Издава риокоз-благоевград Дирекция „Надзор на заразните болести” /по материали на мзДата16.10.2018
Размер35.49 Kb.
#89863
Издава РИОКОЗ-Благоевград

Дирекция „Надзор на заразните болести”

/по материали на МЗ/


Грипният вирус A(H1N1), открит наскоро е нов подтип на грипния вирус, засягащ хората, който съдържа гени от свински, птичи и човешки грипни вируси в комбинация, която не е била наблюдавана досега в света. ОПРЕДЕЛЕНИЯ ЗА СЛУЧАИ на нов грипен вирус A (H1N1) при хора

Заразен период: 1 ден преди и 7 дни след началото на симптомите


Инкубационен период: 7 дни

Клинични критерии

Всяко лице с един от следните три симптома:


- температура над 38,5оС И признаци и симптоми на остра респираторна инфекция,

- пневмония (тежко респираторно заболяване),

- смърт, причинена от неизяснено остро респираторно заболяване.

Епидемиологични критерии


Поне едно от следните три в 7-дневния период преди началото на болестта:

- Лице, което е било в близък контакт с потвърден случай на заразяване с нов грипен вирус A (H1N1) по времето, когато същият е бил болен,  • Лице, работещо в лаборатория, в която се изследват проби от новия грипен вирус A (H1N1).

Симптомите на грип A(H1N1) при хората са подобни на симптомите на обикновения човешки сезонен грип:

• Остро начало

• Температура

Суха кашлица

• Мускулни болкиВъзможни са и други симптоми като:

-         Главоболие

-         Втрисане

-         Отпадналост

-         Умора

- Възпалено гърло

- Хрема

- Ставни болки- Задух

-         Повръщане или диария (не са типични за грипа, но се съобщават при част от заболелите от новия грип)В някои случаи биха могли да възникнат тежки усложнения дори и при здрави по принцип хора, които са се заразили с вируса.

Хората се заразяват с грипния вирус A(H1N1) по същия начин, както и при обичайния сезонен грип. Грипът се предава от човек на човек чрез капчици и пръски,

отделяни от инфектиран човек при кашляне и кихане; и индиректно, когато капчици или секрети от носа или гърлото попаднат върху ръце и повърхности, до които след това се докосват други хора, които след това си пипат устата или носа.

Понастоящем няма данни за наличие на вируса в хранителни продукти от свински произход. Вирусът не може да се предава при консумацията на правилно обработени и сготвени свинско месо и свински продукти. Винаги е препоръчително да се спазват съответните хигиенни правила по отношение на храните и в кухните, както и измиването на ръцете и всички повърхности и оборудване със сапун след обработка на сурово месо.

Новият грипен вирус е чувствителен към инхибиторите на невраминидазата (oseltamivir и zanamivir).

Антивирусните препарати са:


  • Тамифлу

  • РеленцаКак да се предпазя от заразяване?

        Избягвайте близък контакт с болни хора. Когато сте болни, стойте на разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване.

       Когато сте болни, останете си вкъщи. Не ходете на работа или на училище, не излизайте по работа навън. Това ще предпази останалите от заразяване.

       Избягвайте компаниите или масовите събирания.

     Спазвайте така наречения ” респираторен етикет”, а именно  покривайте устата и носа си с кърпичка, когато кихате и кашляте. Това може да предпази тези около вас от заболяване. Изхвърлете използваната кърпичка в кошче за отпадъци.

   Мийте ръцете си: това ще ви предпази от микроби. Често мийте ръцете си с вода и сапун, в продължение на поне 20 секунди, особено след кихане и кашляне. Дезинфектантите за ръце на алкохолна основа също могат да са полезни.

        Избягвайте да докосвате очите, носа или устата си, защото микробите често се предават при пипане на замърсени повърхности и последващ допир до очите, носа или устата.

        Добре почиствайте твърдите повърхности (напр. дръжки на врати), като използвате обикновен почистващ препарат.  • Носене на четирислойна марлена маска от болния и обслужващите го лица. Маската следва да се сменя на всеки 3-4 часа.


Каталог: NEWS -> Svinski%20grip
NEWS -> Закон за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост. От рождения си ден 1 юни 1996 г., Закона за общинската собственост претърпя множество промени, основните от които бяха през 1999 г и 2004 г
NEWS -> Тема: здравеопазване
NEWS -> П р а в и л а за провеждане на 68-ми Национален и Международен Туристически Поход "По пътя на Ботевата чета" Козлодуй Околчица" 27 май 2 юни 2014 година I. Цел и задачи
NEWS -> Списък на училищата, които имат ученици с ниски резултати от външно оценяване след 5 клас по съответните предмети
NEWS -> Уважаеми колеги, Лятото е при нас и ето, че е време да помислим къде ще прекараме лятната отпуска
NEWS -> Новости в програмен продукт Заплати – версия 12
NEWS -> Проф д-р Георги Ончев, дмн
NEWS -> Код на училище Име на училище
Svinski%20grip -> Дежурни екипи по гкпп на територията на Благоевградска област от 08,30 ч до 17,00 часа в работни дни


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница