Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата22.07.2016
Размер431.17 Kb.
#340
  1   2   3
05 декември 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЖена с левкемия съди държавата за отказано лечение
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Комисията за лечение в чужбина не разреши животоспасяваща трансплантация зад граница на Нина Методиева (60 г.). Тя е с тежка форма на левкемия, с чието лечение докторите у нас не могат да се справят. Доказва го становище на агенцията по трансплантации. „Единственото спасение бе присаждане на костен мозък зад граница, Министерството на здравеопазването (МЗ) обаче даде отказ на молбата ни, затова Нина заведе дело срещу ведомството", съобщи пред „Труд" Методи Методиев, съпруг на Нина.

Битката й за живот започва на 16 декември м. г. Тогава разбира за диагнозата - остра миелоидна левкемия без матурация (М1 по FAB). Четири дни по-късно, докато е в Солун, състоянието й се влошава. Там я приемат по спешност в държавната болница, събралият се консилиум започва лечение, за което близките плащат. „За да не се прекъсне животоспасяващата терапия, на 12 март т. г. подадохме документи до МЗ за финансирането на трансплантацията зад граница", добави съпругът. На 26 март се събира комисията по трансплантология с водещи експерти и казва „да". Нина пак се влошава и затова в Солун извършват костно-мозъчното присаждане. На 9 април Комисията за лечение в чужбина обаче отказва финансирането въпреки мнението на експертите. „Ще посочим аргументите си в съда", коментираха от МЗ.


Без ДДС и такса за SMS за „БГ Коледа"

Колкото пари дарите, толкова ще получат децата
Дарителската кампания „Българската Коледа" ще е първата, за която Мтел няма да събира ДДС и да начислява такса за изпращане на SMS от абонатите, съобщиха от компанията.

Мобилният оператор вече има технологично решение за приспадането на данъка съгласно указанията на финансовото министерство.

От следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща нови лекарства, които сега се осигуряват на болни деца чрез „Българската Коледа". Това съобщи вчера управителят на касата Пламен Цеков при започването на тазгодишната благотворителна кампания в президентството.

Дарителската сметка на кампанията „Българската Коледа", на която в. „Труд" за 10-а поредна година е медиен партньор, е в ОББ: IBAN:

BG13U BBS80023300186 210; банков код BIC: UBBSBGSF; ОББ, клон „Централен".

Титуляр на сметката е БНТ.

Даренията чрез SMS можете да изпратите на кратък номер 1117 за абонати на Мтел, Виваком и Глобул. Стойността на един SMS за абонати по договор с Mtel и Vivacom е 1 лев, а за абонати по договор с Globul и потребителите на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС. Можете да дарите 1 лев с гласово обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Мтел и Виваком.


ГЕРБ: Забраната за пушене остава
Забраната за пушенето на закрити обществени места остава. Това заявиха вчера пред „Труд" депутати от ГЕРБ по повод появили се публикации, че народни представители от всички партии са се обединили около идеята цигареното ембарго да се вдигне от догодина и след 22 ч в заведенията и баровете да може да се дими.

„Ние сме лидерска партия, а становището на шефа ни е непроменено - забраната няма да се маха", казаха неофициално от ГЕРБ. Оттам припомниха как и в едно от последните си тв интервюта премиерът Борисов за пореден път е заявил, че стои твърдо зад ограничението.

„Малко остана пушачите да приемат мярката, след още няколко месеца ще свикнат с новия режим", добавиха от ГЕРБ и уточниха, че димят 39% от населението, т.е. те трябва да се съобразяват с по-голямата част от българите. Дебатите за либерализиране на режима се появиха отново заради предложени наскоро от независимите депутати поправки в закона след 22 ч да се пуши.

От ръководството на хотелиерската и ресторантьорската организация заявиха, че продължават да настояват да се върне старият режим, позволяващ зони за пушачи и непушачи. „На нас нито един депутат не ни е обещавал, че забраната ще падне след Нова година", добавиха от организацията.
НЗОК поема лечението на деца с артрит
От следващата година здравната каса поема лечението на деца с артрит. Това стана ясно от думите на управителя на НЗОК Пламен Цеков. „НЗОК поема заплащането на лекарства за болни деца, които сега се осигуряват чрез „Българската Коледа", коментира той при откриването на тазгодишната кампания. Това са лекарства за лечение на юношески ревматоиден артрит и хормон на растежа при деца.

От касата ще инициират и промени в нормативната база, които да позволят да се плаща и за лечението на деца с диагнози „Нефротичен синдром" и „Остеогенезис имперфекта".

„Предстои промяна в клиничната пътека за деца с церебрална парализа. През 2011 г. помощ са получили точно 358 деца и е закупена апаратура за 14 болници в страната", заяви и президентът Росен Плевнелиев. Над 60% от децата са с тежки неврологични заболявания и нарушения в развитието. Приоритетът ще бъде именно рехабилитацията на деца с такъв тип заболявания.


Касата дава 300 хил. лв. за болни деца
Досега лекарствата за малчуганите с неврологични проблеми плащаше „Българската Коледа"
Жулиета НЕДЯЛКОВА

Лекарства за болни деца на обща стойност около 300 000 лв., които досега са били осигурявани чрез „Българската Коледа", ще се поемат от здравната каса догодина. Това стана ясно при официалния старт на тазгодишната кампания, който бе даден вчера.

Така от 1 януари 2013 г. НЗОК ще заплаща медикаментите за лечението на деца с ревматоиден артрит. Касата ще поеме и хормона на растежа при хлапета, страдащи от нарушение на фосфорната обмяна, съобщи шефът на институцията д-р Пламен Цеков. НЗОК ще инициира и промени в нормативната база, за да може да заплаща и за лечението на деца с други неврологични заболявания, обеща той.

Другата промяна в полза на успешната рехабилитация на малчуганите е една корекция в клиничната пътека за детска церебрална парализа. Досега българчетата имаха право на 10 дни процедури и лечение по каса общо за 120 дни в годината. През останалото време родителите, ако имат финансова възможност, заплащат на частно рехабилитацията, която е задължителна поне два пъти на ден. „Затова занапред по преценка на лекуващия лекар процедурите ще бъдат удължавани за по-добър ефект", обясни д-р Цеков. Всички тези промени обаче ще станат възможни само ако лекарският съюз подпише рамков договор.

Повече от 60% от болните деца у нас са точно с такива заболявания и с увреждания в развитието, 8000 са с церебрална парализа. Едва на 500 „Българската Коледа" може да помогне финансово и индивидуално, за останалите трябва да създадем системни решения", заяви президентът Росен Плевнелиев, който даде старт на десетото поредно издание на кампанията в столичната болница за рехабилитация „Св. София".


Избраха най-добрите доктори в Пловдив
Имената на 129-те най-добри лекари в Пловдив обяви Дарик радио на специална церемония в Града под тепетата. Медиците са посочени от своите колеги, а участие в кампанията „Най-добрият лекар" са взели доктори от 13 от най-големите болници в Пловдив.

Трима лекари събраха най-много гласове - анестезиологът реаниматор доц. Чавдар Стефанов от „Свети Георги", неврологът д-р Вълчо Найденов от „Каспела" и урологът д-р Димитър Шишков от Окръжна болница.

Инициативата вече беше реализирана в София. 298 специалисти от столицата станаха част от Лекарската лига, която Дарик учреди. Към нея се присъединяват колегите им от Пловдив, а от днес - и тези от Варна.


Според изследване на националната статистика
Половината народ иска да работи, докато умре

65,2% от хората над 50 г. нямат заетост и не търсят
ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА

56,4% от работещите българи над 50 г. предпочитат да се трудят и след навършване на възраст за пенсия, обяви вчера Ренета Инджова, шеф на НСИ. Някои са готови да продължат до 75 г.

Това сочат данните от представително изследване на социалния живот и икономическата активност на тази категория. 46% са категорични, че веднага ще спрат да работят и броят всеки оставащ ден в календара. Повечето са жени.

30,6% от хората у нас над 50 г. са заети, 4,2 % са безработни, 65,2% са икономически неактивни - нямат и не търсят работа.

94,9% от заетите не биха се пенсионирали по-рано от допустимото по закон, дори да могат.


Касата поема лекарства за деца от „Българската Коледа"
Диана Кънчева

От догодина здравната каса ще заплаща две нови лекарства, които досега се осигуряваха за болните деца чрез „Българската Коледа". Това съобщи вчера президентът Росен Плевнелиев на откриването на 10-ата кампания, на която е патрон. Тази година приоритетът ще бъде рехабилитацията на деца с неврологични заболявания, но и всяка друга молба ще бъде разгледана, каза той.

Касата ще поема лекарствата за лечение на юношески ревматоиден артрит и хормон на растежа при хлапета с нарушение на фосфорната обмяна, уточни д-р Пламен Цеков, шеф на НЗОК. С промени в нормативната база ще започне да се плаща и за лечението на деца с нефротичен синдром и остеогенезис имперфекта. Ще се удължи курсът на рехабилитация за детска церебрална парализа, който сега е само 10 процедури.

Когато се обединим, успяваме, каза Плевнелиев. Освободените пари от лекарствата, които касата поема, ще отидат за рехабилитационни центрове в по-малките градове, обясни здравният министър Десислава Атанасова.
Българинът над 50 г. иска работа в офис на пълен ден

Само 3,5% правят планове да гледат внуци
ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА

Българинът над 50 г. масово предпочита да работи като нает с шеф. Това установи най-новото представително проучване на НСИ за нагласите на хората в по-зряла възраст. Едва 7,9 били склонни да въртят собствен бизнес и да се самонаемат.

Работа на пълен работен ден е избраният от 74,1 % вариант, като графикът е без значение, каза Ренета Инджова, шеф на НСИ.

Представителите на групата искат да имат определено работно място - офис, магазин или др. За 28% местоработата е без значение. Тези, които са склонни да се трудят дистанционно, са под 5%.

Всеки втори твърди, че видът на трудовия договор е без значение.

Според изследването 70,8% от по-възрастните са напуснали последната си работа, защото са били съкратени или уволнение.

42,3% от всички безработни в категорията са регистрирани в бюрото по труда, а 8,8% са участвали в програми за заетост или обучение през последните 12 месеца, отбеляза Инджова.

Сред икономически неактивните на възраст 50+ 92,1% посочват, че нямат

желание да работят. За повечето причината е напредналата възраст. 26,3 % обясняват, че имат здравословни проблеми. Едва 3,5% изтъкват ангажименти с гледане на внуци, което развенчава мита за всеотдайните български баба и дядо, коментира Ренета Инджова.

„У нас е тенденция към неглижиране на възрастните - ако се съди по отношението, човек би казал, че сме нация от тийнейджъри", обобщи шефката на НСИ. Тя призова да се внимава с прогнозата, че през 2030 г. хората над 50 г. у нас ще са 46,8 % от населението и препоръча адекватни програми за ресоциализация на тези хора.

50 000 българи от 2007 до 2012 г. са отложили пенсионирането си средно с 8,6 месеца, каза Бисер Петков, управител на НОИ. Работещите пенсионери в момента в държавата били 138 000, или 6,3% от всички. Средната пенсия за м.г. била 62% от дохода на работещия, което било адекватно на европейското ниво от 69%.


Клиничните хомеопати не са против ваксините
Категорично заставам зад този метод, който ползвам с успех от години в лечебната си дейност
Д-р СЛАВИ ФИЛЧЕВ дм*

По повод публикуваната на страниците на „24 часа" позиция, засягаща хомеопатията, от моя колега и дългогодишен приятел доц. Атанас Мангьров, чиято компетентност уважавам безкрайно, бих искал да разсея някои заблуди.

Не се учудвам на реакцията на лекари като доц. Мангьров, насочена срещу хомеопатията. Това произтича от едно двойно представителство на тази методи­ка у нас, за което повечето хора не са в течение. Т.нар. класически хомеопати смятат, че методът хомеопатия може съ­всем спокойно да се практикува от всеки (не е нужно да си лекар), че приемането на каквито и да било лекарства или вак­сини вреди на организма и че с хомеопа­тия може да се излекува всичко - от хрема до рак. Излишно е да казвам, че като клиницист аз напълно отричам подобни псевдолечителски запитания, при които дори не се ползват регистрираните в аптечна­та мрежа хомеопатични лекарства, а се забъркват на място в кабинета на "лечи­теля" съдържащи неиз­вестно какво капки.

Нека обаче тези псевдолечителски и вредо­носни за пациентите практики да не бъдат бъркани с клиничната хомеопатия, практику­вана от много лекари по света. Не е необходимо да занимаваме читате­лите с механизмите и научните доктрини за действието на хо-меопатията, тъй като това е обект на ед­но много по-широко и задълбочено пред­ставяне, каквото от години се прави в специализираните медицински издания. Хомеопатията тогава, когато се практику­ва от квалифицирани лекари и по подхо­дящия начин, определено действа и до­казателство за това е нестихващата по­лемика и интерес по този въпрос. От позицията на завеждащ детското отделение на голяма столична болница и на базата на огромния ми клиничен 30-годишен опит като педиатър и специа­лист по детски белодробни болести кате­горично заставам зад метода на клинич­ната хомеопатия, който ползвам с успех от години в лечебната си дейност.Възраждането на хомеопатията през последните десетилетия е естествена реакция на лекарите и обществото към феномена "полипрагмазия" - безконтрол­но изписване на голямо количество ме­дикаменти, често неоправдано от клинич­на гледна точка, както и на въвеждането от фармацевтичната индустрия на меди­каменти с непредвидими и недопустими странични ефекти. За себе си открих клиничната хомеопа­тия преди десетина години, тогава в ка­чеството на академичен преподавател към Катедрата по педиатрия на Медицин­ския университет в София. Настроен скептично подобно на доц. Мангъров, на­правих собствено клинично проучване за лечебния ефект върху голяма група деца, болни от бронхиална астма. Колкото и да бях предубеден тогава, трябваше да призная ефективността на хомеопатията като безспорен факт. Сега вече в рамки­те на Европейската школа по клинична хомеопатия, преподавам клинична хо­меопатия на лекари от всички специал­ности под егидата на медицинските уни­верситети от цялата страна. Трябва да сме наясно, че хомеопатия­та не е панацея, тя е мек и физиологичен метод, който има своите ограничения и те трябва да се познават. Има редица за­болявания, при които хомеопатията може да донесе само облекчение на страдащи­те. Това важи впрочем и за конвенцио­налната медицина, която в много случаи не помага, но никой не я обвинява в шарлатанство. Знаем, че хомеопатичният метод раз­чита на реактивността на организма, коя­то в детската възраст е много добре за­пазена и там успехите ни са най-очевид­ни. В практиката при необходимост често се налага комбинирането й с обикновени, конвенционални лекарства. Това, есте­ствено, може да се прецени само от ле­кар и не случайно според Закона за здравето право да практикуват хомеопа­тия имат само лекари по медицина и дентална медицина. Освен Хипократовата клетва ние, лекарите клинични хомеопа­ти, спазваме и основния девиз на меди­цината „Primum non nосеrе” - "Преди всич­ко да не се вреди". За мен като педиатър и детски пулмолог това означава умело съчетаване на традиционните с хомеопатичните медикаменти в ежедневната ми извънболнична амбулаторна практика. Ето защо ние, клинич­ните хомеопати, не са­мо че не сме против ваксините, но и активно съветваме и настояваме нашите пациенти да се ваксинират според из­искванията на имунизационния календар. Дискусионната науч­на парадигма за дей­ствието на хомеопатичните медикаменти кара някои привърже­ници на псевдодиалектическия материа­лизъм в медицината да се опитват да оборват този експериментално доказан терапевтичен метод, който те не позна­ват. Спекулативната кампания, подета в медиите напоследък, едва ли служи на интересите на страдащите и болни хора. Не хомеопатичната медицина е пробле­мът на съвременното българско здравео­пазване. И накрая от името на хилядите мои малки пациенти, на които хомеопатията възвърна усмивките, призовавам меди­цинската общественост към конструкти­вен диалог, а гражданското общество -към трезво и практично отношение към този лечебен метод, доказал ефектив­ността си в практиката. За пациентите бих добавил и следния съвет: "Не доверя­вайте здравето си на фанатизирани лечи­тели, отричащи всичко освен метода, който те практикуват - независимо дали това е класическа хомеопатия, или друг алтернативен метод."
* Д-р Слави филчев е известен дет­ски пулмолог. Доктор по медицина с ди­сертация върху диагностиката на дет­ската астма. Има 20-годишен препода­вателски стаж като асистент към Ка­тедрата по педиатрия. Автор на 80 научни публикации върху детските бе­лодробни болести. Специализирал в По­лша и франция. Последователно е за­веждащ детските отделения в Универ­ситетска болница "Св. Анна" и Пета МБАЛ - София. Избран е за най-добрият детски пулмолог по мнението на меди­цинската общност (по класацията на Дарик радио от 2012 г.).


Все пак ще може да се пуши и на топло
Здравните инспектори смекчиха позицията си за загражденията от найлони пред заведенията
Лора Великова

С първия сняг здравните инспектори смекчиха позицията си за загражденията от найлони, които се оказаха спасителен вариант за пушачите в заведенията. "Не искаме да тормозим пушачите. Да ги изкарваме на минус 10 е вече крайно и смешно. Водещият принцип е да няма притеснения за непушачите", коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред "Сега". Според последното тълкуване къде може и къде не може да се пали ресторантьорите ще позволяват на клиентите да пушат в специално оградени за целта помещения. Тези места обаче не могат да бъдат вътре в заведението, а само по тротоарните части, външните градини и тераси.

Кунчев обясни и изискванията към тези пушални - да не са големи, да има няколко стола вътре, за да не стоят клиентите прави, но да не се сервира или консумира в тях. Последното условие не се спазва никъде по заведенията, а освен това на много места в центъра на София откритото пространство е даже по-голямо от закритото, например по бул. "Витоша".

Според здравния инспектор няма проблеми и да се отоплява вътре, стига да се спазват условията за пожарна безопасност. Практиката сочи, че повечето собственици на заведения слагат газови чадъри за отопление под навесите, но пропускат факта, че тези уреди трябва да се използват единствено на открито или в помещения с достатъчна вентилация. Това вече нарушава пожарната безопасност и подлежи на санкция, обясни пред "Сега" комисар Румен Благоев от Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението. "Защо не се съгласуват с нас първо? В нашите наредби всичко е обяснено - какви уреди могат да се използват на открито и какви на закрито, за да отговарят на изискванията за безопасност" изясни той, като добави, че ще бъдат абсолютно безкомпромисни спрямо тези, които пренебрегват инструкциите.

От столичната здравна инспекция не дадоха точен отговор за това как ще се определя кога ще има нарушение и кога не. Инспекторите ще преценяват на място спазени ли са изискванията. Софка Добрева от столичната РЗИ обясни за "Сега", че за момента ще се следи дали огражденията са проветриви и да не е абсолютно задимено вътре. Без коментар остана въпросът дали ще се глобява за пушене в обособените места, докато се формира окончателно становище за пушалните.
БЕЗ КОМПРОМИС

За разлика от тентите другият начин да се заобиколи забраната за пушене - като се регистрират заведенията като частни клубове, не се признава от здравните инспектори. Вече дори има глобен собственик на частен клуб. Ангел Кунчев обясни, че тези клубове пак са обществени места, щом са предназначени за обществено ползване. От столичната РЗИ категорично заявиха, че забраната за пушене важи за този тип обекти така, както важи и за всички останали.
Нова димна въпросителна
Пълната забрана на цигарите в заведенията може би ще бъде смекчена. За момента депутатите отричат
Новите лансирани идеи са да се разреши пушенето в ресторанти и барове след 22 ч
След едва шест месеца без тютнев дим в заведенията пълната забрана за пушене на обществени места сякаш започна да се разклаща. Във вторник първо в. "Стандарт", а след това и други медии съобщиха, че депутати от всички политически сили са се обединили около идеята да се разрешат цигарите във всички заведения след 22 часа. Целта е да се удовлетворят исканията на собствениците на ресторанти, барове и кафенета, които от месеци настояват режимът да бъде облекчен, тъй като търпят големи загуби.

Пред "Капитал Daily" подобна договорка бе отречена както от представители на ГЕРБ, така и от такива на БСП, ДПС и "Синята коалиция". По думите на депутата от ГЕРБ и председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова в парламентарната комисия по здравеопазване няма внесен текст, който да позволи тютюнопушене във всички заведения след 22 часа, и подобно предложение не е било обсъждано сред членовете на комисията.

Според в. "Стандарт" обаче макар и официалната позиция на ГЕРБ е в защита на забраната, неофициално доста депутати от групата на управляващите подкрепят по-либерален режим.

Съмненията

Според публикациите в няколко медии промяната вероятно ще бъде прокарана чрез поправката в Закона за здравето, внесена в парламента още през септември от независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Тя ще бъде разгледана в комисията на първо четене следващата седмица, след като два месеца стоя на изчакване. Двамата народни представители предлагат големите заведения да имат зали за пушачи и непушачи, а малките да избират по кой режим да работят (каквато бе системата преди пълната забрана), а късно вечер да се пуши свободно навсякъде.

Дали текстът ще бъде приет в този си вид засега явно не е ясно. Според неназовани източници, използвани в пресата тези дни, възможно е при гласуването в пленарната зала той да бъде променен и да остане само предложението за свободно пушене след 22 часа - след активните часове за хранене. Според вносителя Кирил Гумнеров впрочем това няма да удовлетвори съвсем бранша.

Нагласите

"С мен никой не е обсъждал подобна идея и в комисията няма предложение за отпадане на забраната да се пуши след 22 ч.", твърди Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание. За евентуална промяна не знаеха и зам.-председателят на комисията Ваньо Шарков от "Синята коалиция" и Хасан Адемов от ДПС.

"Не съм чувал за идеята за почасово разрешение за пушене, но ми се струва, че това е палиативна мярка", каза Янаки Стоилов, депутат от "Коалиция за България" и член на ръководството на БСП. Според него, след като се поставя въпросът за преразглеждане на режима, би било добре да се върнат старите правила с разделяне на помещенията за пушачи и непушачи. Подобно изказване от миналата седмица имаше и лидерът на БСП Сергей Станишев по време на обиколките му из страната. Той се аргументира с недоволството на малкия и средния бизнес, засегнат от пълната забрана за пушене. Въпросът обаче не бил обсъждан от депутатите социалисти, сред които има и категорични противници на отмяната на забраната като Румен Овчаров.

Официално правителството е против промяна на сегашния режим. Премиерът Бойко Борисов многократно е заявявал, че забраната за тютюнопушене на обществени места няма да бъде отменена. На същата позиция е и финансовият министър Симеон Дянков, който наскоро в интервю за в. "24 часа" дори заяви, че забраната за тютюнопушенето е "единствената реформа в здравеопазването".


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница