BalkanVision & Mashina пристрастени към балканските ритмиДата24.01.2017
Размер32.88 Kb.
BalkanVision & Mashina - пристрастени към балканските ритми

09.08.2012 | интервю | Габриела Гърланова

Снимка: BalkanVision and Mashina

BalkanVision and Mashina е новият електронно-балкански проект на македонеца Игор Серафимовски и германеца Даниел Шпекхард. И двамата са отдадени на електронната музика и имат повече от десeтгодишен опит в продуциране, диджейинг и изпълнения на живо в различни проекти. От 2009 до 2012 година Игор и Даниел са част от Balkantronika Sound System и правят изпълнения на живо из цяла Европа. Двамата музиканти издават три мини албума за Balkantronika, както и множество парчета за други лейбъли. Те правят и ремикси за банди като Dubioza Kolektiv и La Cherga, и музикални проекти за Radio Station Funkhaus Europa.Кога за първи път чухте балканска музика?

Ами, Игор носи балканската музика в кръвта си... той е израстнал в Македония. Даниел за първи път се сблъсква с нея, когато се мести в Берлин през 2009. След години слушане и правене само на електронно-синтезирана музика във Франкфурт, той бе напълно запленен в бурните настроения на балканските партита. Отнема му половин година, докато издаде първото си електронно-балканско парче Gypsytronic през Февруари 2010 година, което пробива на музикалната сцена.Защо точно балканска музика? Защо не някоя друга фоклорна музика?

Балканската музика притежава този невероятен дух, който разпространява доброто настроение и кара хората да танцуват. И ние просто потънахме в нея и се пристрастихме.Понякога се получава така, че някои от най-добрите събития за балканска музика се случват в Берлин, Хамбург, Париж и Виена. Парадокс ли е това или стечение на обстоятелствата?

Според нас това не изглежда като парадокс. Берлин, както знаем, винаги е бил известен с парти живота си и с това, че е вдъхновение за всякакъв вид артисти. Берлин е много интернационален и космополитен град. Традиционните звуци от цял свят винаги са привличали интереса на хората там. Свободата, която витае във въздуха в Берлин, прави хората толкова креативни. Ако трябва да бъдем честни, ние не се стремим да развиваме балканските партита, защото това не е точно нашата сцена. Ние познаваме хора, организиращи партита - като приятеля ни Коста Костов в Кьолн или Роберт Соко в Берлин, но обикновено не ни ангажират много честно, тъй като сме прекалено електронни за тях.Как се отразява комбинацията с балкански ритми върху западната музикална индустрия? Създава ли се ново музикално течение?

Определено се създава нова мода. Това, което се случва е, че все повече продуценти използват традиционни мотиви и акустични инструменти. Ние не сме много навътре в тази индустрия, ние просто правим това, което искаме. Но ни харесва тази нова вълна, защото е свежа и различна.Каква е вашата представата за Балканите?

Представата ни е, че Балканите се приближават все повече и повече и че скоро ще бъдем една голяма Европа без граници и предубеждения. Ние сме на прав път към това. Чувстваме се повече като европейци, отколкото като германци или македонци. Това се отразява на духа на музиката ни. Ние искаме всички да се стопим в смес от култура и звуци.Били ли сте преди в България? Какво знаете за нея?

И двамата никога не сме били в България, но имаме български фенове и приятели от България в Берлин. През 2010 имахме спонтанна поредица от записи с българската банда „Балкански хан“. Също знаем, че България има красива природа и стара и интересна култура.Беглика фест се провежда в защитената местност „Батлабоаз“ в Западните Родопи. Това е точно такова красиво и специално място за много хора. Успяхте ли да се запознаете предварително с него?

Никога не сме го чували, съжалявам... Но нямаме търпение да го видим!Къде можем да слушаме BalkanVision & Mashina след Беглика фест?

Напоследък можете да ни чуете в клубовете за електронна музика в Берлин или Източна Германия, където ние имаме много фенове. В България можете да ни слушате точно една седмица след Беглика фест в клуб Порк Пай в София. През Септември ще сме в Швейцария за Sonopack Festival в Женева. Всички дати на участията ни, можете да видите в сайта ни www.balkanvision.deBalkanVision & Mashina може да чуеш на 18 август на голямата Каба сцена на Беглика фест.
Каталог: sites -> default -> files
files -> Образец №3 справка-декларация
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Отчет за разкопките на праисторическото селище в района на вуз до Стара Загора. Аор през 1981 г. ХХVІІ нац конф по археология в Михайловград, 1982
files -> Медии и преход възникване и развитие на централните всекидневници в българия след 1989 година
files -> Окръжен съд – смолян помагало на съдебния заседател
files -> Семинар на тема „Техники за управление на делата" 18 19 юни 2010 г. Хисар, Хотел „Аугуста спа" Приложение
files -> Чинция Бруно Елица Ненчева Директор Изпълнителен директор иче софия бкдмп приложения: програма
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница