Обяснителна записка 1908 контекстаДата07.09.2017
Размер40.01 Kb.
#29718


Обяснителна записка 1908

КОНТЕКСТА

Пловдив е изключителен град и казват, че неговият център е най-красивото място в България. Съхранената стара, историческа, градска тъкан създава интересна архитектурна палитра и е много податлива на съвременни намеси. Това позволява процесите на обновяване и вдъхване на нова идентичност на старата урбанистична тъкан, да протичат успешно и под звуците на всеобщото публично одобрение. Поне досега....Последните събития в Тютюневия град ясно показаха, че проблемите са специфични и се нуждаят от нов, различен и радикален подход.

Централната пешеходна зона около Джумаята, както и Старият град дълги години бяха най-привлекателното място за развлечение и култура в България. Неотдавна към тях успешно се присъедини и Капана. Само едно павиране на тесните улички и безвъзмездно отдаване на младежки фирми беше достатъчно за да се запали искрата и да се вдъхне нов живот. Атмосферата на Пловдив направи останалото. Сега Капана е една от културно-развлекателните емблеми у нас.

Как стои проблемът в Тютюневия град ?!? Тази зона се намира в абсолютния център на града и тангира до ул.Иван Вазов, в непосредствена близост до градския парк и фонтаните, като свързва площада на Пощата и жп.Гарата. На пръв поглед изглежда, че ако реставрираме и боядисаме фасадите и просто сменим режима на ул.Иван Вазов в пешеходен, лесно ще можем да повторим принципа на действие при Капана – тесни улички с паваж и кафета и художествени галерии по тях. Срутванията и пожарите освен всичко друго доказаха, че е необходима нова стратегия. И все пак, какво прави Тютюневия град толкова специфичен ?!? На първо място това е изключително разнородната собственост. На едно място са преплетени множество различни и частно-реституционни и публично-държавни интереси, които често са с противоположна насоченост. На второ място, това е урбанистичната специфика на района. Бившите тютюневи складове представляват една истинска промишлена зона, с доста едри квартални карета и много се различава от живописните тесни улички на Капана. На трето място е близостта с гарата, автогарата и много натоварената крайградска артерия, което предполага активен трафик и множество бизнес активни, извънградски посетители.КОНЦЕПЦИЯТА TOBACCO ROAD

Нашата идея обхваща съживяването на вътрешнокварталните пространства на Тютюневия град и превръщането им във фокус на публичен интерес. Считаме, че един вътрешен гръбнак, който като струйка дим лъкатуши и навързва вътрешните пространства ще създаде много интересно преживяване. Той ще просече урбанистичната ципа на допустимите намеси и ще създаде характерна атмосфера. Предлагаме всички намеси да се извършват така, че да се съхрани максимално историческото наследство на старата градска тъкан и да се експонира така, че да заблести с истинската си светлина на архитектурно бижу.

Предлагаме ул.Иван Вазов да стане пешеходна, като по този начин се обвързват всички пешеходни зони от моста на Марица, през Капана и Джумаята, чак до Гара Пловдив. Това ще създаде истинско оживление и може би Пловдив ще се сдобие с най-дългата пешеходна зона в света. Тази пешеходна зона пряко ще контактува с парка, с фонтаните и разбира се с Тютюневия град.

Предлагаме създаване на пешеходен маршрут на второ ниво, там където в момента се намират връзките за прехвърляне на бали с тютюн между отделните складове и работилници. Движението ще се осъществява по мрежа от леки пасарелки от метал и стъкло. Това ще даде възможност за поглед отгоре на новите пространства и ще създаде истински спектакъл.

Вярваме, че най-силният аспект на концепцията TOBACCO ROAD ще бъде нейното обръщане към най-младата аудитория. Вътрешните пространства на Тютюневия град могат да се превърнат в развлекателно средище на култура, изкуство и разбира се, на нови технологии. Тук успешно биха могли да съжителстват обучение, бизнес, култура и почивка. Едроплощните пространства на тютюневите складове са подходящи за всички форми на coworking, както и за създаване на високо технологични Fab-Lab пространства. Новите площи ще бъдат богато озеленени и ще дават възможност за работа и развлечение в непосредствена близост с природата. Тези Co-Mad пространства ще привличат много млади, активни хора от града и страната на принципа на Time-sharing използването. Много е важно активностите в новите градски ареали да бъдат подбрани така, че всяка една дейност да привлича посетители и да оживява останалите. Вярваме, че това ще вплете Тютюневия град общата урбанистична тъкан и ще го превърне в истински събирателен център на младите, активни хора.

Считаме, че за да има успех нашето начинание трябва да отчете и защити интересите на всички видове собственост в тютюневия град. Това освен всичко друго ще обогати формите на ползване и ще създаде палитра от множество авангардни активности.

КАКВО НЕ Е TOBACCO ROAD

Нещата се променят и колкото по-напред отиваме, толкова по-бързо става това. След двайсет, трийсет или петдесет години ще бъдат различни материалите, технологиите и разбира се публичните занимания. Ако някой Ви казва, че може да прави предвиждания за тези процеси, можете да бъдете сигурни, че Ви лъже. Нийлс Бор казва, че прогнозите са много несигурно нещо, особено когато става дума за бъдещето.Затова считаме, че градоустройствените разработки не могат да се разглеждат като окончателно завършени проекти. Ако са добре направени, в тях има нещо неуловимо, нещо нон-финито, което ги прави живи и им дава сила. Затова в никакъв случай нашата концепция не може да се разглежда като частично остъкляване на вътрешните пространства на Тютюневия град.

Концепцията TOBACCO ROAD не е артефакт, тя не е даже ограничителна рамка за застрояване. Ние вярваме, че тя е визия, идея, която жалонира посоката на пулсациите на градската тъкан в бъдеще. И все пак ако погледнем пророчески през маранята на идните години, може би ще видим, че пловдивчани още харесват идеята за тънката струйка дим, която лакътуши през Тютюневия град. Вярваме, че те още ще се вълнуват от романтиката, която всички познаваме и ще се радват, че са я запазили. Дано нашата идея помогне и тогава в Пловдив да има художници по площадите, поети по кафенетата и делта-планеристи в небето.
Каталог: resources -> entries
resources -> Bg европейски икономически и социален комитет
resources -> Търг на 17. 09. 2008 г. – Акценти кирил Шиваров 1887-1938 г
resources -> Книгата на Лудвиг Ерхард „Благоденствие за всички", Университетско издателство „стопанство"
resources -> Информация за номинираните фирми и личности Фирма “Лидер 96”
resources -> Георги Андреев българия или мафията ? II
resources -> Програма по европейска интеграция към Центъра за европейски изследвания и информация в София и в програма по публична администрация в американските университети „Джорджтаун" и „Джордж Вашингтон"
entries -> Обяснителна записка
entries -> Обяснителна записка


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница