Република българия министерство на културатаДата04.01.2018
Размер23.65 Kb.


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

гр. София, бул. “Александър Стамболийски”, № 17, тел.: 02/ 9400900; факс: 02/ 9818145;

дежурен тел.: 02/ 9879551; e-mail: info@mc.government.bg, URL: www.mc.government.bg

Изх. №....................................../..................2013г.
ЧРЕЗ

Г-Н МИХАИЛ МИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

42. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
до

Г-жа ИРЕНА СОКОЛОВА

г-жа даниела дариткова

народни представители от

ПГ на ГЕРБ

На ваш №: 354-06-516/13.11.2013 г.
ОТГОВОР

от

Д-р ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, отговарям на въпрос
ОТНОСНО: създаване на нов държавен културен институт – Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”
уважаема госпожо Соколова,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ДАРИТКОВА
Министерството на културата подготви проект на Постановление на Министерския съвет за създаване на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”. Създаването на културния институт е предложено на основание чл. 5, ал. 1 от Закона за закрила и развитие на културата.

Професионален театър в Смолян е създаден в сезона 1952/53 г. Повече от 50 години театралната трупа оставя собствена диря в историята на българския театър. През годините там работят изключителни творци, като режисьорите Любен Гройс, Юлия Огнянова, Крикор Азарян, Леон Даниел, Вили Цанков, Теди Москов. Специфичната естетика на всеки от тях създава висококвалифицирани актьори и в Смолян са осъществени великолепни театрални представления.

С чл. 1, ал. 1, т. 4 от Постановление № 152 на Министерския съвет от 2010 г. за преобразуване на държавни културни институти, съществуващият тогава Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян е преобразуван, чрез вливане, в Драматичния театър „Н. О. Масалитинов” – Пловдив. С решение № 255 на Министерския съвет от 2012 г. е прехвърлено безвъзмездно правото на собственост върху театралната сграда на общината, а по-късно и движимите вещи: реквизит, гардероб, осветителна и озвучителна техника. Целият състав е съкратен и в региона не се извършва никаква театрална дейност, а хората са лишени от достъп до театрални спектакли. Цяла театрална система от творчески търсения и постижения е заличена.

С Решение № 442 от 25.07.2013 г. на Общинския съвет – Смолян, общината се е ангажирала с предоставянето за управление, съответно за ползване на части от имот – публична общинска собственост за нуждите на новосъздадения културен институт, както и с осигуряването на възможност за безвъзмездно ползване на необходимите на театъра технически апаратури, театрален гардероб, реквизит, гримьорни, включително и с издръжката на предоставените помещения, произтичаща от ползването на електрическа енергия, отопление и други консумативи.Проектопостановлението е изпратено за междуведомствено съгласуване с останалите министерства, дирекция „Правна” на Министерския съвет и Съвета за административната реформа по реда на чл. 31, ал. 1, 4 и 5 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.


МИНИСТЪР:

Д-р ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница