Людмил Христов стоп кадърДата13.10.2018
Размер32 Kb.
#85532
Людмил Христов - СТОП КАДЪР

Професорът по филмово операторство в Нов български университет Людмил Христов е човек с необикновен творчески и житейски път. Безкрайно далеч от шаблонната представа за отнесен учен, отдаден на прашни дебели книги в уютния си кабинет. Високият, с младежка фигура и походка преподавател, е непрестанно заобиколен от десетки възбудени студенти. Спори, гневи се, жестикулира, шегува се и слуша внимателно. Знае имената, филмите, биографиите и възможностите на всеки един от стотиците си студенти. Готов е да работи в студентски филмови екипи, да показва, да експериментира, да опитва пръв всичко ново и необичайно в своята професия. Най-привично професор Христов се чувства с камера или фотоапарат в ръка, сред стойките на прожекторите, пред мониторите на компютърния монтаж. Студентите го обожават, непрекъснато го търсят за всичко, свързано с киното и дори понякога несъзнателно рушат границите на академичния етикет. Те инстинктивно усещат, че професорът ги обича, че може да ги научи на хиляди неща в странния занаят на кинооператора, да оцени добронамерено и аналитично всеки провал или успех и може би най-важното - да покаже сам как се правят нещата.

Людмил Христов стартира своята кариера в киното от най-ниското стъпало - осветител. Достига до шефската позиция в осветителската група - бригадир-осветител (или по модерната англоезична терминология- гафър). После - асистент оператор, втори оператор и същевременно - студент по операторско майсторство във ВИТИЗ - сегашния НАТФИЗ. Участие в десетки филми, хиляди изминати километри с колите на филмовите продукции, десетки и стотици хиляди метри заснет материал в сътрудничество с най-великите български кинотворци. Постепенно идват филмите, в които Людмил Христов е титуляр оператор - документални, игрални, тв сериали... И като човек, който не може само с едно занимание - започва да преподава в току-що основания Нов български университет. И пак, постепенно - първо едногодишен курс, после цялостни учебни програми - бакалавърски, магистърски, докторски. Всичко в кинодепартамента на НБУ е създадено с идеите, знанията и упоритостта на преподавателя Людмил Христов (от 1991 година), доцента (от 99-та) и професора (от 2007). В същото време Людмил Христов прави и сериозна административна кариера - ръководител на кинодепартамента в НБУ, председател на съвета на директорите на СОФИЯ ФИЛМ, председател на ФИЛМАУТОР. И няма година без нови заглавия в своята филмография.

Настоящата изложба е плод на постоянната страст на проф. Христов и към статичните фотоизображения. Във фотографиите на Людмил Христов отчетливо се прокрадва филмовото мислене. На преден план е драматургията, ситуацията, атмосферата, човешкото състояние. Сякаш гледаме фрагменти от филм, който предстои да бъде заснет и зрителят свързва с фантазията си статичните кадри. Усещаме едно огромно любопитство към света- любопитството, което стои в основата  на всяко изкуство.
Каталог: resources -> files
files -> Българският форум на бизнес лидерите връчи своите Награди за отговорен бизнес 2013 Статуетката в категорията „Инвеститор в човешкия капитал”
files -> Икономически отношения Австрия – България
files -> Бизнес форум българия кипър
files -> Бизнес делегация и посещение на изложението за подизпълнители elmia subcontractor, гр. Йоншопинг, Швеция
files -> Списък на фирмите от Тайван, заявили участие в Трети бизнес форум София-Тайпе, 07. 10. 2013 в бтпп
files -> Постижения на отличените в първите годишни награди toyp категория: „Бизнес, икономика и/или предприемачество“ Отличен: георги държанлиев
files -> „развитие на управленския капацитет и растеж на мсп“ – оп „иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
files -> Програма 15 март 2012 г. Пристигане и настаняване на участниците
files -> Програма на българска бизнес делегация до град Кайро, Арабска република Египет 30 януари 03 февруари 2015 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница