Градът на вечносттаДата09.04.2018
Размер14.81 Kb.
#64881
ГРАДЪТ НА ВЕЧНОСТТА

Кърджали е разположен в сърцето на Източно-Родопския планински масив, на двата бряга на древната река Арда. През Кърджали минава Паневропейския транспортен коридор №9 през прохода „Маказа“. Разстоянието от областния център до Република Гърция ще стане само 57 км.

Природата е дарила Източните Родопи с необикновена красота. Земята тук крие огромни залежи от оловно-цинкови руди, бентонит, перлит, зеолит, азбест, скъпоценни и полускъпоценни минерали, злато. В това китно кътче на страната са запазени ценни естествени находища на вечнозеления тракийски дъб, на вековен бял бор, синя хвойна, пърнар. В ландшафта на областта могат да се срещнат някой от най-ценните дървесни и растителни видове, вписани в Червената книга на България.


ПРИРОДНИТЕ ДАДЕНОСТИ ЗА КЪРДЖАЛИ СА ПРАКТИЧЕСКИ НЕИЗЧЕРПАЕМИ ЗАПИСИ ОТ НЕРУДНИ ИЗКОПАЕМИ, СКЪПОЦЕННИ И ПОЛУСКЪПОЦЕННИ МИНЕРАЛИ.

Кърджали е най-слънчевия град в България. 266 дни в годината преминават под знака на Слънцето.Забележителности в град Кърджали и околността

 1. Българската базилика „Св. Йоан”

 2. Художествената галерия

 3. Стената на язовир „Студен кладенец”

 4. Крепости разположени на хълмовете около града:

  • Моняк;

  • Татул;

  • Перперикон;

  • Дяволския мост;

  • Крепост „Устра“.

 5. Природни забележителности:

--------------------------------------------------------------

На територията на община Кърджали се намира и резерватът на редки растения „Вълчи дол“, находищата на уникалното цвете силивряк или "Орфеево цвете", на снежното кокиче, червения божур, дървовидната синя хвойна и др. Стара легенда разказва, че силивряк е родено от кръвта на митичния певец Орфей. Орфеевото цвете крие странна биология-осемнадесет месеца може да престои изсушено, а след това засадено при подходящи условия, продължава нормалния си живот. Силиврякът е символ на безсмъртието.

- - Форматирал: <име, фамилия>

Каталог: uroci -> exercises
exercises -> Цифри, мерки и знаци в математиката
exercises -> Антарктида
exercises -> Основни характеристики на котката
exercises -> Sony-Ericsson k-750i
exercises -> Google или Гугъл е
exercises -> Се състои от Меркурий, Венера, Земя и Марс. Планетите от външната Слънчева система са Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон
exercises -> Обща характеристика на водорасли
exercises -> Най, най, най Най-щастливата страна
exercises -> Тест (Работа с ос windows и ms word)
exercises -> Задача Полета на страницата: Горе, долу, ляво и дясно по 1,5 см


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница