Конкурс за детско творчество на тема "Бъди активен, защити реките!" Danube Art Master, 2014. За да разберете как да участвате, посететеДата05.03.2018
Размер24.57 Kb.
#61133
ТипКонкурс
29 ЮНИ 2014 г.– ДЕН НА РЕКА ДУНАВ

Бъдете активни, за да бъде Дунав жив


Качеството на водите в басейна на река Дунав се е подобрило значително през последните 20 години, отчасти благодарение на Международната комисия за защита на река Дунав. Денят на Дунав е една възможност да се отпразнува този успех и да разгледаме по-нататъшни действия, за да се продължим добрата работа.

Атанас Костадинов – Заместник-министър на околната среда и водите и Президент на международната комисия за защита на река Дунав
Денят на река Дунав се отбелязва всяка година на 29 юни. През 2014 г. отбелязваме събитието за десета поредна година под мотото Бъдете активни, за да бъде Дунав жив.

Като част от честванията на деня, предстоят големи фестивали по бреговете на Дунав, публични срещи и забавления, образователни събития, посветени на реката.

Независимо от различните ни култури и истории, ние имаме едно споделено желание и отговорност да защитаваме нашия ценен ресурс. Точно поради тази причина, провежданите събития за Деня на р. Дунав ще насочват нашето внимание към това - как ние използваме и защитаваме реката, как оценяваме и се любуваме на множеството растителни и животински видове в басейна на реката, и как си сътрудничим в името на общата кауза. Присъединете се и помогнете да вземем решения, които засягат нашата река!

Повече информация за организираните събития може да намерите на интернет адреса http://www.danubeday.org/bulgaria.Национален координатор на Деня на река Дунав за България е: Михаела Илиева, експерт в Басейнова дирекция за управление на водите - Дунавски район, тел. +35964 885 100; +359886 330 34; e-mail: m.ilieva@bddr.org.

DANUBE ART MASTER

Ако сте на възраст между 6 и 16 години може да се включите в 11-тия международен конкурс за детско творчество на тема "Бъди активен, защити реките!" Danube Art Master, 2014. За да разберете как да участвате, посетете: http://www.ceie.org/index.php?cID=110 (на български език). Краен срок за участие: 20 юли 2014 г.ИНФОРМАЦИЯ ЗА РЕКА ДУНАВ

Река Дунав е втората по големина река в Европа. Тя и притоците й са една от най-важните речни системи в Европа. Дунавският басейн е играл важна роля в политическото, социално-икономическoто и културно развитие на Централна и Източна Европа. Басейнът на реката е с площ 817 000 км ² и включва 14 страни, което го прави басейна, обединяващ най-много страни по света. От извора си в Германия до румънско-украйнската делта, реката изминава над 2845 км, свързвайки 81 милиона души от Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна.

Реките са източник на живот, енергия, храна, вода, транспорт, място за отдих. Дунавските влажни зони регулират замърсяването и пречистват водите. Реките са връзка между страните и обединяват различните езици, култури и истории. Те са и от голямо значение за европейската дива природа. Басейнът се отличава с голямо разнообразие от екосистеми и е местообитание за много животински и растителни видове.

Река Дунав е от изключително значение и за България, тъй като представлява една от границите на страната ни и е връзка с останалите части на континента.
Каталог: images -> campaigns riosv -> danube day
campaigns riosv -> Книга на българия
danube day -> 29 Юни- ден на река дунав бъди активен за по-чист дунав!
campaigns riosv -> Наследството на Сребърна
danube day -> Бъди активен, защити реките!
campaigns riosv -> Ііі. Анализи по фактори на въздействие III отпадъци
campaigns riosv -> 22 май 2014 г. Международен ден на биологичното разнообразие Тема: „Островно биоразнообразие
campaigns riosv -> Биосферните паркове на юнеско свят на хармония между хората и природата за проекта: Проектът Подготовка на процеса на ревизия на мрежата от биосферни резервати в България


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница