Защо да кърмим?страница1/14
Дата16.09.2016
Размер0.95 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14

Защо да кърмим?

Всяка жена се отнася различно към въпроса за естественото хранене на бебето в зависимост от отношението към собственото си тяло, плановете, които има за следродилния период, убеждението кое е най-добро за детето и т.н.


Очевидно е, че кърменето е естественият и най-добрият начин от гледна точка на природата за хранене на новороденото. Тук няма да се впускаме в подробно изброяване на факти и цифри, а само накратко ще споменем основните предимства на кърменето, както и неизбежните неудобства:

– Количеството, вида и структурата на съдържащите се в кърмата вещества са точно тези, необходими за детето във всеки един стадий от първите месеци.

– Чрез кърмата бебето получава безценен имунитет и защита от инфекции.

– Млякото е винаги с необходимата температура, винаги на разположение на бебето, когато то огладнее, без да се налага да се приготвя хранителна смес и да се затопля.

– Бебето може да регулира само колко да яде според нуждите си и апетита си. Това прави естественото хранене по-гъвкаво, докато при изкуственото бебето е принудено винаги да изяжда едно и също количество.

– Кърменето играе значителна роля в прибирането на матката след раждането.

– Кърменето намалява риска от рак на гърдите.

– Кърменето създава още по-близка връзка между майката и детето.

– От финансова гледна точка, кърменето е много по-евтино за цялото семейство.

Недостатъци


Майчиното мляко само по себе си няма недостатъци, но самият процес на кърмене има някои сериозни неудобства, които понякога се оказват решаващи в избора на майката между естествено и изкуствено хранене:

– Естественото хранене ангажира изключително много майката като присъствие у дома и свободно време. Тя трудно може да бъде отменена при някое от храненията и това я задължава да бъде винаги на разположение.

– Кърменето изтощава. Много майки се оплакват от постоянно чувство на отпадналост, умора, нисък жизнен тонус. Това е нормално, тъй като организмът на жената работи двойно, за да предостави необходимите хранителни вещества в кърмата. Като се добави и умората от постоянния ангажимент към бебето, нещата се утежняват още повече. Идеалният съвет би бил: балансирано хранене, съобразено с нарасналите нужди, и почивка винаги, когато е възможно.

– Установяването на един хармоничен и пълноценен ритъм на кърмене изисква време и усилия. Не винаги нещата тръгват добре от самото начало. Налага се жената да бъде по-наблюдателна, по-търпелива, да следи как бебето реагира на кърменето, дали суче добре, дали млякото му стига.

– Кърменето налага някои промени в хранителния режим на майката, доколкото е възможно определени храни и вкусове да не се харесат на бебето, или да дразнят стомахчето му. Също така, кърменето ограничава употребата на кафе, шоколад, газирани напитки. Излишно е дори да се споменава, че никотинът от цигарите преминава директно в кърмата и оттам – в организма на бебето.

– При кърменето е по-трудно да се установи дали бебето получава необходимото количество мляко, за разлика от изкуственото хранене, където виждаме дали изпива дозата си или не.Тогава защо да кърмим?


Ако жената успее да преодолее първоначалните трудности и колебания, и установи хармоничен ритъм,тя ще открие кърменето като един сравнително лесен и удобен начин на хранене. Много майки считат грижата си за по-пълноценна, когато имат възможност да хранят бебето си със собствено мляко. Интимната връзка, която се създава между майката и детето, често компенсира другите неудобства. При една добра семейна организация е възможно с времето да освободите дори малко време за себе си. Например, ако бебето ви суче добре и не се боите, че ще се откаже, можете понякога да оставяте кърма, която друг да даде на детето с шише или лъжичка, а вие да излезете за няколко часа ,или пък просто да поспите по-дълго. Ако сте убедени в предимствата на естественото хранене, ако сте успели да започнете правилно и ако, разбира се, имате достатъчно мляко, то вие сте сигурна за себе си, че сте избрали верния начин.

Не искам да кърмя – какво да правя?


Дори ако сте убедена в предимствата на естественото хранене, дори да не смятате веднага да се връщате на работа, вие може би просто чувствате, че не успявате да се справите. Умирате за сън, крайно сте изтощена, изпаднала сте в депресия, липсват ви контактите с външния свят, не успявате да дадете на детето адекватни грижи и внимание. Струва ви се, че целият ви живот ще премине в кърмене и изцеждане след това. Ето няколко неща, които ще ви помогнат да не се чувствате виновна, че не искате да кърмите:

– Първото и най-важното правило е, че за да е спокойно детето, трябва да е спокойна и доволна майката. Каква полза има бебето от кърмата, от нейните ценни качества, ако поради това вие не се чувствате добре, нервна сте, и съответно предавате тази нервност на детето? Ако имате чувството, че нещата определено вървят на зле заради кърменето, то по-добре преминете на изкуствено хранене, успокойте нервите си, починете си и това ще се отрази благоприятно на бебето ви и на атмосферата у дома.

– Естественото хранене е само един от факторите за по- ниската заболеваемост на децата. В края на краищата, изкуственото хранене не е непременно причина за повече заболявания. Вашето дете може да бъде калено и здраво, въпреки че не е кърмено.

– Не мислете, че като не кърмите, сте половин майка или сте непълноценна. В грижите за бебето има много други неща, освен кърменето, и вие можете да бъдете много добра в тях. Освен това, така ще можете да приобщите и таткото към ритуалите на хранене.


Изборът между естествено и изкуствено хранене е строго личен. Най-важното е вие да намерите за себе си този вариант, който осигурява най-ефективна грижа за детето и удовлетворение за

Кърменето
Кърменето е най-естественият начин за хранене на детето от раждането до едногодишна възраст.
Независимо от това, дали бебето ще бъде кърмено или хранено със специално разработени млека, предназначени за съответната възраст, решението трябва да бъде взето достатъчно отговорно от всяка майка.
Майчината кърма остава най-подходящата и здравословна храна за бебето в първите месеци от живота. Тя е най-адекватният източник на хранителни вещества до шестия месец след раждане. Тя е идеален начин за хранене в ранната възраст, поради това, че е отлично адаптирана към потребностите на бебето, но също и към ограничените му физиологични възможности. Тя съдържа необходимите количества качествени белтъци, мазнини и въглехидрати, доставя храносмилателни ензими, минерали, витамини и хормони. Чрез кърмата бебето получава и антитела образувани в организма на майката, които улесняват справянето му с инфекции в първите месеци на живота, когато неговата имунна система е много незряла.
Майчината кърма е относително беден източник на желязо и витамин Д. При доносени новородени, железните резерви са достатъчни, така че детето може да са храни единствено с кърма в първите шест месеца, без да развие желязо-дефицитна анемия. Витамин Д се дава допълнително след навършване на втория месец или майката взема подходящ препарат, който обогатява кърмата с този витамин.
Майчината кърма има следния състав на 100 г:

  • белтъци - 1.2 г;

  • мазнини - 4.0 г ;

  • въглехидрати - 7.0 г;

  • с енергийна стойност - 70 ккал.

Белтъците в женското мляко са видово специфични и имат оптимално съотношение казеин/лакталбумин/лактоглобулин, на което се дължи тяхното по-лесно разграждане и усвояване от кърмачето.


Мазнините са с високо съдържание на линолова и арахидонова киселини, които имат особено значение за процесите на изграждането. Освен лактоза, в кърмата се съдържат и други захари, които имат особено благоприятен ефект върху полезните чревни бактерии. Майчиното мляко съдържа ферменти и вещества, които могат да потиснат растежа на някои микроорганизми и по този начин да предпазят бебето от фаталните за тази възраст диарии.
За разлика от майчината кърма, кравето мляко е неподходящо за хранене на деца в първите 12 месеца от живота. То може да доведе до развитие на алергии към млечен белтък. Независимо, че то съдържа същите основни хранителни вещества като майчината кърма, то не доставя имунните фактори, наречени антитела, които защитават новороденото до момента, в който неговата имунна система се развие напълно. Белтъчното му съдържание е три пъти по-високо и белтъкът е по-трудно смилаем и усвояем от този на майчината кърма.
Известна алтернатива за балансирано хранене са детските млека за кърмачета, чийто състав е адаптиран количествено и качествено към спецификата на кърмаческата възраст. Те се разработват на база обезмаслено краве мляко, суроватъчен или соев белтък. Обогатяват се с въглехидрати, мазнини, минерали и витамини. Антителата, съдържащи се в майчината кърма никога не могат да се добавят към тези млека. Препоръчва се всяко новородено да бъде кърмено, дори за съвсем кратък период от живота си, ако няма друга възможност.
Предимствата на майчината кърма за новороденото са несъмнени. Естествено хранените деца боледуват по-рядко от стомашно-чревни инфекции и ушни инфекции, кожни екземи, алергии, желязо-дефицитна анемия. Те имат по-малък риск от храносмилателни проблеми - запек или диария. Установено е, че когато пораснат, децата които са хранени естествено страдат по-рядко от затлъстяване, високо кръвно налягане зъбен кариес.
При кърмене, предимствата за майката са също очевидни: по-малко загубено време за приготвяне на храна, стерилизиране на биберон, значително по-ниски разходи, създаване на уникална физическа и емоционална връзка между майката и новороденото и не на последно място - по-бързо нормализиране на теглото след раждане.
Това, което трябва да знаят майките взели решение да кърмят своите деца е, че лекарства, алкохол и тютюнопушене по време на лактация (кърмене) са нежелателни. Адекватно хранене, достатъчно количество течности и почивка са фактори, които подпомагат продукцията на достатъчно количество кърма.
Всички здрави новородени могат да бъдат кърмени. Според Световната здравна организация, кърменето трябва да бъде стимулирано и насърчавано в първите 4-6 месеца след раждането.
Жената трябва да бъде информирана за предимствата на естественото хранене още в ранния период на бременността. Гърдите се подготвят за кърмене в последния триместър. Първи опит за поставяне на новороденото на гърда се прави в първия половин час след раждането. На новороденото което се кърми, не се дават течности или други млека. Бебето се кърми винаги, когато пожелае, а не по установен график. Не се дават биберон или дъвкалки.
Не се препоръчва да се кърмят недоносени, преждевременно родени, деца с вродени аномалии и някои вродени липси на ензими.
Майчината кърма е най-съвършената храна за новороденото и не може да бъде заместена с краве мляко. В случай, че новороденото не може да бъде кърмено, млеката за кърмачета и малки деца са добър източник на хранителни вещества за осигуряване нормален темп на растеж и развитие.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница