Община панагюрище през 2006 годинаДата09.08.2018
Размер93.64 Kb.
 

ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ ПРЕЗ 2006 ГОДИНА

 

През 2006 година Община Панагюрище успя да включи в Програмата на “Пътища” АД 3 важни инфраструктурни обекта, благодарение на което Панагюрище ще влезе в Европа с подобрена и модернизирана инфраструктура.  

През м. юли започна генерален ремонт на 15-километровата отсечка Панагюрище – Попинци от пътя за Пазарджик, който е на стойност ок. 9 млн. лв. Изкопните работи се извършваха на дълбочина до 70 см, а асфалтовото покритие на новия път е с дебелина на пласта 30 см. Ремонтът на пътя е извършен по всички съвременни европейски стандарти.

През лятото стартира и ремонтът на една от централните улици на Панагюрище – ул. “Павел Хаджисимеонов”. Общината осигури средства за подмяна и на водопреносната система на улицата. Предстои асфалтирането й, което ще приключи до началото на м. декември.

До края на годината ще бъде подменена и водопроводната мрежа на още една централна улица в Панагюрище – ул. “Нистор Ружеков”. В началото на следващата година ще стартира асфалтирането й. Обектът ще бъде завършен най-късно през пролетта. Асфалтирането на двете централни пътни артерии на Панагюрище се извършва отново по Програмата на “Пътища” АД и е на обща стойност ок. 3.5 млн. лв.

През пролетта на 2006 г. бяха изкърпени 3 185 кв. м дупки по 78 улици в Панагюрище. Средствата в размер на 75 777 лв. бяха осигурени от Общината.

Модернизирането на инфраструктурата е първостепенна задача за Община Панагюрище.

По този показател Общината с удовлетворение може да отчете големи реални успехи през 2006 година. Те са от изключителна важност за стратегическото й развитие като модерна, атрактивна и просперираща община. Те са ключов фактор и за превръщането й в привлекателна туристическа дестинация. И не на последно място – те създават важни предпоставки за успешен бизнес и добри условия, необходими за повишаване качеството на живота тук чрез удобствата, които носят за всички жители на община Панагюрище. 

На 14 септември официално бе пусната в движение новата пътническа мотриса “Дезиро Сименс” по ж.п. линията Панагюрище – Пловдив. На тържеството присъстваха зам. министърът на транспорта Георги Петърнейчев и народният представител инж. Марко Мечев, които оказаха активно съдействие на Община Панагюрище за възстановяването на пътническото движение по железопътната ни линия. Панагюрци приеха възторжено новата транспортна придобивка, чрез която се изпълни едно тяхно 4-годишно желание.

При бившия Младежки дом бе изграден нов бетониран подстъп към пазара и парка на Панагюрище. Придобивката бе посрещната с особена радост от майките с малки деца, възрастните хора и хората с увреждания.

По линия на “Бедствия и аварии” Община Панагюрище поиска средства от Постоянната комисия към Министерски съвет за преодоляване на щетите от наводненията и за превантивни действия. Отпуснатите средства бяха използвани за реализирането на няколко значими проекта:

125 700 лв. за изграждането на подпорна стена за укрепване на левия бряг на р. Мареш;

72 818 лв. за възстановяване на магистрален водопровод за питейна вода, минаващ през р. Тополница;

120 000 лв. за изграждане на подпорни стени за укрепване на десния и левия бряг на р. Луда Яна;

36 858 лв. за укрепване на свлечени земно-насипни скатове по ул. “Марин Шишков” – Панагюрище;

15 000 лв. за преодоляване на последиците от интензивните валежи през март 2006 г.;

94 827 лв. за отводняване на повърхностните и подпочвени води на ул. “Калето” – с. Бъта;

47 375 лв. за възстановяване на подпорна стена на р. Луда Яна в с. Попинци;

2 008 лв. за изграждане на отводнителна обходна канавка за отвеждане на дъждовни води в с. Елшица.

С общински средства бяха изградени водостоци на ул. “Кръстьо Чолаков”, ул. “Тодор Влайков” и на Банското дере в м. “Полето”.

50 000 лв. бяха отпуснати на Община Панагюрище с Решение на Управителния съвет на “Асарел-Медет” АД за подпомагане на общински мероприятия за обекти, пострадали от наводненията. С тези средства бе извършено почистване на коритото на р. Луда Яна в с. Бъта и с. Баня, почистване на Банското дере в Панагюрище, отпушване на р. Луда Яна около моста при автогарата в Панагюрище, насипвания на ул. “Спас Карабойчев” в с. Попинци, почистване на Драгулинския дол в Панагюрище.

 

Културната програма на Община Панагюрище през 2006 година бе подчинена на няколко нови акцента:

Събитията от културния календар на Панагюрище да оставят траен спомен за поколенията – бяха построени паметници на Райна Княгиня, на Орчо войвода и на Стоил Финджеков – Топичята; бяха издадени книги и албуми за Априлската епопея и за Панагюрище; бе изработен DVD филм за Панагюрище;

Панагюрище да домакинства на най-впечатляващите изяви от културния живот на България – на града ни гостува уникалната театрална експозиция “България на длан” и грандиозният спектакъл на ансамбъл “Българе”. И двете прояви са част от културната визитка на България пред Европа и света.

Панагюрище да се представи по оригинален начин на национално и международно ниво – Общината подписа договор за включването на макет на Панагюрското златно съкровище в изложбата “България на длан”, гастролища с изключителен успех в най-големите европейски столици; панагюрските художници бяха представени с изложба в Народното събрание, която бе открита от Председателя на Парламента Георги Пирински.

Културният живот на Панагюрище да бъде обогатен с нови интересни традиции, адресирани приоритетно към младите – Общината организира голям рок-концерт през лятото и получи финансова подкрепа от местни фирми, за което им благодари.

В рамките на Националната програма за честването на 130-годишнината от Априлското въстание бе включен Националният фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен “Родолюбие”, който се проведе за втора поредна година в Панагюрище през м. април.

Идеята на Община Панагюрище и на специално създадения Организационен комитет е децата и младите хора да се обединят около родолюбието като висша ценност, да се запалят у тях българските чувства, да запеят с желание българските патриотични песни. Успехът на инициативата е налице – над 400 деца от цялата страна дойдоха с ентусиазъм в нашия град, запяха с ентусиазъм вечните песни на България, а Панагюрище се превърна през тези дни в столица на млада България и на родолюбието.

Работата на Общината за юбилея на Априлската епопея бе насочена към целта празниците да са високостойностни, значими и по-различни, обърнати към всички поколения, всички панагюрци и българи, така че Панагюрище – бунтовната столица на България от съдбовната пролет на 1876-та, да привлече погледа на България и да се превърне в център на различни патриотични прояви, да стане столица на българския дух.

 

Огромен успех в това отношение бе организираното десетдневно гостуване в Панагюрище на уникалната изложба “България на длан”. Панагюрци и гостите на града бяха сред малкото привилегировани българи, които имаха възможност да видят атрактивната експозиция по време на Априлските тържества. Кметът на общината Георги Гергинеков отправи към авторите на изложбата предложение в театралната експозиция “България на длан” да бъде включен и макет на обект от Панагюрище. Идеята бе приета възторжено от Съни Сънински и ще бъде реализирана в скоро време по особено интересен и оригинален начин. И безспорно една от най-ярките перли в “България на длан” ще бъде макетът на прочутото по цял свят Панагюрско златно съкровище.

На Панагюрище и гостите на града по време на Априлските тържества гостува и грандиозният фолклорен танцов спектакъл “Това е България” на ансамбъл “Българе”. Спектакълът на 30 април бе един наистина запомнящ се духовен празник за панагюрци и даде силен емоционален старт на националното официално честване на 130-годишнината от Априлското въстание, което по традиция се състоя в Панагюрище на 1 и 2 май.

В чест на 130-годишнината от Априлската епопея в града бе открита и Почетна мемориална стена – Стена на славата, която е израз на почит към най-бележитите панагюрци и ценен знак за приноса на Панагюрище към България и света.

Панагюрище посрещна достойно и 150-годишинната от рождението на Райна Княгиня – един от най-ярките символи на града. Юбилейните тържества се превърнаха за панагюрци в личен празник, в празник на родолюбието и българщината. Посланието на Общината за честването на този голям юбилей бе към него да се почувства повече съпричастен всеки панагюрец и гост на града. И още – тържествата да имат и едно модерно, съвременно звучене, за да приобщят и младите хора към националните ценности, българските традиции и патриотични прояви. Именно с тази идея бе организирана и кампанията “Панагюрският Великден” под патронажа на кмета на общината Георги Гергинеков за построяване паметник на Райна Княгиня на едноименния площад в Панагюрище. Чест прави на панагюрци, че подкрепиха с ентусиазъм идеята и се включиха в организираната дарителска акция за набирането на средства. Така паметникът на Панагюрската Княгиня бе построен изцяло с дарения от самите панагюрци. На откриването му на 1 май вечерта присъстваха тримата първи държавни мъже – Президентът на Република България Георги Първанов, Председателят на Народното събрание Георги Пирински и Министър-председателят Сергей Станишев. Панагюрци доказаха, че включването в една обща благородна кауза обединява хората, носи им усещането за удовлетвореност и гордост, дава им самочувствието, че ще оставят следа след себе си.

Гражданите на Панагюрище показаха висока съпричастност към празниците на града и се включиха масово и активно във всички инициативи.

 

За пореден път през 2006 година Панагюрище стана център на национална проява през м. юли, коагто тук се проведоха Държавните игри на спортистите от малките селища под патронажа на Президента на Република България Георги Първанов.

В продължение на двадесетина дни Панагюрище се превърна в спортна столица на България и посрещна над 1200 спортисти от цялата страна, които се състезаваха на олимпийски принцип в девет вида спорт.

Инициаторите на Спартакиадата от БАСС, гостите, треньорите и състезателите отчетоха отличната организация, създадена от Община Панагюрище за провеждането на Игрите, по време на които в града ни се състоя и национална конференция за разивтието на детско-юношеския спорт в България.

За втора поредна година Панагюрище бе домакин и на кръг от планинския шампионат на България по автомобилизъм. Състезанието премина при перфектна организация, бе коментарът на участниците и журналистите.

21 694 лв. бяха вложени през 2006 година за реконструкцията и модернизирането на спортния комплекс в Панагюрище. Обновената спортна зала на стадион “Орчо войвода” е ценна придобивка не само за спортистите, но и за всички млади хора от общината.

29 858 лв. бяха реализирани в новия проект за физкултурния салон на ОУ “Проф. Марин Дринов”, а 3000 лв. – за шамот на стадиона.

 

Вратите на Община Панагюрище са отворени широко за младите хора.

В Деня на държавните служители Общинска администрация реализира с ученици от средните училища в града международния проект “Мениджър за един ден”. Средношколците приеха с интерес и ентусиазъм идеята и споделиха, че са силно впечатлени от работата на кметския екип.

 

Чистотата в Панагюрище зависи от всички нас

Панагюрци винаги са имали високи претенции за чистотата в града. Този проблем те поставят редовно пред Общината. За разрешаването му общинското ръководство полага усилия в няколко посоки – поставяне на повече съдове за смет, модернизиране на сметосъбирането, редовно извозване на боклука, налагане на глоби на недобросъвестните граждани. Основен проблем за замърсяването на града са и животните, чиито стопани обаче често се отнасят пренебрежително към протестите на останалите граждани. Сложни и трудни се оказват тези проблеми, но със сигурност за преодоляването им е необходимо едно – желание, воля и по-европейско поведение от страна на всички жители. Защото за да бъде Панагюрище чист и приветлив град, трябва всеки един да го пази и всички да бъдем обединени около това, да превърнем тази кауза в ежедневие.

 

Привличането на инвестиции и бизнес партньори е сред основните задачи на Община Панагюрище.

Дейността в тази посока през 2006 година бе съсредоточена около търсенето на повече възможности за по-цялостно популяризиране на Панагюрище на национално и международно ниво. В тази връзка Общината участва със свой собствен щанд на пролетния Пловдивски панаир и направи мащабно и атрактивно представяне на града в няколко национални медии, разпространявани и в чужбина.

С помощта на холандски инвестиции “Ритон – П” АД откри ново предприятие на територията на Панагюрище – “Ритон Класик”, което доведе до създаването на нови работни места. Това е едно от реалните постижения и заслуги на форума “Инвестирайте в Панагюрище”, чието шесто издание Общината организира на 10 и 11 ноември.

През м. септември 2006 година кметът на общината Георги Гергинеков бе поканен на обучение в САЩ заедно с още 7 кметове на български общини, което бе организирано от Фондацията за реформа в местното самоуправление и финансирано от Американската агенция за международно развитие. Запознаването с опита на американските общини в областта на икономическото развитие бе осъществено в рамките на Програмата “Техническо побратимяване между американски и български общини”. Обучението бе проведено от 4 до 9 септември в Сан Антонио, щата Тексас, по проект “Местно икономическо развитие”. В курса на обучението бяха разгледани въпроси, свързани с местното самоуправление в САЩ, административните структури и финанси, гражданското участие в общинското управление, разработването на стратегии и привличането на инвестиции. В сферата на местното икономическо развитие българските общини биха могли да използват и приложат положителните страни на американския модел. Защото изучаването на всеки опит дава по-големи възможности за развитие, поражда нови идеи, предизвиква търсенето на повече перспективи.

През 2006 година Община Панагюрище бе сертифицирана по ISO 9001:2000, което е поредно признание за адекватната й политика в областта на местното икономическо развитие и ново доказателство за готовността й да посрещне достойно равноправното членство на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 година.През 2006 година Община Панагюрище кандидатства и с различни значими проекти по европейски програми и национални фондове, като успя да спечели финансиране. Реализирането на тези инвестиции ще подобри качеството на живота и ще допринесе за превръщането на Панагюрище в модерна и атрактивна община.  

 


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница