Дали животът ще смаже един човек или ще го шлифова, зависи от това, от какво е направен той. Един диамант не може да бъде шлифован без търкане. Нито един човек не може да бъде усъвършенстван без изпитаниястраница1/15
Дата12.03.2018
Размер1.02 Mb.
#62298
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15


Хиляди хора бяха изцелени от Святия Дух чрез служението на Кетрин Кулман. По време на нейните събрания хората биваха изцелявани чрез слово на знание. Никога не полагаше ръце на никого. Преди започването им тя отваряше своите дух, душа и тяло за Святия Дух. Тя често Го наричаше „моя най-добър Приятел” и заявяваше, че Той е нейният Учител - „най-великият Учител в целия свят”.

Имах най-прекрасния Учител, който някой някога е имал и това е Святият Дух. Аз съм Му отдала сърцето си и ще Му служа, каквото и да ми струва това, каквато и да е цената. Светът ме смяташе за глупачка поради това, че съм предала целия си живот на Някой, който никога не съм виждала. Аз знам точно какво ще Му кажа, когато застана пред Него. Когато погледна прекрасното лице на Исус, ще Му кажа само едно нещо: „Аз опитах. Отдадох най-доброто от себе си по начина, по който знаех.”

ПРЕДГОВОР

Днес взех една малка, червена книга, която имам от години и когато я отворих, открих, че съм написала някои неща на гърба на книгата. Чудя се дали по онова време съм разбирала напълно това, което съм писала, защото тогава съм била на не повече от 16 или 17 години. Позволи ми да споделя тези думи с теб.


Дали животът ще смаже един човек или ще го шлифова, зависи от това, от какво е направен той. Един диамант не може да бъде шлифован без търкане. Нито един човек не може да бъде усъвършенстван без изпитания.”

Велик капитан се става в бурни морета и дълбоки води.”


След като прочетох това, което бях написала, аз затворих книгата и в ума си бързо прехвърлих страниците от моя живот. Бяха минали години и аз мога да свидетелствам, че всяка дума, която бях написала в онзи ден, е вярна. Вярвам, че заради онези дълбоки води, бурите и вихрите аз съм човекът, който съм днес. Не слънчевата светлина ме е направила да израсна силна и аз ти казвам това, без да се страхувам, че ще бъда опровергана. Когато неприятности, трудности и мъки дойдат в живота на някого, това от какво е направен този човек, определя дали той ще позволи на тези неща да го съборят, или ще го използва за славата н Бог. Реакцията на отделната личност - твоята реакция, моята реакция - към трудностите показва какъв човек си ти и какъв човек съм аз и това е точно така. Искаш ли да знаеш нещо? Една от най-великите тайни на света е как да имаш истинската сила в своя живот, как да имаш сила над трудностите.

Рано или късно ние всички имаме трудности, имаме неприятности и се сблъскваме с бури. Слънцето не свети вечно нито в моя, нито в твоя живот, и докато има слънчева светлина, ще идва и дъжд в живота на всеки. Може би той няма да завали днес. Бурите може да не те ударят, докато четеш тези думи, но ти си част от човечеството и те ще дойдат.

Уошингтън Ървинг каза: „Малките умове са покорени и подчинени от нещастието, но великите умове се издигат над него.” Неговите думи са все още верни. Великите сърца, великите умове, великата вяра, великите хора се издигат над неприятностите и трудностите. Те не биват разгромени от нещастието, колкото и голямо да е то.

Един баптист-мисионер имаше огромно влияние над живота на баща ми. Всъщност той беше единственият проповедник, който си спомням, че имаше някакво реално влияние върху моя татко. Той често цитираше думите на този мисионер: „Бурите извеждат орлите навън, а малките птици бягат да се крият.” Татко харесваше това! Той знаеше от опит, че тези думи бяха истина. Те направиха дълбоко впечатление и на мен в младостта ми и предполагам, че това е една от причините да не искам никога да бъда „малка птица”. Никога не съм забравила влиянието, което този човек имаше върху живота на моя татко, и то се пренесе и върху дъщерята на татко. Не, аз никога не исках да бъда една от тези „малки птици”, които бързат да се крият, щом се появи светкавица или започне да гърми. Бурите и неприятностите в живота на даден човек все още са най-добрият начин да бъде проверен неговият истински характер.

Как реагира на неприятностите, как отговаря на разочарованията, разкрива вътрешния човек по-ясно и по-сигурно от това, което той говори. Ти ще откриеш, че някои, които си мислил, че са толкова големи и толкова силни, някои, на които си се възхищавал и които си ценял високо, изведнъж ще станат много малки в твоите очи. Ти си разочарован от начина, по който те са реагирали на трудност или нещастие. Лесно е да се усмихваш, когато слънцето свети. Лесно е да пееш и да бъдеш щастлив, когато всичко върви гладко. Лесно е да бъдеш голяма личност и прекрасно същество, когато всичко върви, както е било планирано. Но как ще реагираш, когато не ти дадат заплатата, когато водите прелеят, когато един човек, когото обичаш, си отиде или бъде взет? Как ще реагира този човек при тези обстоятелства?

Една от грешните идеи на много хора от днешното поколение е тази, че има нещо неправилно в борбата; че трудностите са лоши и трябва да бъдат избегнати на всяка цена; че ти и аз не трябва да срещаме трудности или нещастия; че трябва да си затваряме очите и умовете за нещастията. Има и едно неправилно вярване, че има нещо старомодно в тежката работа, че е неправилно да полагаш усилия, да бъдеш инициативен. Такова мислене не е реалистично. Мъжете и жените се нуждаят от трудности, които да ги научат да оцеляват.

Трудността не трябва да бъде отбягвана и заобикаляна! Човек не може да очаква правителството да се грижи за всички, да храни всички, да дава работа на всички и да пази всички. Много е разпространено мисленето, че ако някой не иска да работи, той не трябва да работи. Ако той предпочита да си остане вкъщи, вместо да работи, тогава да остане в къщи е правилното нещо, защото всеки има право да прави това, което желае. А сега нека се върнем в реалността! Вярвам, че е правилно да се помага на нещастните и тези, които ме познават знаят, че е така. Разберете правилно това, което казвам! Вярвам, че е правилно да се помага на тези, които имат нужда от помощ, но философията „грижи се за всички” е със съмнителна стойност. Тя прави мързеливи хора от много, които трябва да работят пет дена всяка седмица.

Аз бях учена да работя и тази работа понякога е най-доброто лекарство на света за болестите и разочарованията на даден човек. Когато бях дете, ние нямахме всички хапчета, които имаме днес. В Конкордия, Мисури ние бяхме учени, че колкото по-зле се чувстваш, когато станеш сутринта, толкова по-здраво трябва да работиш този ден. Ние бяхме насърчавани да се залавяме за работа бързо! Татко казваше: „Работи, мила. Просто работи!” А мама повтаряше: „Няма нищо, мила. Вземи метлата и измети тротоара и това няма да продължи - ще се почувстваш по-добре.” Можеш да си представиш, че дори мисълта за тази метла ме излекуваше толкова бързо, че не ми беше никак забавно. Едно от най-великите качества в характера на човек е увереността в себе си: способността да превърнеш трудностите в предимство. Когато един човек загуби увереността в себе си, той автоматично издига бялото знаме, за да се предаде и да приеме поражението в своя живот. Не прави това! Никога не издигай бялото знаме на поражението. За нищо на света! Продължавай да се бориш! Продължавай да се бориш дори, ако това означава, че трябва да грабнеш старата метла и да започнеш да метеш или да вземеш старата лопата и да започнеш да копаеш, или да започнеш да миеш мръсните чинии и мазния тиган.

Наскоро имах възможността да разгледам една картина, изобразяваща Ейбрахам Линкълн. Стоях пред нея и се чудех защо Линкълн беше роден. Задавах си въпросите: „За да спаси съюза между северните и южните щати ли? За да ликвидира робството?” И аз не мога да не мисля, че отговорите на тези въпроси са: „Разбира се! Да!” По мое мнение животът на Линкълн беше най-великият, живян в САЩ в неговото поколение. Може би една от основните причини, поради която той беше изпратен между нас, е да покаже на американците през цялата история, че всеки може да се издигне над трудностите и да стане човек, като се доверява на Бог.

Ти не трябва да се оставяш да бъдеш победен! Ти си роден, за да изпълниш една цел. Ти имаш работа, която трябва да свършиш. Божието Слово каза: „Защото Ти даваш на всекиго според делото му”. Защо си роден? Защо си на този свят? Има някаква причина. Ние, американците никога не трябва да стигаме до мястото, където да се откажем да приемем предизвикателството да се борим с живота. Никога като личност не стигай до мястото, където няма да искаш да се бориш с живота, без значение от твоята възраст. Погледни право в лицето тази трудност. Отиди до проблема, който ти се е изпречил, и кажи: „Приятно ми е да се срещнем!” И след това добави: „Бог те е изпратил, за да ме направи по-силен и по-добър човек.”

Точно сега спри да се оплакваш и се откажи от отношението на поражение. Моли се за правилна реакция на трудността. Например, ако нещо те боли... ако имаш финансови затруднения и нямаш достатъчно пари, за да си плащаш сметките... ако нямаш работа и на хоризонта няма никакъв изглед да си намериш, започни да се молиш. Помоли Всемогъщия Бог да ти помогне. Той ще го направи, но ти не смей да вдигаш бялото знаме на поражението! Нито един мъж, нито една жена, нито една личност не трябва да има поражение, освен ако не му позволи да дойде!

Аз мога да обърна страниците на моя живот и да видя някои важни събития в него. Знам точния ден и час, в който се конфронтирах с непреодолими трудности. Можех да отида в това поражение. Знам местата. Знам времето. Знам градовете. Знам ситуациите. Знам кризите в моя живот, когато можех да издигна това бяло знаме на поражението. Можех да бъда победена от моето собствено самосъжаление и можех да преживея поражение. Минала съм през бури и затова мога да ти говоря в този час и да ти посочвам пътя на победата. Нямаше да бъда тук, където съм, ако ги нямаше разочарованията, ако ги нямаше бурите. Обаче с ума си реших, че няма да бъда една от онези „малки птици”, които бягат да си търсят подслон, когато ветровете на нещастието започнат да духат. Трябваше да взема решението за успех, но аз не можех да спечеля победата с мои собствени сили или сама. Бог видя моето усилие и Той беше там, където моите способности и възможности не достигаха, за да ми помогне.

Научила съм се, че когато се молиш, ти получаваш сила, която е над твоята собствена сила, защото ти поставяш себе си в един поток от сила - Божията сила. Уверявам те, че има един поток от сила, който тече в тази Вселена - сила, по-голяма от всяка човешка мощ. Когато си в съприкосновение с тази чудесна сила на Бог, Той ще ти даде победата. Той ще ти даде изцелението. Ти можеш да го почувстваш. Ти можеш да го познаеш, защото има огромна двигателна сила и всичко, което трябва да направиш, е да се покориш на Бог. Помоли Го да се грижи за теб и да се справя с всички тези неща в твоя живот, които са по-големи от теб.

Скоро ще откриеш, че си издигнат над всички твои препятствия, бури и трудности. А ти, който досега може би не си се докосвал до тази динамична идея от християнската вяра, аз те предизвиквам сега да се опиташ да разбереш за какво говоря тук. Твоят живот може да зависи от Божия отговор на молбата ти. Ако започнеш да се молиш, ако започнеш да четеш Библията, ако вземеш решението да се покориш на Господ Исус Христос, уверявам те, че ще ти се случат най-невероятните и чудни неща. Докато има Бог на Своя трон, ти ще спечелиш смайващи победи над препятствията, победи, които дори не си сънувал, че са възможни. Но запомни: дали животът ще смаже един човек или ще го шлифова, зависи от това, от какво е направен той.

Изцяло от теб зависи да избереш опустошителното поражение или славната победа!Каталог: Knigi%20-%20TFM
Knigi%20-%20TFM -> 50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога”
Knigi%20-%20TFM -> Ако животните можеха да говорят
Knigi%20-%20TFM -> Аллах моят Отец? Или пътят ми от Корана до Библията Билкис Шейх Издава Мисионерско сдружение «Мисия за България»
Knigi%20-%20TFM -> Ние искаме само твоята душа
Knigi%20-%20TFM -> Калифорнийски млекар, който е основател на Интернационалното Общение на бизнесмените, вярващи в Пълното Евангелие
Knigi%20-%20TFM -> Божиите генерали
Knigi%20-%20TFM -> Разкрити мистерии от книгата "Данаил" Емерсон
Knigi%20-%20TFM -> Бизнес по магарешки питър Брискоу
Knigi%20-%20TFM -> Книга първо на многото верни членове на Metro Christian Fellowship в Канзас Сити, чиято страст за Исус е


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница