Комбинацията на сол и физическо обездвижване рецепта за когнитивен дефицитДата19.11.2018
Размер32.5 Kb.
#105343
КОМБИНАЦИЯТА НА СОЛ И ФИЗИЧЕСКО ОБЕЗДВИЖВАНЕ - РЕЦЕПТА ЗА КОГНИТИВЕН ДЕФИЦИТ

Намаляването на консумацията на сол може да помогне на възрастните хора да поддържат своята когнитивна функция, особено ако не са физически активни.

В изследване на повече от 1200 лица в напреднала възраст с нормална когнитивна функция в началото било доказано, че високият прием на сол в съчетание с ниска физическа активност били свързани с намаляване на общата когнитивна функция след 3 години. Тази асоциация е независима от артериалното налягане и общата диета. Независимият ефект на консумацията на сол от останалите хранителни съставки, включително енергийния прием и приема на мазнини, предполага, че солта може да увреди директно когнитивната функция на възрастните със заседнал начин на живот.

Проучването е ръководено от д-р Александра Фиоко от Университета Риерсон, Торонто, Онтарио, и е публикувано на 19.08.2011 г. в Neurobiology of Aging.

Използван е стандартизиран въпросник за определяне на енергийния и хранителен прием, включително дневният прием на сол. Ежегодно са оценявани когнитивните функции (чрез MMSE) и физическата активност (чрез двустепенна скала за физическа активност за възрастни – висока/ниска активност).

От 1262 участници на възраст 67-84 години, 420 попадат в категорията с нисък прием на натрий (средно 1781 мг/д), 421 попадат в средната група (средно 2648 мг/д), и 421 са в групата с висок прием (средно 3919 мг/д). След рандомизация по пол, възраст, образование, коремна обиколка, диабет и усреднена диета, е била установена връзка между натриевия прием и когнитивните промени при възрастните с ниска физическа активност (-0.57 за групата с ниска консумация на натрий срещу -2.07 за средната и -1.72 за групата с висока консумация на натрий). В резултат на данните от изследването д-р Фиоко препоръчва приема на натрий при възрастни със заседнал начин на живот да е под 2300 мг/дневно (5,75 гр. готварска сол).

Според авторите, високата консумация на сол е потенциално увреждаща за (остаряващия) мозък, докато физическата активност е протективна. Ефектите от физическата активност са доминиращи, поради което обичайната умерена активност може да предпази мозъка от страничните ефекти на големия прием на сол. Все пак, комбинацията от физическа активност и нисък прием на сол е значително по-добра от двете поотделно.

Предполагаем механизъм са лезии в бялото мозъчно вещество чрез промяна на кръвно-ликворната бариера и промяна на функцията на нуклеус паравентрикуларис. Предстои да бъдат изяснени точните механизми на уврежданията.Директната връзка между приема на сол и увреждането на когнитивната функция не е била установена досега.

Превод: НСОПЛБ
Каталог: uploads -> article documents
article documents -> Сдружение на общопрактикуващите лекари – кърджали
article documents -> Американското здравеопазване е най-доброто в света ако… Публикувано 08/13/2004
article documents -> Инструкция №1 от 20 май 2011 г. За работата и отчетността с болничните листове за временна неработоспособност
article documents -> Спри на първата фрактура! 2 Милиона фрактури ежегодно в света са твърде много!
article documents -> Д-р Любомир Киров: Истинският лекар е докоснат от Бог
article documents -> Национална линия за отказ от тютюнопушенето – 0700 10 323
article documents -> Новини 20: 32 19. 08. 11 582 809 българи лишени от лекар В. Труд
article documents -> Медицински стандарт по обща медицина медицинската специалност обща медицина
article documents -> Програма на шеста научна конференция на дсопл 27. 10. 2012 умбал "александровска "аудитория на Kлиника по нервни болести
article documents -> Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в българия


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница