани пристигнали на паркинга пред бл. 3 с автомобил. Зад волана ги чакал трети, който не е участвал в нападението, показват предварителните данни от разследването.

Проф. Станчев е пребит в 7,10 ч сутринта. Минути по-късно случаен минувач, който отива на работа, го видял да лежи на тротоара в безпомощно състояние, а кучето било до него. Човекът се обадил на тел. 112. Станчев сам поискал колегите му от "Бърза помощ" да го откарат в "Св. Анна".

Криминалистите правиха оглед на местопрестъплението няколко часа и разпитваха живеещите.

Разговаряно е и с близки на д-р Станчев, които са дали насоки на разследващите.

"Имаме данни, че и преди са се опитвали да нападнат проф. Станчев. Той обаче не е подавал сигнали за това", каза зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Две са основните версии, научи "24 часа". Първата е свързана с работата на проф. Станчев като началник на клиниката по ортопедия. Не ставало въпрос за недоволен пациент. Втората версия е свързана с личен мотив в нападението и няма нищо общо с професията му. От МВР отказват подробности.

Нападателите на проф. Станчев са го следили и са изучавали навиците му, преди да го пребият, категорични са криминалисти.

"Не мога да повярвам, че на това оживено място, пред блок, в който всеки втори е бивш или настоящ служител на МВР, могат да пребият човек и никой да не види поне от терасата", възмущаваше се възрастна жена от квартала.

"Лявото око най-вероятно ще бъде загубено, защото има разкъсване с изтичане на очното съдържание", заяви лицево-челюстният хирург доц. Желю Димов от "Света Анна". Той е в екипа, който е оперирал проф. Станчев. Заради множеството и различни травми в продължилата над 4 часа операция участваха още 4-ма лекари.

Първоначално е била овладяна черепно-мозъчната травма, а след това екипът е възстановил лицевия череп на професора и се опитал да съхрани очната ябълка, казаха докторите на брифинг. Доц. Димов сподели, че вследствие на тежък удар са били раздробени горен орбитален ръб и сводът на орбитата, предната и задната стена на фронталния синус на проф. Станчев. Той бил на парчета, част от тях засегнали мозъка.

Наложило се докторите да използват метална шина, за да възстановят анатомично носа. Лекарите гарантират, че проф. Станчев ще се оправи физически.

"Шокирани сме от агресията спрямо нашия колега. От името на цялата болница заявявам, че искрено се надявам извършителите да бъдат заловени и наказани", заяви Славчо Близнаков - изпълнителен директор на "Св. Анна". Той добави, че не е имало оплаквания от дейността на проф. Станчев. Колегите му не са чували някой да го е заплашвал.Москов: Приятел ми е от 20 години

"Проф. Стефан Станчев е мой приятел от 20 години, работили сме в една операционна толкова време.

Знам, че състоянието му е тежко. Можеше да е учител, можеше да е журналист", каза здравният министър Петър Москов. Той е категоричен, че не може да се проявява такова зверство. По думите на министъра той е бит с пръчки и тояги.

"Така не може. Държавата е държава тогава, когато такива неща не се случват", подчерта Москов.

От ръководството на МБАЛ - Бургас, осъдиха нападението над бившия си управител.

"Още по-цинично и нагло е, че този отвратителен акт бе извършен в навечерието на Световния ден на здравето. Каквито и да са причините, породили нечовешкото нападание, ние го приемаме като нападение срещу лекар - човек, призван да спасява човешки животи", се казва в декларацията на болницата.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница