Мениджмънт на финансовите ресурси в здравеопазването. Модели на финансиране на здравеопазванетостраница1/10
Дата28.02.2022
Размер47.47 Kb.
#113308
ТипРеферат
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
Реферат - основи на управлението в здравеопазването (1)
Свързани:
реферат етика (1)

Медицински факултет
Тракийски университет – Стара Загора


РЕФЕРАТ

по основи на управлението в здравеопазването


на тема:

Мениджмънт на финансовите ресурси в здравеопазването. Модели на финансиране на здравеопазването

Изготвил: Проверил:


Станка Димитрова Нункова доц. Боряна Парашкевова
Факултетен № 154
Специалност
Управление на здравни грижи – магистър
2020 година

Резюме

Мениджмънтът като понятие означава целенасочено въздействие на една система върху друга, с оглед постигане на някаква цел, или с други думи: управление, контрол и регулиране. Мениджмънтът на финансовите ресурси в здравеопазването е целенасочен процес за осигуряване на ефективно финкциониране на здравеопазната система при наличните ресурси в конкретната среда.


Едни от основните цели на всяка икономика са подобряване на благосъстоянието на нацията, повишаване стандарта на живот и постигане на икономически просперитет и независимост. Тъй като хората участват в трудовия процес през по-голямата част от съзнателния си живот за тяхното добро физическо състояние трябва да се полагат нужните грижи. С дейностите по профилактика и опазване на здравето на хората се занимава отрасъл здравеопазване. В тясна връзка с него е един от най-важните и сложни въпроси на всяка икономика – как да се финансира здравеопазването така, че да се постигне максимална обществена и индивидуална полза.
Общоизвестна истина е, че болничната помощ поема около 20% от обращаемостта на населението за медицинска помощ, а консумира около 70% от разходите за здравеопазване. Поради тази причина проблемът с финансирането на болничната помощ е много актуален и определя в значителна степен облика на цялата здравна система. За изясняване същността и спецификата на болничното финансиране обаче следва да се отбележат някои общи положения за финансиране на здравеопазването като система. Известна истина е, че адекватно избраната система на финансиране може да има значителен принос за повишаване на качеството и културата на медицинската помощ.

Ключови думи
Мениджмънт
Финансиране
Здравеопазване
Модел
система


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница