Тема: строителство, строителен контролстраница1/7
Дата22.07.2016
Размер0.9 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7
27 октомври 2008 г.
ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:


В.Стандарт 1

В.Телеграф 8

В.Дума 10

В.Дума 11

В. Труд 14

В. Пари 20

В. Новинар 23

В. Новинар 24

В. Земя 24

В. Земя 26

В. Дневник 26

В.24 часа 34

В. Сега 38

В. Монитор 44

В. Монитор 49

В. Монитор 4926.10.2008 г., с. 1
Вапцват оранжев паметника до НДК
Общината е категорично против разрушаването му
Паметникът до НДК да бъде боядисан в оранжево, като първо му се свали облицовката. Това е най-вероятното бъдеще на "падналия месершмит", идеята даде главният архитект на София Петър Диков на нарочен дебат за съдбата на монумента. Развалината на пъпа на столицата ще бъде ремонтирана така, че да остане само скелето. Според арх. Диков опасната облицовка пречи да се видят достойнствата на металната конструкция и скулптурите на създателя проф. Валентин Старчев.

"Срам ме е и като софиянец, и като главен архитект от този паметник. Разумно е да го "съблечем" и да оставим само скулптурните елементи. Общината е предвидила средства за сваляне на облицовката. Конструкцията ще изглежда добре в оранжево и червено", обясни Диков. Общината е категорично против разрушаването на паметника, тъй като това ще засегне и околното пространство около НДК.Надя Панкова


26.10.2008 г., с. 2
Избират най-красивата сграда във Варна
Наградата "Златен отвес" за 2008 г. ще бъде връчена във Варна по повод на професионалния празник на строителите Димитровден. В конкурса участват местни фирми от бранша, които се състезават в десет категории. За голямото отличие претендират общо 29 сгради, построени през последните 2 г. във Ваpна и региона. Най-много - 13, са кандидатите в категория "Многофамилни и еднофамилни жилищни сгради". Сред критериите за оценка са качеството на строителните работи, прецизност при спазване на технологията и детайлите на сградата, съответствие с проекта и адекватност спрямо околната среда. Церемонията по връчване на наградата "Златен отвес" е в понеделник в МОЛ-Варна.


26.10.2008 г., с. 2
Паметник скара архитекти и НДК
Бисери от дискусията

Идеята да има мораториум върху паметниците в София е супер. Иначе следващото поколение няма да смогне да разруши всичко, което ще построим. * То социализмът само това ражда - тази грозотия, и онзи паметник в Кюстендил - гола жена държи шмайзер!

Обичам да го гледам сутрин, като пия кафе в НДК

В Кишинев има паметник на генерал от Червената армия на кон. Едни искат да се махне, други - да остане. Трети обаче казали - на нас конят си ни харесва, да махнем само генерала! СОФИЯ. Битката за съборетината пред НДК, наречена паметник, навлезе в решителна фаза. Съдбата на монумента предизвика тежък дебат в "Червената къща". Главният архитект на София Петър Диков подчерта, че общината е собственик на паметника и околното пространство и има идеи за освежаването му. Шефът на НДК Христо Друмев пък заяви, че инициативен комитет вече е събрал 3 млн. лв. за реставрация. Общината обаче не иска и да чуе за възстановяване на паметника в предишния му вид. Над 2 ч редови граждани, архитекти и спецове коментираха какво е най-доброто за останките от "1300 години България". Диков се нае да осигури свалянето на падащата облицовка и боядисване на част от скелето в красиви цветове. Друмев пък склони да се прости с оригинала на паметника. В дебата участва и създателят на монумента проф. Валентин Старчев. Той коментира, че "ако искат да го съборят, да го събарят". После обаче склони творбата му да се преправи, за да се получи свежа идея вместо сегашната руина.Надя Панкова


26.10.2008 г., с. 2
Кабинетът дава рамо на строителите
СОФИЯ. Трябват сериозни инвестиции в строителния сектор, за да може той да се справи с финансовата криза. Средствата ще дойдат чрез големите инфраструктурни проекти. Това заяви министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, който участва в церемонията по връчване на годишните награди на Строителната камара, която се проведе в София.

Сред отличените фирми беше и "Трейс груп холд" АД, която взе златен медал в категорията за пътно строителство.

Изпълнителният директор на фирмата Цветан Цонев коментира пред "Стандарт", че действително секторът няма как да бъде подминат от световната криза, като най-засегнати ще бъдат малките компании.

Цонев каза още, че е нужно критериите за участие в конкурси да не са толкова високи, за да могат българските фирми да участват независимо, а не да са принудени да се включват в консорциуми с чуждестранни компании.

На церемонията бяха раздадени общо 16 награди, разделени в 4 категории. Призьорите изтъкнаха, че не биха се справили без помощта на своите професионални екипи и поискаха от правителството по-сериозна намеса за подпомагане на строителния бранш.


26.10.2008 г., с. 2
Снимка на три колони - Шефът на Българската строителна камара Симе­он Пешов награди най-успешните фирми от бранша на официална церемония
26.10.2008 г., с. 16
Белгийско имане за потомък на четник
И на 90 ГОДИНИ д-р Милко Николов върти бизнеса си
КРЪСТИНА МАРИНОВА

Наследникът на една от най-богатите фамилии във Варна е внук на Ботев четник и син на известен фабрикант. Ст.н.с. д-р Милко Николов продължава да прави пари, въпреки че догоди­на ще навърши 90 години. Не­говият дядо по бащина линия е Кольо Семов, единственият че­тник, когото Христо Ботев из­праща с мисия в родината за да събере още храбреци за ко­раба "Радецки".

Още по-интересна е истори­ята на фамилията по майчина линия. Като студент баща­та Асен Нико­лов се жени за белгийка. Ко­гато тя навър­шва изисква­щата се в крал­ството възраст за пълнолетие - 25 години, от­ворили заве­щанието на дя­до й.

От всички многобройни наследници, които той разкарал като комарджии и непрокопсаници, завещал само на внучката си Маргарита ця­лото си богат­ство. Имането било трупано с векове, още от времето на На­полеон, разказва д-р Николов. С наследените пари баща му Асен Николов се завърнал в България. Вдига най-голямата текстилна фабрика във Варна - "Галатекс".

Той притежавал 51% от българския търговски флот. Имал над 2000 декара гори, де­сетки къщи край морето и Со­фия, кокетни вили в курорта Вършец. След 9 септември Асен Николов е осъден, а имотите - конфискувани. Успява обаче да избяга в Аржентина.

Единственият му наследник Милко Николов е учил в Сорбоната, доктор на химическите науки. Въпреки годините той върти бизнеса си. "Живея с бъ­дещето, мисля за утре, а не за вчера и днес", казва видният варненец.

Той припомня, че според на­учната теория човешкият жи­вот е програмиран за пълноцен­но творчество 140 години. И смята да ги стигне.


26.10.2008 г., с. 16
Върховният съд решава за 140 дка до ..Доспат"
БОРИСЛАВ ПЕТРОВ

Искаме да поканим всички, които ми­леят за независимата българската съдеб­на система, за да видим заедно докъде е стигнала тя. Това заявиха пред "Стандарт" наследниците на имотите на Фатме Бозова край язовир "Доспат", които са жители на най-новия град - Сърница.

Сагата с нашата земя се точи вече 15 години и не се знае колко още ще се ходи по мъките, заяви Саид Мустафа Бозов, син на един от преките наследници. След ходене по институции, служби и съдили­ща, за да докажат наследствени имоти от 140 декара в местността Окуша на бре­га на язовира, се стига до решение на Европейския съд по правата на човека от 14 юли 2007 г. Той постановява имотите да се върнат на законните собственици -наследниците на Бозова.

С писмо лично министър Нихат Кабил уведомява министър Миглена Тачева, че няма пречка затова. Въпреки многоброй­ните молби обаче към общинската служ­ба "Земеделие и гори" във Велинград ед­ва в края на 2007-ма хората са ги покани­ли в местна канцелария, за да припозна­ят имотите си.

Те обаче са на съвсем различни терени и наследниците отказват и настояват да им бъдат възстановени истинските. В ре­зултат на това идва светкавично решение на МС за изплащане на обезщетения за земите. Без съгласието на наследниците служебно им се откриват банкови сметки, по които са преведени полагащите им се обезщетения. Номерата на сметките се из­пращат по пощата с препоръчани писма, които хората връщат единодушно. Според наследника Бозов зад тези администра­тивни хватки прозират интереси и апетити на тези, които спъват връщането им. Той смята, че чрез подставени лица чиновни­ците опитват да се домогнат до апетитните земи покрай язовира. Наследниците мо­лят премиера да отмени решението на пра­вителството, за което "Стандарт" писа. Министьр-председателят препраща жалбата им към ВАС. Сега се надяваме българско­то правосъдие да се докаже като европей­ско, коментира Бозов.


26.10.2008 г., с. 16
Да спиш 6 леглото на армейски генерал
Внучка наследи къщата на дядо си и я превърна в хотел
ПЪРВОЛЕТА ЦВЕТКОВА

На улица "Александровска" - главната улица в Бер­ковица, се намира една от най-личните къщи на ста­рия град. На два етажа, с лице към две улици, с ори­гинална фасада. Наричат я Къщата на генерала. Со­бственикът й - царският генерал Първан Първанов, я вдигнал през 1909 година. Но нямал време да по­живее щастливо в нея - воювал като командир на 4-ти артилерийски полк на Негово величество в Бал­канската, Междусъюзническата и в Първата свето­вна война. Побеждавал в битки, раняван, награжда­ван с ордени. После дошла 1944 година и къщата била одържавена по Закона за едрата градска собс­твеност. Генералът - здрав като планината под Ком, се поболял и умрял от мъка. Не само за дома си, за всичко, което ставало в страната, за която проливал кръвта си.

В къщата, обявена за паметник на културата, дъл­ги години се помещавал Районният съд. Била нещо като задния двор на обществото, всеки ден прага й прекрачвали нарушители и престъпници. На първия етаж имало магазини.

В началото на 90-те години къщата, овехтяла и затова изоставена, била върната на генералското се­мейство. Наследила я внучката му - 45-годишната Емануела Петкова. След дълго умуване, самата тя строителен инженер, я обновила и превърнала в хо­тел. Така го и кръстила - "Къщата на Генерала".

В коридорите и фоайетата гостите на хотела се заглеждат по старите снимки и портретите на стена­та - те са на генерала и на тях са запечатани моменти от автентични битки по фронтовете на трите войни, в които той е участвал. На една от тях командирът е сниман ранен, някъде край Одрин. Питат ме, ин­тересуват се кой е този генерал. Историята на дядо ми е част от атмосферата на хотела, казва внучката. Тя замисля да изложи във витрини и ордените му, връчвани лично от цар Фердинанд и цар Борис. От­крила е и негови записки, които също смята да по­казва на гостите си.

Иначе хотелът предлага два апартамента, двойни и тройни стаи, общо 26 легла. Има бар, кабелна те­левизия и интернет. Вани с хидромасаж и джакузи. Но всичко това го има навсякъде. Само в "Къщата на Генерала" може да бъде научена историята на един патриотичен офицер, а гостът да преспи в неговата стая.
27.10.2008 г., с. 1
Нов закон спира сделките с панелки
Сделките с панелки може напълно да спрат следващите години. Причината е, че до 2020 г. всички блокове трябва да бъдат санирани. Но за да стане това, хората теглят кредити. Новият проектозакон за етажната собственост обаче забранява продажбата на апартаменти, докато заемите за саниране не бъдат изчистени.


27.10.2008 г., с. 6
Във Варна кърпят блокове със стиропор
ВАРНА/ДОБРИЧ. Варненци масово правят козметични ремонти на жилищата си със стиропор и замазка и не се захващат с истинско саниране на панелките. Такъв "термопраг" излиза 300-400 лв. на семейство. А когато съседите отгоре и отдолу могат да си го позволят, останалият по средата апартамент минава гратис, защото комшиите запълват почти изцяло и неговите фуги. Санирането във Варна от години представлява интерес за водещи западни фирми. Има и много пилотни проекти, но нищо не е направено досега, призна зам.-кметът Венелин Жечев.

Подобна е ситуацията и в Добрич. Хората в града признават за нуждата от външна изолация на старите панелки, на не са склонни да влизат в никакви сдружения. Масово изолацията се прави на парче, но така не е ефективна. Средно тя излиза по 40 лв. на квадрат. Собствениците, предприели такава стъпка, обаче са принудени да пускат аванта на съседите отдолу и отгоре, като изолацията хваща поне по половин метър и от чуждите жилища, за да има ефект. Не са редки и гледките, когато през етаж или два има изолации в най-различни цветове.Кръстина Маринова

Виржиния Георгиева


27.10.2008 г., с. 6
Нов закон спира сделките с панелки
Забраняват ни да си продаваме жилищата, ако са санирани с пари от Европа
СОФИЯ. Пълен хаос и съседски войни следват от проекта на Закон за етажната собственост, алармират все повече юристи. Вече бе разяснено, че единият повод за скандали ще са общите сметки за парно.

Други спорове ще дойдат от предстоящото и задължително пълно саниране на сградите. Освен това хората няма да могат да продават собствените си апартаменти, ако ремонтите им са с пари от еврофондове, или от бюджета.

Ветото за жилищни сделки ще важи, докато не изтекат някакви имагинерни гаранционни срокове, за които в закона няма нито дума за какво са и кога изтичат, подчерта юристката Светла Георгиева от Гражданското сдружение против корупцията и незаконното строителство. От сдружението са категорични, че подобно изискване противоречи на конституцията. Поддръжниците на закона пък твърдят, че след 7-8 г., когато се усвоени европарите, ограничението щяло да отпадне.

Според Стратегията за енергийна ефективност панелките трябва да са изцяло санирани до 2020 г. До 2013 г. пък трябва да се установи всяка от тях в какво състояние е и да й се издаде т.нар. енергиен паспорт. Не е ясно обаче как ще се отчисляват вложените досега пари от домакинствата, защото много от тях вече са си сменили дограмите и са направили изолация.

40% от сградите у нас са панелни. В тях живеят към една трета от българите, които са събрани в 120 комплекса в страната.

Сияна Севова


27.10.2008 г., с. 6
Дерат ни със 7 евро на кв. м за “паспорт” на дома
СОФИЯ. Между 4 и 7 евро на квадратен метър плаща Столичната община за енергийно обследване на школата и детските градини.

Експертизите показват как да се ремонтират сградите, за да се пестят максимални количества ток и топлина. Вероятно пак 4-7 евро на квадрат ще дават и собствениците на апартаменти в панелки. До 2011 г. общинските сгради трябва да имат "паспорт" за енергийна ефективност, а жилищните блокове - до 2013 година.

Експертизата не е евтина, защото за състоянието на блока трябва да се произнесат различни специалисти, обясни зам.-кметицата Ирина Савина. В последните 2 г. тя се занимава с проектите за саниране в столицата.

С подкрепата на ПРООН и кметството вече е ремонтирана кооперация в кв. "Захарна фабрика". Предстои да се санира основно и блок в "Дианабад". В процедура на обследване и събиране на документи са още няколко жилищни сгради в други квартали, които също ще се санират с пари по програмата за енергийна ефективност, каза още Савина.

Изяло ангажимент на общината е да облагороди пространствата около блоковете, добави зам.-кметицата на София.


27.10.2008 г., с. 6
Добре е собственици да се сдружават
Петър Диков

главен архитект

на София

- Господин Диков, в Стратегията за енергийна ефективност се препоръчва общините да преотстъпят на собствениците земята под панелките. Ще се случи ли това в София?

- Земята под блоковете, която сега е общинска, я обеща на хората още Александър Янчулев. Хората трябва да имат и терени към апартаментите, като тръгнат да санират, защото това им дава сигурност. Все още обаче няма закон, на който общината да се опре, за да отстъпи земята. Такъв текст би трябвало да има в Закона за общинската собственост, но го няма.

- Не може ли кметството да задвижи въпроса?

- Работим по темата, като изготвяме устройствените планове на комплексите. Всеки блок се отразява в плана като отделен парцел. Това е подготовката, законите обаче са работа на парламента.

- Смятате ли, че хората в един блок могат да се сдружат като юридическо лице?

- Мисля, че сдруженията са много полезни за санирането и изобщо за ремонтите в сградите. Без тях мащабни строителни работи не могат да се правят. Обаче и това вече се изкриви, като към санирането "прилепиха" и сметките за парно.


27.10.2008 г., с. 10
Борсата потъна с 11% за седмица
Българската фондова борса потъна с около 10% само за седмица. Негативните настроения сред инвеститорите продължиха да диктуват търговията. Най-старият борсов индекс SOFIX затвори петъчната търговия на ниво от 548,02 пункта. Това е най-ниската му стойност от август 2004 г. Така от края на миналия октомври досега борсата загуби ръста на акциите, който беше натрупан през предходните три години. Само за последните пет работни дни SOFIX загуби 11,4%, съобщи investor.bg. Индексите BG40 и BGTR30 паднаха съответно с 10,15% и 10,36% до нива от 149,62 и 384,61 пункта. АДСИЦ-индикаторът BGREIT отстъпи с 8,39% за седмица до 57,35 пункта. Общо 127 компании понижиха пазарната си капитализация през изминалата седмица, а при едва 30 позиции бяха отчетени повишения. Оборотът с акции за петте борсови сесии достигна малко над 20 млн. лв. Средният спад на 10-те най-ликвидни позиции за седмицата достигна 12,7%, като най-силно се понижиха дяловете на ОЦК - с 31,66% за петте работни дни до ниво от 12 лв. за брой. Химимпорт понижи пазарната си капитализация с 16,46% до 3,40 лв. за ценна книга. Акциите на ЦКБ поевтиняха с 16,35% до 1,74 лв., а тези на Каолин и Енемона паднаха съответно с 14,2% и 14,37% до нива от 4,29 лв. и 7,63 лв. Акциите на Кремиковци паднаха с 18,24% до 1,55 лв. Сред малкото печеливши позиции за седмицата бяха тази на "Доверие обединен холдинг", които нараснаха с 8,32% за петте дни до ниво от 6,50 лв.
/Плюс/Минус

27.10.2008 г., с. I
Чакат бум на сделките преди скока на данъчните оценки от 2009 г.
Минаваме на живот под наем
Продажбите на имоти намаляват, търсенето на квартири двойно по-голямо
Българинът се отказва от мечтата си за собствен дом и подобно на повечето европейци, минава на живот под наем. Това показват данните от Агенцията по вписванията за първото шестмесечие на 2008 г. За полугодието са сключени с 2000 сделки по-малко за продажба на имоти - 134 892, спрямо 136 475 за същия период на миналата година. В същото време наемането на жилища се е увеличило почти двойно - от 3620 за периода април-юни 2007-а, до 5995 за второто тримесечие на тази година. Сериозен ръст отбелязват и ипотеките - за периода януари-юни миналата година те са 36 802, а за първото тримесечие на 2008 г. - са 39 806.

През миналия месец се забелязва лек спад в реализираните сделки за продажба на имоти в цялата страна, съобщи за "Стандарт" изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева. Тя даде за пример Пловдив, където обичайно се реализирали по 250-280 сделки на ден. В момента броят им е около 200-220. В края на годината обаче по традиция се очаква бум на имотните сделки. Юни и декември винаги са силни периоди от гледна точка на реализирани продажби, каза Митева. В оставащите месеци до края на 2008 г. се очаква по-голям ръст при сделките с имоти заради данъчните оценки и готвените данъчни изменения от Министерството на финансите.

Официално големите банки у нас твърдят, че по никакъв начин не са застрашени от световната финансова буря. Хората са зависими от развоя на събитията по международните финансови пазари, тъй като те рефлектират пряко върху политиката на банките, обясни Митева.

Стела Радева


27.10.2008 г., с. 5
Сменят водопровод от 60-те в Симеоново
Стар водопровод от етернит и стомана, стро­ен през 1966 и 1968 г. на миналия век, ще бъде подменен в Симеоново. Това съобщиха от прес­центъра на общината. Реконструкцията обхва­ща 560 метра по ул. „Бор", в участъка от ул. „Симеоновска" до ул. „Погледец". Старите тръ­би са с диаметър 60 и 80 мм, а новият водопровод е от полиетилен висока плътност с диаметър 90, 200 и 250 мм. "Софийска вода" инвестира в проек­та 1501 75 лева. След за­вършване на реконструк­цията повече от 70 дома­кинства ще получат по-качествена услуга водос­набдяване. Общо инвес­тициите на „Софийска вода" във ВиК системата на столичния град от на­чалото на 2008 г. до ме­сец септември са близо 15 милиона лева. 6 150 000 лева от тях са инвес­тиции за подобряване на водоснабдяването.


27.10.2008 г., с. 14
ЧУЖДЕНЦИ ОБЯВИХА
ТОТАЛНА РАЗПРОДАЖБА ПО МОРЕТО
Луксозните апартаменти в Златните на цената на панелка
ИЛКАКАТРЕВА

Всеки трети апарта­мент във ваканционно­то селище „Иглика" на Златни пясъци се про­дава. Огромни транспа­ранти насочват бъде­щите купувачи към бро­кера, който е посредник в сделките, посочени са квадратурите и дори цените на обявените за продан имоти.

Интерес към покупка на ваканционните апарта­менти проявяват бълга­ри, защото на такива це­ни във Варна се продават панелки в крайните квар­тали, при това без обза­веждане и добра инф­раструктура. Хора с пари пък били готови да пла­тят с цел инвестиция.

Продавачи са голяма част от собствениците от бившите прибалтийски страни, заяви за „Телег­раф" брокер от агенция­та за недвижими имоти „Адрес" Илия Илиев. Там ипотечната криза е за­почнала преди година и половина и някои от соб­ствениците не могат да покриват теглените кре­дити за покупка на вакан­ционен имот на Златни пясъци.

Цените на квадратен метър във вилното сели­ще „Иглика", което е от затворен тип и се намира в идеалния център на ку­рорта варират според притесненията на прода­вачите. Партерна гарсо­ниера от 54 кв. м се пред­лага за 86 000 евро, но кв. метър на повечето от обявените за продан имо­ти не пада под 1200-1300 евро.

Цени


Обявените цени са ре­ални, защото малко по на север в курорта се пред­лагат със същите екстри нови апартаменти за 2000 евро квадрата, смята още брокерът, който пос­редничи при продажбата изцяло на ваканционен тип имоти. През лятото са продадени 30 апартамен­та от общо 220 в селище­то, което бе построено преди две години. Сега „Адрес" продава още осем-девет апартамента, но само един от собстве­ниците е свалил цената със 100 евро на квадрат.

Eкстри


Всеки апартамент е оборудван с всичко необходимо не само за лятна ваканция, но и за целого­дишно обитаване. Жили­щата в „Иглика" са обза­ведени до ключ, разпола­гат с 20 спални комплек­та, тостер, хладилник, оборудвана кухня. За це­логодишната охрана, поддръжката на зелени­те площи в селището, общия ток и вода собст­вениците заплащат го­дишно 400 евро,обясня­ва Илиев. Презастрояването на курорта е друга причина за разпродажбата на ваканционни имоти. Ля­тото тук е стълпотворение на хора. Шумно е за дошлите семейства, а отвсякъде звучи разно­родна музика, което не се харесва на дошлите с цел почивка на море, обясняват тоталната разпродажба работещи в курорта. Някои от ку­пувачите се чувствали измамени, тъй като купу­вали по снимка.


Каталог: press -> October 2008
press -> Конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други. За девети път ще бъде присъдена
press -> Пресинформация – 28 февруари 2012 16-и международен филмов фестивал
press -> Търговски дела в окръжен съд- пазарджик
press -> Европейска комисия Съобщение за медиите
press -> Тема: здравеопазване
press -> Обществени и политически нагласи октомври 2014
October 2008 -> 23 октомври 2008 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура, имоти


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница