Eвропейска комисия информационна бележкаДата21.01.2018
Размер36.38 Kb.

Eвропейска комисия

ИНФОРМАЦИОННА БЕЛЕЖКА

Брюксел, 3 септември 2013 г.Изявление на Кристалина Георгиева във връзка с последните данни за бежанците, които напускат Сирия заради кризата

Според потвърдените днес данни броят на бежанците, напуснали Сирия заради войната и потърсили убежище в съседни страни, вече е достигнал потресаващата цифра два милиона. Над половината от тях са деца.За краткото време от 16 март 2013 г. до сега броят на бежанците се е удвоил и е достигнал този трагичен рекорд. Опитайте се да си представите тази цифра нагледно: това е броят на жителите на Манчестър или Лион, умножен по четири, или малко повече от населението на Варшава.

След това си представете какви са последиците за страните, приемащи бежанците: как се претоварват системите за образование, здравеопазване и сигурност, когато изведнъж пристигнат толкова хора, колкото е населението на цял един град.

Повечето от сирийските бежанци се намират в четири държави: Турция, Йордания, Ливан и Ирак. За тези, които са били принудени да напуснат домовете си, ситуацията е трагична. Но тя предполага огромни жертви и от страна на щедрите им домакини, чиято собствена стабилност е разклатена поради масовия приток на хора от Сирия.

Тъжната и жестока истина е, че все по-безмилостните, брутални и нехуманни прояви на насилие неминуемо ще предизвикат все по-големи вълни от бежанци. И все по-често на прицел е цивилното население.

Отново отправям призив за спиране на сраженията и незабавно намиране на политическо решение. Но дотогава — а това може да се окаже по-трудно достижимо от всякога — ще повтарям апела си към всички страни в конфликта да спазват международното хуманитарно право и да осигуряват закрила на гражданите и на онези, които им помагат да оцелеят“.

Контекст

Хуманитарната ситуация се влоши драстично през последните седмици. Поради ескалиращото насилие и все по-голямата несигурност в страната за хуманитарните работници е все по-трудно и опасно да вършат работата си. Продължават нападенията срещу тях. До момента двадесет доброволци от Сирийския арабски червен полумесец и единадесет служители на ООН са убити при изпълнение на служебните си задължения. Не спират и нападенията над автомобили на ООН и линейки.

Страната спешно се нуждае от все повече ресурси за медицинска помощ, храна и подслон. Лечението и евакуацията на ранените са приоритет. Цивилните граждани, които се опитват да избягат от сраженията, се нуждаят незабавно от помощ и закрила. Освен спешните нужди цивилното население изпитва недостиг на най-различни стоки от първа необходимост, включително на гориво.

Комисията поддържа ежедневна връзка с хуманитарните си партньори и координира хуманитарните си дейности с държавите от ЕС и с всички други значими донори.

Нашите приоритети са да осигурим помощ на разселените лица в Сирия и да предоставим достатъчно подкрепа на бежанците в другите страни.

Финансиране

В отговор на кризата от края на 2011 г. насам Европейската комисия е мобилизирала хуманитарна помощ за Сирия и съседните държави в размер на 515 милиона евро. Още 328 милиона евро са осигурени по линия на други инструменти на ЕС (напр. за образование, подкрепа на приемащите и местните общности). Така общият размер на финансирането от бюджета на ЕС достига 843 милиона евро. Тук влиза и последното увеличение на помощта в размер на 400 милиона евро по линия на всеобхватния пакет от мерки за помощ, обявен на 6 юни.

Наред с това държавите — членки на ЕС, предоставиха над 493,6 милиона евро за хуманитарна помощ на пострадалите от конфликта сирийски граждани. С това общият принос от ЕС възлиза на над 1,3 милиарда евро.

Дания, Франция, Унгария, Италия, Швеция, Словакия, Норвегия, Австрия и Люксембург предоставиха и помощ в натура чрез Европейския център за спешно реагиране (официално наречен ,,Център на ЕС за наблюдение и информация“ (MIC).  • В Сирия хуманитарната помощ от Европейската комисия се използва за осигуряване на спешни медицински грижи, закрила, хранителни стоки, водоснабдяване, канализация и хигиенизиране, подслон и логистични услуги.

  • Извън територията на Сирия благодарение на финансирането бежанците получават животоспасяваща помощ под формата на здравни грижи, храна, подслон, комплекти с хигиенни принадлежности, вода, санитарни услуги и закрила.

  • Към момента финансирането от ЕС се разпределя по следния начин: 47 % от средствата отиват в Сирия, 23,1 % — в Йордания и 24,3 % — в Ливан, като останалата част се разделя между Ирак и Турция.

Финансирането от ГД „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ (ECHO) се насочва по линия на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, различни международни НПО и хуманитарните агенции на ООН, сред които ВКБООН и тези, чиято мисия е да осигуряват закрила и помощ на жени и деца, като например УНИЦЕФ, ФНООН и ,,Спасете децата“.

За повече информация:

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на арабски език на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:http://echo-arabic.eu

Уебсайт на комисар Георгиева:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Профил на комисар Георгиева в Twitter и Facebook:https://twitter.com/kgeorgievaeu

http://www.facebook.com/KristalinaGeorgieva

Информационна брошура за кризата в Сирия:http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/syria_en.pdf

MEMO/13/761

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница