В проекта на областната здравна карта за София е видно, че от съществуващите в момента 3161 хирургични легла се намаляват 2279 броя легла и остават само 882. Подобно е състоянието във всички областиДата01.06.2018
Размер89.11 Kb.
www.zdrave.net, 23.12.2015 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/natsionalnata-zdravna-karta-tryabva-saglasuva-63063

Националната здравна карта трябва да се съгласува с президента и армията*

В проекта на областната здравна карта за София е видно, че от съществуващите в момента 3161 хирургични легла се намаляват 2279 броя легла и остават само 882. Подобно е състоянието във всички области.

Чрез намаляването на хирургичните легла се намалява и възможността на болниците да обслужват пациентите с навременна и качествена медицинска помощ, намалява се броят на медицинските специалисти – лекари, медицински сестри, намаляват се приходите на болниците.

Броят на разкритите легла и особено хирургичните не е само проблем на министерството на здравеопазването, но има отношение към отбранителната способност на страната.

Редица нормативни актове поставят определени изисквания към здравната система с оглед отбраната на страната. Това е отговорност на президента като върховен главнокомандващ на Българската армия, Министерството на отбраната и Генералния щаб.

Имаме основание да считаме, че при изготвянето на заповедта и Методиката за областни здравни карти, не са съобразени и взети предвид нормативни актове, свързани с отбраната на страната, като Постановление № 286 от 18.10.2011 г. за възлагане на военновременни задачи по отбраната на страната на държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и на юридическите лица – бюджетни организации обн. ДВ бр.83/25.10.2011 год., Наредба за планиране на граждански ресурс за отбраната, приета с ПМС № 267 от 16.11.2010 г. обн. ДВ. бр.93 от 26.11. 2010г., изм. ДВ. бр.83 от 25.10. 2011г., изм. ДВ. бр.49 от 29.06. 2012г., както и Закона за отбраната и въоръжените сили, които очертават правната рамка, която институциите трябва стриктно да спазват при предприемане на каквито и да било действия, свързани с намаляване на възможностите на здравеопазването да бъде част от основните отбранителни способности на страната в случай на военен конфликт.

Това е особено важно в днешната ситуация на нестабилност в региона и света. Достатъчно е само да споменем особено острия конфликт между Турция и Русия, войната в Сирия, конфликтите в Афганистан и Ирак. Огромно напрежение за страната ни създава невижданият в най-новата ни история бежански поток от Сирия, Ирак и Афганистан. Реална е опасността от терористични нападения на организацията „Ислямска държава” и другите терористични организации. Национално отговорното поведение според нас е, на фона на тези обективни опасности за сигурността на държавата и народа ни, да се укрепва и повишава ефективността на националното здравеопазване. Такова поведение налага да не се закриват болнични легла и цели болници, а да се подпомагат и стабилизират. Напрежението и опасностите са съвсем близо до нашите граници и ще бъде безотговорно, ако институциите, които са задължени да планират и създават военновременни планове и разчети, не се съобразят с тези опасности. Част от това планиране е и планирането на военновременната подготовка и възможности на болниците да отговорят на нуждите от медицинска помощ за въоръжените сили и за населението в случай на военни конфликти, които биха засегнали нашата страна или друга страна – член на НАТО.

www.bnr.bg, 23.12.2015 г.

http://bnr.bg/post/100640876/pristignaha-chetirivalentni-vaksini-ot-francia

Пристигнаха четиривалентни ваксини от Франция

Надежда Цекулова

Тази сутрин на митницата във "Военна рампа" пристигнаха четиривалентните ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит за реимунизация на 6-годишните деца. Ваксините са закупени от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка. От Франция са доставени 36 хиляди дози.

През есента стана ясно, че наличните в страната ваксини няма да стигнат, за да бъдат имунизирани всички деца, родени през 2009 година. Само за тях са необходими още около 25 хиляди дози.

През 2016 година на реимунизация с тази ваксина ще подлежат всички деца, родени през 2010-а.


www.zdrave.net, 23.12.2015 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/dispanserizirat-patsientite-redki-zabolyavania-63065

Диспансеризират пациентите с редки заболявания

Редките болести ще подлежат на диспансеризация. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов пред журналисти. Той обяви, че мярката е включена в Наредба 39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, която предстои да излезе в „Държавен вестник“.

Министърът също така отбеляза, че там са заложени профилактични прегледи за някои онкологични заболявания. Така в профилактичния пакет на пациентите влизат задължителни прегледи за рак на гърдата, цитонамазка и колоноскопия. Изследванията ще са безплатни за пациентите, уточни той.

Според наредбата жените над 30 години ще трябва задължително да се изследват веднъж годишно за рак на млечната жлеза, а мъжете над 50 години – веднъж на две години за рак на простатата. Там също така е записано, че на всички граждани над 18 годишна възраст ще трябва да се прави изчисляване на индекса на телесна маса, оценка на психичния статус, определяне на кръвната на кръвната захар при наличие на рисков фактор и др. Веднъж на 5 години на мъжете и жените над 35 години ще се прави пълна кръвна картина и изследване на холестерол и триглицериди за оценка на сърдечносъдов риск.

При децата до 1 година профилактиката включва ежемесечна оценка на психическото развитие, обща оценка на зрението и слуха, определяне на риска от дисплазия и др. Оценка на психическото развитие ще се прави през различни периоди и при по-големите деца. Предвидени са изследвания на физическото развитие, зрителната острота, отклонения в опорно-двигателния апарат и др.

www.zdrave.net, 23.12.2015 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/fevruari-2016-zapochvat-rabota-speshni-tsentrove-63066

От февруари 2016 г. започват работа спешни центрове за мозъчни инсулти

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов утвърди със заповед създаването на центрове за спешна медицинска помощ на пациенти с мозъчен инсулт. Това става ясно от документа, публикуван на интернет страницата на ведомството.

Със заповедта се утвърждава методика за субсидиране на лечебните заведения, в които ще бъдат разкрити въпросните центрове. Сумата, която министерството ще отдели от бюджета си за работата им, е над 3 млн. лв. Тези пари ще бъдат дадени за прилагане на медицински изделия за интервенционални процедури на мозъчните кръвоносни съдове. Общият финансов ресурс за всяко лечебно заведение се формира на базата на прогнозния брой случаи. При разкрити до 1000 легла той е 250 случая, а при над 1400 – 275. Средно претеглената цена е 4000 лв.

Пред журналисти д-р Москов обясни, че такива лечебни заведения ще се разкрият в осем града в страната. През февруари следващата година подобни центрове ще заработят най-напред във Варна, София и Пловдив. Той обясни, че това няма как да се направи към всички лечебни заведения в страната, които имат спешни отделения, защото само някои от тях притежават необходимите специалисти. Идеята е когато има съмнения за пациент с мозъчен инсулт, спешният екип да го закара по най-бързия начин в центъра. Там трябва да му се направи спешна образна диагностика и лечение.

Според изискванията за субсидиране центърът трябва да притежава трето ниво на компетентност в съответствие с изискванията на медицинските стандарти „Нервни болести“ и „Анестезия и интензивно лечение“. Изискване също така е в болницата да има клиника или отделение от второ или трето ниво в съответствие със стандарта „Образна диагностика“. Необходимо е и наличието на клиника или отделение от трето ниво по физикална терапия и рехабилитация.

www.bnr.bg, 23.12.2015 г.

http://bnr.bg/post/100640719/otlichie-za-investicii-ot-nai-visok-klas-v-zdraveopazvaneto

Отличие за инвестиции от най-висок клас в здравеопазването

Олга Иванова

Пет компании получиха сертификати за инвестиции от най-високия клас, издадени по Закона за насърчаване на инвестициите. Две от компаниите инвестират в областта на високите технологии в здравеопазването и предвиждат разкриването на 868 нови работни места. Инвестицията на Асарел-Медет и местната община от 60 милиона лева е най-голямата в здравеопазването за последните 25 години, а здравният център в Панагюрище ще попълни липсващите в момента технологии и ще даде възможност онкоболните да се лекуват в България.

В Центъра за високотехнологично лъчелечение "Асарел Панагюрище Здраве" инвестицията е от 60 млн. лева и са създадени над 500 работни места за лекари и здравни специалисти. В болницата цикълът е затворен и мъките на пациента да се лекува от едно в друго здравно заведение са приключили, увери управителят доктор Борислав Ацев.

Ние сме изключително конкурентни на турските болници, в които най-много ходят, защото реално погледнато, с новия лъчелечебен център ние поемаме всичките дейности, които могат да бъдат извършени в Турция. И така, ние ще направим първият туморен борд, международен, в панагюрската болница и всеки един български пациент ще има възможността да се консултира за своето заболяване не само с българските лекари, но и с чужденци с високо реноме.

"Мелексис"-България също бе отличена за своя инвестиционен проект. Фирмата работи в областта на клиничните изследвания с всички световни фармацевтични компании и възнамерява да открие работни места за близо 400 млади български специалисти, каза д-р Зорница Чешмеджиева, ръководител на проекта за Европа.

Значението на програмата е увеличаване на условията, при които се изследват новите медикаменти , подобряване на условията за нашите клиенти. По този начин медикаментите могат да стигнат по-бързо до потребителя, да бъдат сигурни и да бъдат ефективни, както в чисто медицинската насоченост, така и в икономическата.

24.12.2015 г., с.6

От догодина

Ясни са 89-те национални консултанти

89-те национални консултанти за догодина бяха утвърдени със заповед на здравния министър д-р Петър Москов. Смените са 4 поради навършване на пенсионна възраст, каза пред „Труд“ главният секретар на МЗ проф. Пламен Кенаров.

Във водещите специалности промени няма. Консултант по анестезиология и интензивно лечение остава ген.-майор проф. Николай Петров, началник на ВМА, по спешна медицина - проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов“, по психиатрия - проф. Вихра Миланова, шеф на Клиниката по психиатрия в Александровската болница, по инвазивна кардиология - доц. Божидар Финков, началник на Клиниката по кардиология в „Св. Анна“, по кардиохирургия - проф. Генчо Начев, шеф на „Св. Екатерина“.24.12.2015-01.07.2016 г., с. 8

Афера за 100 000 лв. с лекарства за инвалиди

Изписвали” хапчета за простата на жени, а на мъже – срещу помятанеСилвия Николова

Афера за близо 100 000 лева с лекарства на военноинвалиди разкри масирана проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит” (ИАМО) в Благоевград. Тя е направена по искане на районната прокуратура, съобщи директорката на агенцията проф. Златица Петрова. Далаверата е въртяна от едни и същи лекари и аптекари в продължение на цели шест години - от 2006 г. до 2011 година. За да стигнат до измамите, одиторите са се ровили в 46 тома с общо 16 907 рецепти, епикризи и медицински заключения.

За да напълнят джобовете, лекуващите доктори, които наблюдават възрастните хора, в комбина с фармацевтите са изписвали таблетки срещу помятане и антибебе на 80-годишни дядовци. Баби техни набори пък, са взимали хапчета срещу възпаление на простатата.

“Тук съвсем не става въпрос за единични случаи, в които може да се допусне, че е станала неволна грешка, а за системна практика”, подчерта проф. Златица Петрова.

Аферата с хапчетата за контрацепция, давани на дядовци, започнала да се разплита, когато правнучката на военноинвалид, която следвала медицина, попаднала на рецептата на прадядо си. Масово медикаментите за инвалиди са продавани на много по-високи цени, отколкото са в списъка, по който общината плаща за тях. Хората са карани да си доплащат, макар и илачите да им се полагат безплатно.

Десетки са и рецептите, в които са изписани лекарства, които въобще не влизат в реимбурсния списък за възрастните хора. Освен това на много от тях липсват подписите на пациентите, че са получили безплатния си медикамент, но той е отчетен и аптеката си е взела парите. Въпреки многобройните нарушения ИАМО не може да издаде актове за административни нарушения на докторите и аптеките, тъй като според Закона за административните нарушения и наказания въпросните далавери попадат в т. нар. настъпили предклаузи. Това означава, че агенцията може да налага глоби и санкции само в рамките на една година назад. За по-голям период тя е безсилна и остава само с установяване на нарушенията и уведомяване на съда или прокуратурата. Сега прокуратурата в Благоевград ще решава какви санкции да им наложи.Десетки общински болници нямат лекари от дадена специалност, но са разрешили отделение за да източват пари от здравната каса. Такъв е случаят с болницата в Севлиево. Независимо, че в нея няма нито един офталмолог, тя има очно отделение, за което е получила второ ниво на компетентност. Това є дава право да сключи договор с НЗОК за повече клинични пътеки от различни специалности, за което получава и повече пари. На практика обаче от две години във въпросното отделение не е влязъл нито един пациент. За това провинение на севлиевската болница е наложена санкция от 8000 лева. Масово общински или дори многопрофилни болници в провинцията предлагат на пациентите избор на лекар от дадена специалност, за което пациентът си плаща, но на практика имат само един доктор със съответната специалност.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница