Решение за приемане на Национална стратегия за младежта 2010-2020 г



Дата14.01.2019
Размер282.69 Kb.
#110262
ТипРешение


Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я



МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
Стенографски запис!

З А С Е Д А Н И Е

на

Министерския съвет

6 октомври 2010 г.

Заседанието започна в 10,30 часа и беше ръководено от министър- председателя Бойко Борисов



Точка 1

Проект на Решение за приемане на Национална стратегия за младежта 2010-2020 г.
СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Господин министър-председател, уважаеми колеги, приемането на дългосрочна Национална стратегия за младежта 2010-2020 г. е мярка, изрично предвидена в програмата на правителството. Стратегията е ориентирана към младите хора на възраст от 15 до 29 години, което съответства на европейските параметри за младежка политика. По отношение на възрастовата граница 15-18 години интегрирано ще се прилагат мерките, които допълват предвиденото в Закона за закрила на детето. Изпълнението на стратегията ще се реализира със средствата по оперативни програми „Развитие на човешките ресурси и административен капацитет”, „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, „Регионално развитие”, Програма за развитие на селските райони, програма „Младежта в действие” на Европейската комисия, националните програми за младежки дейности, както и с предвидените средства по бюджета на съответните министерства и ведомства.

Стратегията предвижда ежегодно да се приема план за действие с мерки по нейното изпълнение.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Искам да те помоля, понеже на миналия Министерски съвет каза, че ти трябват 40 милиона, сутринта слушам анонсите по телевизиите – 110 милиона. Това не е коректно към Министерството на финансите и към мен, защото ако удовлетворя искането на всеки министър днес, горе-долу ги смятах снощи, са към 700 милиона още, това значи свръхдефицит. Абсурд е! Даже наизуст ги знам: 34 – на Вежди Рашидов, твоите 40 ги смятах, сега - 110, на Маргарита Попова и т.н., по ред всичките излизат. Парите са в обща кошница и ако на някого дам повече, а Дянков в случая е човекът, който ги пренарежда, трябва да взема от друг повече. Ако някой от тази маса вдигне ръка и каже „Вземете от моите”, аз ще ги прехвърля веднага, но от някого трябва да взема за всичките тези средства.

Когато се каже такова нещо - да, за министъра е добре, да, това е приоритетно, но когато казваш, че така е в бюджета в Африка, за съжаление, така е конструирана икономиката като в Африка. Печеливши концесии, печеливши предприятия, печеливши дейности. Така са приватизирани, че сега парите изтичат извън България и нашата икономика не дава достатъчно пари, за да се покриват социалните дейности образование, здравеопазване, инфраструктура, пенсии. Два милиарда е дефицитът в НОИ. Това означава, че ние като държава даваме пари за пенсии повече, отколкото държавата изкарва за това и ако това не се промени, ще дойдат години, в които няма да има пари за пенсии. Ще имаме, да кажем, макар че аз силно се съмнявам, че за 40 милиона ще вдигнеш образованието на такова ниво, на каквото искаме, но имайте предвид, че това са най-трудните шест месеца не само за правителството, но и за България и ние трябва да ги издържим.

Най-лесният вариант е днес да не пуснем депутатите да гласуват за вота. Да мине вотът. Щом не искат, ние сме малцинство, нека да мине вотът. Това значи три месеца служебно правителство, което ще изхарчи парите, за да покаже, че нещо може да прави. Дали ще имаме 20, 15, Х процента, ние пак ще сме в парламента, но тогава вече държавата няма да може да се изведе от кризата, а точно обратното – с всички сили ще влезе в гръцката спирала. Затова поемам подсъдими, поемам хора, донесли за разрухата през тези 20 години, да се изказват в парламента по мой адрес, защото имам да избера дали с вас да минем тези шест-седем месеца и да преведем България през кризата, или да си спестя нервите и напрежението, да погледам сеир няколко месеца и да видя какво могат да направят. Всъщност ние знаем какво могат, но ще поставим държавата пред свършен факт, а аз съм отговорен човек.

Така че, колеги, ще ви моля, да знаете, че парите са в обща каса, от тях даваме за здраве, за образование, за сигурност, за отбрана, за спорт, за всичко и като дойдат Дянков или Горанов при мен, казват: „Толкова има в касата, толкова можем да дадем”. Ако кажете, вадим от фискалния резерв, отиваме на свръхдефицит. Има ли някой от вас, който иска да понесем наказателна процедура за свръх дефицит? Няма. Тогава реформирайте, преструктурирайте и в рамките на тези пари трябва да удържим тази година, в рамките на този бюджет. Това после ще ни донесе много полза - за държавата, имам предвид. Бъдете активни във всички възможни случаи, излизайте и обяснявайте. Където и да ви поканят, там отивайте и обяснявайте това, което правим.

Няма нито една сфера, в която да сме гузни или да не можем да кажем какво сме направили или по-точно единствената беше в сферата на здравеопазването, и то закъсняхме, че не излязохме и не казахме истината, която сме наследили преди осем-девет месеца. Предишното правителство вдига от 6 на 8 осигуровките и с 2-та процента иска да ги вкара в частни пенсионни фондове – стенограма, има я. Само че впоследствие се уплашват - е точната дума, да не ги заподозрат - социалистите в частни пенсионни фондове и ги оставят в резерв на касата. Този резерв служи пък на Орешарски да излезе преди изборите, все едно има малък дефицит, защото той подпира фискалния резерв. Така ли е, Горанов? Безспорен добър финансист станах вече. На базата на това обаче, понеже и за нас е по-лесно, и ние една година правим същото. През това време понасяме думи от типа на „източва се здравната каса”, „къде са парите за здраве на българина”, а ние стоим гузно, все едно някой от нас една стотинка е похарчил.

Всъщност с парите за здраве, които подпират фискалния резерв, ние взимаме от фискалния резерв и плащаме увеличението от първия ден, което когато си отиваше, Станишев, ни сложи увеличението на пенсиите и всъщност ние започнахме да плащаме високите пенсии. В условията на половин милиард дефицит - 535 милиона заварихме тогава на каса дефицит, нямане в кошницата, не само че нямаш половин милиард, а с половин милиард е празна кошницата, - а вдигаш пенсиите! Все едно изваждаш: 2 – 3, и получаваш 5 - такава им е сметката. Умишлено, целенасочено срещу нас е направено. Сиреч, когато държавата изработва по-малко, ти вдигаш пенсии и заплати! Как ще излезе сметката? Не може да излезе. Затова вчера излязохме и казахме: Парите за здраве, колкото са събрани, отиват в здравната каса, здравната каса ги харчи за здраве, а разликата, която не достига за пенсии, щом искате да не сваляме пенсии и заплати, вдигаме с 3% - толкова пункта ни трябват, 3 пункта - пенсионната осигуровка. И когато ви питат – това е добра инвестиция за бъдещето, защото всъщност всички ние ще си правим по-високи пенсии и ще започнем да намаляваме и този дефицит в НОИ, който са ни завещали. Ясно ли го обясних?

Така че, Игнатов, ние трябва да преодоляваме дефицити. Така ми се иска не 100, 200 милиона да дам! Снощи гледам Старозагорската опера – като сме дали пари, като е направена красиво, хубава! Иска ми се и на Рашидов да дам да оправят театри, музеи. И ще ги дадем, и ще го направим. Въпросът е да изкараме шест месеца, да мине зимата, да тръгне малко икономиката нагоре. Ще дойдат добри инвеститори, поне за един е взето решение, затова го казвам.

Приемаме точка 1.

Точка 2

Проект на Решение за предложение до президента на Република България за издаване на указ за награждаване на Петър Младенов Червеняков с медал „за заслуга”
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 2.
Точка 3

Доклад относно утвърждаване на разходите за командировки в страната за второто тримесечие на 2010 г. на заместник министър-председателите, министрите, органите към Министерския съвет по чл. 19, ал. 4 от Закона за администрацията, заместник-министрите и областните управители
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 3.

Точка 4

Проект на Постановление за изменение на Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура”, приета с Постановление № 219 на Министерския съвет от 2009 г.
ЕКАТЕРИНА ГЕЧЕВА-ЗАХАРИЕВА: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми дами и господа министри, съгласно действащата към момента Тарифа за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура”, таксата, която заплащат пътните превозни средства, превишаващи допустимата норма за височина в диапазон от 1 см до 50 см включително, е с еднаква ставка. Същото се отнася и за пътните превозни средства, които превишават определената допустима норма за дължина в диапазон от 1 см до 3 м. Към настоящия момент максимумът за височина, съгласно действащата Наредба № 11 от 2001 г., е 4 м, а за дължина - 18,75 м. Този подход за еднаква ставка, независимо от превишаването на нормите, води всъщност до това, голяма част от международните превозвачи, използващи нови пътни превозни средства с височина до 4,10 м да избягват транзитното преминаване през страната, тъй като по-голяма част от новите камиони са с височина 4,10 м.

Всъщност с настоящото изменение се предлага диференциран подход при определянето на тази ставка от 1 см до 50 см включително да бъде с различна ставка и от 1 см до3 м за дължината – също с различна ставка.

Предлагам на Министерски съвет да приеме настоящото постановление.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 4.



Точка 5

Проект на Решение за безвъзмездно прехвърляне на имот – държавна собственост, в собственост на община Ловеч, област Ловеч.
АНЮ АНГЕЛОВ: Господин министър-председател, уважаеми колеги, предлагам да се отнеме от Министерството на отбраната имот, който е в село Пресяка, да се преобразува в частна държавна собственост по искане на кмета на община Ловеч. Съгласувано е с областния управител.

БОЙКО БОРИСОВ: Да им е честито! Приемаме точка 5.


Точка 6

Проект на Решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот – публична държавна собственост, на община Плевен, област Плевен
ЕКАТЕРИНА ГЕЧЕВА-ЗАХАРИЕВА: Имотът се намира в област Плевен и всъщност представлява сградата, която обслужва археологическата крепост Сторгозия. Направено е искане от община Плевен във връзка с предстоящо кандидатстване на общината за получаване на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Регионално развитие”, приоритетна ос 3 Устойчиво развитие на туризма. Изразено е положително становище от Министерството на културата и от областния управител и с настоящия проект на решение се предоставя безвъзмездно за управление имотът на община Плевен за срока, както се изисква по европейските регламенти за кандидатстване на програмата.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 6.


Точка 7

Проект на Решение за обявяване на имот – публична държавна собственост, за имот – частна държавна собственост
ЕКАТЕРИНА ГЕЧЕВА-ЗАХАРИЕВА: Това всъщност е имот, който с предходно решение на Министерски съвет е предоставен от Министерство на отбраната за управление от областния управител. Имотът е с отпаднала необходимост да бъде публична собственост. Предложението е на областния управител за трансформиране от публична в частна, така че да може да се управлява по-добре имотът. Целият е с площ 27500 кв.м. и са застроени 27 сгради.

Предлагам Министерският съвет да приеме настоящото решение.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 7.

Точка 8

Проект на Решение за изключване от горския фонд при промяна на предназначението му на поземлен имот – публична държавна собственост, представляващ гори и земи, разположени в землището на гр. Созопол, община Созопол, необходими за изграждане на „Път ІІ-99 вариант АЛЕПУ – ІІ етап, от км 20+867 до км 29+327
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 8.
Точка 9

Проект на Решение за изменение на Решение № 876 на Министерския съвет от 2004 г. за назначаване на почетен консул на Република България във Федерална република Германия със седалище във Франкфурт на Майн и с консулски окръг Хесен
КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ: Става дума за преместване на седалището на почетния консул от Франкфурт на Майн в Дармщадт. Това е изменението.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 9.


Точка 10

Проект на Решение за одобряване проект на меморандум за разбирателство за сътрудничество по въпросите, свързани с управлението на въздушното движение и аеронавигационното обслужване и за подготовката за създаването и въвеждането на функционален блок въздушно пространство – DANUBE FAB, между Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” на Република България и Румънската въздухоплавателна администрация и Главна дирекция „Инфраструктура и въздушен транспорт” на Министерство на транспорта и инфраструктурата на Румъния
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 10.
Точка 11

Проект на Решение за одобряване на резултатите от участието на правителствената част от националната тристранна делегация на Република България в работата на 99-ата редовна сесия на Международната конференция на труда, проведена от 2 до 18 юни 2010 г. в Женева
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 11.

Точка 12

Проект на Решение за одобряване на резултатите и утвърждаване на Протокола от шестата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество между Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на Република България и Министерството на икономиката, труда и предприемачеството на Република Хърватия, проведена на 1 юни 2010 г. в София
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 12.
Точка 13

Проект на Решение за одобряване на позицията и състава на българската делегация за участие в осмото годишно заседание на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА, което ще се проведе на 13 октомври 2010 г. в Брюксел.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Приема се точка 13.


Точка 14

Доклад относно одобряване позициите на Република България за участие в заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, което ще се проведе на 7 и 8 октомври 2010 г. в Люксембург.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи.

Приема се точка 14.


Точка 15

Проект на Решение за определяне на член на Държавната комисия по сигурността на информацията.
БОЙКО БОРИСОВ: Става въпрос за Сергей Дамянов, който дълги години отговаряше за борбата с наркотрафика в НСБОП. Дълги години е работил с мен. Досега беше директор на инспектората в МВР. Един от най-уважаваните полицаи от службите за борба с наркотрафика в света, от всички. Така, че за това го предлагаме.

Приема се точка 15.


Точка 16

Доклад относно определяне на допълнителни конкретни бенефициенти по оперативна програма „Техническа помощ”.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът по управление на средства от Европейския съюз.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Господин министър-председател, госпожи и господа министри, една препоръка промяната да бъде съгласувана от управляващия орган, който е в администрацията на Министерския съвет чрез официална кореспонденция с Европейската комисия, както досега е процедирано при подобни случаи. Трябва да се има предвид, че има и указания от комисията с писмо № 01-25-54 от месец декември 2008 година на комисията, съгласно което при бъдещи изменения на програмата новите бенефициенти, следва да бъдат включени в текста на програмата. Това е препоръка към управляващия орган на оперативната програма.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 16 с направения коментар от заместник-министър Владислав Горанов.
Точка 17

Доклад относно одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, което ще се проведе на 7 и 8 октомври 2010 г., в Люксембург.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на правосъдието.

Приема се точка 17.


Точка 18

Доклад относно одобряване позицията на българската страна за участие в 3035-ото редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия, изследвания и космическо пространство), което ще се проведе на 11 и 12 октомври 2010 г., в Люксембург.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

Приема се точка 18.


Точка 19

Проект на Решение за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, предмет на този закон за изменение и допълнение са четири вида договори, а именно: договори за разпределено във времето ползване на собственост, договори за дългосрочни ваканционни продукти, договори за препродажба и договори за замяна. Законът разширява обхвата на изброените по-горе договори и подобрява прозрачността чрез въвеждането на подробни изисквания към рекламата, преддоговорната и договорна информация за съответния вид договор.

Важно е, че преди сключване на договор, търговеца трябва изрично да уведоми потребителя за наличието на право на отказ от договора за срока на упражняване правото на отказ и за забраната за извършване на авансово плащане в периода през, който потребителят може да се откаже от договора.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 19.


Точка 20

Проект на Постановление за приемане на Наредба за контрол над въздухоплаването във въздушното пространство на Република България при охрана на въздушното пространство на Република България.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на отбраната.

АНЮ АНГЕЛОВ: Уважаеми господин премиер, колеги става въпрос за нова наредба във връзка с членството ни в НАТО, включването й в обща система за противовъздушна отбрана на НАТО. Всички въпроси, които са поставени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията са обсъдени в междуведомствена група и са отразени. Така, че с всички министри тази наредба е съгласувана, поради което предлагам да се приеме.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 20.

Точка 21

Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на финансите.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Уважаеми господин премиер, госпожи и господа министри, предложеният законопроект е свързан с хармонизиране на националното законодателство в тази област с достиженията на европейското право, директивите в областта на регулацията на финансовите пазари.

С директивата относно окончателността на сетълмента в платежните системи и системите за сетълмент на ценни книжа се установява режим, който цели и гарантира окончателността на нареждане за превод, нетиране и изпълнимост. Хармонизирано е и с директивата относно предприемане, упражняването и надзора на дейността на институциите за електронни пари и има за цел да създаде ясна правна рамка по отношение дейността на издателите на електронни пари и същевременно да осигури адекватно равнище на надзор спрямо тази дейност. Със законопроекта се изменя и Закона за договорите за финансово обезпечение, което се налага поради изменението в директивата относно финансовите обезпечения по отношение на свързаните системи и вземанията по кредити.

Със същия законопроект се правят изменения в Закона за гарантиране влоговете в банките, които са свързани с увеличението на гарантирания размер на депозити, продиктувани от измененията в директивите относно схемите за гарантиране на депозити.

Съгласно тези изменения в срок до 31 декември 2010 година държавите членки трябва да въведат фиксиран гарантиран размер на депозитите от 100 хиляди евро.

В предложения проект са предвидени и изменения в Закона за държавния дълг наложени с оглед необходимостта от прецизиране на разпоредбите относно регистрите водени от депозитарите на държавни ценни книжа.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 21.
Точка 22

Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за електронния документ и електронния подпис.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

АЛЕКСАНДЪР ЦВЕТКОВ: Уважаеми господин министър-председател, промените са в няколко основни направления.

Законът се привежда в съответствие с европейската рамка, като по този начин ще се избегне наказателна процедура от Европейската комисия. Премахва се режимът на универсалния електронен подпис. Тази практика съществува само у нас. Улеснява се свободното движение на услуги в този сегмент на сектора. Т.е. премахват се ограничителните изисквания към удостоверението за квалифициран подпис и се въвежда автоматично признаване на удостоверения издадени от чужди доставчици в рамките на Европейския съюз.

Облекчава се дейността на доставчиците на удостоверителни услуги като регистрационния режим се заменя с уведомителен. Въвежда се възможност за избиране на начина за обезпечаване на дейността, застраховка или поддържане на разполагаеми средства. Защитават се интересите на потребителите, като се гарантира по-силна конкуренция. Въвежда се и по-висок размер на глобите, за доставчиците като превантивна мярка.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 22.
Точка 23

Проект на Постановление за приемане на Наредба за допингов контрол при тренировъчната и състезателна дейност.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на физическото възпитание и спорта.

СВИЛЕН НЕЙКОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, става въпрос за приемане на Наредба за допингов контрол при тренировъчна и състезателна дейност. Във връзка с чл. 67 от Закона за физическото възпитание и спорт се предвижда Министерският съвет да определи реда и условията за провеждане на допингов контрол при тренировъчна и състезателна дейност, посредством Наредба за допингов контрол, която съществува, но с оглед многобройните важни проблеми, които следва да се извършват в нея и съобразно разпоредбите на чл. 11, ал. 1 от Закона за нормативните актове и изготвен нов проект на нормативен акт. Необходимо е, да се усъвършенства нормативната уредба по отношение на допинговия контрол, и хармонизирането й с изискванията на Световния антидопингов кодекс и изискванията на Световната антидопингова агенция към България.

За осъществяване на ефективен допингов контрол, превенция и борба срещу допинга в спорта е необходимо активното участие на държавата в лицето на изпълнителната власт.

Във връзка с гореизложеното по реда на чл. 32 и чл.34 от устройствения правилник бе съгласуван проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Правилник за устройството и дейността на антидопингов център, като второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на физическото възпитание и спорта.

Предвидено е двата проекта на постановление за приемане на Правилника за устройството и дейността на антидопинговия център и за приемане на новата наредба за допингов контрол.

Нови елементи в тази уредба са отделянето на лабораторията за допингов контрол от Министерството на физическото възпитание и спорта и прехвърлянето й към антидопинговия център, както и създаването на дисциплинарна комисия към Българския олимпийски комитет.

Усъвършенствани са разпоредбите, регламентиращи допинг нарушенията, задълженията и отговорностите на спортистите, спортно-техническите и медицински лица.

Процедурата по издаване или отказ от разрешение за терапевтична употреба, дисциплинарно производство.

В тази връзка на база на гореизложеното и на основание чл. 8, ал. 2 от Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация, предлагам да се приеме Наредба за допингов контрол при тренировъчната и състезателна дейност.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 23.


Точка 24

Проект на Постановление за създаване на Антидопингов център, приемане на Правилник за устройството и дейността му и целево предоставяне на средства по бюджета на Министерството на физическото възпитание и спорта за неговото финансиране.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на физическото възпитание и спорта.

СВИЛЕН НЕЙКОВ: Уважаеми господин министър-председател, внасям за разглеждане проект на Постановление на Министерския съвет за създаване на Антидопингов център, приемане на Правилник за устройството и дейността му и целево предоставяне на средствата по бюджета на Министерството на физическото възпитание и спорта и неговото финансиране.

За осъществяване на ефективен допингов контрол, превенция и борба срещу допинга в спорта е необходимо активното участие на държавата в лицето на изпълнителната власт.

При ситуацията сега допинг контрола се осъществява от национална комисия, чиито състав и функции са уредени в Наредба за допингов контрол при тренировъчна и състезателна дейност приета с Постановление № 128 на Министерския съвет от 4 юни 2008 година, обнародвано в „Държавен вестник” от 2008 година.

Въпреки наличието на този орган Световната антидопингова агенция даде своите препоръки за България и изисква повече ангажираност и гаранции от страна на властите в борбата срещу употребата на допинг, изграждане на по-ефективно работещи механизми за контрол и превенция и хармонизация със Световния антидопингов кодекс.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 24.


Точка 25

Проект на Решение за одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на Неформалния съвет на Европейския съюз по култура и аудиовизия, което ще се проведе на 7 и 8 октомври 2010 г. в Брюксел.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на културата.

Приема се точка 25.


Точка 26

Проект на Постановление за предоставяне на допълнителни средства от Държавен фонд „Земеделие” по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2010 г.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Уважаеми господин премиер, колеги искам да уточня, че това са средства необходими за изплащане на задълженията на частно практикуващите ветеринарни специалисти по мерките, по Програмата за надзор и ликвидиране на болестите по животните за 2010 година. С този акт осигуряваме дължимите към полугодието средства. Това е договорено между мен и тях преди няколко дни.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Господин Найденов, молим и отдавна настояваме, но знаем, че имаме проблеми в това отношение, за една оценка за очакваното изпълнение на Държавен фонд „Земеделие” до края на годината, което досега не сме успели да получим.

Знаем, че фондът има самостоятелно ръководство и управителен съвет. Молбата е, да съдействате за една коректна оценка към Министерството на финансите, за това, което ще се случи във фонда до края на годината, за да знаем и да имаме увереност, че и това постановление не дисбалансира нещата. Иначе, по принцип по подкрепяме и предлагаме да се приеме на вносител, с оглед прецизирането на някои норми в него.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Господин Горанов, ще получите прецизна информация, тъй като утре свиквам Управителния съвет на фонд „Земеделие” и това е една от точките, която е залегнала за разглеждане.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 26.


Точка 27

Проект на Решение на законопроект, внесен за разглеждане в Народното събрание.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на труда и социалната политика.

ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, във връзка с новата ситуация, която дава възможност за повече приходи в Националния осигурителен институт с увеличаване на осигурителната вноска, това ни дава възможност да направим по-облекчен режима за условията за пенсиониране и да го разсрочим във времето. Именно от тази гледна точка оттегляме законопроектът, като сме се ангажирали със синдикатите, с които имаме пълен консенсус, най-късно до 19 октомври 2010 година да се внесе за разглеждане отново в Министерски съвет – Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, за да може до края на месец ноември и началото на месец декември, да бъде приет.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Уважаеми господин премиер, като цяло проблемите в осигурителната система, които имаме – да, те наистина са натрупвани през годините и ние сме определяли във времето като общество такива размери на осигурителните вноски, които да дадат възможност за по-голяма конкурентоспособност на икономиката намалявайки цената на труда.

По този начин осигурителната система е станала заложник на другите приходи, които държавата събира като дефицита се отбелязва, че е около 2 милиарда лева, но общите трансфери, които правим от данъци в осигурителната система, за да може да изплащаме осигурените социални рискове са над 4 милиарда лева, нали е така министър Младенов?

ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Точно така.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: В този смисъл, ние трябва да продължим да търсим подобряване на ефективността на пенсионната и на останалата част от системата на държавното обществено осигуряване, тъй като в годините има доста неща, които бяха заложени като първоначален план с реформата от края на 1999 година, които се отлагаха и продължават да се отлагат, така че темите продължават да стоят там. В този смисъл мотивите, че сме увеличили осигурителната тежест за да можем да дадем възможност всички пари събирани от здравноосигурителни вноски да остават на разположение на здравноосигурителната каса, т.е. да могат да се разходват в рамките на годината, не е този мотив, който ни дава възможност до безкрай да забравяме темата с необходимостта от продължаващи реформи в областта на пенсионното осигуряване и въобще на социалното осигуряване в България. Това, което казвате като мотив за оттегляне на законопроекта, би могло да се счита за коректно, но не трябва да затваря темата с реформите там, тъй като хоризонта, който очертавате е твърде дълъг и до тогава по актюерските модели, които дава НОИ проблемите ще са доста по-сериозни. Отлагането във времето на темите, които се разглеждаха в Консултативния съвет за пенсионната реформа ще се върнат съвсем скоро отново на нашата маса.

ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Господин Горанов, ние нищо не спираме, а просто правим режима по-плавен и именно от тази гледна точка го предлагаме да се доработи и в срок до две седмици да се внесе отново. В момента продължават преговорите и по две трети от нещата вече има пълен консенсус.

БОЙКО БОРИСОВ: Вчера съм разговарял с ръководството на синдикатите общо в двете срещи около пет или шест часа. Изслушал съм всички страни. Ще ви запозная с няколко думи.

В момента България е с най-ниската осигурителна вноска, така както господин Горанов каза преди малко, 16 на сто, а за родените след 1959 година – 11 на сто. В другите държави е 26, 27, 29 над 30 на сто. Предишното правителство с изключителен популизъм е намалявало вноските, а е увеличавало пенсиите. Няма как едно нещо да се реже и да стане по-дълго, винаги става по-късо.

Освен това вие виждате, че цяла Европа е залята от стачки, във Франция, Испания, къде ли не, заради вдигане на пенсионната възраст.

Искам да отбележа, че докато тези държави през последните години нищо не са правили, тук пък разбира се, аз съм справедлив и обективен човек, предишните правителства бавно и плавно са вдигали при нас пенсионната възраст и в момента другите държави протестират, че техните правителства искат да докарат пенсионната възраст на нашите нива и има протест срещу това. Ние искаме от техните нива тавани да отиваме още нагоре. Единствената ми забележка към изказванията на министъра на труда и социалната политика е, че отлагане във времето е неправилна формулировка, защото ние това не правим и тук биха се възползвали от тази фраза нашите опоненти.

Поставяйки на масата, на всички тези преговори вчера присъстваха и финансовия министър, и социалния министър и новия здравен министър, който вече е гласуван, и заместник-финансовия министър. Всички се съгласихме с тези параметри, че са факт. При това положение, когато имаме най-бедното население в Европа и с най-ниски ставки за пенсионно осигуряване и в същото време с достатъчно висок праг на пенсиониране, ние поемаме два риска, ако го направим веднага.

Първо, може да подплашим много хора, които да тръгнат да се пенсионират и тогава ние трябва да имаме веднага нов буфер в бюджета, който да вземем например от Министерството на културата, за да покрием тези, които ще тръгнат веднага да се пенсионират. Нищо не ни го налага, а още повече в условията на финансова и икономическа криза хората искат да работят по-дълго, за да могат да вземат по-високи заплати, защото заплатите са по-високи от пенсиите. Точната формулировка е, че ние плавно отиваме търсейки съгласие с работниците и синдикатите, във времето за пенсиониране. Търсим вариант и за т.нар. категорийни работници. Това са на първо място миньорите, които работят при тежки условия на труд. Това са служителите на отбраната, на сигурност – МВР и още някои професии, които са около 100 хиляди човека. Въпросът е, дали сега, когато заради техните работодатели, които не са спазили условията на приватизационните си договори. Знаете, че още през 2003 година в предприсъединителните ни документи на много от нашите топлоелектрически централи е дадено да изберат един от двата варианта.

Първи вариант, работят 20 хиляди часа без да влагат нищо в екология и след това се затварят.

Втори вариант, влага се по определена схема пари в екология в това предприятие, сиреч да не замърсява околната среда, и до 2014 година – 2015 година трябва да се приведат в съответствие. Правителствата тогава вместо, тези защото ясно е, че този, който избере първият вариант – 20 хиляди часа, след като изтече този срок тези работници ще излезнат на улицата, тези миньори. Вместо тогава те да кажат: „Добре, след 20-те хиляди часа какво правим ние с работниците в „Брикел”? Да отидат и да кажат на работниците в „Брикел” чрез профсъюзите да кажат: „Уважаеми колеги, с новия договор, след 20 хиляди часа всеки един от вас трябва да си намери нова работа”. Те си мълчат, изтичат тези 20 хиляди часа преди четири месеца. Ние попитахме Европейската комисия, все едно не знаем какво ще ни отговорят, но въпреки всичко за наше успокоение попитахме „Може ли да ги оставим, защото ще оставим на улицата тези хора? Те не са виновни, че предишните правителства и техните собственици са лапали пари през това време и сега те трябва да излезнат на улицата”.

Разбира се, Европейската комисия, както и за „Кремиковци”, и за Варненската корабостроителница ни отговориха „Извинявайте ние сме ви дали още през 2003 година да избирате. Вие сте си избрали вашите варианти. Моля ви спазвайте си подписаните документи”.

Въпросът е, за тези категорийни работници, синдикатите искат фондовете да започнат да плащат пенсиите от 2014 година, а ние искаме от 2012 година. Само по тази точка 3, беше в документите, които имахме тъй като Дянков беше категоричен, че това не е правилно, както и сега Владислав Горанов, не казвам за да излезе, че той е лош, по-добре да кажа „Аз не съм съгласен с тази точка”, остана по нея да работим известно време, като ние на базата на това поехме ангажимент и моля министър Младенов, тази точка в дневния ред 27, веднага да я предаде съответно на синдикатите, че сме изпълнили този ангажимент и до заседанието на следващия Министерски съвет да потърсим работещия вариант, знаейки всички тези подробности.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Господин премиер, това което казахте за „Брикел” е абсолютно правилно и е съветът, който и аз дадох на синдикатите да комуникират със своите членове. Честно казано не виждам как синдикатите защитават интересите на членовете си когато искат повишаване на осигурителните вноски. Това означава по-малки заплати и по-малко хора, които ще имат работа.

Освен, че сме най-бедното население в Европейския съюз сме и най-застаряващото. Това също означава, че все по-малко работещи трябва да плащат пенсиите на все повече хора и по-ниски заплати.

Искаме да решим един краткосрочен ефект, за който съвсем правилно казахте, че ще имаме проблем с вълната от пенсиониращи се, но начина да решаваме краткосрочни проблеми не е като реализиране на реформата по-плавно.

БОЙКО БОРИСОВ: Както виждате, и неправилно отново беше представено, като гледах новините снощи, че ние сме се съгласили с всички условия на синдикатите. Точно обратното, те се съгласиха с тези наши условия, защото всички те са наясно и поемат и своя си риск, сега да го обясняват на своите членове, че ако не се направи това с пенсионното осигуряване това носи риск за системата за в бъдеще, това първо. Така, че те поеха много по-тежък ангажимент отколкото нас.

Второ, защото сега като дойде стачката те също трябва да говорят това, което и ние със социалния министър говорим, защото това сме го договорили и е ясно, че е така.

В случая, отново повтарям, ние в момента сме на таваните на европейските държави и на минимумите на европейските държави в осигуряването. Това в рамките на една, две или три години, това означава плавно без този стрес в системата, който ще предизвикаме веднага, ако се направи днес. И дали ще го направим, или не, ние имаме една седмица в преговори, с изчисления, със статистика, с вземане на всички плюсове и минуси и тогава ние на такъв формат ще вземем своето решение. В случая това не е само наша политика на ГЕРБ или на нашето правителство. Това касае стотици хиляди, милиони хора. Винаги съм казвал, демокрацията означава диалог. С едно ще се съгласим, с друго няма да се съгласим, но така или иначе в диалога се ражда истината. Те имат своите позиции. Ние имаме своите позиции. По три четвърти от точките, когато ги преговаряхме, достигнахме до изводи, с които сме съгласни и двете страни, няма друг вариант и ни остават тези няколко неща, които да преговаряме сега и ще продължим да преговаряме денонощно и тогава ще вземем най-точното решение. Ако това е направено през предишните години всички щяхме да знаем за проблемите с тези 20 хиляди часа и всички щяхме да знаем проблемите, които ще станат, след като изтекат тези 20 хиляди часа, и нямаше да го има проблема „Кремиковци”, защото всички щяха да знаят, че това е държавна дотация, която се облага от Брюксел и категорично се забранява от Брюксел.

Ние сме казали, че имаме открито управление. Открито управление означава – ето работодатели, ето синдикати, сядаме на масата и търсим разбирателство. Това не е слабост на правителството, все пак аз съм шоп, ако река да се инатя, казах ви преди малко, аз и снощи поставих в изпълнителната комисия, ако тези считат, че могат да управляват по-добре, аз съм готов да се дръпна за три месеца и да им гледам сеира. Ние сме отговорни и за това го правим и всеки един проблем аз го поставям на масата и го обсъждам с всички заинтересовани в това страни. Да, няма как да направим и работодателят и работникът да са еднакво щастливи. Няма такъв случай в света.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Само когато икономиката стане нагоре.

БОЙКО БОРИСОВ: Когато икономиката стане нагоре, за това е гъвкавото правителство. Отново ще ги поканим на разговор и ще кажем: „Колеги, вече икономиката върви нагоре, можем да направим това и да облекчим бизнеса”. Това, което вие ще направите с правеното на по-привлекателни за инвеститорите сфери, и това ни е задачата.

ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Господин премиер, колеги искам само да допълня, че благодарение на вашите усилия и на целия кабинет, социалният диалог вече година и два месеца е на много високо ниво. Ние сме една от малкото страни в Европа със запазен социален мир и това е много важно господин Трайков за инвеститорите, за да видят едно спокойствие в нашата страна.

БОЙКО БОРИСОВ: Отново повтарям, ние сме с най-ниските данъци в Европа. Това, което обещах да не вдигам данъци е факт – 10 на сто в условия на криза, няма страна в Европа с такъв данък, той компенсира всичко и 20 на сто ДДС. Всички вдигнаха ДДС, ние не го вдигаме. Няма от къде са съберем пари при това положение, няма. Ние сега връщаме с 3 на сто като едни процент отива във фонд „Безработица”. Само с този 1 на сто във фонд „Безработица” ние през следващата година го зануляваме. Това е огромен веднага виждан успех, който ще бъде оценен, а 2 на сто са тези, които намалихме в 2009 година за 2010 година. В същност ние отново не вдигаме. Ние отиваме на нивото, на което бяхме. Това, което сме дали като обещание е абсолютно спазено. Да, малко по-тежко ще бъде и за работодателите и работниците, но мога да го разгледам в друга посока. Това е инвестиция в бъдещето, в повече, по-високи и сигурни пенсии.

НОНА КАРАДЖОВА: Господин премиер, абсолютно прав е министър Трайков, с това което каза, да видим какви са последиците от предложението, което те предлагат. Те обаче няма да го кажат това, ако кажат „Ето ние се съгласяваме, ние предлагаме едно предложение, което в момента удовлетворява временно обществото”. Ако се приеме това решение мисля, че ще е добре те да излязат и да кажат на българското общество, ние предлагаме това и това, обаче напълно осъзнаваме, че рисковете, за които господин Трайков спомена, ще се случат, за да е ясно, че те са с пълното съзнание, че това ще се случи, защото в един момент ще кажат, че ние не сме оценили тези рискове. Това е много важно да се каже.

БОЙКО БОРИСОВ: Доколкото знам, вчера със социалния министър бяха и двата синдиката и това, което вие казвате, надявам се в тяхната доблест и лично пред мен са потвърдили, че те ще кажат това, което е необходимо, което предлагат и което ние се опитваме да балансираме.

Приема се точка 27.
Точка 28

Проект на Решение за изменение на Решение № 416 на Министерския съвет от 2010 г. за назначаване на членове на Управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник-министър председателят и министър на финансите.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: С оглед промените в ръководството на Министерството на финансите, предлагам като член на Управителния съвет на Държавния фонд за гарантирана устойчивост на държавната пенсионна система да бъде определена госпожа Боряна Пенчева – заместник-министър на финансите на мястото на госпожа Анна Михайлова.

Решението е в точка 1, на Решение № 416 на Министерския съвет от 2010 година за назначаване на членове на Управителния съвет на Държавния фонд за гарантирана устойчивост на държавната пенсионна система, в точка 1 думите „Анна Михайлова” да се заменят с „Боряна Пенчева”.



БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 28.


Стенограма, МС-06.10.2010 г. 1/14/2019



Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница