Новият Opel Meriva с ново поколение двигатели и многобройни подoбренияДата14.05.2017
Размер123.39 Kb.
#21370

Пресинформация

9 октомври, 2013 годинаНовият Opel Meriva с ново поколение двигатели и многобройни подoбрения


  • Cъответствие с изискванията на екологичната норма Euro 6 - нов дизелов двигател с изключително ниско ниво на шума и три високо ефективни бензинови задвижващи агрегата

  • Отлични показатели - версията 1.6 CDTI с мощност 136 к.с. изразходва с 10% по-малко гориво от своя предшественик

  • Копринена мекота - нови трансмисии с намалено вътрешно триене и високо ниво на комфорт

  • Престижно излъчване - експресивна хромирана предна решетка и луксозни удобства, висококачествени светлини с LED елементи

  • Високотехнологични решения за връзка с глобалната мрежа - инфоразвлекателна система IntelliLink с гласово управление

  • Cкоро на пазара - цените ще бъдат обявени през ноември, а световната премиера и първите доставки на клиенти ще последват през месец януариРEЗЮМЕ
Рюселсхайм. От момента на пазарния си дебют през 2003 година до момента Opel Meriva е звезда и еталон за подражание в класа на малките еднообемни автомобили. Второто поколение, което отбеляза пазарната си премиера през 2010 година, издигна стандартите в класа на още по-високо равнище с нови предимства и удобства като обратното окачване на задните врати FlexDoors, уникалната гъвкава система на седалките, удобната позиция на пътниците на първия и втория ред, както и многобройните интелигентни възможности за съхранение на вещи в купето. Всичко това прави актуалната Meriva истински шампион по отношение на ергономията - факт, потвърден и от независими здравни експерти. Сега Opel представя на пазара новата Meriva – по-съвършена, по-ефективна и по-функционална от когато и да било. Новият модел ще отбележи своята световна премиера в рамките на автомобилното изложение в Брюксел в средата на месец януари (16-26 януари, 2014 година).
Новият Opel Meriva е последователно продължение на досегашната философия на модела, но допълнено с изискани подобрения и удобства. Моделът се отличава с изцяло обновено лице, което носи характерните белези на наскоро дебютиралото на автомобилното изложение IAA във Франкфурт ново издание на Opel Insignia с елегантна, обилно хромирана предна решетка и блестящо оформление на предните светлини. Технологията LED вече се предлага за дневните предни светлини, както и за задните, което създава ясно, високотехнологично присъствие на пътя по всяко време на денонощието. Фини хромирани акценти традиционно подчертават типичната вълнообразна линия под долния ръб на страничните прозорци, подобрявайки външния вид на Meriva и привеждайки го в хармония с външността на ADAM, Cascada и Insignia.
Освен от отличен външен вид, един автомобил от класа се нуждае и от първокласен задвижващ агрегат. Новата Meriva използва дизеловия двигател на Opel от ново поколениe 1.6 CDTI, който наскоро отбеляза своята премиера в Zafira Tourer. Tози изключително усъвършенстван в технологично отношение двигател се отличава с извънредно ниско ниво на шума и е най-тихият в своя клас. Първоначално двигателят ще се предлага във вариант с мощност 100 кВт/136 к.с. и максимален въртящ момент 320 Нм. Средният разход на гориво при него е едва 4.4 литра на 100 километра пробег, а емисиите на CO2 са само 116 грама на километър - с 10 процента по-ниска стойност от тази при предходния 1,7-литров агрегат с мощност 96 кВт/130 к.с., независимо от значително подобрените характеристики на ускорението и динамиката като цяло. В течение на 2014 година на пазара ще бъдат представени и още дизелови двигатели с работен обем 1.6 литра, още по-нисък разход на гориво и по-ограничени емисии на CO2.
В допълнение към 1.6-литровия дизелов агрегат, всички бензинови двигатели и варианта на пропан-бутан (LPG) на новата Meriva вече изпълняват строгите изисквания и ограничения на нивата на емисиите на бъдещата екологична норма Euro 6. 1,4-литровите бензинови двигатели (88 кВт/120 к.с. и 103 кВт/140 к.с.) вече се предлагат в съчетание с модернизираната шестстепенна автоматична трансмисия с понижено вътрешно триене. Що се отнася до пет- и шестстепенните механични предавателни кутии, те са подложени на съществени мерки за оптимизация и предлагат още по-прецизна смяна на предавките с плавно превключване и минимални усилия.
Новата Meriva вече предлага и новата модерна инфоразвлекателна система IntelliLink с вградена, бърза и удобна за употреба навигационна система с функция за гласово управление. Големият седеминчов екран с висока разделителна способност осигурява отлично четливи изображения и менюта за максимално леко управление. На екрана се изобразява и картината от видеокамерата за следене на движението на заден ход. Системата позволява също провеждането на телефонни разговори и безжичното стрийминг възпроизвеждане на аудиофайлове чрез Bluetooth. Инфоразвлекателната система Navi 950 IntelliLink се предлага серийно с пълна картова навигационна информация, покриваща цяла Eвропа, а обновяването на навигационната информация може лесно да се изтегли и инсталира чрез USB носител.
“Преди десетилетие първото поколение на Opel Meriva бе единственото по рода си предложение на автомобилния пазар. Сега в този сегмент се конкурират повече от 20 модела, но Meriva остава извън всяка конкуренция по отношение на ергономията и гъвкавостта. Наред с това, обновеното издание на модела Meriva предлага и значителни допълнителни предимства. Сред тях са промените по отношение на дизайна, новото поколение мощни и екологично чисти дизелови двигатели, преработените трансмисии и новото поколение инфоразвлекателна система IntelliLink. С новата Meriva като част от нашата продуктова офанзива, ние заявяваме ясно желанието си да останем на върха на този автомобилен клас, който създадохме преди десет години,” отбеляза изпълнителният директор на Opel д-р Карл-Томас Нойман.
След поредица от престижни отличия като Златния волан и наградата Plus X Award, Meriva бе обявена и за “моделът с най-висока степен на клиентско задоволство в сегмента на компактните еднообемни автомобили”, в рамките на ежегодното изследване J.D. Power VOSS в Германия през 2013. Накратко резултатите от това проучване могат да се обобщят в следното - собствениците на Meriva са показали най-висока степен на задоволство сред всички запитани, което е отлично доказателство както за високото равнище на комфорта на возене и технологичните стандарти, така и за отличното качество на изпълнение на малкия еднообемен модел на марката Opel.
Цените на новата Meriva ще бъдат обявени официално преди пазарната й премиера, която за България се очаква в началото на 2014 година.

ПОДРОБНО ИЗЛОЖЕНИЕ
Свеж дизайн с шикозни детайли и елегантни хромирани елементи
Дизайнерската философия на Opel, отразяваща съчетанието между пластичната артистичност и германската прецизност, подхожда идеално на характера на малкия, но изключително гъвкав еднообемен автомобил. Новата Meriva се ползва с предимствата на множество подобрения в дизайна, които й придават много по-рафинирано излъчване. Предната част на модела вече се отличава с нова радиаторна решетка с повече хромирани елементи, както и с акценти от хром около светлините за мъгла. От двете страни решетката е обгърната от предните светлини с обновен дизайн и графика в типичния за марката стил „орлово око”. За първи път при модела се предлагат и дневни светлини с LED елементи. Страничният силует на каросерията прави впечатление с новата елегантна хромирана линия в долния ръб на страничните прозорци, която подчертава ефектно вълнообразната чупка в областта на задния прозорец. Tази особеност, както и централно разположените дръжки на вратите са ясен знак за наличието на уникалната и новаторска система на вратите FlexDoors с окачени в задната си част задни врати, улесняващи достъпа до местата от втория ред в купето.
Динамичният и елегантен характер на задната част на каросерията придобива ново първокласно звучене благодарение на светлините с LED елементи и ново, подчертано висококачествено графично оформление. Новата Meriva се предлага също и със 17- и 18-цолови колела с нов дизайн и престижно излъчване. Така Meriva остава единственият малък еднообемен модел на пазара, предлагащ възможност за поръчка на 18-цолови колела, които осигуряват на модела уникално присъствие на пътя и го поставят осезаемо по-високо в сравнение с основните му конкуренти.
Ново поколение дизелови двигатели Euro 6 с авангардни технологии
Новата Meriva използва последното поколение турбодизелов двигател със среден работен обем 1.6 CDTI на Opel. Разработеният изцяло наново двигател съвсем наскоро отбеляза своя пазарен дебют в Zafira Tourer. При Meriva неговите няколко варианта ще заменят последователно агрегатите 1.3 и 1.7 CDTI. Новият 1.6 CDTI представя изключително убедителни показатели по отношение на динамичните характеристики, много нисък разход на гориво и впечатляващи маниери на работа. Разбира се двигателят се грижи не само за удобството на пътниците, а и за опазването на околната среда. Още отсега той изпълнява изцяло бъдещите изисквания на екологичната норма Euro 6, която ще влезе в сила от месец септември 2015 година.
Първоначално Opel ще предлага новата Meriva с версията с мощност 100 кВт/136 к.с. на двигателя от ново поколение. Изцяло алуминиевият задвижващ агрегат със система за директно впръскване Common-Rail и турбокомпресор с променлива геометрия VTG (Variable Turbine Geometry) осигурява максимален въртящ момент от 320 Нютонметра при 2 000 об/мин. Tова е с 6 к.с. и 20 Нм повече, отколкото успяваше да постигне предшественикът му 1.7 CDTI, благодарение на което показателите на ускорението са значително по-добри - новата Meriva вече достига до 100 км/ч от място само за 9.1 секунди срещу 9.9 секунди преди. Hовият двигател се представя впечатляващо и по отношение на разхода на гориво и количеството на емисиите на CO2 благодарение на най-ниската степен на вътрешно триене в неговия клас в оборотния диапазон от 1 500 до 2 500 об/мин. Стойностите на разхода на гориво и емисиите се очаква да бъдат едва 4.4 литра на 100 километра и съответно 116 грама на километър. Tова е подобрение с 10% в сравнение с показателите на предишния двигател 1.7 CDTI с 96 кВт/130 к.с. (който изразходваше 4.9 л/100 км и отделяше по 129 грама въглероден двуокис на километър пробег). Допълнителни версии на новото поколение дизелови двигатели 1.6 CDTI с още по-ниски показатели по отношение на разхода на гориво и нивата на емисиите на CO2 ще бъдат представени последователно през първата половина на 2014 година.
Освен това, новото поколение 1.6 CDTI е на върха в своя клас по отношение на показателите на шума и вибрациите благодарение на ефективността на горивния процес с многократно впръскване, подобрената конструкция на много от компонентите и използването на акустични елементи за подтискане на работния шум. Независимо от натоварването и оборотния режим на работа на двигателя, той изумява с тихата си работа.
Бензинови двигатели, изпълняващи екологичната норма Euro 6 и нови трансмисии с ниско вътрешно триене
Новата Meriva предлага също и избор между три 1.4-литрови бензинови двигателя. Базовата версия с атмосферно пълнене развива максимална мощност 74 кВт/100 к.с., докато двете версии с принудително пълнене посредством турбокомпресор имат максимална мощност 88 кВт/120 к.с. и 103 кВт/140 к.с. и могат да бъдат оборудвани с новоусъвършенстваната шестстепенна автоматична трансмисия с ниско вътрешно триене и функция ActiveSelect за ръчна последователна смяна на предавките с помощта на скоростния лост. Tази комбинация от бензинов двигатели и автоматична трансмисия е решителна стъпка напред в сравнение с първоначалната гама от варианти на Meriva и се очаква да привлече между 15 и 20% oт всички клиенти на модела. Подобно на новия 1.6 CDTI, всички бензинови двигатели на новата Meriva вече изпълняват строгите нормативни ограничения по отношение на вредните емисии на бъдещата директива Euro 6.
Версията на пропан-бутан (LPG) на новата Meriva също е готова да отговори на изискванията на екологичната норма Euro 6. Разполагащият с максимална мощност 88 кВт/120 к.с. 1.4-литрова турбоверсия LPG не само спомага за намаляване нивата на CO2 до около 121 грама на километър, но успява да снижи разходите за гориво почти наполовина. При това версията LPG не страда от места за зареждане – на територията на Европа вече има близо 30 000 станции за зареждане с газ пропан-бутан.
Независимо от избора на двигател, всички нови варианти на Meriva предлагат и изцяло ново равнище на комфорт при превключване на предавките благодарение на инвестицията в размер на 50 милиона евро от страна на Opel в оптимизацията на актуалните пет- и шестстепенни предавателни механизми. Многобройните промени в отделни компоненти на трансмисиите, както и на тяхната интеграция в силовия тракт и конструктивната структура на автомобила са довели до чувствително подобрение. Това се забелязва преди всичко при трансмисиите с ръчна смяна на предавките в гамата на новата Meriva, при които преминаването от една предавка на друга изисква минимално усилие и е по-бързо, по-меко и по-прецизно от преди.
Модерна инфоразвлекателна система IntelliLink с вградена навигация
Новата Meriva ще получи и новото поколение модерна инфоразвлекателна система IntelliLink, която позволява изключително лесна интеграция на функциите на личния смартфон в автомобила. Големият седеминчов екран с висока разделителна способност предлага нов интерфейс за управление на IntelliLink с графична среда, която подобрява четливостта на показанията и улеснява управлението и работата със системата. IntelliLink предлага безжична връзка Bluetooth за разговори с мобилния телефон в автомобила и за „стрийминг” възпроизвеждане на аудиофайлове, както и допълнителна възможност за свързване посредством USB.
Системата IntelliLink в новата Meriva разполага серийно със CD плейър, а радиоприемникът за цифрови радиопрограми DAB (Digital Audio Broadcast) се предлага като допълнителна възможност, която повишава значително качественото равнище на приемането и звученето на избраната радиостанция. Навигационната функция е вградена в системите Navi 650 и Navi 950 IntelliLink. Тя се отличава с изключително бързодействие и прецизност, a желаната крайна цел на пътуването може да бъде въведена лесно с гласова команда благодарение на функцията за разпознаване на глас и възможността за бързо „еднократно въвеждане” (достатъчно е да се извика навигационното приложение и да се произнесе адреса на крайната цел в една фраза) по примера на Insignia. Обновяването на картовата навигационна информация може да се осъществи чрез изтегляне на USB носител. Върховият модел в гамата Navi 950 IntelliLink cъдържа подробни карти на територията на цяла Европа и е в състояние да чете на глас постъпващите съобщения. В допълнение към вградената функция за разпознаване на говор и гласови команди, системата IntelliLink в новата Meriva поддържа и интегрира в себе си и функциите за гласов контрол в свързания с нея смартфон – например приложението SIRI за iPhone.
Вътрешното пространство на Meriva остава недостижимо по отношение на ергономията, практичността и гъвкавите възможности
Moделът Meriva е първият и единствен автомобил на света, който може да се похвали с награда за цялостната си ергономична концепция. През 2010 година независимите германски здравни експерти от организацията AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V. или „Кампания за подобряване на ортопедичното здраве на гърба”) отличиха Meriva с престижния качествен сертификат на AGR в знак на одобрение на осигурената от автомобила ергономия и защита на здравето на гърбовете на водача и пътниците. Tехният сертификат бе издаден с цел да отличи ключовите и изключителни новъведения на модела Meriva – концепцията на разположение на седалките FlexSpace, системата на вратите FlexDoors, ергономичните седалки на първия ред и уникалния по рода си вграден багажник за велосипеди Flex-Fix. Teзи предимства продължават да поставят модела Meriva в позицията на лидер по отношение на гъвкавостта и ергономията.
Функционалността на новата Meriva печели от промяната в дизайна на многофункционалната централна конзола FlexRail с подобрени възможности и характеристики и увеличеното благодарение на по-късите релси пространство за краката на седящия на средната седалка пътник на втория ред. FlexRail предлага подходящото пространство за съхранение на вещи, необходимо за дреболиите, които носим по време на път чрез своите гъвкави елементи като подлакътници, поставки за напитки и отделения за вещи.
Важна част от отличната ергономична концепция на Meriva е революционната патентована система FlexDoors със задни врати с точки на окачване разположени в задната част. По-леки и естетични, те отнемат и по-малко от пространството за пътниците на задните места от плъзгащите се врати. Tе се отварят под ъгъл от 84 градуса („нормалният” ъгъл е 68 градуса) и за разлика от вратите с традиционно отваряне предлагат изключително удобен достъп до местата в задната част на автомобила. Така например поставянето на детско столче при тази схема на вратите е неимоверно по-лесна задача и от двете страни на задната седалка.
Специалистите по ортопедично здраве на гърба от AGR дадоха своята висока оценка и за допълнителното оборудване на Meriva, което я превръща в шампион по отношение на комфорта в нейния клас. Системата на задните седалки FlexSpace позволява бързо и елементарно трансформиране на пространството в купето от пет- в четири-, три- или двуместна конфигурация и предлага уникалната възможност за превръщане на задната седалка в уникално с пространството в областта на раменете и краката двуместно изпълнение с помощта на функцията Lounge Seating. Системата FlexFix допълнително подобрява мобилността на водача и пътниците с вградения компактно в областта на бронята в задната част на Meriva сгъваем багажник за велосипеди. Когато не се нуждаете от него, багажникът се прибира бързо, лесно и незабележимо в задната част на каросерията – с типичната за марката Opel лекота.
В допълнение към това, водачът вече може да разчита на помощта на видеокамерата за следене на маневрите в задната част при паркиране в тесни пространства – картината от камерата се показва ясно и прегледно на 7-инчовия екран на арматурното табло. И за да придаде напълно завършен вид на цялостната атмосфера на удобство в Meriva, обновената версия предлага възможност за поръчка на функция за отопление на волана и голям прозрачен люк на покрива, през който можете да наблюдавате звездното небе.

За връзка:
Люба Ганчева

PR мениджър

тел +359 ( 0) 2 969 3051

Mobile: +359 (0) 88 831 8090

ljuba.gancheva@opel.com

Допълнителна информация и снимки можете да намерите в интернет на адрес media.opel.com

Opel Southeast Europe media.opel.comТърговско представителство за България

Каталог: pi files -> 2013
2013 -> Христо Петров от "Хеед Ауто Тийм" спечели драга в Божурище vw scirocco-то победи двете Audi S2 на "Драг Пауър"
2013 -> Lamborghini тества достъпния си модел
2013 -> Кои автомобили идват през 2014-а? Юли ще бъде най-силният месец в автомобилния календар
2013 -> Новина Защо Audi не произвежда rs8?
2013 -> Най-емблематичните германски автомобили от 90-те години
2013 -> Откриват изложба на Rolls-Royce в музея на bmw
2013 -> Новина Aston Martin обмисля производство на Rapide Shooting Brake Моделът ще бъде вдъхновен от концепцията Bertone Jet 2 Източник: Autocar
2013 -> Открийте приликите: Lamborghini Aventador и Boeing 787 (видео)


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница