Галерия „Върхове” представя Олга Белопитова (1928 – 1999) Подир сенките на образитеДата14.12.2017
Размер22.2 Kb.
#36714
Галерия „Върхове”

представя


Олга Белопитова

(1928 – 1999)

Подир сенките на образите

11 февруари – 9 март 2010

Откриване – 11 февруари 2010, (четвъртък), 18.30 часа
Олга Белопитова е част от онези незабелязани и недостатъчно оценени от историята класици на българската живопис, които с удоволствие и изненада преоткриваме днес. Без да претендира за изчерпателност и строга ретроспективна документалност изложбата в галерията на СИБАНК проследява развитието на авторката от самото начало през 60-те до късния й период в края на 90-те години на миналия век през предпочитаните от нея жанрове – пейзаж, натюрморт, интериор и портрет. По-голямата част от произведенията са от най-активния период на Олга Белопитова през 70-те и 80-те години години. Освен модернистичните увлечения и разнообразни пластически експерименти тази експозиция съдържа и един личен подтекст. Всички картини, показани в нея, са притежание на семейството на авторката. Това е именно наследството й, запазено като ценна реликва за нейния син Райко Белопитов и като представителна колекция на различните етапи от творческия й път.

Олга Белопитова не рисува тематични композиции. Най-пълноценен израз тя намира в пейзажа и в натюрморта. Но вазите с цветя, купите с плодове, чинията с риба или лодката на плажа са за нея най-вече вдъхновяващ повод да пресъздава всеки път с нов порив и енергия една много характерна за творчеството й сантиментална атмосфера, съчетана с определена доза експресия и откровение за лични емоции и преживявания. През 70-те години, повлияна и от творчеството на Иван Вукадинов, с когото прави множество съвместни изложби, Олга Белопитова пренася тази пастелна и кадифена атмосфера и в интериорите, които рисува.


За късните произведения на авторката Аксиния Джурова пише: „Запазвайки чувството за естетизъм и освобождавайки заложената й и дълго сдържана импулсивност, тя успя накрая да достигне до своята художническа свобода, до чистото въздействие на цвета, до своето разбиране за тишината и безвремието.”
Олга Филипова Белопитова

(1928-1999)
Родена в София на 24 април 1928 г. Завършва гимназия през 1949 г. и се омъжва една година по-късно за проф. инженер Никола Белопитов – учен с изключителни заслуги за изграждането на електропромишлеността в България. Научно-изледователският институт по електротехническа промишленост носи неговото име.

Изучава живопис в специално създадения от художника Боян Петров кръжок в годините от 1951 до 1953 и при професор Кирил Цонев. Завършва като частна ученичка Художествената академия през 1957 г. Силно влияние върху работата й има художникът Борис Ангелушев, с когото я свързва дългогодишна дружба. Работи в живописта, предимно в областта на интериора, градския и природен пейзаж, натюрморта и портрета. От 1960 г. участва редовно в Общите художествени изложби в страната.Първо международно признание получава през 1977 г. по време на съвместната изложба с художника Иван Вукадинов, с когото гостуват в редица градове в Италия – Рим, Пиза, Гросето (1977-78) и Австрия (1978). От 1978 г. излага в самостоятелни изложби и нас (Шумен, Разград, Бургас, София) и съвместно с Иван Вукадинов.

За допълнителна информация: Светлана Куюмджиева - 93 99 280; 0897 967 121
Каталог: press -> 122
press -> Конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други. За девети път ще бъде присъдена
press -> Пресинформация – 28 февруари 2012 16-и международен филмов фестивал
press -> Търговски дела в окръжен съд- пазарджик
press -> Европейска комисия Съобщение за медиите
press -> Тема: здравеопазване
press -> Обществени и политически нагласи октомври 2014
122 -> Галерия „Върхове” представя Олга Белопитова (1928 – 1999) Подир сенките на образите


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница