1. Същност,форми и равнище на корупцията в Българиястраница1/2
Дата19.11.2023
Размер31.5 Kb.
#119339
ТипЗакон
  1   2
korupciyata-v-bylgariya курсова по икономика
Свързани:
iztichane-na-mozyci

1.Същност,форми и равнище на корупцията в България.
Корупцията не е нов проблем за съвременните общества. Независимо от политическата им система тя винаги е присъствала в една или друга степен в деловите и политическите отношения, влияела е върху значими социални процеси и събития. Според съвременните разбирания и определения които се дават на явлението, корупцията е злоупотреба с властта, икономическа и политическа, която води до лично (групово) облагодетелстване за сметка на законните интереси и права на личност, конкретна общност или цялото общество или държава. Явлението "корупция" като проблем на развитието е проблем на 90-те години. Финансовият всекидневник "Файненшъл Таймс" обяви 94-та година за "година на корупцията", като по този начин фокусира вниманието на световните делови среди и неправителствени организации върху всестранното и глобално отрицателно влияние на корупцията. Както се посочва в документи на Световната банка "корупцията осакатява развитието като подкопава властта на закона и отслабва институционалните основи, от които зависи икономическият растеж".
Това твърдение обвързва корупцията с определен тип институционални практики в публичната сфера, резултат от безконтролно самооблагодетелстване с притежаваната власт. Тъкмо за това е необходимо да се обърне внимание на институционалния подход за изследване на проблема „корупция”, който да очертае обхвата, формите и равнището на корупцията в различните обществени сфери. Предпоставка за това съждение е, че”злоупотребата” е подмяна на цел на дадена институция, дефинирана от позицията на обществения интерес, с обслужване на частен интерес.
Според изследването и доклада за 2006г. на неправителствената организация за борба с корупцията „ Коалиция 2000” за равнището на корупцията в страната, тя продължава да бъде сред най-болезнените теми на българската общественост.
Основание за тази оценка дава липсата на промяна в корупционния индекс на изследването на „Коалиция 2000”, измерващи реалното разпространение на коупционните практики, както и свързаните с нея нагласи и оценка на населението, бизнеселитите и експертите.
Аналогични са данните за относителното положение на страната ни сред 133 държави, включени в индекса на Трансперънси Интернешенъл за 2003г.В това международно сравнение България заема 54-то място, което свидетелства за наличието на сериозен корупционен проблем, но не и за ръст на корупционната практики в сравнение с предходната година ( корупционния индекс през 2002г.е 4.00, а през 2003 г. 3.9; причината за слизането от 45 на 54 място в международната класация е включването на нови девет страни ). Същевременно трябва да се отбележи, че оценката на България е еднаква с тази на Чехия и е по-добра от тази на някои от присъединилите се преди нея към ЕС страни като Полша, Латвия и Словакия.
Непромененото равнище на корупцията се разминава с очакването на българската общественост за подобрение. Това развитие сигнализира и за изчерпване ресурса на предприетите до сега мерки. Постигнатите успехи в противодействието през последните няколко години се дължат предимно на въвеждането на „меки” форми на противодействие, които ограничават корупцията чрез оказване на масиран публичен натиск.
Проблемът със запазването на институционалната среда на корупцията е особено болезнен от гледна точка на продължаващите процеси на навлизане на организираната престъпност в икономиката на страната.Техен фокус са усилията на представители на неформалната икономика за завоюване на позиции в легалния бизнес и участие в нови инвестиции. Продължава тенденцията за легализирането на ”мръсни пари”, което се осъществява по пътя на корумпирането на висши политици и магистрати, на длъжностни лица, оторизирани с функции за предоставяне на обществени услуги със значим интерес, включително издаване на лицензи, разрешителни и др.
За разлика от политическата сфера, където самите институционални структури на страната създават предпоставки за безнаказаност и непрозрачност, в икономиката е на лице устойчиво положително развитие. През последните години се засили тенденцията за навлизане на големи чуждестранни фирми, които внасят модерни форми на отчетност и международно утвърдени етични норми в стопанската дейност.Този фактор, наред с предприетите от правителството мерки , доведоха до свиване на сивия сектор. В рамките на трудовата заетост над 300 000 души излязоха от сенчестата икономика. Налице е и увеличаването на данъчни приходи, което е и резултат от положителното развитие на митническата администрация.
В по-общ план обстоятелството, че вече на 75% от БВП на страната се произвежда от частния сектор, означава дългосрочно ограничаване на намесата на политическите фактори в икономиката. В краткосрочен план обаче се запазват рисковете от налагане на лобистки интереси в стопанската политика.

2.Обществени нагласи и оценка за корупцията
Сподели с приятели:
  1   2
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница