Media clipping AmCham White Paper 2014, September 2014 Goes chronologically in line with parties’ meetings Interview of Alex Nestor for Pressa Dailyстраница1/4
Дата08.05.2017
Размер338.18 Kb.
  1   2   3   4
Media clipping AmCham White Paper 2014, September 2014
Goes chronologically in line with parties’ meetings

Interview of Alex Nestor for Pressa Daily
http://pressadaily.bg/publication/57250-%D0%97%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B0-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82
Алекс НЕСТОР, вицепрезидент на Американската търговска камара:

За бизнеса най-важна е политическата стабилност

Гледаме положително на партньорство между ГЕРБ и БСП


13 Октомври 2014 18:30

0Снимка: Николай Стойков

Алекс Нестор е роден на 25 март 1953 г. в София. През 1980 г. завършва машинно инженерство с магистратура във Вроцлавската политехника, Полша. Притежава над тридесетгодишен международен опит в публични комуникации, управление на проекти, производство и строителство в минната, металургичната, нефтохимическата и атомната индустрии в Канада, САЩ, Русия, Казахстан и България. До февруари 2014 г. е директор „Корпоративни и външни отношения“ в „Дънди прешъс металс“ в България. От 2013 г. е вицепрезидент на Американската търговска камара.
- Как ще коментирате резултатите от изборите, г-н Нестор?
- Пъстър парламент, но това е волята на суверена. Новата конфигурация на парламента е предизвикателство към политическата класа да се обедини и да излъчи националноотговорно правителство. Крайно време е да се подходи държавнически.

- Въпросът е каква формула ще бъде намерена? Как гледате на евентуално партньорство между ГЕРБ и БСП?
- Американската тъговска камара работи с правителства, а не с отделни политически партии и формации. Ние нямаме политически пристрастрия. За нас е важна политическата стабилност, която ще осигури нормални условия за бизнес в страната. Но гледаме положително на едно такова партньорство. Все пак бих искал да допълня, че коалициите трябва да бъдат създавани с ясно заявени отговорности, за да работят ефективно. Пример за това в момента са Германия и Италия.

- Въпросът е имаме ли нужната политическа култура?
- Трябва отнякъде да се започне. Бихме погледнали положително на всяко правителство, което ще осигури политическа стабилност, която е предпоставка за привличане на капитал в българската икономика. Анализите показват, че за да се достигне стандартът на живот на средния европеец, е необходимо в продължение на 20-25 години БВП да расте средно с 5% на година. Това означава инвестиции, инвестиции и пак инвестиции. Привличането на значителен капитал в реалната икономика трябва да бъде приоритет номер едно и новото правителство трябва да излезе с такава стратегия, че България да се превърне в желана дестинация за чужди инвестиции, в инвестиционен рай, ако щете. Колкото повече капитал, толкова по-висока е заетостта, толкова повече ще се вдигат доходите на българите. Това вече сме го почувствали през 2007-2008 г. Тогава безработицата падна до 6-7 процента, а сега е около 13%. В София тогава практически нямаше безработица.

- Това обаче бяха инвестиции предимно във финансовия сектор, недвижимите имоти и строителството.
- Да, така е, но генерираха динамика и заетост. Сега държавата трябва да създаде такива условия, че да привлече капитал в реалната икономика. На инвеститорите трябва да се покаже, че има ново мислене, да се даде зелена светлина на готови проекти, които отдавна стоят на полицата. Нужно е да се работи в много насоки, защото от опит знам, че инвеститорите си казват - хубаво е, че страната има добри макроикономически показатели, корпоративният данък е 10%, трудовото възнаграждение е конкурентно, страната е част от ЕС. Но това, което ги отблъсква, е, корупцията. Също, че не се спазва върховенството на закона, че съдебната система е разградена, че няма доверие в администрацията. Ние сме в конкуренция с други държави и трябва да предложим много по-атрактивни условия, за да привлечем капитал. Време е българските политици да почнат да мислят като държавници.

- Смятате ли, че са си взели поука от изминалата година и половина?
- Надявам се политиците да постъпят отговорно. Американската търговска камара представлява около 350 американски, български и международни фирми. Процентът, който допринасят към БВП на страната, е съществен. Ние сме източник на опит, знания, на експерти в почти всички сфери на икономиката и живота, и правителството може да се възползва от този ресурс.
Нашата камара е в тесни отношения с Американската търговска камара на ЕС, която е една от най-силните и влиятелни организации в Брюксел. Тези канали може да се използват от правителството, за да се постигнат някои цели на европейско ниво.

- В дните преди изборите камарата направи срещи с основните политически сили. С какви впечатления останахте от тях?
- Срещите с основните политически партии не са нещо ново. Обикновено ги провеждаме преди всеки вот, като целта е да запознаем политиците с оценката на бизнеса за ситуацията в страната и какви са очакванията му от едно ново правителство. Срещите преминаха в добър тон и много от нашите приоритети съвпадат с тези на партиите.

- Какво бе основното ви послание?
- Да се осигури политическа стабилност и да се върне доверието сред инвеститорите. Смятаме, че България е на прага на съществени реформи, които не може повече да се отлагат. Мога да ви дам пример с енергийния сектор. Бих сравнил енергетиката и минната индустрия. И двата сектора са важни за икономиката. Минерално-суровинният работи сравнително добре, а енергийният има хронични проблеми от години. Причината е, че първият работи на пазарен принцип, а енергетиката е затънала във всякакъв вид зависимости. Изкуственото потискане на цената на електроенергията от много правителства, правено с чисто популистки мотиви, създаде огромни проблеми в сектора. В резултат той е декапитализиран, няма инвестиции и това създава напрежение в цялата система. Сега е необходима силна политическа воля за оздравяването му.

- Одобрявате ли сегашното поскъпване на тока?
- То е неминуемо, икономическата логика го диктува. Ролята на регулатора е да осигури евтина, но икономически обоснована електроенергия, както за частните потребители, така и за българската индустрия. Но това е само част от проблема. Едно повишение на цените няма да оздрави сектора. Трябва да се направят структурни промени, да се сложи край на зависимостите и секторът да започне да работи на пазарен принцип, тоест необходима е либерализация на пазара.

- Една от причините за изкривяването на пазара е скъпият ток, който НЕК изкупува от американските централи. Смятате ли, че договорите с тях може да бъдат предоговорени?
- Очаквах този въпрос. Аз не бих могъл да говоря от тяхно име, но това, което мога да кажа, е, че всеки сериозен инвеститор в България не би отказал да говори с правителството. Двете страни трябва да си кажат проблемите и да се стигне до някакъв консенсус. Това са две компании на световно ниво. Често се пропуска фактът, че тези централи са едни от най- модерните в Европа, и България трябва да е горда, че ги има. Нерядко се пропуска да се отбележи, че тези компании са водещи по отношение на корпоративната социална отговорност и имат съществен принос в устойчивото развитие на регионите, където развиват дейност. В същото време има централи, които доставят по-евтина енергия, но са морално остарели и работят в нарушение на екологичните норми. Всичко това трябва да се взема предвид и проблемите да се разрешат чрез диалог. Убеден съм, че американските централи са за диалог с правителството.

Interview of Valentin Georgiev for Bulgaria On Air TV, Oct. 7th

http://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2014-10-08/amcham-vazhni-sa-regulatornata-predvidimost-i-kadrite
Изброявате целия комплекс мерки, които трябва да се вземат в България. Какво интересува западните инвеститори, наблюдавайки резултатите от изборите и преговорите за ново правителство?

Това, което очакваме не се различава от това, което очакват българските фирми. Това го отбелязваме в Бялата книга.

Липсата на доверие в институциите доведе до влошаване на бизнес климата. Ако това продължи и не се намери формулата за правителство час по-скоро, бизнес климатът ще продължава да се влошава.

В момента, в който имаме работещ парламент, когато имаме единомислие – добра основа за доверие към правителството, това веднага ще доведе до успокоение в бизнес средите.Освен Бялата книга на AmCham, излезе анкета в края на април за бизнес средата на Германо-българската индустриална камара. Какво казват те – едни и същи са посланията: има недоволство от този бизнес модел на България. Каква да е йерархията на промените, кое да се направи първо? Всичко е важно – от образованието, през банките, Темида, е-правителство, какво казахте вие на ГЕРБ, БСП, Реформаторите?

Ще повторя: как ще се преодолее липсата на доверие? Когато започваме взаимно да вярваме, че като кажем нещо, то ще бъде изпълнено. Като не водим само протоколни разговори, а говорим на професионално ниво.

Сякаш този, който предлага нещо го предлага за себе си. Ние не го предлагаме за себе си. С работните места, които създава целият бизнес - български и чуждестранен, той не го прави за себе си. Чуйте ни, много от нещата, които предлагаме са разумни, хубаво е да се направят.Не съм присъствал, но ми се струва, че политиците са леко разсеяни на тези срещи. Те са едва ли не леко протоколни. Вие сте написали абсолютно всичко. И вие, и германците, и французите. Има ли последици от това, което искате?

В някои отношения разговорите точно така протичат, че в крайна сметка виждаме, че няма последици.

Не знам откъде се е родило това, то не е само свързано с едно или друго правителство. Има сянка на съмнение, че бизнесът гони много частен интерес, докато политиците трябва да се грижат и за обществения.

Това не е така. И българският, и чуждестранният, и американският бизнес – вижте колко средства се отдават за социални програми. Като се преодолеят тези неща, става по-лесно.

Доверието между бизнеса и властта винаги куца.

Ще ви дам пример. Корупцията беше тема №1 преди години.

Сега като идват американски фирми при нас в Камарата, не го поставят. Питат колко стабилна ще е бизнес средата – идваме и инвестираме. След една година така ли ще бъдат нещата? Да не вземете да промените законите? Можете ли да ни гарантирате, че няма да се случат такива неща? Защото виждаме, че последните 1-2 години става много бърза промяна на регулаторната рамка. Това е въпрос номер едно.

Въпрос номер две е за кадрите. Във вашето студио винаги ми е било приятно да говорим за кадрите. Колко много неща се изговориха за сектори като енергетика..

Всъщност един от най-големите национални приоритети трябва да бъде реформата в образователната система. И това, което можем да направим с безработицата.

Дайте пример? Дори добре плащащи американски фирми имат проблем – с кого? С висок мениджмънт? Среден? Нисък?

Проблемът е, че не сме страна с многобройно население.

Не е достатъчно само високата заплата. Всички изследвания го показват. Това не удовлетворява един човек. Ако другите неща около него не са както трябва, той не се чувства добре.

Много такива кадри напускат, защото цялостната среда не е така привлекателна.

Започва да се губят тези хора, те са най-вече млади хора. Заради цялата среда, целия ландшафт, както казвате.

Искате стабилност, искате кадри..

Не говорим за обвинения. Корупцията е вече много назад във въпроса: Да инвестирам или не?

Седи в съвсем друг въпрос, който е лесно решим и няма обвинение и сянка от съмнение.

Става дума за нещо лесно постижимо. Да се създадат добре обмислени стратегии, проговорени с бизнеса, гражданското общество, да се направят реформите в образование, здравеопазване, всички сектори.

Те почиват на това – когато нещо правим, да го правим въз основа на анализи, прогнозни изследвания. Това, за което направихме голяма конференция през септември.

Да ви кажа кое е обнадеждаващо: на тази конференция за въздействието на законодателството откликнаха лидерите на четирите големи политически сили.

Те дадоха много добри предложения и това ни обнадежди, че сега вече ще го направят и след изборите.

Целия разговор чуйте във видеото.

Американската търговска камара в България /AmCham/ работи от 19г.. Обединява 300 американски, български и мултинационални компании, опериращи в нашата страна. Издава: месечното списание AmCham Bulgaria Magazine, годишника AmCham Bulgaria Yearbook, ежедневния AmCham Daily News, двумесечното издание Online Visit Europe Guide.

През септември Американската търговска камара публикува Бяла книга за 2014 година. Тя съдържа препоръки към следващото правителство в области като икономическо и финансово управление; регулаторни реформи и върховенство на закона; насърчаване на инвестициите; данъчна политика; обществени поръчки и публично-частни партньорства; образование, предприемачество и политики за пазара на труда; здравеопазване; енергетика и минерално-суровинна индустрия; международно сътрудничество и търговски партньорства; банкови и финансови услуги.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2014-10-08/amcham-vazhni-sa-regulatornata-predvidimost-i-kadrite
Standart Daily, Sept. 30d
http://www.standartnews.com/izbori_2.0-novini/ot_bsp_se_sreshtnaha_s_chlenove_na_amerikanskata_targovska_kamara_-256037.html


От БСП се срещнаха с членове на Американската търговска камара

София. Представители на БСП се срещнаха с членове на ръководството на Американската търговска камара в България. Срещата се проведе по покана на камарата за обсъждане на съставената от нея Бяла книга „Приоритети и препоръки за политики".На срещата присъстваха зам.-председателят на НС на БСП Евгени Узунов, проф. Румен Гечев – водач на листата на БСП лява България за област Плевен, Атанас Мерджанов – говорител на ИБ на НС на БСП и водач на листата за област Ямбол, Деница Караджова – член на ИБ на НС на БСП. От страна на Американската търговска камара в България присъстваха нейният президент Питър Литгоу, вицепрезидентът Алекс Нестор и изпълнителният директор Валентин Георгиев.Евгени Узунов: Данъчната политика освен фискален, трябва да бъде и социален инструмент

Има два пункта, по които се различаваме от вашите препоръки и приоритети – плоския данък и осигурителните прагове. Това заяви по време на срещата зам.-председателят на НС на БСП Евгени Узунов. „Данъчната политика освен фискален, трябва да бъде и социален инструмент. Не може да не си даваме сметка за справедливостта, с която държавата подхожда към определени групи хора с дадени доходи. За това в нашата програма за физическите лица ние залагаме на умерено прогресивно облагане", категоричен бе Узунов.Румен Гечев: Ние сме за запазването на МВФ до влизането ни в еврозоната

Споделяме политиката, че ще запазим МВФ до скорошното приемане на България в Еврозоната, което е най-добрият вариант за страната ни. Това заяви водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Плевен Румен Гечев. Той подчерта, че бордът има своите предимства и недостатъци. „Ние имаме добри отношения в МВФ и държим на тях. Ние ги ползваме като консултант, защото нямаме необходимост от кредитна подкрепа", категоричен бе Гечев. Той подчерта, че БСП категорично подкрепя и настоява централната банка да подготви влизането на България в банковия надзор на ЕС.Деница Караджова: Имаме нужда от законови промени, за да можем да въведем електронно управление

За следващия програмен период 272 млн. евро са отделени в ОП „Добро управление", която основна цел е въвеждане на електронно управление. Надявам се в следващото НС да може да се постигне консенсус за нужните законови промени преди то да започне да се въвежда в България. Това заяви на срещата Деница Караджова, член на ИБ на БСП и кандидат- депутат от листата на БСП лява България

Тя подчерта и че ЕС е въвело за новия програмен период предварителни условности, които трябва да бъдат финализирани до 2016г., свързани с реформи в ключови сектори: обществени поръчки, воден сектор, здравен сектор и други чувствителни сфери. „Натискът върху държавата ни е, че ако не изпълни тези реформи до 2016г., губи 9 млрд. евро", обясни Караджова.

Питър Литгоу: Между Бялата книга на камарата и платформата на БСП лява България има много допирни точки

Президентът на камарата Питър Литгоу заяви, че има много общи точки между подготвената от тях Бяла книга „Приоритети и препоръки за политики" и платформата на БСП лява България. По думите му поради тази причина камарата счита, че има големи възможности за сътрудничество между бизнеса и политическите партии. Според него има четири основни критични въпроса пред България: върховенството на закона, икономическата стабилност, дигиталната икономика и енергийната сигурност.

Копирано от standartnews.com


Каталог: wp-content -> uploads -> 2016
2016 -> Цдг №3 „Пролет Списък на приетите деца
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „В”-1” рг мъже – Югоизточна България мъже временно класиране
2016 -> Национален кръг на олимпиадата по физика 05. 04. 2016 г., гр. Ловеч Възрастова група клас
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „А” рг мъже – Южна България мъже временно класиране
2016 -> Конкурс за изписване на великденски яйце по традиционната техника съвместно с одк велинград 27 април
2016 -> Министерство на образованието и науката регионален инспекторат по образованието – софия-град


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница