Меморандум за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството на Република БългарияДата30.11.2018
Размер36.91 Kb.
МЕМОРАНДУМ

за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството на Република България
ПП ГЕРБ разглежда формулата на своето правителство като Политически проект за европейско развитие на България, който политическите партньори и други политически сили в 41-то НС могат да подкрепят в името на националните интереси и в съответствие с волята на българските избиратели. Този проект ще гарантира успешното икономическо развитие на страната, връщането на доверието на евро-атлантическите партньори на страната и на всички български граждани. Успехът на реализирането му ще зависи от одобрението и подкрепата на гражданското общество в лицето на гражданските и съсловни организации.
За ПП ГЕРБ решенията по съставянето на новото правителството трябва да:

 1. Гарантират неговата успешна работа;

 2. Следват основните принципи и приоритети в Програмата на Европейско развитие на България;

 3. Съответстват на гласуваното обществено доверие за всеки от евентуалните политически партньори в 41-то НС.

ПП ГЕРБ ще проведе открито и прозрачно процеса на преговорите за политическо парламентарно партньорство. Това би било ясен знак към българското общество за новия тип политика на прозрачност и честност, която ще бъде провеждана. Осведомеността на българските граждани за хода на преговорите и консултациите на ПП ГЕРБ за политическо сътрудничество означава преговарящите страни да подготвят и обявят открито и ясно своите позиции и след приключване на разговорите да предоставят на медиите протокол, одобрен от всички участващи в тях страни.


ПП ГЕРБ предлага на партиите и коалициите от 41-вото НС, с които води преговори за политическо сътрудничество, подкрепата на новото правителство да бъде по основни политически принципи и приоритети на бъдещото управление.
Основата, на която ПП ГЕРБ ще гради политическо сътрудничество са следните политически приоритети и принципи:


 1. Ревизия на последните решения на правителството на Сергей Станишев в първия месец на работа на новото правителство. Преглед и оценка за дейността по време на целия мандат на управление в рамките на 6 месеца от неговото начало. Оценката на тези решения ще се даде на базата на целесъобразност и съответствие с националните интереси.
 1. Разследване на практиките на управление на предишни правителства и подвеждане под отговорност при всеки установен от разследващите органи случай.
 1. Гарантиране стабилността на политическата система чрез промяна в изборното законодателство - нов и общ за всички типове избори избирателен кодекс, промени в закона за политическите партии и закон за пряко допитване до народа.
 1. Реализиране на бързи анти-кризисни мерки чрез актуализация на бюджета, икономически решения на правителството, промени в законодателството, които гарантират тяхното реализиране и др.
 1. Подготовка и въвеждане на мерки за бързото размразяване на спрените средства от ЕФ и за оптимизиране на процеса на тяхното усвояване както в 41-то НС, така и в Европейския Парламент.
 1. Промени в структурата и дейността на НС, които оптимизират неговата административна и организационна структура. Мерки за преодоляване на предишни негативни практики и връщане на доверието в Българския парламент и парламентарната демокрация.
 1. Промяна в структурата на МС и административното оптимизиране .с оглед на актуалната икономическа ситуация и на целта за реализиране на добро управление на различните нива на държавната власт.
 1. Изработване на Програмата за управление на правителството в сътрудничество с политическите партньори и гражданските организации.
 1. Обсъждане на необходимите промени в Конституцията на ниво парламентарни работни комисии при гарантирано участие на граждански организации.


Форми за реализиране на политическото сътрудничество


 1. Политическо сътрудничество за съвместни законодателни и политически инициативи между политическите партньори.
 1. Взаимна парламентарна и политическа подкрепа за политически инициативи, парламентарни решения, законодателни предложения и решения на правителството.
 1. Съставяне на политически консултативни групи по уточняване на приоритетите на правителството и разработване на управленската му програма.
 1. Участие на партньорите в експертните комисии по общи политики и актуални проблеми на правителствено и парламентарно ниво.
 1. Разпределение на ръководството на постоянните парламентарни комисии, съобразено с приоритетите на управлението и за гарантиране демократичността и прозрачността на парламентарната дейност.

Следвайки основните принципи за политическо партньорство с други партии, представени в 41-то НС ПП ГЕРБ ще се стреми да гарантира отговорността си пред тях българските граждани.


Възможността за политическо сътрудничество по така формулираните основни приоритети на бъдещото управление е отворена за подписване от партии, които ги приемат по принцип и декларират готовност за подкрепа на бъдещото управление.
Настоящият Меморандум определя общата рамка на политическите консултации за ново правителство. Той трябва да се разглежда като основа за провеждане на разговорите между парламентарните групи и на окончателния документ за деклариране на съгласие за политическо и парламентарно сътрудничество.

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница