Паметник на Deep Purple ще се издигне до Джими Хендрикс, Франк Запа и Георги Минчев на 6 септември Мариана ЦветковаДата22.01.2017
Размер135.43 Kb.
#13274

21.08.2008 г.Велики рокаджии населиха Ахтопол
Паметник на Deep Purple ще се издигне до Джими Хендрикс, Франк Запа и Георги Минчев на 6 септември
Мариана Цветкова

Паметник на Deep Purple ще бъде открит на 6 септември в Ахтопол, съобщи специално за "Монитор" неговият автор - скулпторът Добромир Иван. Той ще бъде поставен на Стената на рока, която започва от кметството на морския град и стига до пристанището. Мястото не е избрано случайно - идеята е Ахтопол да се превърне в Меката на рокаджиите и хипарите, където всяка година да се посреща Джулай морнинг.

Образът на паметника е обобщаващ и алегоричен, но е вдъхновен от лика на барабаниста на Purple Иън Пейс, допълни скулпторът. Любопитно е, че в основата му ще има място за забождане на индийски ухаещи пръчки. Всеки може да ги поставя и да ги пали. Това е препратка към най-известния им хит Smoke on the Water ("Дим над водата") и своебразна закачка към зрителите. "Димът от сандаловото дърво добре гони комарите, освен това той прави скулптурата по-мистична. Не за пръв път се заигравам с него", шегува се Добромир Иван. И обяснява, че другата му цел е да смъкне скулптурата от пиедестала на високото изкуство и да я направи по-близка да публиката. Тя да стане участник, а не пасивен зрител на изкуството - нишка, която той упорито прокарва в творчеството си през последните години. Заради това в основата на паметника на Джими Хендрикс е поставил пепелник, а на Франк Запа - микрофон.

Върху стената на рока в Ахтопол има вече няколко творби от Добромир Иван. Миналата година бяха поставени скулптури, посветени на Джими Хендрикс и Георги Минчев, тази година - на Франк Запа, следващата година ще бъдат открити на Леа Иванова и групата Plant&Page. Всичките те заформят цикъла "Съвременни музиканти". В центъра на Ахтопол е поставен паметникът му "Орфей и Евридика". Зад проекта стои арх. Николай Цанков, по чиято идея се реализира целият цикъл.

Не само темата, а и материалът на скулптурите е необичаен. Те са направени от алабастър (много твърд гипс) и отгоре са покрити с цветна епоксидна смола, използвана в направата на корабните палуби. В зависимост от идеята на скулптора той използва различен цвят смола. Така например творбата за Deep Purple е оцветена в пурпурно, а на Георги Минчев - в синьо.

Стената на рока отдавна се е превърнала в атракция за Ахтопол. "Отначало местните жители скочиха срещу идеята. После скулптурите предизвикваха учудване, след това любопитство, а сега ахтополчани признават, че привличат туристите", разказва авторът. Днес творбите от смола са станали запазена марка за Добромир Иван. Той работи в същия стил и в Австрия, където прави в една от южните й провинции, в местността Извора на знахарката, паметник на изгорените вещици от инквизицията. Следващата година ще вае бюст на банкера Атанас Буров пред банка в община "Студентска" в София. Верен на стила си, в основата му ще постави хранилка за птици…


21.08.2008 г.Кражбата на самоличност - новата мода у нас?
Източването на данни от здравната каса поставя множество въпроси
Албена Алексиева, INSURANCE.BG

Кражбата на конфиденциална информация е един от най-доходните видове бизнес в света. Промишленият (икономическият) шпионаж обикновено е най-ефективен при използването на служител на фирмата отвътре, който най-добре познава структурата на организацията и възможностите й за защитеност на данните. Промишленият шпионаж е ефективен, сравнително евтин и, при добра организация, без опашка. Което означава, че поръчителите трудно могат да бъдат уличени и че всичко свършва до "мулето" (икономическия шпионин). Всичко това прави кражбата на данни един от неостаряващите методи за спечелване на икономическата война.

В разгара на горещото лято една държавна структура у нас се оказа в епицентъра на грандиозен скандал с кражба на поверителни данни - Националната здравна каса бе ужилена от свой служител.
Престъплението
Компютърен специалист, служител на НЗОК, правел справки в електронната база данни на здравната каса и предоставял информацията на поръчители. Става дума за данни като ЕГН, адреси и справки за здравословното състояние на гражданите. С това си занимание юнакът уплътнявал работното си време повече от половин година. Служителят е направил пълни самопризнания пред агентите от Държавната агенция "Национална сигурност". Сигналът за нарушенията е подаден от здравната каса.

Досега не е обявено за колко голям информационен масив става дума. Според говорителя на ДАНС Зоя Димитрова обаче се касае за "значително количество данни". Синдикатите, които първи съобщиха за проверката, допуснаха, че "става въпрос за данните на милиони граждани".

Софийската градска прокуратура ще образува досъдебно производство за изтичане от Националната здравноосигурителна каса на лични данни на здравноосигурени граждани, обяви градският заместник-прокурор на София Божидар Джамбазов.
Кой има интерес
Компютърният спец е снасял информацията на хора, свързани с фармацевтични компании и здравни фондове. Не е ясно срещу какви суми. Хакерът е работил по поръчка и е предоставял цялостната информация за анализ от поръчителите си.

Всъщност, не е ясно дали точно фармацевтични и здравни компании са поръчали информационното източване на касата. Такъв тип информация би могла да представлява интерес за много по-широк кръг от фирми.

Как могат данните да послужат на компаниите?

Ако дадена здравна или животозастрахователна компания, например, има информация за определен свой клиент, то би могла в зависимост от неговото здравословно състояние да предвиди евентуални свои бъдещи разходи при влошаване на здравето му и при сключване на договор с него да определи съответните премии, както и дори да откаже сключването на такъв договор.

Не е изключено заради предстоящата здравна реформа от някои фондове да се надяват богатите клиенти да отидат при тях. В този случай информацията за тяхното социално и здравно положение и икономическо състояние би била много полезна и навременна.

На по-високо бизнес ниво притежаването на такива данни от страна на фармацевтични компании пък би могло да подпомогне изготвянето на изпреварващи бизнес анализи за развитието на пазара на съответния лекарствен дистрибутор. Войната за територия в бранша е много изострена.

Не на последно място данните биха могли да бъдат използвани от всякакви "бизнес" среди, несвързани със здравния бранш, но гладни за мъртви души, чрез които да развиват дейността си. Така фирми фантоми могат да си упражняват напълно спокойно своя бизнес.

Параноично погледнато, дори и новото предложение на министър Михаил Миков за забрана на анонимните симкарти би могло да провокира интерес към информационния масив от лични данни...


Засегнатите
"Направеното през седмицата изявление за поръчителство от страна на здравноосигурителни компании е абсолютно недопустимо в правова държава", категоричен бе д-р Илко Семерджиев - бивш министър на здравеопазването (1999-2001 г.), основател и първи директор на НЗОК, а понастоящем председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване и изпълнителен директор на една от здравноосигурителните компании "Доброволна осигурителна мрежа - Здраве". "Ако някой разпространява някакви обвинения, нека посочи и компаниите поръчители. Ако има виновни, нека бъдат назовани. В противен случай е изключително неетично да се говори без конкретика, защото това бие по имиджа на целия бранш", подчерта д-р Семерджиев. Той обяви, че според него източената от касата информация няма никаква стойност за здравните дружества и по никакъв начин не може да повлияе върху политиката им за определяне на здравноосигурителните договори с техните клиенти.
Наказанието
По правило промишленият шпионаж е високо платено занимание и почти винаги си заслужава риска, коментират юристи. Дори и да бъде хванат, нарушителят почти винаги получава наказание, което е в пъти по-малко от нанесената вреда. И настоящият "герой" вероятно ще се отърве с почти символична присъда. Данните за извършеното престъпление са по смисъла на член 319 (компютърни престъпления) и по смисъла на чл. 360 (неправомерно използване на класифицирана информация) от Наказателния кодекс, обяви зам.-прокурорът на София Божидар Джамбазов.
Dе jure
Какво казва Наказателният кодекс?

Чл. 319. Който унищожи, скрие или повреди чужд или не изключително нему принадлежащ документ с цел да причини другиму вреда или да набави за себе си или за другиго облага, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация.

Чл. 360. Който разгласи сведения от военно, стопанско или друго естество, които не са държавна тайна, но чието разгласяване е забранено със закон, заповед или друго административно разпореждане, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.

Чл. 42а. Пробацията е съвкупност от мерки за контрол и въздействие без лишаване от свобода, които се налагат заедно или поотделно.

Пробационните мерки са:

1. задължителна регистрация по настоящ адрес;

2. задължителни периодични срещи с пробационен служител;

3. ограничения в свободното придвижване;

4. включване в курсове за професионална квалификация, програми за обществено въздействие;

5. поправителен труд;

6. безвъзмезден труд в полза на обществото.
По света
В последните години кражбата на лични данни се превърна в доста търсен бизнес. Най-голям интерес към икономическия шпионаж проявяват високотехнологичните браншове - компютърни технологии, телекомуникации, транспорт, енергийно осигуряване.

Напоследък обаче първенството държи банковият бизнес. Само ден преди злополучният нашенец от НЗОК да бъде разкрит, стана ясно, че прокуратурата в САЩ е повдигнала обвинение срещу 11 души за кражба на идентичност от близо над 40 млн. кредитни и дебитни карти. Това е най-голямото подобно дело в историята на САЩ, в чието разкриване са впрегнати и специалните служби на Германия и Турция. Ако бъде признат за виновен по всичките му предявени обвинения, киберпрестъпникът може да бъде осъден на доживотен затвор.

Миналия месец пък в Лондон гръмна скандал, след като няколко пъти в рамките само на една седмица във влакове на лондонското метро бяха открити пакети британски секретни правителствени документи.

И Германия се опита да защити личните данни на поданиците си. Страната национализира приватизирания преди 8 години дял във федералната печатница Bundesdruckerei. Причината е, че печатането на германските държавни документи, ценни книжа и паспорти отново ще се върне под правителствен контрол. Така ще бъде предотвратена възможността биометричната технологията и личните данни на близо 80 млн. души да попаднат у злонамерени хора.

Проучване на търговския департамент на САЩ от 2005 г. сочи, че едва 3% от откраднатите на лични данни са медицински. Днес цифрите със сигурност вече са драстично по-високи. По-важен в случая е изводът на експертите: обикновено кражбите са извършвани от вътрешни хора и с цел застрахователна измама.

По друг повод Гюнтер Олман, директор за безопасните стратегии в IBM Internet Security Systems, потвърди през седмицата, че здравният сектор е особено уязвим за такива кражби - първо, заради богатото съдържание на лични данни в неговите бази и второ, заради лесния достъп до тях - всеки служител на съответната структура го има.

Постоянното коментиране на въпроса за кражбите на идентичност не прави хората по-малко чувствителни към проблема. Защото такива кражби, без преувеличение, ограбват живота им.

Но какво може да се направи за компаниите или държавните структури, които имат достъп до подробности от личната ни история? Доколко човек може да им се довери (на структурите и на техните служители), че ще запазят тази история далеч от небезкористно любопитно око? И доколко Наказателният кодекс и Законът за опазване на личните данни (и тяхното прилагане, разбира се) могат да ни защитят?

Българският случай на откраднати данни в такива размери е един от първите, станали обществено известни. Действията на съответните органи ще дадат някои от отговорите на зададените въпроси. Но самият факт, че дори още не е ясно какво точно е откраднато, не захранва с оптимизъм.


21.08.2008 г.

Столична община погна строителните фирми
от Павлина Араджиева
Калните гуми на камионите са едни от най-големите замърсители на улиците в София. Снимка Интернет

Столичният инспекторат е съставил 130 акта и 269 глоби на строителни фирми за периода 1 юли - 17 август, съобщи пресцентърът на общината. Нарушенията са главно заради неизмиване на ходовата част на автомобилите преди излизането им от работните площадки. Много от фирмите не заплащат и тротоарно право, когато ограждат обекта, който е в строеж, заяви за „Новинар” общинският служител Младен Трайков. Други пък изобщо нямали ограда или автомивка, където да почистват гумите на камионите си.

Трайков смята, че санкциите за подобни нарушения трябва драстично да се увеличат. Според действащата нормативна уредба за глоба с квитанция се плаща до 50 лева, а за съставен акт – до 500 лева. Ниската събираемост на глобите обаче – едва 8,1% за миналата година, не може да компенсира разходите по отстраняването на щетите, причинени от нарушителите. Освен това много от строителните фирми предпочитат ниските глоби вместо допълнителното заплащане на работници за измиване на автомобилите. Калта от гумите на камионите обаче, освен че задръства шахтите и замърсява въздуха, бърка и в джоба на софиянци, тъй като за нейното извозване общината заплаща допълнително на фирмите по чистотата.


21.08.2008 г.

Куче разкъса окото на 10-годишно момиче
Майката се закани да съди общината
Аида Ованес
"Влязох в кафенето да си купя кафе, но неистовият писък на дъщеря ми ме върна на улицата. Като видях шуртящата от главата й кръв, ведната звъннах на тел. 112. До 5 мин. дойде линейката и патрулна кола на III РПУ. Настоях да доведем детето тук, защото в тази хирургия миналата година спасиха 4-годишния ми син, въпреки че в този ден персоналът стачкуваше", разказва треперещата Елеонора Стратиева пред Детска хирургия на "Пирогов". Кучето било немска овчарка, безстопанствено, но за него се грижели и го хранели от кафенето около бензиностанция OMW в кв. Красна поляна, пред което станал инцидентът. "Аз само се опитах да го погаля... Обичам животните - у дома си имаме две кученца - болонка и пекинез, но те не хапят никого", разказва 10-годишната Констанция, след като медицинска сестра я извежда от отделението, където й е дадена първа помощ - зашита е 10-сантиметровата рана на главата, както и окото. Детето е и с контузни рани, направена му е ваксина против тетанус и ще бъде проследявано състоянието му, за да бъде направена при нужда и противобясна ваксина.

"Ще съдя общината и сдружението, което се занимава със скитащите кучета - "Екоравновесие" или както се казваше... Не смятам, че е виновен кметът - той не може да прибере вкъщи помиярите... Знам, че ще загуба много време и пари, ако започна дела, но не може безстопанствените кучета да се разхождат на воля из центъра на столицата...", нарежда младата жена, докато отвежда детето си към следващия кабинет в "Пирогов".
21.08.2008 г.

Зрее бунт сред костовистите
Бунт назрява в ДСБ заради затоплените от­ношения на партията с Бойко Борисов, съобщи вчера електронният сайт „Всеки ден". Костовисти били недовол­ни от преговорите за съвместни действия с ГЕРБ през есента, като акцентират, че преди ня­колко месеца точно ръ­ководството на ДСБ оп­ределя формацията на софийския кмет като „партия на ченгета и бивши комунисти". Ос­вен това ДСБ гласува „въздържал се" при при­емането на ГЕРБ за член на Европейската народна партия (ЕНП). ДСБ не била склонна в бъдеще да направи ко­алиция и с ДПС. Сами­ят факт, че ДСБ може да направи коалиция с ГЕРБ, показва, че ДСБ може да направи коа­лиция с всеки. Щом ръ­ководството е готово да се коалира с ченгетата от ГЕРБ, щом е готово да се коалира със зомбитата от СДС, защо да не е готово да се коа­лира с ченгетата от ДПС, коментирали костовисти. Според тях има отстъпление от всичко, което е било в основа­та на ДСБ. Тъмносини­те очакват с нетърпение официалната позиция на лидера Иван Костов за отношенията на пар­тията с ГЕРБ.

Депутати от ДСБ не вярват на уверенията на столичния кмет, че нямало да се коалира с ДПС. Градоначалникът заяви преди дни, че цел­та му е да извади пар­тията на Ахмед Доган от властта. Той каза и че съжалява, че е нарекъл Иван Костов „Гаргамел". Според депутата от ДСБ Евдокия Манева не мо­же да се вярва на Бо­рисов, защото през пос­ледните 4-5 месеца ня­колко пъти е променял позицията си по ключо­ви политически въпро­си. Категорично не вяр­ва на Бойко Борисов и депутатът от ДСБ Антонела Понева, според ко­ято с цялата си полити­ческа кариера кметът е доказал, че променя мнението си на всеки кръгъл час, а понякога и на по-малко. Затопляне­то на отношенията меж­ду ДСБ и ГЕРБ, меко ка­зано, не ми харесва и аз не бих участвала в та­кова нещо, уверява По­нева. Тя обещава да се противопостави на вся­какви колаборации с Бойко Борисов.

Но и СДС не вярва на на столичния кмет, обяснява на свой ред зам.-председателят на синята партия Димитър Димитров. Той не изк­лючва вероятността Бо­рисов да направи коа­лиция с ДПС, ако СДС и ДСБ не влязат в след­ващото НС. Главният секретар на СДС Пла­мен Радонов на свой ред обяснява пред „Всеки ден", че СДС има реше­ние да не се коалира с нито една от партиите в сегашната тройна коали­ция, включително и с ДПС. Не ми е известна такава позиция на ДСБ, казва той по повод твър­денията на представите­ли на ДСБ, че не вярват на Борисов.


21.08.2008 г.

Евдокия Манева
Защо не трябва да се вярва на Борисов

Бойко Борисов обяви, че каузата му като политик е да извади Доган от властта и че е готов да работи и с Костов в бъдещо дясно управление. За­сега нямаме основание да вярваме във вричанията на г-н Борисов. Защо?

1. Борисов е непредвидим политик, способен за часове да променя позицията си както по ключови политически въпроси, така и при управлението на общината.

2. Дори и да се отнесем великодушно към грешки­те му от миналото, неприемливи са политическите му пируети - от охранител на Живков и Сакскобургготски до водач вдясно.

3. Лупингово е и отношението му към доносници­те на бившата ДС - ту ги оправдава, ту иска да ги лустрира.

4. Непостоянно е поведението му към Доган. На­рече го най-добрия политик на България, а сега иска да го вади от властта.

Как да му се вярва ? Поведението на Борисов зави­си от конюнктурата и ако властта му зависи от съюз сДоган, той няма да се поколебае да го направи.

* Авторката е депутат от ДСБ
21.08.2008 г.

Балите в София пак цъфнаха и вързаха
Домати, краставици, напъпили цветя и... мобилни телефони растат по софий­ските балите с бокулук на площадката край кв. „Кре­миковци", видя вчера екип на „Труд". Още на входа се носи остра миризма на нечи­стотия. Веднага разбираме откъде идва - някои от бали­те са разпорени и ферменти­рали отпадаци бяха пръсна­ти по земята. Край високите няколко метра камари се ва­ляха стари дрехи, пластма­сови бутилки и дори добре запазена футболна топка. Има много бурени, а между тях пробягват и просъскват гущери. До пустеещ се вее табелка - „Пазете чистота".

Гардовете на площадка­та обясниха, че всеки ден идвали коли на „Чистота Искър" да изсмукват мирисливите утайки от ферментиралите отпадаци. И обясня­ват, че тези бали не били толкова стари. Те били на­правени ,след като община­та успя да извози преди око­ло година 280 000 тона бо­клук до сметищата край пловдивското с. Цалапица и в Карлово.

Преди дни зам.-кметица­та Мария Бояджийска зая­ви, че няма да има пребалиране на опакованата смет. И, че се „работело по опре­деляне на място за извозва­нето им". Общинската фир­ма „Чистота- Искър" спече­ли конкурса за транспорт на над 600 000 бали. „Готови сме веднага да возим, след като ни посочат депо или площадка", заяви шефът на фирмата Павел Граматиков. Той покрепи идеята за извозване на сметта зад граница.


21.08.2008 г.

Глобиха кмет за дискриминация
Комисията за защита от дискриминация (КЗД) глоби с 1000 лева кмета на столичния район „Овча купел" инж. Пламен Йорданов. Причи­на за санкцията са „дискриминационни изказва­ния и дискриминация под формата на тормоз срещу роми".

На 14 ноември 2006 г. в ефира на „Дарик" радио управникът реагира остро на предложението на глав­ния архитект на София за настаняване на 150 ромски семейства в квартал „Овча купел".

„Категорично съм про­тив изграждането на те­риторията на „Овча купел" на квартал, където да бъдат настанени 120 ромски семейства. Ня­мам нищо против ромите... Те трябва посте­пенно да се култивират, да придобият битовите нормални навици на граж­дани, но докато не стане това, те не може да жи­веят измежду граждани­те. Те ще плъзнат в ком­плекса, ще обезкостят комплекса", са част от репликите, които са довели до решението на КЗД. В документа се казва: „Налага на Пламен Йорданов на основание чл. 78, ал. 1 от Закона за защита срещу дискри­минацията глоба в раз­мер на 1000 лева за нару­шението на чл. 4, ал.1."

(Бел. ред. - той предвижда забрана на всяка пряка и непряка дискриминация, основана на пол, раса, произход, религия или вя­ра, образование, обществено положение, сек­суална ориентация...)Сигналът срещу Йорда­нов е подаден от фондация „Междуетническа инициатива за човешки права". Комисията трябва да опре­дели дали изявленията на кмета представляват „дис­криминация под формата на тормоз и подбуждане на дискриминация". и КЗА са установили, че Йорданов не е причинил тормоз на засегнатите с изявленията си, а само е нарушил правата им. Ето защо членовете на коми­сията му предписват в бъ­деще да се въздържа от по­добни изявления.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница