Нсорб отстъпката при данъка за колите ще бъде предшествана от разходистраница1/5
Дата11.06.2018
Размер0.74 Mb.
  1   2   3   4   5
14.02.2014

НСОРБ

Отстъпката при данъка за колите ще бъде предшествана от разходи

Собствениците на по-екологични автомобили ще трябва да взимат документ от представител на производителя

capital.bg, 13 фев 2014, 20:40, Кристина КлиментиевнаСамо в София 800 хиляди превозни средства нямат документ за евростандарт.

Според изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова промените ще затруднят работата на местните власти, но са положителни спрямо опазването на околната среда.

Ползването на данъчна отстъпка за екоавтомобили най-вероятно ще доведе до допълнителни разходи за собствениците им. За да могат да се възползват от намалението на данъка, те трябва да представят документ, който да доказва на кой евростандарт отговаря двигателят на автомобила им. Ако в големия талон на колата това не е отбелязано, ще трябва да се представя документ от производителя на автомобила или негов представител, който може да установява различните стандарти. Указанието е на транспортното министерство до Националното сдружение на общините и е по повод влезлите в сила промени на Закона за местните данъци и такси. С тях се увеличи данъкът за по-старите автомобили, които не отговарят на най-високите европейски екостандарти. Досега от 50% отстъпка се възползваха собственици на автомобили до 100 конски сили с катализатор. От тази година намаление от 50% има само за колите с мощност на двигателя до 74 kW и съответстващи на екологични категории Евро 3 и Евро 4, а за съответстващите на Евро 5 и 6 - с 60% намаление. Повечето автомобили обаче не попадат в тази категория, защото голяма част от автопарка в страната е на по-голяма възраст, а сред новите голяма част са по-мощни.

От своя страна общините трябваше да получат данни за екостандартите на автомобилите от МВР до края на януари, но ведомството се забави и в момента тази информация се изпраща. Проблемът е, че на много от големите талони не е записан евростандартът и той няма да фигурира в документите на МВР.

Допълнителни разходи

Представители на автомобилния бранш обявиха пред "Капитал Daily", че все още не са запознати с прилагането на промените в закона, но заявиха, че не е проблем за тях да издават бележки за потребителите. Но уточниха, че ако желеащите за подобни удостоверения са много, е възможно издаването им да е свързано и с определени разходи. Извън таксата за услугата много собственици на автомобили ще трябва да загубят време и средства за път до мястото, където е представителя на производителя, което може да обезсмисли данъчната отстъпка.

"Не сме получили указания от ведомствата как да процедираме и не сме запознати достатъчно добре с промените", каза пред "Капитал Daily" кметът на Перник Росица Янакиева. Според нея търсенето на удостоверение за евростандарта от производителя на автомобила или негов представител е сериозно усложнение за гражданите. "Ще бъде проблем и за тези, които си купуват втора употреба коли, което е редовна практика. Не виждам обаче как ние бихме могли да съдействаме на гражданите в подобни случаи, тъй като нямам такива инструменти", допълни кметът.

С репликата "ако има усложнения при разчитане на данните, винаги ще взимаме решение в полза на гражданите", коментира кметът на Каварна Цонко Цонев. За разлика от свои колеги той е бил привилегирован, тъй като в сряда общината е получила пълна информация за стандартите от КАТ. "По закон имаме право да започнем обработката на данни от 1 март, така че имаме достатъчно време, в което да подготвим процедурите", каза Цонев.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова заяви, че промените ще затруднят работата на местните власти и данъчните служби, но след като са с цел опазване на околната среда, значи промяната е положителна. По нейни думи получаването на удостоверение за евростандарта не би трябвало да затрудни собствениците, тъй като промените се отнасят само за нови автомобили произведени след 2000 г. и всеки може лесно да открие производителя или негов представител. Според нея общините са излезли от "тревожния застой", в който не са получавали инструкции от ведомствата. "Вече почти навсякъде КАТ предоставя подробни данни за евростандартите и местните власти могат да изпращат запитвания", допълни Чавдарова.

Колко могат да ползват отстъпката

Според данни на Столичната община еврокатегорията е известна само за 135 хил. леки коли, като по думите на заместник-кмета по финанси Дончо Барбалов това е ориентировъчен брой, тъй като досега нито една институция не е събирала данни колко автомобила отговарят на европейските стандарти. Регистрираните превозни средства в столицата са около 950 хил. (включително мотопеди и камиони), което означава, че собствениците на част от останалите 800 хил. от тях ще трябва да се свържат с производителя или с негов представител, за да разберат кой е техният стандарт. По думите на Барбалов проверката и плащането на дължимият данък за столицата ще може да се прави онлайн на сайта на общината заедно с останалите данъци и такси, където ще бъде сложена информация за евростандарта на съответния автомобил. Данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски - първата от 1 март до 30 юни, а втората - да края на октомври.


От март шофьорите трябва да доказват екологичността на колите си

infoobzor.net 14 фев, 2014 Ани Иванова

От 1 март шофьорите ще трябва да плащат данъка на автомобилите си. Данъкът върху превозните средства се плаща на два пъти – от 1 март до 30 юни и края на октомври.

Все още очакваме Министерството на вътрешните работи да представи информация с какви евростандарти са регистрираните автомобили, коментира пред 3e-news.net Емил Савов, заместник-председател на Националното сдружение на общините. В София например еврокатегорията е известна само за 135 000 автомобили, а броят на регистрираните е 950 000, което означава че останалите трябва да се свържат с производителите или вносителите, за да получат удостоверение.

Промените в Закона за местните данъци и такси изискват всеки шоьор да представи доказателство за евростандарта на автомобила си, за да получи отстъпка от дължимия данък.Проблемът е, че за част от автомобилите няма информация. Затова шофьорите ще бъдат задължени да представят документ в общината , който докаже това- най-вероятно това ще става с удостоверение с информацията от производителя или вносителя на автомобила, от който са го закупили. С промените се увеличи данъкът за по-старите автомобили, които не отговарят на най-високите европейски екостандарти. Досега от 50% отстъпка се възползваха собственици на автомобили до 100 конски сили с катализатор. От тази година намаление от 50% има само за колите с мощност на двигателя до 74 kW и съответстващи на екологични категории Евро 3 и Евро 4, а за съответстващите на Евро 5 и 6 – с 60% намаление. За повечето шофьори промяната не е съществена. Повечето автомобили не попадат в тази категория, защото голяма част от автопарка в страната е на по-голяма възраст, а сред новите голяма част са по-мощни.

Проблем може да се окаже струпването на десетки хора пред офисите на производителите за удостоверение, което ще отнеме време и нерви. От друга страна общинските власти обещават да реагират бързо и да няма административни проблеми с начисляването на данъка. Вече почти навсякъде КАТ предоставя подробни данни за евростандартите и местните власти могат да изпращат запитвания.Без промяна

За леки автомобили общинският съвет определя размера на данъка съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва:

1. до 37 kW включително – от 0,34 до 1,02 лв. за 1 kW;

2. над 37 kW до 55 kW включително – от 0,40 до 1,20 лв. за 1 kW;

3. над 55 kW до 74 kW включително – от 0,54 до 1,62 лв. за 1 kW;

4. над 74 kW до 110 kW включително – от 1,10 до 3,30 лв. за 1 kW;

5. над 110 kW – от 1,23 до 3,69 лв. за 1 kW.

В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти:

Брой на годините от годината на производство, | Коефициент

включително годината на производство

Над 14 години | 1

Над 5 до 14 години включително | 1,5

До 5 години включително | 2,8
Бойко Борисов: Разпределението на парите за общините е направено непрозрачно и затова Орешарски бяга от среща с мен

focus-news.net | 14 Февруари 2014 | 14:07 | Агенция "Фокус"

Любимец. Непрозрачно е направено разпределението на парите за общините с Постановлението на Министерски съвет, това каза пред журналисти в Любимец лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Борисов коментира, че кметът на Община Любимец Анастас Анастасов е един от успешните кметове на ГЕРБ. Пример за това е и завършената детска градина, която беше открита днес. "Виждате вътре 320 деца. Техните родители, баби и дядовци са от всички политически партии. Така че, те не наказват кмета или мен, или някой, наказват населението в този град. Ние като сме го правили, не сме го правили за тези, които са от ГЕРБ. Децата тук са на всички", каза Борисов. "Орешарски избягва от срещата с мен. Видяхте какъв отговор ми написа – че видите ли в Сдружението на общините, евентуално там бихме могли. А в същото време, се среща с кметовете на БСП и ДПС. Защо? Ние няма да го нападаме. Ще ни обясни - по какъв критерий. Тук кметът досега ми обясняваше колко хубави проекти е дал. Защо не са му приети? Ще го попитаме, ще каже: „нямаше достатъчно точки” или „закъсня”, ще ни отговори. След като бяга от тази среща, и явно му е неудобно да застане пред над 90 и кусур кмета от ГЕРБ, ми е ясно, че всъщност изключително непрозрачно са направили това разпределение", каза Борисов.
Обсъдиха задължително монтиране на камери пред заведенията

plovdivchanin.com, Петък, 14 Февруари 2014 15:00

В рамките на постигнатото споразумение между началството на МВР и пълномощници на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) вчера в сградата на ОДМВР - Пловдив се проведе прилежно съвещание. На срещата шефът важен инспектор Пламен Узунов, заместникът му комисар Георги Георгиев, началникът на отдел "Охранителна полиция" важен инспектор Любомир Рашков, началникът на Първо РУП важен инспектор Петър Тодоров и началникът на полицейски участък в Първенец старши инспектор Георги Стоенчев говореха с кметове на общините в областта. Набелязани бяха съвместни мерки за превенция и попречване на престъпления в малките населени места в региона с цел гарантиране на обществения ред и сигурността на жителите. началството на службата благодари на пълномощниците на местната изпълнителна власт за традиционно добрите взаимоотношения и съгласуваност. Изразена бе увереност, че и занапред кметовете ще имат водеща роля в подаване на точна и своевременна информация при възникнали проблеми на обслужваната територия. Бяха изложени проблеми, характерни за окръжните управления, свързани най-вече с натовареност на състава и недостиг на материално-техническата база. В тази връзка кметовете изразиха задружно готовността си да окажат помощ в подпомагането на полицейските служители, за да бъде запазено перманентното им присъствие в селата. Бе разгледана и възможността за изграждане на видеонаблюдение в малките населени места, както и монтирането на видеокамери - като задължително изискване при издаване на съгласия за удължено прилежно време на дискотеки, ресторанти и различни обекти в областта. Разисквани бяха и редица различни предложения за подпомагане на полицейските служители при дейността им в малките населени места - назначаване на полски телохранители по Закона за съхраняване на общинската собственост, създаване на съвместни отряди с частните охранителни фирми и използване на извънщатни сътрудници на МВР след влизане в сила на новия закон за МВР.
Общините с призив към производителите на автомобилите

БГНЕС - 14 Февруари 17:43Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) призовава производителите на автомобили и техните представителства да не въвеждат такси за издаването на документи на собствениците на автомобили, възползвайки се от законови промени.

От сдружението публикуваха на интернет страницата си обръщение към производителите на автомобили. В него те посочват, че на практика се получава така, че идеята за ползване на отстъпка от данъка върху превозните средства се обезсмисля, а гражданите са“наказани“за липсваща, не по тяхна вина, информация.“Ние, общините, приехме нововъведеното данъчно облекчение, защото то е в интерес на нашите данъкоплатци, въпреки че, от една страна, се усложнява много работата на нашите приходни звена, а от друга - се лишаваме от важен ресурс за подобряване качеството на общинските услуги и инфраструктура. Отчитайки ограничените финансови възможности на собствениците на най-масовите автомобили, ние взехме своевременни решения и осигурихме възможност за ползване на отстъпка и за автомобилите с действащо катализаторно устройство, в случай че не отговарят на евростандартите“,заявяват от НСОРБ.“Така или иначе данъкоплатците ще загубят време и средства за пътуване, за да се възползват от правото си на данъчно облекчение. По тази причина не можем да допуснемспестените средства на гражданите да бъдат иззети от фирмите под формата на такса за информация, която е присъща за техническите характеристики на всеки автомобил.

НСОРБ има готовност да изпрати писмено запитване до всички централи на автомобилните производители, с което да поиска изясняване на политиката им към собствениците на автомобили от тяхната марка.При непостигане на справедливо решение от страна на производителите и техните представителства, НСОРБ ще потърси възможност за незабавна нормативна промяна, която да гарантира в максимална степен интересите на българските данъкоплатци“,пишат още от сдружението. /БГНЕС
ОБЩИНИ

ФОКУС

Общностен център “Надежда” в Бургас лекува децата с подводна гимнастика и масаж

14 Февруари 2014 | 11:25 | Агенция "Фокус"

Бургас. Общностен център “Надежда” в Бургас, лекува децата с подводна гимнастика и масаж, съобщиха от пресцентъра на общината. „Общностен център „Надежда“ наистина дарява надежда, защото само за около 5 месеца Стефани вече има видими резултати – прави самостоятелни крачки“. Това каза Цветослава Иванова, майка на 6-годишната Стефани Иванова, която посещава центъра три пъти седмично. Стефани идва в количка с установени Синдром на Джордж, първоначална имунна недостатъчност, двигателни увреждания и операция на сърцето при раждане. Тя е едно от четирите деца в център „Надежда”, които получават специализирани грижа и индивидуално разработена програма в зависимост от потребностите си. Тук са и Георги на 6 години с ДЦП, Людмила на 5 години с родова травма на ръката и Ралица на 6 години с вродена травма на ходилото. Рехабилитацията най-често е съчетание между подводна гимнастика, лечебен масаж и физкултурно раздвижване на всички мускулни групи. „Водната терапия подобрява дейността на сърдечно – съдовата система, дихателната система, костно-мускулния апарат, балансира нервната система. Оказва силно емоционално въздействие върху децата и помага за социализацията им.“ – уточни Силвия Кунчева, кинезитерапевт и учител по физическо възпитание в центъра. В детското заведение има и практика периодично да се прави профилактика на всички възпитаници за гръбначни изкривявания, които са особено характерни в тази възраст.Проектът за модерния басейна в корпус Б се реализира със спестени 300 000 лв. от бюджета на обекта при проведените тръжни процедури и по настояване на кмета Димитър Николов. Той отговаря на всички европейски изисквания - изградени помещения за предварителна подготовка на децата за влизане във водата, душове и подово отопление.Общностният център за ранно детско развитие и родителска подкрепа "Надежда" е най-модерното детско заведение на територията на Бургас, предлагащо едновременно социални, здравни, психологически услуги за деца, родители и учители. Той се реализира в рамките на съвместен проект за социално включване, изпълнен от Община Бургас и Министерството на труда и социалната политика. Общата му стойност е 3 470 000 лв.
Три центъра за настаняване от семеен тип има вече в Смолян

14 Февруари 2014 | 11:43 | Агенция "Фокус"

Смолян. Центровете за настаняване от семеен тип в Смолян са вече три, тъй като вече приключи изграждането на центъра и в квартал Устово по проект „Подай ръка” на община Смолян. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян главният експерт от местната администрация, Сийка Табакова. Новият център, който е за деца с увреждания, ще заработи реално след одобряването на друг проект на общината, който е за предоставянето на самата социална услуга и наемането на персонал. В него се предвижда се бъдат настанени 14 деца, а за тях ще се грижат 12 души. Табакова посочи, че два центъра за настаняване от семеен тип вече работят в Смолян, като единият от тях е с капацитет 12 деца и в него се настаняват деца, които след завършване на 8 клас, напускат Дома за деца, лишени от родителска грижа в село Широка лъка. Идеята на този център, е децата да дойдат да живеят в Смолян, за да завършат средното си образование, да имат среда близка до семейната и да имат подкрепа на различен тип специалисти. Другият център от семеен тим Смолян е за деца от 3 до 7 години, които са от специализирани институции. По думите на Табакова, в него има възможност и за прием за спешно настаняване за деца от 0 до 3 години, за които по една или друга причина, семействата им не могат да полагат грижи за тях или пък нямат възможност да бъдат настанени в приемни семейства и центърът е една алтернатива за тези деца. В него, в момента са настанени три деца на различна възраст, а самият център се управлява от фондация, партньор на община Смолян, която по проект е довършила центъра, въвела го в експлоатация, оборудвала го е и е осигурила издръжката на услугата за тези деца, каза още Табакова.

/Нели ГЕРГЬОВСКА


В Ракитово подобряват процеса на прилагане на политики и разработване на стратегически документи

14 Февруари 2014 | 11:48 | Агенция "Фокус"

Ракитово. В залата на Община Ракитово се проведе пресконференция по проект “Подобряване процеса на прилагане на политики и подготовка за разработване на стратегически документи на община Ракитово”, договор за безвъзмездна финансова помощ №13-13-92/28.10.2013г., бюджетна линия BG051PO002/13/1.3-07, приоритетна ос І „Добро управление”, подприоритет 1.3. „Ефективна координация и партньорство при разработване и провеждане на политики”. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Екипът на проекта изясни, че в резултат на заложените дейности, Община Ракитово ще има разработен и въведен ефективен цялостен механизъм за мониторинг, контрол и последваща оценка на изпълнението на общинските политики. Ще бъдат проведени съпътстващи обучения във връзка с разработените правила и методики за мониторинг и контрол; изготвена последваща оценка на Общинския план за развитие на Община Ракитово за периода 2007-2013 г.; изготвени серия от анализи, проведени проучвания и изследвания за разработване на Общинския план за развитие на община Ракитово; разработен Общински план за развитие на община Ракитово за периода 2014-2020. Стойността на проекта е 73 420,32 лв. с ДДС, а срокът на изпълнение – 9 месеца.
Деян Дойнов, БСП-Пловдив: Община Сопот търпи санкции заради некомпетентността на общинското ръководство и кмета

14 Февруари 2014 | 12:08 | Агенция "Фокус"

Сопот. Поведението на кмета на Сопот е безотговорно и недостойно, само така може да се определи бягството му от заседание на Общински съвет, на който се гласува Бюджета на общината и Тригодишната бюджетна прогноза, това е мнението на Деян Дойнов, общински съветник и лидер на БСП Сопот, съобщиха от пресцентъра на БСП-Пловдив. На заседанието на общинския съвет, на който трябваше да бъде приет бюджетът, кметът Веселин Личев не се появи, за да отговори на гражданите по важни за общността въпроси - как ще се разплати с фирмата изпълнител, която осъди общината за повече от 5 милиона лева, как ще се справи общината със своите задължения при запорирана сметка и описано имущество, защо залага и поемането на нов общински дълг от около 300 000 лева,

БСП Сопот ще поиска проверка от компетентни институции, за установяване на истината относно проектите по Оперативна програма Околна среда и води, по които общината е кандидатствала и работила. В нарочна декларация БСП настоява общинското ръководство и кмета да кажат колко е финансовата корекция по проекта за Пречиствателна станция и защо проектът за Реконструкция и модернизация на водопроводната мрежа е спрян.

Всъщност кметът Веселим Личев не пожела да види как управляващото мнозинство гласува Бюджет 2014, в който не е счел за нужно да отбележи, че община Сопот е във фалит. Това е безотговорно и нагло поведение на управник, който е счел, че всяко негово действие е безнаказано, каза Деян Дойнов.

Община Сопот търпи санкции заради некомпетентността на управляващия екип. Наложената 25% корекция бе заради регистрирани нередности, не виждаме до този момент общинското ръководство да е променило стила си на работата. Продължава да проявява нехайство и небрежност, като до този момент не е представила и погасителен план на фирмата изпълнител, което личи и от тяхно писмо, за което кметът Личев не информира жителите на града, допълват общинските съветници от левицата.


Социалните услуги организират благотворителна изложба базар в подкрепа кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата

14 Февруари 2014 | 15:53 | Агенция "Фокус"

Велико Търново. За трета поредна година от 17 февруари 2014 г. до 2 март 2014 г. Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” организира благотворителна изложба базар на мартеници и сувенири изработени от потребителите на социални услуги на територията на Община Велико Търново под надслов „Баба Марта бързала и мартенички вързала”. Това съобщиха от пресцентъра на общината. По предварително изготвен график, социалните услуги ще ползват място определено за благотворителната изложба базар за продажба на мартеници и сувенири. Целта е набавяне на средства за подпомагане трудотерапевтичната дейност на децата и лицата потребители на социални услуги.Място за разполагане на базара до чешмичката след сградата на Община Велико Търново, в посока МДТ „Константин Кисимов” гр. Велико Търново. Благотворителният базар е част от програмата за кандидатурата на Регион Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 год.
В Казанлък ще се проведе тържествена церемония по полагане на първа копка по проекта за Градската пречиствателна станция за отпадни води

14 Февруари 2014 | 16:23 | Агенция "Фокус"

Казанлък. В Казанлък ще се проведе тържествена церемония по полагане на първа копка по проекта Градската пречиствателна станция за отпадни води. Това съобщиха от пресцентъра на общината. На 18 февруари 2014 г. от 11:00 часа на площадката на Градската пречиствателна станция за отпадни води (ГПСОВ) – Казанлък ще се проведе тържествена церемония по полагане на първа копка по най-мащабния проект на Община Казанлък - “Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък“. Домакин на официалната церемония е Община Казанлък. На нея ще присъстват кметът Галина Стоянова, заместник-министърът на околната среда и водите Дин Онбаши, народни представители, ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ Спиридон Александров, председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов, управителят на „ВиК“ ЕООД - гр. Стара Загора инж. Радостин Миланов, представители на РИОСВ - гр. Стара Загора, на общинската управа и изпълнители по проекта.

Община Казанлък е бенефициент по проект “Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък“, който се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Oперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Проектът, одобрен с договор № DIR-51011116-C026 от 08 август 2012 г., е на обща стойност 22 974 967,80 лв., от които 1 387 365,25 лв. собствен принос на Община Казанлък. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 21 587 602,55 лв., разпределена както следва – Кохезионен фонд 17 270 082,04 лв. и Национално съфинансиране 4 317 520,51 лв.

След реализирането на проект “Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък“ ще бъде постигнат огромен социален ефект, защото ще се подобри не само начинът на опазване на околната среда, но и качеството на ВиК услугите за 49 557 жители в района на гр. Казанлък и прилежащите населени места.


Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница