Прес клипинг: „Здравеопазване” 21. 03. 2014



страница1/4
Дата11.01.2018
Размер0.52 Mb.
#43525
  1   2   3   4
Прес клипинг:

Здравеопазване”
21.03.2014



Болници остават без субсидия, ако лекуват един пациент по много пъти

До края на годината в лечебно заведение ще може да се влиза с лична карта

Дина Христова
Законодателни промени, които ще позволят на касата да прекратява договори с отделения, в които един и същ пациент се хоспитализира по няколко пъти в годината, поиска от депутатите зам. здравният министър Бойко Пенков. "Когато един човек е приеман 8 пъти в едно отделение, очевидно там не се предлага качество. Трябва да има механизъм веднага да се прекратява договорът с това отделение. И се надявам вие да ни подкрепите със законодателни промени", коментира в парламентарната комисия по здравеопазване Бойко Пенков в качеството си на председател на Надзора на НЗОК. Според Пенков, след като пациентите са оставени да избират къде да се лекуват, но не и да оценяват качеството на лечение, тогава касата трябва да има право да избира да купува качествени услуги.

Шефът на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов обаче обясни, че често в тези случаи става въпрос за хронично болни, за които здравната система не предлага алтернативи. "От 5 години говорим да се отделят 20 млн. лв., да се изградят хосписи и болници за долекуване. Тогава тези хора ще бъдат пращани там и няма да се разчита постоянно на по-скъпата болнична помощ. Сега къде да ги пратят лекарите?", попита Райчинов. Депутатите засега не изразяват позиции по различните предложения, докато не стане ясно какво точно ще влезе в парламента.

Здравният министър Таня Андреева обяви, че средно на година хоспитализациите се увеличават с по 200 000. Тя обаче призна, че не се знае каква е причината - дали качеството на здравеопазването не е добро, дали заболеваемостта се е повишила, или пък се източва системата с мними пациенти. Към момента няма и начин да се засекат пациентите, които не са получили действително помощ, стана ясно от изказване на шефа на НЗОК Румяна Тодорова. "За нас това е само едно ЕГН и ние реално не можем да установим дали лицето е присъствало в лечебното заведение и дали е получило медицинска помощ", обясни Тодорова. Шефката на касата смята, че до края на годината може да се направи първата стъпка за засилване на контрола, като се въведе система с четци на данните от личната карта. При нея чекирането на картата ще оставя доказателство, че лицето физически е било там и няма да има начин да се описват дейности, като се използват личните данни на пациенти. "Идеята е тя първо да се въведе в болниците, а после и при специалисти, джипита и лаборатории", казва Румяна Тодорова. Тя обаче е категорична, че системата няма да замести прословутата електронна здравна карта, която обещава вече трето правителство и в която трябва да влезе цялото здравно досие на пациентите.

Информационната система на касата също трябва да се доразвие, за да може да засича злоупотреби на базата на съпоставяне на данни. Сега това може да става ръчно. При специална проверка например се установило, че на пациенти, лежащи в болница, са платени 36 000 изследвания. Това означава, че касата ги е заплатила веднъж на лабораториите и втори път на болниците като част от клиничните пътеки.

Като мярка за контрол на хоспитализациите от МЗ предложиха за лекуваните болни над лимитите да се заплаща по-евтино на болниците. При изслушването в здравната комисия обаче стана ясно, че ведомството се отказва от тази си идея. Тя събра много негативни реакции и от съсловни, и от пациентски организации, откъдето обявиха, че така ще се наказват най-работещите и съответно най-добрите болници.

ОТЛИЧНИЦИ

43 болници от 356 са изхарчили 70% от бюджета за болнична помощ за 2013 г. Само 10 си поделят 26.5% от него. Трите най-работещи са "Св. Георги" в Пловдив с отчетена дейност за 86.4 млн. лв. Следва "Св. Марина" във Варна с 66.5 млн. и "Пирогов" с 45.6 млн. лв. В класацията са само държавни болници и ВМА, която е ведомствена. Пенков обаче оправда голямата им дейност с факта, че те поемат изключително тежки случаи, които още са недофинансирани.

И шефката на фонда за лечение на деца се оттегля с благодарности

Ванина Стоянова
След неколкомесечни призиви от родители и общественици да подаде оставка вчера шефката на Фонда за лечение на деца д-р Ива Станкова най-накрая е обявила, че се оттегля. Като мотиви са посочени дежурните в подобни случаи "лични причини". За оставката й съобщи здравният министър Таня Андреева, която е имала лична среща със Станкова. Двете присъстваха и на заседанието на Обществения съвет на институцията, на което изобщо не е обсъждано оттеглянето на Станкова. Въпреки че преди седмица подкани чрез медиите Станкова да си подаде оставката, вчера здравният министър оцени работата й положително и й благодари. Добре, че въведе ред при разходване на ресурса за административна дейност - настаняване на деца, преводи, квартири, посочи Андреева. Според нея фондът ще спести годишно около 300 000 лева, което "все пак е лечението на 5-6 дечица".

Докато Андреева даваше брифинг пред сградата на министерството, майките на две деца, които чакат решение от няколко месеца, отново обвиниха Станкова в забавяне на случаите. Аз лично нямам впечатления за умишлено забавяне на случаите, отвърна им министърът. Според нея проблемите не са от вчера. "Като лекар, ще ви кажа, че няма лекар, който умишлено да навреди на пациента си или поради други причини да забави лечението му. Ако в крайна сметка не вярваме на лекарите в тази страна, жалко за страната", видимо ядосана коментира Андреева.

ИСКРИ

Андреева обвини членовете на Обществения съвет, че са забавили становищата си по проекта за нов правилник на институцията. Очаквам следващия четвъртък всички да покажат, че са ангажирани и носят отговорност, заяви здравният министър. Членовете на съвета отвърнаха, че едва вчера са получили последния му вариант и че много от техните предложения не са взети предвид.





Шефката на фонда за лечение на деца подаде оставка
Шефката на фонда за лечение на деца д-р Ива Станкова подаде вчера оставката си след среща със здравния министър д-р Таня Андреева.

Родители на болни българчета обявиха готовност за протести още с идването на Станкова на поста през октомври м. г.Аот февруари искат оставката й, тъй като органът бави с от 3 до 5 месеца отговора на подадените им молби за лечение зад граница. Независимо че трябва да се произнесе до 45 дни.

"Вчера се събрахме на поредното заседание за промени в правилника на фонда, на което присъства и д-р Станкова. Тя по никакъв начин не показа, че обмисля да се оттегли, но след последвалата дълга среща с д-р Андреева научихме за оставката й", разказаха пред "Труд" членове На Обществения съвет на фонда. Докато д-р Станкова се чудеше в последната седмица дали да се оттегли (толкова време й даде д-р Андреева), за неин наследник бе споменаван проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация и бивш шеф на Националната кардиологична болница. Запознати разказаха, че професорът бил склонен да приеме, но само ако продължи да работи и в HKB.

Психодиспансерите без стотинка от нова година

Здравното министерство не е плащало за болните заради неутвърдена методика

Диана Тенчева
Дванадесетте центъра по психично здраве у нас, популярни като психодиспансери, от нова година не са получили и стотинка от Министерството на здравеопазването за лечението на пациентите си. А в същото време в тях няма и едно празно легло, дори се връщат планови пациенти, съобщиха за "Труд" психиатри, а проверка на екипа ни го потвърди. "Да, от 1 януари+ю сме получавали пари от МЗ. Много ни е трудно, защото трупаме дългове за неплатени медикаменти, за ток, вода, храна... А някои от пациентите се налага да се лекуват и по 5 месеца", каза д-р Теменужка Матева, шеф на центъра по психично здраве в Русе. Колежката й д-р Надя Желязкова, управител на психодиспансера в Бургас, вчера свика медицинския съвет, за да реши как да лекува болните без пари. "Кой знае колко лихви ще платим, защото до 25 март трябва да преведем на държавата си дължимите данъци и осигуровки, а ние не разполагаме с никакви средства!", каза д-р Желязкова.

"Отложили сме всички плащания, покриваме само най-належащите, а центърът е препълнен. Не издържаме", каза д-р Маргарита Новоселска, шеф на психодиспансера в Добрич. "Не можем да платим заплатите на екипа, да оставим лекарите, но санитарите и сестрите разчитат на тях. Въобще не ми се мисли за трупащите се лихви", допълни д-р Надя Иванова, началник на психоцентъра във Враца. Д-р Мариана Господинова, шеф на центъра в Пловдив, пък описа още по-плачевна картина: "В сметката имаме 200 л в., дори няма с какво да храним болните, а сме най-големият психодиспансер - разполагаме с 290 легла. Ако до миналия месец бяхме на колене, сега сме проснати на земята от немотии". Тя и екипът й се сблъскват само с тежки случаи, 2/3 от болните мъже при тях са с шизофрения и много опасни, защото не се лекуват. За наложителния ремонт може само да се мечтае, независимо че единствената баня и тоалетна за 70-те пациенти е в окаяно положение, а през зимата в кабинетите "вали" сняг, тъй като таванът е пробит. Пак в Пловдив късно в сряда се сблъскали и със случай подобен на този в Лясковец .

От МЗ потвърдиха пред "Труд", че не са превеждали пари на психоцентровете за 2014 г. Причината е неутвърдена методика. "Обмисля се авансово плащане", успокои д-р Бойко Пенков, зам. здравен министър.

Болни и очни лекари искат достъп до отказано лекарство

Онкопрепарат помага при макулна дегенерация

Анна Ботинова
Стотици пациенти, заплашени от ослепяване, останаха без достъпно лечение от 3 месеца. Пред тях стои дилемата да плащат средно по 2000 лв. за ампула от регистрираното лекарство за макулна дегенерация, или да търсят спасение в чужбина. Доскоро са плащали средно по 200 лв. на инжекция от друг препарат, който има почти еднаква молекула като регистрирания, само че е разрешен за употреба само в онкологията.

Болните имат нужда от поставяне на анти-растежен фактор в окото. Заболяването макулна дегенерация зачестява особено при хората над 65 г., обяснява доц. Евдокия Илиева, уважаван офталмолог. Поради патологично разрастване на клетки постепенно се губи централното зрение, т.е. хората виждат с периферното си зрение, но не могат да четат, да разпознават хора и предмети.

Сигнали от потърпевши са подадени в две организации за защита на пациентите, както и в комисията по здравеопазване в парламента. Сред тях има хора, загубили вече едното си око.

Казусът датира отпреди 6-7г., когато при стандартното приложение на онкологичния препарат с международно име бевацизумаб било забелязано положително повлияване при макулна дегенерация Впоследствие се появява препарат, предназначен за очно приложение, с активна съставка ранибизумаб. То се предлага като разтвор за инжектиране и струва средно 2000 лв. за доза.

В цял свят се провежда кампания за разширяване на приложението на продукта, създаден за онкологични диагнози, обяснява проф. Ива Петкова, национален консултант по офталмология. У нас бевацизумаб е разрешен за карцином на дебелото черво, на млечната жлеза, на яйчниците и др. Практиката да се прилага и за макулна дегенерация навлязла и у нас, но без законов регламент. Поради това след нарочен сигнал до здравното министерство и проверка очното приложение на препарата е прекратено. Пациенти и очни специалисти обаче са започнали кампания за разширяване на индикациите за приложение на онкологичния медикамент в офталмологията и у нас. Като разделят опаковката, предназначена за химиотерапия, между 7-8 души, се получават малки дози за очно приложение на приемлива цена.

На тяхна страна вече има доказателства. В САЩ е проведено 2-годишно проучване, инициирано от лекари, което сравнява двата медикамента. "То доказа еднаква ефективност и еднаква безопасност на двете лекарства. Те имат доста сходни молекули, а разликата в цената е десетки пъти", казва проф. Петкова. Изводите били доказани и от 2-годишно проучване във Великобритания, както и от подобно във Франция. Далеч преди това в много европейски страни започнали да поставят въпроса защо се харчат повече обществени средства за скъпото лекарство, като за същата терапия може да се дават и по-малко.

В момента във Франция тече процес за даване на временно разрешение за приложение на бевацизумаб за очни заболявания по икономически причини.

През февруари френски депутати са инициирали събиране на административния орган по контрола на храните, на което били представени резултатите за ползата и риска при лечението на макулната дегенерация с двата продукта и било поискано разширение на показанията. Във Франция обаче имало законово основание за даване на временно разрешение за ползване на лекарства по икономически съображения.

"Тяхното заключение е, че падна и последната бариера пред упорството да се регистрира бевацизумаб за очно приложение по икономически причини. Там се дава право на избор - и на лекаря, и на пациента, да играе с всички инструменти, за да доведе лечението до по-успешен изход", коментира доц. Илиева.

В началото на март пък излиза решение на италиански съд, който разследвал двете фирми производители на лекарствата, за глоби от общо над 180 млн. евро за "манипулиране на пазара в полза на по-скъпото лекарство".

У нас нещата стоят по различен начин. Икономическият мотив не е на ниво обществени фондове, тъй като лекарството не се плаща от здравната каса, а от пациента

Разликата между 200 и 2000 лв. е непосилна за повечето пациенти. Стигаме вече до невъзможност да се лекуват, т.е. налице е липса на достъп до лечение по икономически причини, обяснява проф. Петкова.

До момента са проведени няколко срещи в здравното министерство. За проблема са уведомени и и юристите на Изпълнителната агенция по лекарствата. Дотук е ясно, че никъде няма законова забрана за използването им, но пък в закона за лекарствата има текст, че медикаментите в България се използват само в съответствие с кратката им характеристика. Извън нея това може да става само в рамките на клинични изпитвания. Кратката характеристика се подава от производителя и никой друг не е в състояние да инициира промени в нея. Въпросът обаче води към противоречие със Закона за здравето, според който пациентът има право на достъпно лечение. Същото пише и в конституцията.

Казусът с бевацизумаб е част от големия проблем с употребата на лекарства "оф лейбъл". Този термин обозначава приложението на регистрирани лекарства за диагнози и състояния извън посочените в кратката характеристика, т.е. "не по предназначение". У нас се използват много лекарства оф лейбъл, особено в педиатрията, онкохематологията, акушерството, тъй като са жизненоважни. За целта пациентът подписва информирано съгласие, което го уведомява при какви условия ще се провежда лечението.



Държавата търси разрешение

"Запозната съм със случая, в комисията има сигнали от пациенти и лекари. Казусът е много интересен и много сложен. Не е в полето на законодателя, но всички институции са ангажирани да търсят решение. Трудно ми е да кажа какъв ще бъде изходът", коментира вчера д-р Нигяр Джафер, председател на парламентарната здравна комисия.

Родителите на новородено бебе сезирали комисията чрез няколко депутати, тъй като имало заключение, че детето се нуждае от терапията заради очно увреждане. Заради бавенето бебето можело да ослепее.

"Хората, които прилагат това лекарство при очни увреждания, са атакуеми, тъй като по закон нямат право да го употребяват", обясни д-р Джафер. Тя не се ангажира с прогноза дали чрез този казус може да се реши общият проблем за употребата на медикаменти "не по предназначение" у нас. Според нея това може да стане чрез подзаконови актове.

"Официалната позиция на компанията производител на бевацизумаб "Рош" е, че не се предвижда разширяване на индикациите за очни заболявания. Причината е, че има терапия за вътреочно поставяне и компанията предпочита да инвестира в проучвания на онкологично лечение", коментираха от "Рош-България".

В САЩ поставят 7 инжекции на наш професор

"Докато бях на работа в САЩ, през 2012 г. ми поставиха диагнозата макулна дегенерация, и то по-острата т.нар. мокра форма. Поставиха ми 7 инжекции от лекарството за онкологично приложение, защото е по-евтино", разказа проф. Александър Рачев, биомеханик. След 12 г. работа там се върнал. В столичен очен център му поставили още 2 инжекции, отново с добър ефект.

"Заболяването не се лекува, това лечение е поддържащо, т.е. човек се нуждае постоянно от него. Преди около 2 месеца отидох за поредната инжекция и вече бяха спрели приложението на медикамента", обясни проф. Рачев.

Той не е типичният случай, тъй като работата му в САЩ му дава и известни права за лечение. В рамките на посещение по друг повод е възможно да получи дозата си от спряното у нас лекарство.

"Професор съм, но не мога да си позволя терапия за 2000 лв. ампулата. Масовият пациент разчита на онкологичния препарат и ако не се реши проблемът, е обречен на ослепяване. В цял свят прилагат това лечение, но тук сме по католици от папата", каза проф. Рачев.



Спешната помощ е като сираче

Ако се нароят още "пироговчета", кой ще работи в тях
Д-р Десислава Кателиева, шеф на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ

Всички знаем какво се случва със сирачетата, които нямат подкрепата и закрилата на семейството си. Спешната медицинска помощ е сирачето на нашето здравеопазване и затова всички управляващи я използват като предпазител, който да прикрива дефектите на пазарните механизми в здравеопазването ни. От 10 години при нас се работи без правила, за да може да се осигурява безплатна и безотказна медицинска помощ на всеки, който не желае да потърси джипи или специалист, защото е неосигурен или просто решава да си спести време и средства за преглед. При недостиг на направления за изследвания или за консултация със специалисти пациентите се насочват към Спешната помощ. При невъзможност да прегледат пациента в дома или извън работното време на кабинета си лекарите от първичната и специализираната извънболнична помощ също го препращат към нас. При липса на легла или при чести рехоспитализации болничните лекари насочват пациента пак към тел. 112 или СПО, където спешните медици са станали факири.

Резултатът е разрушителен както за пациентите, така и за работещите в системата. Спешната помощ има за цел да лекува животозастрашаващи състояния, а не хронични. Същевременно извършвайки рутинни медицински прегледи, Спешната помощ закъснява за истински спешните си пациенти. И така те чакат с часове мобилните ни екипи или пред спешните приемни отделения. Съответно остават неудовлетворени, понякога недолекувани и естествено стоварват недоволството си от цялото ни здравеопазване, като саморазправа със спешните медици. Спешните медици намаляваме прогресивно поради ниското заплащане на труда, преумората и стреса, агресията, липсата на перспективи.

Сирачето на нашето здравеопазване - спешната помощ, е любим приоритет на всички здравни министри. Всеки от тях оставя след себе си по една концепция, стратегия, обещания за реформи в спешната помощ, поради което системата става все по-хаотична и объркана. За десет години преживяхме разделянето на спешната помощ на спешна и неотложна, на болнична и доболнична, на спешна и денонощно медицинско обслужване на населението. Сега сме на път да се роди нова структура на Спешната помощ, с неясно подчинение и финансиране. Предстои сливане на доболничната и болничната спешна помощ отново в ЦСМП и преминаване изцяло към държавно финансиране, но неизвестно защо, извеждайки спешността от болниците, се наливат пари на данъкоплатеца в странни структури в 11 болници нар. "пироговчета" и спешни центрове в 35 общински болници.

Шепата спешни медици, работещи на по две-три работни места, питаме кой ще обслужва тези структури, защото желаещи няма. Лекарите напускат заради ниската заплата, стреса, агресията и липсата на възможности за специализация. Медицинските фелдшери са на изчерпване, защото от 20 г. системата не създава подобни специалисти. Останалите медицински специалисти и парамедици нямат право да оказват самостоятелно спешна помощ. Медиците в болниците и в доболничното здравеопазване също не достигат.

С кого ще се правят тези реформи?

Отговор на този въпрос няма, но ще ви кажем кои ще пострадат от поредната стратегия, концепция, реформа, Г-да експерти по спешна медицина и управляващи! Спешните медици ще продължим да напускаме преуморени и обидени, а пациентите ще продължават да страдат от закъсненията на оказаната спешна помощ, които за съжаление могат да бъдат и фатални за тях.

Спешната помощ е бушон вече 10 г., но изгърми ли, следва късо съединение, след което ще се сгромоляса цялото ни здравеопазване.



Фондът за лечение на деца остана без шеф

Мария Чипилева
Директорът на Фонда за лечение на деца д-р Ива Станкова подаде оставка, съобщи здравният министър д-р Таян Андреева. Мотивите й са лични. Все още не е ясно кой ще бъде новият директор. Д-р Станкова подаде оставка след поредица от скандали за забавено лечение на децата във фонда. Един от емблематичните примери беше с 10-годишната Еми, която чака за решение дали фондът ще финансира лечението й повече от 6 месеца. Конкретните констатации от одита на работата на д-р Станкова ще бъдат оповестени следващата седмица. Не може да не споменем, че имаше и добри неща, прекратяването на различни договори за настаняване и съдействие на близките в чужбина, които са на стойност 300 хиляди лева за година, каза д-р Андреева. Тя обеща, че ще се изгладят правилата, по които работи фондът, за да не се допуска подобно забавяне на молбите на децата.

Пуснаха летящата линейка в Бургас

Медицински хеликоптер от Швейцария ще вози пациенти

Стела Николова
Бургас вече има медицински хеликоптер, който ще транспортира при нужда пациентите до столицата. В четвъртък летящата линейка бе пусната за първи път в действие, за да изпробва и новоизградената хеликоптерна площадка до МБАЛ-Бургас. Демонстрацията премина като по учебник. Пилоти и реаниматори разиграха инцидент и успешно транспортираха "пациентка" в критично състояние. Според плана на тренировката жена паднала от 10-метрово скеле. Тя е с черепно-мозъчна травма, счупени ребра и с опасност за живота. Десетки любопитни граждани се събраха да гледат как лекар и сестри помагаха за преместването на "болната" до хеликоптера, а след това авиолинейката отлетя. След демонстрационен кръг във въздуха, тя отново се приземи на площадката. На място пристигна и кметът на Бургас Димитър Николов. В тренировката участваха и доброволци на БЧК. Хеликоптерът на МБАЛ ще бъде позициониран на летище Бургас и ще каца на болничната площадка само при спешни случаи. Машината е собственост на авиационния оператор "Хели-ер". Тя е оборудвана с модерна система за мониторинг и кардиостимулация, разполага и с електрокардиограф. Хеликоптерът е от Швейцария. Оборудването позволява във въздуха да бъде проследяван пулсът, температурата и кръвното налягане на болния. Освен това има възможност резултатите да бъдат изпратени от въздуха до всяка една болница. Хеликоптерът ще изпълнява полети до оборудвани и необорудвани площадки. С такива машини се обслужват курорти в швейцарските Алпи. Средствата за транспортирането на пострадали с хеликоптера ще бъдат поети от техните близки. Ако става въпрос за инцидент при производствена авария, сумата ще е за сметка на предприятието. Транспортирането на болен от Бургас до София например струва 5000 лева.





Сподели с приятели:
  1   2   3   4




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница