Венци Венков "Никаква бутилка не съм хвърлял. Ние сме лекари, не сме простаци"страница1/3
Дата05.03.2018
Размер489.83 Kb.
#61504
  1   2   3
20 септември 2010 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕДокторът от Шумен: Не съм хвърлял бутилка
Венци Венков

"Никаква бутилка не съм хвърлял. Ние сме лекари, не сме простаци", заяви вчера в Шумен д-р Милен Чолаков. Медиите обявиха, че метнатата бутилка с минерална вода срещу зам.-министъра на финансите Владислав Горанов на извънредния събор на лекарите в петък е негова.

“Единственото, което направих, е че се изказах и предложих да искаме оставките на Симеон Дянков и неговия заместник Горанов и на Анна-Мария Борисова. Това се прие с огромно мнозинство от присъстващите колеги. Всичко останало са спекулации и провокации”, обясни д-р Чолаков. Той отказа повече коментари. Обясни, че след заседанието на събора бил търсен от 42 медии, включително и от Македония, но е отказал коментар.

Чолаков е председател на шуменския клон на Асоциацията на общопрактикуващите лекари и член на управителния съвет на БЛС. От 29 юли е и зам.-председател на общинското ръководство на СДС в Шумен. Известен е с безкомпромисната борба, която води за правата на лекарите. Понякога си позволява скандални реплики към управляващите - както към сегашните, така и към предишните. Това му носи уважението на медиците.

"Ключът за решаването на проблема, наречен болно здравеопазване, се намира в парламента. Цялата работа е да седнат и да оправят законите, а оттам нататък, ние лекарите, си знаем работата. Там обаче много бъркат, а това е голяма бомба със закъснител", заяви медикът преди време. Чолаков е педиатър и семеен лекар в Шумен с около 2000 записани пациенти, Има практика и в съседно село.


Министър надушва заговор

Здравното ведомство предупреди, че продължава реформата
Ваня Ставрева, Илияна Ангелова

Здравното министерство освети в сайта си "некоректни и необосновани нападки", които опитвали да дискредитират ведомството и отделни началници в него.

Декларацията на екипа на проф. Анна-Мария Борисова бе пусната късно в петък вечерта. В нея има подозрение, че заговорът вероятно е от "разбираема чисто човешка неувереност" или от "страх от накърняване на определени интереси". Кой атакува в последните дни здравното министерство - виж на снимката. В заключение се отправя призив дебатите около реформата да останат на експертно ниво.

Вчера "24 часа" попита част от критиците на здравната реформа има ли наистина заговор. "Лекарският съюз не води и не подкрепя кампания срещу здравното министерство", категоричен бе шефът му д-р Цветан Райчинов. Експертите на БЛС обаче се изтеглят от всякакви комисии и работни групи, докато управляващите не се вслушат в исканията им.

Исканията на гилдията са икономически и организационни: безусловно изплащане на всички дължими суми към болниците и отделянето на бюджета на касата от консолидирания държавен бюджет. В надзорния съвет на касата не бива да участват политически играчи, както е сега, а само представители на различни обществени групи. Касата завършва 2009 г. с 455 млн. лв. излишък, а последните два месеца бяха платени с бюджета за 2010 г., възмутени са в БЛС. Не е ясно по какъв документ парите са отишли във фискалния резерв, без в парламента да е гласувано такова решение.

"Не бих нарекъл кампания критиките срещу министерството в последно време - добави Райчинов. - Някои партии може и да се опитват да извлекат дивидент от ситуацията, но е факт, че нещата не се случват." Строгите критерии, които болниците трябва да изпълняват от 1 януари 2011 г., не са съгласувани със социалните партньори. Касата спира парите, но иска да са налице достатъчно лекари и модерна апаратура, обобщи Райчинов.

Според Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването осветени конфликти на интереси не са кампания срещу реформата. Поправката в наредбата за лекарствата от позитивния списък предвижда проучвания да се правят и за вече регистрирани лекарства. По закон това става само ако има нови показания или се наблюдават странични ефекти, каза Кацаров. "Ако това не е така, човек се пита защо го правят. Като се види, че проф. Борисова има фирма със същия предмет на дейност - клинични изпитания, си мисли, че промяната е в неин интерес", коментира Кацаров. Липсва стратегия за реформата и това оставя впечатлението, че нещата се решават на тъмно.

“Всичко това са основания министърът да освободи поста си и да се потърси отговорност за политиката, която се провежда в здравеопзаването”, каза Михаил Миков, депутат от БСП. Никога досега не е имало такава голяма зависимост от финансовия министър. Здравното министерство е само второстепенен изпълнител на решения, вземани от Дянков.


Анна-Мария отказва да говори за “24 часа”. Това е цензура!
ИЛИЯНА АНГЕЛОВА, ВАНЯ СТАВРЕВА

Шести месец проф. Анна-Мария Борисова отказва да даде интервю за "24 часа" часа. От толкова време тя е начело на здравното министерство и осъществява наистина необходимата и трудна за страната здравна реформа.

Отказът да говори пред "24 часа" няма обяснение! Пресцентърът на здравното министерство, който държи всички контакти да минават през него, прочита въпросите на нашия вестник, съветва да се запасим с търпение, докато мине една или друга промяна в здравното министерство. Отказът на един министър да дава интервюта е цензура. И неуважение към читателите, които са всъщност обект на трудната реформа.

И това би трябвало да е ясно на екипа на здравното министерство.


Тв шефове: В комбина сме със зрителите
ДИАНА КЪНЧЕВА

"Ако приемем, че се намеква за медиен заговор срещу реформата, категорично заявяваме, че в Нова тв никога не сме влизали в заговори с политици и правителства.

Ние сме в заговор единствено със своите зрители, на които сме длъжни да предоставим всички мнения и гледни точки по даден казус", каза за "24 часа" шефката на "Новини и актуални предавания" в Нова тв Красимира Кръстева.

Звучи ми несъстоятелно, работата на медиите е да разкриват и да търсят, работата на администрацията и чиновниците е да не допускат грешки, защото за тяхно съжаление нещата не могат да останат скрити", коментира и главният редактор на новините на bTV и PRO.BG Люба Ризова.

На нея й е много любопитно какъв точно е интересът на медиите за дискредитация в здравеопазването, че всеки, на когото нещо не му харесва, се сеща за това. bTV първа разгласи скандала с търга за апаратура в МЗ.

"За това има документи, дори информацията беше на техния сайт. Работата на репортера е да търси, а не да ходи на пресконференции", горда е с хората си Ризова. Според нея е "малко неудобно 20 г. след промените да си обясняваме ролята и професията на журналиста."

Ако има публична критика срещу медиите, ние не се разпознаваме в нея, работим почтено, отразяваме точно, бе лаконичен и и.д. шефът на новините в БНТ Бойко Василев. Той взе последното интервю с Борисова в "Панорама", а малко преди това тя е пуснала в сайта изявлението.

Мая Манолова: Какъв комплот, казваме само истини

- Г-жо Манолова, има ли медиен заговор срещу здравния министър Анна-Мария Борисова?

- Вижте, г-жа Анна-Мария Борисова беше избрана заради специфичните комуникативни способности и виждате резултата. Аз се въздържам да го коментирам. Всички сме свидетели на изключителната "медийна любов" още от първата й пресконференция. Ако искате да ви отговоря сериозно - никога не подозирам медиите в комплот. Те имат други функции в едно демократично общество и независимо дали ми харесва или не, ги изпълняват.

- БСП участва ли в такъв заговор?

- Ето тук с вас произвеждаме новина. Това, което ме питате казва, че БСП е толкова силна, че може да организира и проведе такъв заговор. А сериозно ние изваждаме истината. Това, което хората виждат- колосалните проблеми в здравеопазването, фалита на болниците, далаверите, конфликта на интереси. Ние разобличихме тези безобразия публично и заставаме срещу тях.


Ваньо Шарков: Звучи като Вълко Червенков
Това изявление на МЗ ми звучи като от времето на Априлския пленум, даже от времето на Вълко Червенков, коментира вчера депутатът от СДС д-р Ваньо Шарков, който в последните дни аргументирано атакува министърката.

"Няма как да бъде дискредитирано нещо, което не се е случило. Снощи чух г-жа Борисова да казва: “Аз не правя реформата, прави я цялото общество. Ако е така, по-добре да си ходи", продължи д-р Шарков.

Според него Борисова и екипът й трябва да разберат, че те управляват, но има и такива, които ги контролират. И ако Анна-Мария Борисова не спазва обещаните от нея срокове, не значи, че "трябва всички да си мълчим и да й вярваме".

"Обеща заедно с премиера, че ще вдигнат заплатите в спешната помощ, в петък откровено каза, че няма да си изпълни обещанието.

За злоупотребите в агенцията по трансплантациите се позовахме на проверката на инспекцията на самото министерство и ако министърът не вярва на собствената си институция, по-добре да си тръгва", даде примери Шарков.

Той не разбира какъв експертен дебат искат от МЗ, тъй като всеки, който е станал министър, иска или не, вече е политик.

Експертно правителство не се избира на избори, а се назначава в условията на политическа криза.

Да не се правят на експерти, а да си вършат работата, ядоса се синият депутат. Той не виждал разлика в здравеопазването от предишните 8 години.
Одит защити здравен шеф
ИСКРА СОТИРОВА

Няма нарушения при приемането и лечението на простреляния Димов в болница "Св. Марина" във Варна. Това показа проверка на държавна агенция „Медицински одит", поискана от ръководството на здравното заведение.

Заради случая здравният министър Анна-Мария Борисова прекрати договора на изпълнителния директор проф. Красимир Иванов. От МВР го обвиниха, че е покрил лечението на простреляния Йордан Димов-Юрката. Мъжът е гърмян при неизяснени обстоятелства в Слънчев бряг и е получил първична помощ в Несебър. Със случая е запозната несебърската прокуратура.

От юридическия отдел на болницата смятат, че няма нарушена правна норма при лечението на Юрката. Няма как той да бъде скрит след като е бил обслужван от персонал от над 40 човека, казаха оттам.

Случаят обаче струва главата на проф. Иванов. До нов конкурс за изпълнителен директор е назначена доц. Жанета Георгиева.


Болниците подозирани в раздуване на разходите за лечение
Натрупаният дълг ще се изплаща разсрочено и от бюджета за здравеопазване за 2011 г.
от Стефан Антонов, Нели Чолашка

"Агонията се предвижда да продължи в още по-тежка форма и следващата година."

Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС)

В болниците липсва финансова дисциплина, заяви вчера за "Дневник" един от водещите експерти на финансовото министерство, пожелал анонимност заради разгорелите се страсти в спора с лекарите.

"Месечните лимити за плащания от здравната каса към болниците са 80 млн. лв. и са на нивото от 2008 г., която бе добра и за икономиката и за бюджета.

В същото време здравните заведения искат да ни убедят, че месечните им разходи са достигнали 100 млн. лв. При ясни фиксирани разходи - за отопление и комунални услуги - това става чрез раздуване на променливите разходи за лечение. От 1.3 млн. хоспитализации през 2006 г. през тази година се очаква те да достигнат 2 млн. Без административен натиск болниците няма да подобрят финансовата си дисциплина. И половин милиард месечно да им отпуснем, те ще ги усвоят", обясни той.

На извънреден събор на 17 септември Българският лекарски съюз (БЛС) реши, че лекарите ще излязат на национален протест на 15 октомври. Тяхната стачка започна символично в петък с поставяне на черни ленти като "символ на погребението на здравеопазването". На събора финансовият зам.-министър Владислав Горанов съобщи, че натрупаният дълг от 125 млн. лв. към болниците ще им бъде изплатен, но това ще стане разсрочено до средата на 2011 г. и с пари от бюджета за здраве за следващата година. Заради това беше замерен с пластмасови бутилки от лекари.

"Предложеното са около 82-83% от нужните средства. Кой точно проблем се решава по този начин не ми е ясно. Агонията се предвижда да продължи в още по-тежка форма и следващата година", коментира още преди началото на събора председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Преди седмица съсловната организация на лекарите от болниците реши на 4 октомври лечебните заведения да заведат колективен иск срещу касата за неизплатените по договорите суми и лихвите към тях.

Здравният министър Анна-Мария Борисова обяви в петък в парламента, че лекарите от спешната помощ няма да получат обещаното увеличение на заплатите от 10%. В интервю пред БНТ същия ден тя защити решението на лекарите да протестират, но обвини болниците, че през тях изтичат пари.
Трета проверка в Агенцията по трансплантации

В Изпълнителната агенция по трансплантации тече трета проверка от страна на инспектората на здравното министерство, обяви в петък здравният министър Анна-Мария Борисова. Първите две проверки са установили нарушения при провеждане на обществени поръчки и назначаване на служители. Агенцията е изпратила органи в Германия и Австрия по линия на европейската мрежа "Евротрансплант", без България да е член на тази мрежа и без да е ясно защо органите не са били присадени на болни у нас. Освен това са били сключени два договора в нарушение на Закона за обществените поръчки с доставчик на лиценз за система за документооборот и с фирма за разработване на информационна система.
Акад. Василева:

Губим цвета на родната медицина
"Нещо много лошо се случва с нашето здравеопазване - лекарите бягат, губим цвета на българската медицина. Ще дойде момент, когато няма да има кой да ни лекува", смята председателят на Съюза на очните лекари в България академик Петя Василева. Тя участва в международен симпозиум на тема "Социално значими очни заболявания" в курорта Старозагорски минерални бани.

Известната офталмоложка акцентира на две изключително сериозни заболявания: глаукома и сухо око. От първото у нас страдат около 5 процента от населението, а от второто - почти половината от хората в напреднала възраст.

Петима от всички 650 офталмолози в България притежават европейска диплома, като един от тях работи в Клиниката по очни болести в Стара Загора, съобщи доц. Златко Трифонов. Лечебното заведение разполага с 9 лекари, две операционни зали, 4 вида съвременни фако машини, 2 операционни микроскопа. През 2009 г. в клиниката са извършени 840 хирургични интервенции със степен на сложност 72%.


Наемът за "утроба под наем" - забранен
В 99% от случаите, в които сурогатството е регламентирано, извършването му срещу заплащане подлежи на наказателно преследване. Това каза Калина Крумова, депутат от "Атака", която се кани да внесе законопроект за сурогатното майчинство. Той ще допуска донорство за жени, претърпели онкологично заболяване.

По думите на Крумова у нас заместващото майчинство най-често се случва между роднини. Опитали сме се да предвидим и възможно най-неблагоприятните варианти, тези семейства имат кой да износи детето им и единственото, което чакат, е това да бъде узаконено, каза Крумова.
Нито едно българско семейство не е поискало стволовите клетки на детето си
Аида ОВАНЕС

До момента, за щастие, нито едно от българските деца, чиито стволови клетки се съхраняват, не е имало нужда от тях за лечение на„ тежко заболяване. Това каза Йорданка Енева, изпълнителен директор на представителството за България на Крио Сейв. Неотдавна семейство направило запитване дали е възможно стволовите клетки на второто дете да се използват за лечение на по-голямото.

Над 2000 семейства от България съхраняват стволови клетки в компанията, като всяка проба се дели на две и едната половина се пази в Белгия, а другата в Холандия. Към момента многонационалната компания съхранява над 130 000 проби на семейства от 3 континента. По думите на Енева вече се забелязва интерес към съхранението на стволови клетки от малки градове - Харманли, Хасково, Търговище и Смолян.

Цената за съхранението на стволови клетки е 4 хил. лв. за 20 години, има отстъпки за второ и трето дете. Компанията е решила съхранението да е безплатно за 2000-то, 2100-то и 2200-то семейство, решило се на тази стъпка.

Стволовите клетки са доказали голяма ефективност при лечението на ракови заболявания на кръвта, сърдечносъдови заболявания. Положителните резултати при лечението на диабет от 1 тип и церебрална парализа дават големи надежди на медицинската наука. Предизвикателства пред този вид лечение са болестите на Алцхаймер, на Паркинсон и др.


1885 - ОСНОВАН Е БЪЛГАРСКИЯТ ЧЕРВЕН КРЪСТ. Първите червенокръстки дружества се създават под влиянието на санитарните мисии на Руския червен кръст, участвали в Руско-турската освободителна война (1877-1878) и в Княжеството, и в Източна Румелия още през 1878 г. През май в София е създадено Софийско областно дружество за подпомагане на болни и ранени с председател Софийският митрополит Мелетий. На 25 октомври е учредено сливенското дружество на Червения кръст под председателството на митрополит Серафим, чийто устав е утвърден от княз Дондуков-Корсаков. След Съединението на 20 септември 1885 г. е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент, утвърдена с официален указ на княз Александър Батенберг, който взема БЧК под свое покровителство. Организацията е призната и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20 октомври с.г.


Докторите сложиха черни ленти, пациентите Господ дa ги пази
Жулиета НЕДЯЛКОВА

Медиците започват ефективни протестни действия от октомври и ще искат оставките на министрите на финанси­те и на здравеопазване­то Симеон Дянков и Анна-Мария Борисова, как­то и на зам.-министьра на финансите и предсе­дател на Надзорния съ­вет на НЗОК Владислав Горанов. Това бе решено на извънредния събор на Българския лекарски съ­юз, проведен в петък. Другите искания на ле­карите са да им се пла­тят всички дължими су­ми, парите от здравните вноски да се харчат са­мо за здравеопазване, отделяне на бюджета на НЗОК от консолидира­ния държавен бюджет и премахване на делегира­ните бюджети.

От вчера докторите закачиха черни ленти на реверите си в знак на протест срещу провежда­ната от ГЕРБ здравна по­литика. На 4 октомври представители на болни­ците ще внесат в съди­лищата колективни иско­ве срещу НЗОК за неиз­платени суми. На 11 ок­томври ще се проведат регионални митинги на различни места в стра­ната, а на 15 октомври ще е националният протест на лекарите в Со­фия. Спешният прием на болни ще бъде осигурен по време на протестите. Ако след 15 октомври не се приемат исканията им, стачката ще прерасне в безсрочен протест. В ре­шението си за протести лекарите бяха подкрепе­ни от синдикатите, пациентски организации, фар­мацевтите и медицински­те сестри. Мотото на про­тестите ще е „Здравеопазната система - опас­на за нашето здраве". Персоналът така или ина­че ще е на улицата, а па­циентите Господ за ги па­зи, коментира ситуация­та председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Председателят на етич­ната комисия към лекар­ския съюз проф. Милан Миланов пък заплаши, че ще организира „лекарс­ки съд на честта" за сво­ите колеги, които участ­ват във властта и съсипват здра­веопазва­нето. Те ни прев­ръщат в убийци на хора, къ­де е зако­нът, .който разреша­ва да има листи на чакащите, накрая излиза, че ние с вас сме престъпниците, защото сме докарани до там да не можем да си вършим работата, обърна се към колегите си проф. Мила­нов.

Сякаш сетила се, че идеята на проф. Милан Миланов за „другарски съд" се отнася пряко и до нея, здравната министьрка д-р Анна-Мария Бо­рисова излезе в нацио­нален ефир и почти в несвяст обясни, че всич­ки сме били длъжни да правим реформи, всич­ки трябва да работим, а тя щяла да лети и да ко­ве закони! А на пациен­тите препоръча да потърпят. Обаче забрави, ни­що че е много добър ле­кар, както сама твърди за себе си, че търпение­то за болните е равно­силно на смърт. Така че черните ленти по белите лекарски престилки са си съвсем на място...
Разрешават донорство на яйцеклетки на оперирани от рак
Узаконяват майките под наем

Вписват жените, които износват чужди деца, в регистър
Силвия Николова

Жени над 25-годишна възраст с едно родено вече дете, здрави физически и психически, ще имат право да износват и раждат бебетата на семейства, в които съпругата не може да износи плода. Това предвижда законопроект за заместващите майки, както ще се наричат те занапред у нас. Проектът вече е обсъден от депутати и представители на неправителствените организации.

Предвижда се горната граница на заместващите майки да бъде 43 години, като

яйцеклетката и сперматозоидите

ще са задължително на фактическите родители. Те обаче, трябва да имат сключен граждански брак. Двойките, живеещи на семейни начала, но без подпис в гражданското, няма да могат да наемат жени за износване на децата им. От новата възможност за сдобиване с бебе ще могат да се възползват всички български граждани или поне единият от съпрузите да е български гражданин, и дори чужденците с постоянно местожителство в нашата страна. За услугата утроба под наем обаче ще могат да кандидатстват само жени, които по медицински показания не могат да износят дете. Право на сурогатна майка няма да имат тези, които искат друг да им роди детето, за да не си развалят фигурата.

За да не се превърне сурогатното майчинство в професия и начин за печелене

се обмисля вариант, според който една жена да не може да износва чуждо дете повече от два пъти.

Законопроектът за сурогатното майчинство ще допуска по изключение донорство за жени, претърпели онкологично заболяване, каза депутатката от „Атака” Калина Крумова. Тя обясни, че законопроектът се бави, защото в последния момент са се появили група жени, които са били оперирани от ракови заболявания.

Те успешно са се преборили с коварната болест, но при тях една евентуална бременност би могла отново да отключи това заболяване. За да могат и те да бъдат включени към законопроекта за заместващото майчинство, се оказа, че в момента абсолютно целият законопроект трябва да бъде пренаписан, обясни народната представителка.

По думите на Калина Крумова заместващото майчинство е нова стъпка в начина на мислене и в законодателната уредба в България.

Бездетни български двойки броят между 20 000 и 25 000 евро

което прави около 50 бона в лева, за да им износят чужди жени бебетата в чужбина, припомни председателката на фондация „Искам бебе” Радина Вълчева. Толкова струват утробите под наем в Украйна, където няколко клиники практикуват съвсем легално т.нар. сурогатно майчинство, съобщи председателката на фондация “Искам бебе” Радина Велчева. В тази сума влиза както самото имплантиране на оплодената яйцеклетка, така и ежемесечните акушеро-гинекологични прегледи на сурогатната майка, нейната издръжка и уреждането на документите на новороденото и неговите биологични родители. Най-често това става в Украйна, където утробите хотели за чужди бебета са напълно легализирани със закон. Преди наемането им, двете страни подписват специален договор в лицензирана клиника, заверен нотариално. Осемнадесет са към момента акушеро-гинекологичните заведения там, които предоставят такива услуги.


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница