Медиа пул Гладиаторски шлемове, балони, ретро трамвай в нощта на музеитеДата18.06.2018
Размер302.29 Kb.
#74067
Новини за общините

17.05.2014Медиа пул

Гладиаторски шлемове, балони, ретро трамвай в нощта на музеите

Чавдарчета и пионерчета оживяват в София, "Аз съм Гошко хубавеца" шества в Исперих

Игри и играчки от древността, гладиаторски шлемове, полет с балон, ретро трамвай, модни дефилета, чавдарчета и пионерчета, Гошко хубавеца, изложби, музика, танци и забавления ще има в Нощта на музеите в събота. В проявата участват десетки държавни и частни музеи в цялата страна. Входът е свободен, а забавленията ще продължат до полунощ.

В столицата врати ще отворят около 50 музея и галерии. Градският транспорт ще работи с удължено работно време до 1 часа през нощта, обещаха от Столична община. От там съветват, ако сте решили да се впуснете в музейния маратон, да си купите срещу четири лева карта за цялата градска мрежа, за да обиколите повече прояви.

Музеи и галерии ще бъдат отворени и в други български градове, сред които Варна, Търговище, Брезник, Исперих. Организатор на проявата е Френският културен институт у нас.Медиа пул

Нивото на Дунав бързо се покачва, при Видин строят диги

12:18 | 17.05.2014

Нивото на река Дунав в българския участък е започнало бързо да се покачва заради наводненията в Сърбия и валежите в Централна Европа. В Сърбия само за един ден нивото на Дунав се покачи с два метра и половина.

В петък нивото при Ново село се повиши с 1.40 метра, при Видин увеличението е с 1.20 метра, а в Русе се очаква до понеделник нивото на водата да достигне критичната граница от 7 метра.

"Притоците на реката са пълни, знаете, че от вчера е обявено и бедствено положение в Сърбия. В момента трите големи притока - Велика Морава, Сава и Тиса, вкарват доста голямо водно количество и се има предвид, че ние сме вече в диапазона на високите води. Ще последва едно бързо покачване в българо-румънския участък. Очаквам с близо метър и половина, дори два метра до седем дни нивото да се покачи, за да може да се отече тази вълна, която идва отгоре", коментира директорът на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав Георги Георгиев пред БГНЕС.

Очаква се заради високите води островите в българския участък да бъдат залети. От Агенцията са отправили предупреждение към всички областни управители по поречието на реката и до Гражданска защита. Засега няма опасност за населените места, но горските фирми, които работят по островите, ще трябва по най-бързия начин да изнесат техниката си, за да не пострада.

В събота общинският кризисен щаб във Видин предприе действия за изграждане на три допълнителни временни диги, преди нивото на Дунав да е достигнало критичната точка от 850 см.

Заместник-кметът на общината инж. Добромир Дилов обясни, че през 2006 г., когато Видин е пред евакуация заради придошлия Дунав, водата навлиза точно през тези три места, където сега са направени временните диги.

Медиа пул

Правителството отпуска 1.7 млн. лева за ремонт на училищни тоалетни

13:29 | 17.05.2014

Правителството реши да отпусне в събота близо 1.7 милиона лева на общините за ремонти на тоалетните в общинските училища.

Парите бяха дадени след излизането на анализа на Министерството на образованието и науката, който показа, че тоалетните в 221 държавни и в 1372 общински училища тоалетните не отговарят на санитарните изисквания.

Сумата от 1.7 милиона лева ще стигне за ремонт на тоалетните на едва 23 общински училища.Медиа пул

Министерският съвет даде 35 млн. лева за справяне с миграционния натиск

16:47 | 17.05.2014

Правителството гласува в събота отпускането на 35 милиона лева за справяне с миграционния поток, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след заседанието на Министерския съвет във Варна. По думите му кабинетът вече е взел всички необходими мерки, за да реагира при засилен миграционен натиск по границите на България.

Средствата ще бъдат разпределени в бюджетите на МВР, Министерството на здравеопазването, БЧК и община Болярово.

Вътрешният министър говори за очакванията за предстоящ силен миграционен поток и от Афганистан след изтеглянето от там на силите на НАТО.

”Ние имаме готовност и аз многократно съм го казвал, че сме разгледали абсолютно всички възможни сценарии. Мога да кажа, че към момента в България сме предприели необходимите мерки, така че да отговорим на всички изисквания и предизвикателства, които могат да се случат”, заяви Йовчев.

В същото време той изказа ”искрената си надежда” българските власти да не бъдат тествани повече в такава ситуация, но призна, че на турската граница МВР продължава да има много работа.

”Имаме дни, в които със съдействие на нашите турски колеги успяваме да предотвратим навлизането в наша територия дори на над 100 души”, каза Йовчев.

Едновременно с това министърът се похвали, че престъпността в страната за първите четири месеца на годината е 12.4 процента. За това време разкриваемостта на извършените престъпления е нараснала с 4.8 процента, каза Йовчев.

Той допълни, че засиленото присъствие на жандармерия в малките населени места ще продължи и изрази надежда, че ”добрите показатели в борбата с престъпността ще станат трайна тенденция”.

Министърът каза още, че през лятото ще има командировани полицаи от вътрешността на страната по морските курорти. Ще бъдат сформирани и съвместни екипи с румънски служители на реда.

Заради меката зима тази година скакалците са се излюпили един месец по-рано от нормалното. В момента са в първа и втора възраст, което според специалистите означава, че вредителят е в стадна форма, храни се активно и унищожава всички тревисти растения по пътя си.

"Пръскането с авиация трябва да започне най-късно до 26 май", поясни Грозев. Според него след това скакалците стават възрастни и започват да снасят яйца.

"Ако не бъдат унищожени преди този етап през следващата година броят им ще се увеличи в геометрична прогресия", поясни Грозев.

Последно каламитет на мароканските скакалци в Кърджалийско беше обявен през 2010 година. Тогава отново се наложи в борбата с вредителя да се включи авиация.БНР

Готови са трите временни диги за защита на Видин от високи води на река Дунав

Добромир Дилов: "Направихме необходивото да затворим трите "врати", през които Дунав влезе в града през 2006 година"

публикувано на 17.05.14 в 20:42

По данни на Електронната измервателна система на Пристанище Видин, водният стоеж на река Дунав при Видин в 20 часа на 17 май 2014 година е 829 сантиметра, с тенденция към повишаване. Донякъде успокоителен е фактът, че при Ново село е отчетен застой при ниво 770 сантиметра. В същия час нивото на реката при Лом е 662, а при Оряхово- 641 сантиметра. Във Видин в сила все още е Първият етап от плана за защита на Видин при високи води.

Готови са трите временни диги, на трите кризисни точки в защитата на града- това са двете порти в каменния зид на крепостта "Баба Вида" към реката- до самата крепост и срещу Синагогата. Третият критичен участък е в района на Телеграф капия. За изграждането на временните диги са използвани около 700 тона земна маса.

Работата по изграждането на съоръженията ръководи заместник кметът по устройство на територията в Община в Видин- Добромир Дилов, който обясни, че временните диги са издигнати до нивото на съществуващата каменно-бетонна кейова стена. И припомни, че през пролетта на 2006 година, при рекордно високото ниво от 979 сантиметра, видинският кей имаше достатъчен резерв.

От Община Видин обявиха, че защитата на града е осигурена, преди нивото на Дунав да е достигнало критичната точка от 850 см, когато се обявява вторият етап от плана за провеждане на високи води.

"Ние правим всичко, което е по силите ни. Кипи активна подготовка, затваряме всички възможни слаби места на града. Наблюдават се абсолютно всички диги. Организирали сме механизация и хора- над 600 човека работят на практика. До довечера трябва да имаме 10 000 чувала с пясък готови. Надяваме се да успеем да овладеем ситуацията", каза в късния следобед днес кметът на Видин Герго Гергов, който днес работи през целия ден наравно с доброволците.

От Община Видин обявиха, че защитата на града е осигурена, преди нивото на Дунав да е достигнало критичната точка от 850 см, когато се обявява вторият етап от плана за провеждане на високи води.

Има готовност при достигане на ниво от 850 см, да се въведе вторият етап - "Денонощно дежурство" от Плана за провеждане на високи води на река Дунав.

Областният управител инж. Кръстьо Спасов благодари на членовете на областния кризисен щаб и апелира за отговорно и професионално взаимодействие между институциите, ангажирани с изпълнението на Областния план за защита на населението при бедствия на територията на област Видин.

БНР

"Grassroots" – момичета и момчета се срещат за мини световно първенство по футбол в София

публикувано на 17.05.14 в 17:35

Във връзка с предстоящото издание на Световното първенство по футбол в Бразилия, Министерство на външните работи на Република България, Столичната община и Българския футболен съюз организират "Grassroots" – мини световно първенство по футбол 2014.

Турнирът има за цел да популяризира послания за толерантност, феърплей, както и да създаде условия за еднакво включване на момичета и момчета в спортна надпревара.

Той се провежда в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на спорта през 2017 година и Европейска столица на културата през 2019-та.БНР

Правителството отпуска 35 милиона лева за справяне с миграционния поток

публикувано на 17.05.14 в 15:26

Правителството е взело всички необходими мерки, за да реагира при засилен миграционен натиск по границите на България. Това заяви след заседанието на Министерския съвет във Варна министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Кабинетът е гласувал 35 милиона лева за справяне с миграционния поток.

Средствата ще бъдат разпределени в бюджетите на МВР, Министерството на здравеопазването, БЧК и община Болярово. По повод информацията за предстоящ миграционен поток и от Афганистан, Йовчев посочи, че има такъв анализ след оттегляне на силите на НАТО:

Разбира се, ние имаме готовност и аз многократно съм го казвал пред вас, че сме разгледали абсолютно всички възможни сценарии и мога да кажа, че към момента в България сме предприели необходимите мерки, така че да отговорим на всички изисквания и предизвикателства, които могат да се случат. Искрено се надявам да не попаднем в ситуация, в която ще имаме засилен миграционен натиск. Имаме дни, в които със съдействие на нашите турски колеги успяваме да предотвратим навлизането в наша територия дори на над 100 души.

Цветлин Йовчев съобщи още, че вече има сигнали за опити за купуване на гласове, но МВР и прокуратурата са създали групи и по места за бърза реакция при подобни случаи.

БНР

Ремонтират водопроводната мрежа в четири шабленски села

публикувано на 17.05.14 в 14:26

Реконструкция на водопроводната мрежа в четири крайморски села на територията на община Шабла започва днес, съобщават от кметската управа на Шабла. Проектът ще доведе до загубата на питейна вода и подобряване на нейното качество. Реконструкцията предвижда подмяна на вътрешната водопроводна мрежа в селата Ваклино, Дуранкулак, Езерец и Крапец. Изпълнява се по Оперативна програма "Околна среда", на стойност е 5 млн. лева и трябва да бъде завършен за шест месеца. Първата копка на ремонтните дейности на водопроводите ще бъде направена днес от 15.30 часа в Крапец, се посочва в съобщението на община Шабла.БНР

Нощ в музея в Русе

публикувано на 17.05.14 в 11:41

Инициативата започва в 16 часа, с вход свободен за всички включени в програмата събития.

Тя се осъществява по проекта "Музеон - храмът на музите" на сдружение "Приятели на музея - Русе", с финансовата подкрепа на Община Русе по Програмата за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.

„Музеон – храмът на музите“ е културна програма от избрани събития, които формират културната политика на русенския музей. Състои се от модули, които обединяват различни форми на изкуство, наука, взаимодействия с различни аудитории и форми на наследство.Тази форма на културна политика има за цел устойчивост в развитието и безспорно въздейства върху местната идентичност.

Програмата предлага богат избор на културен продукт – организирани изложби, представяне на книги, презентации, прожекция на филми, образователни игри на открито, пърформанси, работни ателиета и музикален концерт, които ще се случат на различни места в Русе и ще допринесат за по-близък досег на широката аудитория с формите на изкуството, науката и културата. В програмата на тазгодишното издание ще вземат участие Международното дружество „Елиас Канети“, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, Групата за театър „Камила“, пънк и рок група „The Scroletics“, книжарница „Хеликон“ - Русе, фотостудио „Седянков и Карчински“, музиканти от Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ - Русе, поети и художници, гост-автори и свободни артисти.

В рамките на проекта за пети пореден път в Русе ще се проведе и Детска нощ в музея на 6 юни 2014 г., петък.БНР

Община Разград отбелязва Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта чества - 17 май

публикувано на 17.05.14 в 10:51

Днес и утре, в Спортна зала "Лудогорец" са осигурени отворени занимания по баскетбол и бадминтон, в СК „Гладиатор"- по фитнес, на игрището с изкуствено тревно покритие в двора на ОУ "В. Левски" – по тенис, в Спортната зала в училището – волейбол, в Спортния комплекс ВИА "Атлетикс" – футбол, фитнес и лека атлетика.

Към програмата за Деня на българския спорт е включен и Световният ден на предизвикателството -18 май, с което Община Разград се присъединява към инициативата на Българската асоциация "Спорт за всички" /БАСВ/ за участие в Предизвикателство 2014.

БНР

Днес и утре в Шумен ще се проведе шестият мажоретен фестивал „Мадарски конник”

публикувано на 17.05.14 в 10:48

В програмата са записали участие мажоретни клубове от 10 града на страната, сред които Левски, Казанлък, Горна Оряховица, Бургас, Карнобат, Стара Загора и други. Официалното откриване е от 16.00 ч. днес пред сградата на Общината. Преди това от 15,30 ч. отборите ще се строят пред Областната управа и ще преминат по бул. „Славянски”. В неделя състезателната част на фестивала продължава в спортна зала „Младост”. Съставите ще се съдтезават в трите основни категории - „Традиционал корпус”, „Параден корпус” и „Помпони”.

В тазгодишното издание на Националния фестивал на мажоретния танц ще се изявят над 150 участници от Шумен, сред тях са и отборите на шест детски градини. Входът в зала „Младост” е свободен. Организатор на фестивала е Община Шумен и СКХГ „Ритмик“.

БНР

Пъстра Нощ на музея в Благоевград

публикувано на 17.05.14 в 10:41

Пъстра мозайка от музикални, театрални и забавни прояви ще оцвети дългоочакваната Нощ на музея, галериите и театрите в Благоевград. Културният афиш на община Благоевград за съботния ден е богат, ориентиран към всички възрастови групи, и в него всеки може да открие нещо подходящо за себе си. Програмата започва в 14.00 часа с анимация в музеен детски кът на Регионален исторически музей. От 16.00 часа режисьорът Магдалена Митева и актьорският екип – Виолета Рачева, Анна Секулова и Атанас Филипов, ще разкажат „Тебеширена приказка” на сцената на Кукления театър на Младежки дом. Две събития започват в 17:00 часа - откриването на стая за увеличена реалност в Регионалния исторически музей и постановката „Буря” по Уилям Шекспир, която ще се играе на Голяма сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров”. В ролите зрителите ще видят Мая Бежанска, Георги Спасов, Румен Угрински, Румен Гавазанов, Георги Стоянов, Димитър Иванов, Димитър Тодоров, Мариета Петрова и Камен Асенов.

Официалното откриване на Нощ на музея, театрите и галериите е насрочено за 18.30 часа пред Регионален исторически музей, където жители и гости на Благоевград ще бъдат посрещнати от емблемата на джаз музиката в Благоевград Биг Бенд. Клуб „Блясък” ще озари сцената в Градската градина с танцовия спектакъл „Аладин и вълшебната лампа” от 20.30 часа. Час по-късно, 21.30 часа, Регионален исторически музей и Ансамбъл „Пирин” ще разкрият пред любопитните погледи коя е „Магията, от която не можеш да избягаш” – изложба и концерт, посветени на 60-годишнината на Ансамбъл „Пирин”. В 22.30 часа машината на времето ще ни изпрати във „Времето на кварките” благодарение на Сдружение „36 маймуни”. На сцената на Кукления театър в Младежки дом режисьорът Гергана Димитрова ще заинтригува публиката с въпроса „Може ли времето да бъде манипулирано и как?”.

В мероприятията ще се включат още Камерна опера, Център по изкуствата, Благоевградският младежки театър и други.БНР

Община Самоков с нови мерки срещу бракониерите

публикувано на 17.05.14 в 10:10

След зачестили сигнали за незаконна сеч, Община Самоков, Регионалната дирекция по горите и полицията стиковаха действията си срещу бракониерите.

Предстои и разкриването на два контролно-пропускателни пункта - на пътя за Ихтиман и на изхода за Бели Искър. Те трябва да бъдат охранявани от служители на местната дирекция на горите, а от полицията са обещали непрекъсната координация с районното управление.

Горският фонд в общината е на площ от малко над 53 хиляди хектара, върху територията на две държавни лесничейства - Самоков и Боровец. Залесената площ е 94% от общия горски фонд.

Незаконната сеч за добив на дърва за огрев е незначителна част от бракониерството, в много по-големи мащаби е сечта на промишлена дървесина.

БНР

Сребърна пее и се смее

публикувано на 17.05.14 в 09:00

Днес и утре в силистренското село Сребърна се провежда Хумористичният фестивал „Сребърна пее и се смее” Организатор е община Силистра и Народното читалище „Възраждане- 1940” в Сребърна. Проявата е традиционна и в нея участват състави от общини и кметства на региона с хумористични пиеси, скечове, песни и танци. Хумористичният фестивал Сребърна пее и се смее се открива днес в 10 часа.БНР

Традиционният събор на турския фолклор ще се проведе днес в местността „Демир Баба текке” в Историко-археологическия резерват „Сборяново”

публикувано на 17.05.14 в 08:59

Със своя танцова и музикална програма ще се представят състави и формации от общини и кметства на Българския Севериозток. Събитието е част от Майските празници, включени в програмата на Община Исперих и ще започне в 10.30 часа на откритата сцена в местността „Демир Баба текке”.БНР

Затварят част от бул. „България” днес и утре заради изграждане на дренажни клонове

публикувано на 17.05.14 в 07:55

Въвежда се временна организация на движението за реконструкция на трамваен релсов път по бул. „България” за дренажни клонове, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

От 08:00 часа днес до 20:00 часа на 18 май 2014 г. се забранява влизането на превозни средства по лявата и средната ленти от пътно платно на бул. „България” преди и след кръстовището с ул. „Тодор Каблешков” в посока кв. Бояна. Движението на превозни средства ще се извършва в лявата лента от пътното платно на бул. „България” в същия участък.

От 04.30 часа днес до 20:0 часа на 18 май 2014 г. се закрива съществуващата спирка „Тодор Каблешков” на бул. „България” по автобусни маршрути А№ 7ТМ и № 64 и се разкрива временна спирка на бул. „България” на 60 метра напред в посока кв. Бояна.Дарик

Умни светофари сменят полицаите

17 май 2014 22:36

Умни светофари ще сменят катаджиите, които сега в пиковите часове регулират трафика на натоварените кръстовища в центъра на София. Столичната община е обявила вече обществена поръчка за избор на фирма, която да достави и монтира интелигентна система за управление на трафика.

Прогнозната стойност е близо 8,2 млн. лв., пише „Труд". Средствата са осигурени по оперативна програма "Регионално развитие" на Европейския съюз.

С нова система за регулиране на превключването на светлините на светофарите ще бъдат оборудвани 20 ключови за града кръстовища. Сред тях са тези по бул. "България", на Ректората, по бул. "Васил Левски", по бул. "Никола Вапцаров", по ул. "Оборище", на бул. "Алея Яворов", при Семинарията, където ще има светофар след реконструкцията, на Сточна гара.

На 750 превозни средства от градския транспорт, които преминават през тези кръстовища, ще бъдат монтирани предавателни устройства. Те ще излъчват сигнал към системата на светофарите и ще "разговарят" с тях, обясни принципа на работа зам.-кметът Любомир Христов.

След като светофарната система припознае тролея, трамвая или автобуса, чрез софтуера си тя ще се свързва автоматично с базата данни на Центъра за градска мобилност и ще установява дали превозното средство се движи по график. Ако има закъснение, светофарът ще бъде превключен, за да осигури зелена светлина на возилото. "Системата е насочена предимно за осигуряване на бързо преминаване на градския транспорт", каза Христов.

Обикновено превозните средства закъсняват заради задръствания. Така че светофарът ще пропуска с предимство и автомобилите по по-натовареното направление.

Срокът за реализиране на системата е 6 месеца от подписване на договора. Оферти се подават до 23 юни. Цената на системата е с най-голяма тежест при оценяване - 50 точки, а техническите решения - 47 точки. 3 т. ще се дават за предлаган гаранционен срок за поддръжка.Дарик

Томислав Дончев: Евроизборите са тест за демокрацията в България

17 май 2014 17:29

Евроизборите са тест доколко още има жива демокрация в България и дали тя може да бъде купена. Това обяви на среща с граждани в община Аксаково водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев.

Според Дончев изборите на 25 май са тест за ГЕРБ, но най-вече за това колко са силни избирателите след една година системни опити за унищожение. “Изборите за Европейски парламент са тестване на имунните сили на обществото в България“, обясни още Дончев.

На срещата в Аксаково присъстваха заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов, кандидатите за евродепутати Емил Радев, Ева Паунова и Августина Цветкова, кметът на Варна и областен координатор на ГЕРБ Иван Портних, варненски народни представители, както и кметът на Аксаково Атанас Стоилов.

Според Цветан Цветанов, ако резултатът на евроизборите е в полза на ГЕРБ, ще бъде сложен край на торбата с лъжи, които непрекъснато вадят управляващите. "За 1 година безработицата скочи до 40 000 души, а младежката безработица вече е 30%. Вече закъсняваме с работата по новия програмен период", подчерта Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ призова на 25 май да има висока изборна активност, за да не победи контролираният вот.

Варненският народен представител и кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ Емил Радев даде за пример община Аксаково, чийто кмет показва как реално еврофинансирането може да бъде в полза на гражданите. "На 25 май трябва да гласуваме за ГЕРБ, за да имаме пари за улици, за образование, за да имаме по-добри доходи", каза Радев.

Дарик

Ден на спорта и предизвикателството в Симитли

17 май 2014 17:07

60-годишна жена, майка на 5 деца и баба на 13 внуци, бе част от масовия крос, с който в Симитли отбелязаха Деня на българския спорт.

Сред тичащите бе и една от спортните гордости на Симитли - трикратната вицесветовна шампиона по вдигане на тежести Гергана Кирилова.

Над 400 ентусиасти образуваха българския трибагреник в масовото тичане, облечени в бели, зелени и червени фланелки. С масовия крос местните, които са със самочувствието да живеят в най-спортната община в България, отбелязаха националния ден на спортиста и Международен ден на предизвикателството.

На стадион „Септември” спортен клуб „Малки шампиони”, с ръководители Георги Стоянов и Мария Зулямска, организираха минитурнир по футбол за най-малките жители на община Симитли. В турнира бяха включени децата от всички детски заведения в Симитлийско, като победени нямаше, а всички станаха шампиони.

С медали „малки шампиони” организаторите наградиха децата от детските градини, участници в масовия крос.Дарик

Дунав се покачва, засега няма опасност за Свищов

17 май 2014 16:52

Нивото на река Дунав край Свищов се покачва, но в момента градът не е застрашен от преливане на водите, каза за Дарик кметът на крайдунавската община Станислав Благов. В момента равнището на реката е под 6 метра. Опасност за имотите и къщите в непосредствена близост до реката има при минаване на критичните 7- 8 метра, поясни градоначалникът.

По думите му най-застрашено от наводнение при покачване равнището на Дунав е свищовското село Вардим. Община Свищов е изготвила проект за изграждане на защитно съоръжение край селото, с който кандидатства пред Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за отпускане на средства. Сериозен проблем за селскостопанските имоти и ниви край реката създава и вдигането на подпочвените води в участъка от Белене до Вардим, поясни още Благов.

Дарик

В Елена посрещнаха като скъп приятел Мария Габриел от евролистата на ГЕРБ

17 май 2014 14:33

Жители на Елена препълниха местното читалище, за да видят третата в евролистата на ГЕРБ - Мария Габриел, която е Евродепутат на 2013 година! Сърдечните еленчани й пожелаха да стане депутат №1 в Европа и за 2014 година! За да се срещнат с хората, заедно с г-жа Габриел бяха кметът на Елена инж. Дилян Млъзев, председателят на Общинския съвет и лидер на структура на ГЕРБ - Валентин Гуцов, народните представители Евгени Стоев и Мирослав Петков, Йорданка Стефанова от областното ръководство на ГЕРБ и ексобластният управител проф. Пенчо Пенчев.

„Щастлива съм, че отново бях в Елена – градът, с който е свързан един от най-емоционалните ми моменти като евродепутат. През 2012 година тук бях удостоена с титлата „Царица на пчеларите” – безценно за мен признание, но и отговорност да продължавам да работя за по-достойно място на пчеларския сектор и зачитане труда на пчеларите. Ще продължа да отстоявам интересите на България и на Елена! Дълбок поклон пред работата на всеки един от вас!”. Тези думи на Мария Габриел бяха посрещнати с бурни и продължителни аплодисменти.

Кандидатката на ГЕРБ е един от най-дейните български евродепутати в миналия мандат. Че тя има много привърженици в Елена, бе видно по време на цялата среща. Стотиците, събрали се в читалището слушаха с интерес , а залата реагираше на думите на Мария Габриел с ръкопляскане и одобрителни възгласи.

„Препълнената зала и топлото посрещане ми дадоха увереност, че хората осъзнават важността на европейските избори. Високата избирателна активност ще ни даде възможност мобилизирани да отстояваме европейското развитие на България и европейските ценности, които не са обещания, а ангажимент за работа. Искаме просперитет, който ще дойде въз основа на работещата икономика, предприемачеството, малките и средни предприятия, иновативността на младите хора. Временната заетост и социалните помощи не създава перспективата, която младите хора очакват. Създава я дългосрочната ангажираност, позволяваща им да градят своето настояще и бъдеще”, това каза още третата в листата на ГЕРБ Мария Габриел. ГЕРБ е гарантът за европейското развитие на България, каквото всички българи искаме, заяви още тя. „В ГЕРБ сме за отговорно управление, а не за трупане на дългове, които да плащат нашите деца”, категорична е кандидатката за евродепутат.

Да бъде патрон на първия Празник на еленския мед, получи покана Мария Габриел. Отправи я еленският кмет инж. Дилян Млъзев. Той заяви, чег-жа Мария Габриел е приятел на Елена и припомни, че перди две години, заедно с нея и с еленските пчелари бе проведена първата конференция по биологично пчеларство. В резултат на тази конференция, в европейското законодателство настъпиха благоприятни промени, именно благодарение на Мария Габриел, акцентира кметът на Елена. Той се обърна към съгражданите си с думите: „Нагледахме се на куклен театър! Наслушахме се на приказки, че някой искал да става премиер”. Инж Млъзев припомни, че в мандата на ГЕРБ бе оправен важният за региона, но занемарен и непроходим от десетилетия проход Елена – Твърдица, както и пътят Елена – Майско.

„При управлението на Бойко Борисов за малките населени места бе помислено по Програмата за развитие на селските райони, по която община Елена има спечелени 6 проекта, а седмият е за това читалище. Само че още не можем да стартираме тези проекти, заради мудната работа и бюрокрацията на сегашната администрация. В Елена, по програми, над 300 безработни намериха работа. И то работа, която им даде и допълнителна квалификация – планинкси водачи, озеленители, лесовъди, пътищари.. В момента тези програми ги няма! И когато хората идват на приемен ден при мен, непрекъснато питат кога пак ще има такива програми, каквито имаше до преди година. За съжаление не мога да им отговоря, защото, най-вероятно 2014 година ще се окаже нулева по отношение на оперативните програми.”

Тези избори категорично ни засягат и трябва да гласуваме, категоричен е кметът на Елена. От това, кого ще изпратим в Европейския парламент, зависят много неща, които ще се случват в България през следващите години, уверен е той. „Трябва да изпратим там силни, можещи, знаещи, хора експерти! Томислав Дончев е човек, който знае от какво има нужда България, по отношение на европейските фондове и оперативните програми, и ще защитава нашите интереси!”, категоричен е кметът инж. Млъзев.

„Единствено ГЕРБ градихме, за времето на целия преход”, припомни депутатът Евгени Стоев и призова хората да гласуват с номер 18. „Ако искате за страната ни да бъде свършено нещо, изберете ГЕРБ”, апелира и домакинът на срещата Валентин Гуцов.

Дарик

Живко Тодоров: Стартираме процедурите за изграждане на парка

17 май 2014 13:58 | Светлана Димитрова

„Благодарен съм от името на всички старозагорци на правителството за това решение". Така кметът на община Стара Загора Живко Тодоров коментира пред Дарик новината за прехвърлянето на терена на бившите артилерийски казарми на община Стара Загора.

„Очаквам в понеделник да подпишем с областния управител Живка Аладжова договора за прехвърляне на собствеността. След това започваме подготовка на процедурите за изграждането на парка. Още на предстоящата сесия на Общинския съвет ще приемем подробния устройствен план.

До 15 юни мисля че ще успеем да обявим обществена поръчка за избор на изпълнител на първия етап", обясни градоначалникът.

4 милиона лева е сумата, която правителството отпусна на община Стара Загора за първия етап от изпълнението на проекта. Той включва изграждането на парк.

„До края на годината трябва да сме започнали работата по изграждане на парка. Вторият етап включва отварянето на улица „Христо Ботев" и изграждането на залата", коментира още кметът Живко Тодоров.Дарик

Правителството даде безвъзмездно спортна зала във Варна на общината

17 май 2014 13:53

Правителството намали капитала на „Национална спортна база” ЕАД със стойността на правото на собственост върху имот и го предостави безвъзмездно на община Варна. Имотът се намира на бул. „Христо Ботев” в града и в него е изградена спортна зала.

Желанието на общината е да използва сградата за изпълнението на проект за естетизация и модернизация на главните пешеходни зони и зоните за обществен отдих в града, реализиран по Оперативна програма „Регионално развитие”, като обнови спортната зала и тя стане част от новата визия на площад „Митрополит Симеон”.

В полза на Народно читалище „Просвета-1927” беше учредено безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху административната сграда на ул. „Народни будители” №1 във варненския квартал „Аспарухово”. Осигуряването на сграден фонд за читалището ще позволи то да работи в нормални условия за задоволяване на културните и духовни потребности на местната общност.

Правителството прехвърли безвъзмездно на община Стара Загора правото на собственост върху освободен от Министерството на отбраната имот в кв. „Казански”. Теренът от 90 дка е застроен с 29 сгради с обща застроена площ 12 331 кв.м. Намерението на местната власт е да изгради нови паркови площи, площадки за спорт и отдих, многофункционална зала за спортно, културно и обществено обслужване, модерна инфраструктура, отговаряща на изискванията за хармонична градска среда.

С друго решение статутът на имот, предоставен за управление на ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура”, беше преобразуван от публична в частна държавна собственост. Имотът се намира в землището на с. Кипра, община Девня, и е с площ от 648 кв.м. Той е извън района, в който са разположени обектите на железопътната инфраструктура, и няма функционално и технологично значение за сигурността на жп превозите.Дарик

Розмари Казасова получи приз от Община Габрово

17 май 2014 13:20

С благодарност към Розмари Казасова за дългогодишните й усилия, свързани със създаването и съхраняването на Карнавала-ревю на котки, зам.-кметът на Габрово Нела Рачевиц откри 13-то изданието на уникалното шоу. То започна преди обед в спортна зала "Орловец" и по традиция там могат да се видят атрактивни живи представители на габровския символ - котката.

"Почитатели на мъркащите домашни любимци, благодаря ви, че избрахте от много прояви в България да бъдете тук с нас. Карнавалът-ревю на котки е едно събитие, уникално по своя характер, което събира стопани и почитатели на тези прекрасни наши домашни любимци. Това е място, където освен да се порадваме, можем да се консултираме със специалисти и да установим контакти, т. е. събитието е и със сериозен характер", каза в словото си зам.-кметът на Габрово.

Нела Рачевиц връчи приз на Розмари Казасова за дейността й, свързана с популяризиране на габровската култура.Дарик

Правителството прехвърли терена на артилерийските казарми на общината

17 май 2014 13:16

Правителството одобри предложението на министъра на отбраната Ангел Найденов и на регионалното развитие Десислава Терзиева 90 декара от терена на бившите артилерийски казарми да станат собственост на община Стара Загора. Това обяви пред Дарик областният управител Живка Аладжова. Предложението бе внесено на днешното изнесено заседание на Министерския съвет във Варна.

Удовлетворена съм от това решение на Министерски съвет, тъй като отстоявах твърдо възможността за реализиране на този проект, както разбира се и на всички останали проекти в Област Стара Загора.

Не деля проектите според партийната принадлежност на кметовете, защото най-важно е тези проекти да са полезни на хората.

Подобряването на условията за живот е сред основните приоритети на правителството на Пламен Орешарски и финансирането на подобни проекти е стъпка в тази насока. Припомням, че в предходното правителство, когато областният управител е бил от управляващата партия, кметът и министърът също са били от управляващата партия ГЕРБ, прехвърлянето на имота така и не се е случило.

Проведох няколко срещи с министър Ангел Найденов, за да посреднича и да убедя Министерството на отбраната, че прехвърлянето на този имот има значение както за община Стара Загора и за хората от общината, така и за цялата област.

Радвам се, че всички административни процедури преминаха успешно и днес решението за прехвърляне на собствеността на имота вече е факт", коментира областният управител Живка Аладжова.

Плановете на общинското ръководство са там да бъде изграден парк с модерна многофункционална зала. За първия етап от изпълнението на проекта правителството отпусна на община Стара Загора 4 милиона лева.Дарик

Върнаха Юнашкия салон на общината

17 май 2014 12:57 | Дарик Варна

Правителството предостави Юнашкия салон за безвъзмездно ползване на Община Варна. Това стана ясно след проведеното днес заседание на Министерски съвет във Варна. За целта спортната зала беше извадена от активите на „Национална спортна база ЕАД“ и прехвърлена на общината.

Желанието на общината е Юнашкият салон да претърпи цялостен ремонт и да стане част от изпълнението на проекта за естетизация и модернизация на главните пешеходни зони и зоните за обществен отдих в града.

Сградата на първата спортна зала във Варна е построена през 1910 г. по проект на бележития варненски архитект Манол Стателов. Юнашкият салон е сертифициран като паметник на културата и архитектурата от 1982 г. Построяването му е станало възможно благодарение на местното Гимнастическо дружество „Черноморски юнак", осигурило средства чрез дарения от своите членове и граждани. Активна подкрепа в начинанието по строителство е оказала и Варненската градска община, като гарант по кредит от БНБ в размер на 20 000 лева.

Правителството отпусна за безвъзмездно ползване и сграда в квартал „Аспарухово“ - на ул. „Народни будители“. Сградата ще се ползва от Народно читалище „Просвета - 1927“ за срок от 10 години.

Дарик

Всички бази в Бургас безплатни днес

17 май 2014 09:45 | Дарик Бургас

По случай 17 май - Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта община Бургас отваря вратите на базите в града безплатно. Всички спортни обекти и съоръжения ще могат да се ползват от гражданите днес без пари. Специално за празника е подготвена и богата програма с разнообразни събития - плажен волейбол турнир, детски футболен турнир и детски турнир по хандбал.

Плажният волейболен турнир ще започне в 10.00 часа на волейболното игрище на Централен плаж Бургас и ще се проведе под мотото "Спортът за един по-добър и пълноценен живот". В него сили ще премерят възпитаници от четири бургаски училища. Учебните заведения приели предизвикателството да участват в съревнованието ще се включат с по един отбор в две възрастови групи.

В пролетния турнир по футбол ще вземат участие малчугани от бургаски детски градини. Финалните срещи ще се играят на 17 май от 14.30 часа в спортен к-с "Славейков".

Навръх Деня на спорта ще бъде открито и ХХІ-то издание на детския турнир по хандбал за купата "Димитър Гурбалов", като началото на срещите ще е 12.00 часа.

Той ще се проведе в спортна зала "Младост" на 17 и 18 май.

Официално откриване на турнира и честване на 55-годишния юбилей на хандбала в град Бургас е предвидено за 16.00 часа. Програмата на турнира за следващия ден 18 май /неделя/ ще започне в 10.00 часа, а официалното закриване и награждаване ще е в 13.00 часа.

Всички спортни зали, центрове и площадки на територията на общината остават с вход свободен за желаещите да тренират на 17 май.Дарик

Започва борбата с хвърчилата над Бургас

17 май 2014 08:50

Младежкият културен център към община Бургас обявява конкурс за изработка на хвърчила на тема "Полетът на пеперудените хвърчила" по случай честването на Международния ден на детето - 1-ви юни.

В конкурса могат да участват всички деца и младежи, които имат въображение, творчески талант и желание да се изявят като творци. Творбите ще бъдат оценявани въз основа на креативността, яркостта, дизайна, сложността, с които са изработени и летателната способност на хвърчилaтa.

Кандидатите, които искат да участват трябва да изработят по едно авторско хвърчило, което задължително трябва да е с формата на пеперуда. Летателният апарат може да е изработен от всякакъв материал като хартия, картон, дърво, найлон, плат или друг подходящ за целта. Няма ограничение в големината на хвърчилото.

Срокът за изработка на пеперудените модели е до 7 юни. Те ще бъдат оценявани на 8 юни от 17.00 часа в Морската градина на Бургас, на терасата до Културен център "Морско казино".

Дарик

Конни надбягвания край Сливен

17 май 2014 08:40 | Дарик Сливен

Конни надбягвания с двуколки ще се проведат днес, 17 май, на летище „Бършен”. В надпреварата, която запозва в 10.00 часа, ще се включат запрежчици от цялата страна.

Проявата се организира от община Сливен и Клуб по конен спорт „Ванина Трот”.

Дарик

Деца рисуваха мечтите си в Приморско

17 май 2014 08:36 | Дарик Бургас

Премина и третото издание на конкурсна рисунка „Нарисувай мечта" в Приморско. Над 150 деца от цялата Община се включиха в тазгодишния конкурс за рисунки, който се провежда под патронажа на председателя на Общински съвет в морския град Миглена Барцулева.

Малките художници имаха възможността да пресъздадат мечтите си на лист хартия с маслени пастели, а след това творбите им да бъдат оценени от компетентно жури. Някои от тях помечтаха да излетят в космоса, други да видят египетските пирамиди и Айфеловата кула, а трети да се телепортират с машина на времето в света на динозаврите. Не липсваха и мечти за футболисти, делтапланеристи, алпинисти и още много други интересни професии.

Всички участници в конкурса получиха раница с герба на Приморско и значки с логото на „Нарисувай мечта", а най-добрите творби ще бъдат наградени на 24-ти май, когато е и празника на морската община. Рисунките ще бъдат използвани и за изработване на детски календари и картички.Дарик

Общинари, пожарникари, полицаи и военни играят минифутбол в Хасково за Деня на българския спорт

17 май 2014 08:15 | Дарик Хасково

Продължават многобройните и разнообразни спортни прояви, организирани от Община Хасково по повод Деня на българския спорт - 17 май. За днес програмата предвижда баскетбол и спортни игри (стрийтбол, стрелба от близко и далечно разстояние и др.) в зала "Дружба", също така футболен празник с деца от детските градини на футболния стадион на ПГДС "Цар Иван Асен II", като проявите са от 09,00 часа. Половин час по-късно на спортния комплекс "Тенис кортове" ще се проведе турнир по футбол за деца, родени след 2002 година и състезание по минифутбол между отборите на РУП - Хасково, Областната пожарна, поделение 52 740 и общинската администрация на спортен комплекс "Ямача". За участниците в турнирите са осигурени награди от Общината.

Вчера в града се проведоха турнири по лека атлетика за деца от 8 до 12 години на стадион "Младост" и демонстрации на гимнастически и акробатични съчетания на спортна площадка "Юнак".

Дарик

Борисов и Цветанов на посещение във Варна

17 май 2014 07:36 | Дарик Варна

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, зам.-председателят на партията Цветан Цветанов и кандидатите за евродепутати пристигат на посещение днес във Варненска област.

Програмата на Цветанов предвижда посещения в няколко населени места от областта.

В 09:15 ч. заедно с водача на листата на ГЕРБ Томислав Дончев и кандидатите за евродепутати Ева Паунова, Емил Радев и Августина Цветкова той ще участва в среща с граждани от Аксаково. На събитието ще присъстват кметът на Варна Иван Портних и народни представители.

В 10:40 часа в Суворово Цветанов, Дончев, Паунова, Радев и Цветкова ще разговарят с членове и симпатизанти на партията. В 11:50 ч. те ще се срещнат с жителите на село Ветрино, а в 13:00 ч. зам.-председателят на ГЕРБ, водачът на листата и кандидатите за евродепутати ще разговарят с хората от село Староселец, Община Провадия.

В 14:20 часа те ще посетят местност „Марин тепе“, община Долни Чифлик, а в 16:45 ч. Ева Паунова, Емил Радев и Августина Цветкова ще се срещнат с членове и симпатизанти във Варна в голямата зала на хотел „Черно море“.

В 18:30 часа ПП ГЕРБ ще проведе основното си предизборно мероприятие във Варна в изградена предизборна шатра до входа на Морската градина. Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Мария Габриел, Ева Паунова, Емил Радев и Августина Цветкова ще представят пред гражданите основните приоритети на кандидатите на ГЕРБ за членове на Европейския парламент.

Очаква се в 18:45 ч. за събитието да пристигне и председателят на партията Бойко Борисов.Дарик

Правителството се събира на заседание във Варна

17 май 2014 07:36

Правителството ще проведе заседание във Варна днес.

На него ще бъде разгледана точка, с която Министерството на отбраната да прехвърли на Община Стара Загора собствеността върху 90 декара площ на територията на бившите артилерийски казарми в града.

Вече е получено и последното нужно становище по казуса от страна на Министерството на финансите и се очаква административната процедура да бъде финализирана.

По този начин Община Стара Загора ще може да изпълни първия етап от проекта за изграждането на парк на мястото на бившите казарми. За финансирането му са осигурени 4 млн. лв. от правителството по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите"

Дарик

Бареков, Пеевски и Сидеров на Карнавал в Габрово, Клеопатра отряза опашката на котката

17 май 2014 21:22 | Тихомир Църов

Ако "Новият политик" Николай Бареков излиза с "неустоими" предложения към народа, то националистът Волен Сидеров му показва един от пръстите си, с послание, което не можеш да сбъркаш.

Премиерът Пламен Орешарски е "кукла на конци", а Доган за поредна година дефилира по улиците на Габрово. Намекът е, че наблюдава да не би някой друг да "дърпа конците" на министър-председателя.

Огромни макети на актуални представители на българската политическа класа бяха част от шествието по време на Карнавала в Габрово. Делян Пеевски бе представен като прасе с добре оформено за този тип животни телосложение.

Разбира се габровци влагат чувство за хумор във всичко и никоя от фигурите на Карнавала няма за цел да обиди някого. От друга страна габровският хумор е достатъчно хаплив, а габровци умеят да се надсмиват и над себе.

Гръмотевиците и проливният дъжд, които започнаха още при старта на Карнавалното шествие не успяха да охладят ентусиазма на участници и публика.

Клеопатра отряза опашката на Габровската котка. Провокацията да се облече и гримира като скандалната за едни и харесвана от други египетска царица бе приела Таня Христова, кмет на Габрово. Съпровождаше я антураж от красавици, които носеха ножицата за отрязване на котешкия атрибут.

Председателят на Общинския съвет Николай Сираков бе приел образа на римски сенатор, който призова колегите си да полегнат удобно, да си налеят вино и да започнат дебат по важната тема от какъв пол е Габровската котка.Карнавалът в Габрово тази година премина под мотото "О, времена! О, нрави"!
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница