Мъдростта на успехастраница1/32
Дата13.01.2023
Размер0.64 Mb.
#116228
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   32
Хил,Н-Мъдростта на успеха

Мъдростта на успеха
Афоризми и сентенции
Наполеон Хил

Най-важното условие за успех
Личност


Вашата личност е най-голямото ви богат­ство и най-голям ата ви отговорност, защото включва всичко, над което имате власт: тя­лото, ума, душата. Човекът - това е неговата личност. Тя определя мислите му, делата му, взаимоотношенията му, установява граници­те на пространството, което той заема.Няма да съзрете собственото си положител­но Аз, докато се гледате в огледалото. Там се отразява само неговата външна обвивка. Ако се стремите към по-висшите измерения на успеха в своя живот, трябва да се запознаете по-отблизо със своето друго, силно и голямо, по­ложително Аз, което обитава тялото ви. То мо­же да бъде създателят на всички ваши радости, на всички материални богатства, от които има­те нужда, за да сте спокойни и щастливи, то може да ви съхрани физически здрав и силен. Това невидимо създание, с което живеете заед­но в едно и също тяло, може да изпълнява при­лежно всички ваши повели, но от вас се иска да поемете инициативата и да му обясните как­во точно желаете от живота.

Всички имаме в себе си потенциала да бъдем велики. Когато сме подложени на тежко изпитание, се издигаме до невероятни висо­ти и проявяваме най-доброто, на което сме способни.

На света има само един човек, който знае какво е най-добро за вас, и този човек сте вие.

Азът - центърът на волята — е най-ценно­то, което притежавате. Всичко останало е набор от химикали, които на свободния пазар не струват дори колкото една вечеря в прили­чен ресторант. Трябва да контролирате и дис­циплинирате тази драгоценна част от себе си. Тя може да символизира всичко, което цените, и да е причина за състоянието ви - от бедност­та и лошото здраве до най-смелите ви амбиции.

Винаги се отнасяйте към своето Аз като към най-ценното, което притежавате, и го пазете сякаш е брилянт. Едва ли ще оставите брилянт да се търкаля някъде, където всеки мо­же да го вземе. И все пак повечето хора оста­вят същността си открита и достъпна и все­ки може да ги трови с мисли на страх и трево­га. Не издавайте на другите тайните си мис­ли, не им позволявайте да прехвърлят тегобите си върху вас. He можете да си позволите да имате собствени тревоги, да не говорим за то­ва да се натоварват с чуждите. Нужна ви е те­хника, с която да защитавате вътрешната си същност, своето Аз, от вредното въздействие на отрицателните идеи.

Около себе си можете да издигнете три стени. Най-външната е точно толкова ви­сока, че да не допуска да ви губят времето хора, които нямат работа с вас. Тя трябва да има няколко врати и ако някой може да добие някак­ви разумни права над времето ви, пуснете го да влезе. Но първо регламентирайте правата му. Средната стена е доста по-висока и има само една врата, която трябва да наблюдавате вни­мателно. Пускайте през нея малцина - онези, за които сте установили, че имат нещо, което ви е нужно, или нещо, което ще ви е взаимно полезно.
Третата, най-вътрешна стена е толкова висо­ка, че никой да не може да я прескочи. На нея няма врати. През нея не бива да допускате ни­кого, защото тя пази вашето Аз. Ако пуснете някого вътре, той ще се измъкне с неща, които са ви скъпи, и ще ви хвърли в грижи и тревоги. Вдигнете такава стена около своето Аз и я пре­върнете в място, където можете да се оттег­ляте сами със себе си и да общувате с Универ­салния крайния разум.

Внимавайте самомнението ви да не се надуе като балон. Една карфичка и изпуснатият горещ въздух ще ви изстреля като ракета далеч от мястото, където бихте желали да бъдете.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   32
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница