Уважаеми госпожи и господа, Уважаема г-жа Мария Тереса Санс и г-жа Од ДьолосалДата14.09.2016
Размер26.1 Kb.
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КАМПАНИЯТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА „АЗ СПАСЯВАМ ЖИВОТ”
Уважаеми госпожи и господа,

Уважаема г-жа Мария Тереса Санс и г-жа Од Дьолосал,

Уважаеми приятели от медиите, бизнеса и неправителствения сектор,
Един от приоритетите на българското правителство обявен още в неговата управленска програма е безопасността на движението по пътищата. В подкрепа на инициативата на Европейската комисия за намаляване жертвите от пътнотранспортни произшествия наполовина до 2010 година и апела на комисаря по транспорт г-н Жак Баро за включване на възможно най-голям брой страни членки организирахме своя собствена кампания „Аз спасявам живот”, подкрепена лично от нашия министър-председател.
Успешното решаване на проблемите на пътната безопасност може да даде резултат само с обединените усилия на държавата и възможно най-широк кръг структури на гражданското общество и медиите. Сигурен съм, няма българин, който да не осъзнава, че войната по пътищата нанася щети на всички нас, и че усилията ни няма да дадат резултат, докато не се обединим, докато всеки от нас не поеме лична отговорност за спасяването на човешкия живот.
Крайно време е да спрем да възприемаме „черната статистика” за катастрофите по пътищата като прогнозата за времето и да престанем с илюзията, че „точно на мен не може да се случи”. Никой не тръгва на път със семейството си с мисълта, че няма да се завърне, но трябва да имаме предвид, че НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН!!!
По пътищата на страната ежегодно настъпват над 80 000 пътнотранспортни произшествия, при които загиват над 1 000 души и над 10 000 биват наранявани.
От началото на годината до 10 септември т.г. „черната статистика” показва 675 загинали. Това е с двама души повече за същия период на 2006 г., която отчетохме като най-тежката в последните пет години. Има известно намаление на броя на ранените, но числото 6592 е тревожно като се има предвид, че някои от тях остават инвалиди за цял живот.
По показател „убити при пътнотранспортни произшествия на 1 млн. жители”, България заема една от последните позиции, в сравнение с европейските държави. Страните с най-добри показатели по безопасност на движението в Европа имат смъртност вследствие на пътни произшествия приблизително два пъти по-ниска от тази в България.
За да реши проблема, страната ни има нужда от идеите на всеки член на българското общество, от нови начини на партньорства, от нови системи, нови технологии, нови пътища за въздействие, информиране, образоване, съвместна работа и самоконтрол.
Оценките от информационните кампании сочат обаче, че информирането води до ефективни резултати, само когато е съпроводено с конкретни мерки. Затова ние въведохме нови нормативни правила, променихме Закона за движение по пътищата, подобряваме пътната инфраструктура, засилваме контрола по спазването на правилата и взаимното зачитане на пътя.
И най-важното – ние успяхме максимално широко да задействаме едновременно държавните институции, неправителствените организации, медиите и бизнеса, за да може всеки да даде приноса си в една обща кауза.
Основната цел на нашата кампания е да популяризираме идеите на Европейската харта за пътна безопасност – а именно на принципа на споделената отговорност да обединим усилията си! Точно такъв смисъл сме вложили в идеята на българската инициатива „Аз спасявам живот”. Да акцентираме върху проблемите, да повишим информираността и да убедим обществото, че пътната безопасност не зависи само от институционалните решения, а най-вече от поведението на всеки един от нас като участник в движението както и от нашата постоянна проява на нетърпимост към безразсъдството на пътя.
Ще имаме успех, само ако сме заедно!

База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница