Деленето на клетките най-често протича презДата20.08.2018
Размер26.5 Kb.
Чрез наблюдения с микроскоп учените са установили, че в корена и стъблото има малки, кубични по форма клетки, които непрекъснато се делят. От една клетка (майчина) се получават две нови клетки (дъщерни). Така те открили едно от важните правила в биологията: нови клетки се образуват само в резултат от делене на други клетки.

Деленето на клетките най-често протича през четири фази.

ПЪРВА ФАЗА. Ядрото се уголемява и в него започва ясно да се наблюдават с микроскоп силно усукани двойни нишки – хромозоми. Клетките на всеки вид организъм имат определен брой хромозоми. Хромозомите са изградени от сложни органични съединения (нуклеинови киселини, главно дезоксирибонуклеинова киселина и белтъци). Дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК) е носител на белези, които се предават в потомството (наследствени белези).

ВТОРА ФАЗА. Ядрената обвивка се разрушава. Образува се делително вретено, изградено от нежни нишки. Хромозомите се подреждат в най-широката (екваториалната) част на делителното вретено.

ТРЕТА ФАЗА. Всяка хромозома се разделя надлъжно и всяка половинка се насочва към един от върховете на делителното вретено. Така се получават две групи с равен брой хромозоми.

ЧЕТВЪРТА ФАЗА. Хромозомите постепенно загубват очертанията си. Едновременно с това се формират ядрените обвивки на двете дъщерни ядра. Във всяко ядро има равен брой хромозоми.

Разделят се и клетъчните органели. Деленето завършва с разделяне на цитоплазмата и образуване на нова клетъчна стена, която разделя майчината клетка на две дъщерни.

Този вид делене на растителната клетка се нарича сложно делене. То осигурява еднакъв наследствен материал на дъщерните клетки.

Повечето растителни клетки не се делят. Те нарастват, като синтезират вещества. В тях се образуват малки вакуоли, които постепенно се сливат в една голяма вакуола. Едновременно настъпват изменения в състава и дебелината на клетъчната стена.

Растежът и деленето на клетките зависи от външни фактори – температура, вода, храна и др. От деленето и нарастването на клетките зависи и растежът на цялото растение.Човекът изучава тези фактори, за да може да влияе върху растежа на растенията.

Фиг. 1


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница