На 26 октомври във Варненската опера Мартин Георгиев ще дирижира новата си творба, композирана специално за виртуозната перкусионистка Татяна Колева по текстове от БиблиятаДата26.10.2018
Размер29 Kb.
#99378
СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА НА КОНЦЕРТ ЗА МАРИМБА И ОРКЕСТЪР ВЪВ ВАРНА
На 26 октомври във Варненската опера Мартин Георгиев ще дирижира новата си творба, композирана специално за виртуозната перкусионистка Татяна Колева по текстове от Библията
Три цитата от Библията и експресивния музикален изказ на перкусионистката Татяна Колева запалват искрата у композитора Мартин Георгиев. Успяващият в Европа млад творец написва Перкусионен концерт N 3 за маримба и оркестър „Сътворението”.
Световната премиера на творбата ще бъде на 26 октомври, сряда от 19 ч. във Варненска опера. Концертът се продуцира от Фондация „Елит – литература, изкуство, култура”, Община Варна и ТМПЦ-Варна. Той е подкрепен от Програмата за творчески проекти на Община Варна и е част от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.
Под палката на Мартин Георгиев Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна ще изпълни още и увертюра към операта „Дон Жуан” на В. А. Моцарт и Симфония N 5 на П.И. Чайковски.
Център на събитието ще бъде перкусионният концерт „Сътворението”, в който водата, мракът и светлината от Библейските проникновения са пресъздадени с изцяло нови композиционни техники. Те са базирани на разработките на Мартин Георгиев за неговата докторска степен в Кралската академия за музика в Лондон с техниките „Морфираща модалност” и „Морфираща полифония”. В основата им са принципите на старата българска и византийска православна църковно-певческа традиция. Във втората част на концерта е втъкан и средновековният български напев на Тропара за Велика събота "Благообразни Йосиф", запазена през вековете в руския църковен репертоар.
„За разлика от втория ми перкусионен концерт, в който използвам огромен инструментариум в соловата партия, тук направих противоположното – тя се концентрира в един-единствен инструмент. Композирах соловата партия специално за Татяна Колева, като отразих в нея аспекти от нейния индивидуален подход към инструмента. Посвещавам произведението на моя баща Георги”, казва Мартин Георгиев.
Младият композитор е трикратен лауреат на Международния композиторски форум в Брюксел, Белгия. Негови творби са изпълнявани в САЩ, Франция, Холандия, Япония, Мексико, Италия, Израел.
Запомнящата се със своето сценично присъствие Татяна Колева преподава от години перкусии в Холандия и гастролира по музикалните сцени на Европа със своята успешна младежка формация. Избрана е за Музикант на годината през 2009 г. в класацията на «Алегро виваче».
NIRA Communications PR
За повече информация и интервюта с музикантите търсете:

Нина Локмаджиевател. 0887 203 752

office@niracom.com
Каталог: pdfs -> post
post -> С над 2000 концерта по целия свят, легендарният пианист е обиколил 70 пъти земното кълбо и е изминал 9 пъти разстоянието от Земята до Луната
post -> На 1 октомври, Световния ден на музиката, най-популярният пианист на планетата изпрати думи на приятелство към хилядите си почитатели в морския град
post -> Програма в концерта ще се включи и цененият от Пиер Булез френски перкусионист Даниел Чамполини
post -> Закон за цената на бирата в Grand Beer City. Законът е кратък и ясен: „Всяка бира на половин цена
post -> Г-н Хмельо Бирски почерпи гласувалите граждани в Grand Mall Изтеглиха спечелилия новия Volkswagen Polo от най-голямото автоизложение във Варна
post -> Голяма изложба в Градската художествена галерия на Варна ще почете Володя Вълчев 1953 – 2000 изложба живопис Варна Градска художествена галерия „Борис Георгиев”
post -> Калина Тасева, Десислава Минчева и Сандро Арабян


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница