Издателска къща „хермес пловдив, 1995 гстраница1/33
Дата23.07.2016
Размер1.47 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   33

© ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС“ – ПЛОВДИВ, 1995 г.

Всички права над тази книга са запазени. Текст или откъси от него, както и търговската марка, не могат да се възпроизвеждат без съгласието на издателя.
© Сим Николов, 1995 г.

© Борис Стоилов, художествено оформление, 1995 г.


ISBN 954-459-256-3 (кн. 2)
1


Един стар раздрънкан автобус пътува бавно през африканската савана. След себе си той влачи облак прах. Камионът наближава каменистото корито на малка рекичка, от която няколко зебри и жирафи жадно пият вода. Към рекичката тича стадо антилопи с дълги тънки рога, но като виждат хора, грациозните животни спират и оставят камиона да пресече реката. Пред камиона отново се простира равна степ с пожълтяла трева, чието еднообразие се нарушава от редките храсти и хилавите дървета с шапки от прашни зелени листа. В края на сухата жълта савана синее планината Килиманджаро.

В кабината на камиона пътуват трима души. На кормилото си ти, Кевин Холинджър, първият пътешественик във времето. До теб седи с фотоапарат на врата твоята приятелка Бети, а до нея е писателят Том Драйфус. Ти вече си завършил първата година от следването в колежа, а Бети, тъмнокосо синеоко момиче, учи във фотографско училище и сътрудничи на няколко вестници и списания. С Том Драйфус се познаваш отскоро, но точно тази връзка те води сега в подножието на Килиманджаро. С него се запознахте на една лекция за съвременната литература и той се заинтересува от твоето пътешествие в миналото. В книгата за убийството на президента Кенеди, която пише отдавна. Том още не може да каже как точно са се развили събитията. Драйфус е трийсет и осем годишен и достатъчно преуспяващ писател, за да финансира едно ново пътешествие във времето.


ДЖОН ФИЦДЖЕРАЛД КЕНЕДИ. Роден в Бруклин, щата Масачузетс, на 29.V.1917 г. в семейството на богати католици. Завършва Лондонското икономическо училище и Харвардския университет. През 1941-45 година служи в Тихоокеанския флот като морски офицер. През 1945-47 година се занимава с журналистика. От 1947 до 1953г. е член на палатата на представителите от щата Масачузетс по списъците на Демократическата партия. През 1953-61 г. е сенатор. От 20.1.61 г. е трийсет и петият президент на САЩ. Борец срещу расовата дискриминация и организираната престъпност. Прави опит да ограничи едрия капитал и военнопромишления комплекс. Убит на 22.XI.63 г. в Далас, щата Тексас.
- Хей, Кевин, не може ли по-бавно, ще ми строшиш кокалите – обажда се глас от каросерията на камиона.

Това е Спейд, двайсет и девет годишен, помощник на частния детектив Дж. П. Пикет или просто Джи Пи. Детективът търпеливо понася друсането, жегата, праха и мухите. Той е човек, който може да спи във всички положения, при всички обстоятелства.

- Потрай малко, скоро пристигаме – провиква се писателят. Приключението започва да му харесва, макар че главното е далеч пред вас.

Два часа по-късно Харк Ихее и няколко шерпи ви посрещат близо до селището на племето ирката. След тях вървят стройни чернокожи жени и голи деца. Всички очакват с нетърпение буйния огън и танците, с които племето изпраща своите пътници във времето. Мини на 16.2


Чакате повече от час. През това време никой не се обажда от дома на Рут Пеин, никой не търси отвън нито нея, нито семейство Осуалд. Какво ли прави сега Марина?
МАРИНА ОСУАЛД, по баща Прусакова. Родена през 1941 година. Рускиня, племенница на полковник от съветското министерство на вътрешните работи. Майка на две деца—Джун роден 1961 г., и Рейчъл. родена на 20.Х.1963 г., само един месец преди покушението срещу Джон Кенеди. Знаела е къде Осуалд крие карабината „Манлихер-Каркано“, официално призната за оръжие на престъплението, и е показала това място на властите. Оръжието липсва. Срещу Марина не е по-вдигнато обвинение.
Без да се наговаряте, всички мислите едно и също – че напразно си губите времето.

Ако тръгнете към къщата, където живее Уесли Фрейзър мини на 151.

Ако се приберете да спите, продължи на 168.

Ако искате да огледате къщата, където живеят Марина и Ли Осуалд, отиваш на 224.3


Знаете ли кои ни препоръча вашето заведение? Мистър аби. Джек Раби – натъртваш ти на последната дума, сякаш очакваш с магическа пръчка да отвориш заключена врата.

Сервитьорката те поглежда внимателно. Нещо трепва в погледа й, тя забавя движенията си.

Ще споменете ли името на Ралф Пол, партньора на Джек Раби?

Да – мини на 216, не – прехвърли се на 55.4


За кой ли път поглеждаш към прозореца на шестия етаж и този път наистина виждаш нещо. Някакъв силует се отдръпва от прозореца навътре в стаята. Всичко става толкова бързо, че не успяваш да разбереш наистина ли си видял човек в рамката на прозореца. Минута-две гледаш нагоре, но никой не се появява. Събитията те откъсват от този толкова известен прозорец.

Мини на 17.5


Поглеждаш към Бети. Имаш чувството, че трябва да й помогнеш. Опитът, който натрупа от миналата експедиция, ти подсказва, че нещо не е наред. Лицето на твоята приятелка е бледо, очите й са широко отворени.

- Хей, Бети, какво ти е?

- Малко съм замаяна.

Ще се опиташ да й помогнеш – мини на 131.

Ще я оставиш да се оправи сама – отиваш на 196.

Ще погледнеш към непознатата жена – продължи на 27.6


- Не съм съгласна с тази слугинска роля – сърди се Бети. – Аз съм фотограф, искам да участвам като другите и да спра убийците на президента.

- Всички го искаме, затова всеки от нас трябва да свърши част от работата – казва миролюбиво Джи Пи.

- Добре, тогава ме смятайте за равноправен член на експедицията – усмихва се тържествуващо Бети.

Ако имаш предложение, мини на 210.

Ако Харк иска да каже нещо, отиваш на 117.

Ако всички одобряват плана, прехвърли се на 48.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   33


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница