Покана за пресконференция



Дата27.10.2018
Размер331.5 Kb.















Покана за пресконференция
Европейски експерти в мисия за паметника Бузлуджа
Експерти от Европа Ностра, водещата организация за културно наследство в Европа, и от Института към Европейската инвестиционна банка ще пристигнат на 25 септември в България за тридневна мисия за паметника Бузлуджа. Сградата беше включена сред 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа за 2018г. Номинацията беше направена от фондация Проект Бузлуджа. Европейската делегация от специалисти по културното наследство и финансите ще се срещнат с местни и национални представители на властта, включително Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с цел мобилизиране на усилия за спасяването на този изключителен обект на архитектурата от 20-ти век. Основните резултати и препоръки от мисията ще бъдат публикувани в доклад към края на 2018 / началото на 2019 г.
На 27 септември представители на медиите са поканени:

11:00 часа - посещение на експертите в паметника Бузлуджа

16:00 часа - пресконференция в Областна администрация Стара Загора
По време на пресконференцията експертите ще представят целите на програмата „7-те най застрашени“ и ролята, която играят Европа Ностра и Института към Европейската инвестиционна банка в частност относно мисията за Бузлуджа. Дора Иванова, архитект и управител на фондация Проект Бузлуджа, ще представи обновена концепция за опазването на паметника. Областният управител г-жа Гергана Микова ще обобщи бъдещите планове и вече съществуващата подкрепа за опазване на паметника.
Европейските експерти, които ще проведат мисията до паметника Бузлуджа са:
Граам Бел [Graham Bell]: архитект, проектен мениджър и преподавател, Великобритания

- член на Управителния съвет на Европа Ностра

- национален координатор на Европейската година на културното наследство 2018 за Великобритания

- директор на North of England Civic Trust и Hungarian Renaissance Foundation - водещи организации за опазване на културното наследство в Англия и Унгария


Лорен Леви-Строс [Laurent Lévi-Strauss]: д-р по социология, Франция

- член на Управителния съвет на Европа Ностра

- бивш зам. директор на отдел Културно наследство на ЮНЕСКО (15 години)

- бивш зам. директор на Национална академия по изкуствата в Париж (Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts) към Министерство на културата


Марио Аймери [Mario Aymerich]: инженер, проф. по инфраструктурно планиране и икономика, Испания

- технически консултант от Института към Европейската инвестиционна банка

- от 2011г. директор отдел Регионално развитие и околна среда на Европейската инвестиционна банка

- от 2015г. ръководен съветник на Генералния директор на дирекция "Проекти" на Европейската инвестиционна банка


Паметникът Бузлуджа е шедьовър на архитектурата, инженерната наука и изкуството. Уникалната конструкция е построена през 1981 г. като Дом-Паметник на БКП. Използвана е само 8 години до края на социализма у нас. Скоро след това паметникът е изоставен и от тогава е жертва на кражби, вандализъм и сурови метеорологични условия. Сградата продължава да привлича интерес благодарение на драматичната си история, архитектурата, неподвластна на гравитация, и цветните си мозайки, които покриват над 1000 кв.м. от интериора. Общо 70 000 тона бетон, 3 000 тона армирана стомана и 40 тона стъкло са използвани за паметника. 6000 човека са работели за построяването, което е финансирано с дарения от целия народ. Днес, въпреки усилията за опазването му, монументът все още се руши и е силно застрашен.



ЗА КОНТАКТИ:
Фондация проект Бузлуджа

Арх. Дора Иванова

E: buzludzha.project@gmail.com

T: 004917678655515 / 0988795215
Европа Ностра

Йоана Пинейро, ПР

E. jp@europanostra.org

T. +31 70 302 40 55




ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:
www.buzludzha-project.com

www.buzludzha-monument.com

www.facebook.com/buzludzhaproject
http://7mostendangered.eu/

www.europanostra.org/7-most-endangered-news

twitter.com/europanostra

youtube.com/user/EuropaNostraChannel



Допълнителна информация

Програмата 7-те най застрашени
Програмата „7-те най-застрашени“ идентифицира застрашени обекти на културното наследство в Европа и мобилизира обществени и частни лица като партньори на местно, национално и европейско ниво да намерят реалистично бъдеще за тях. Програмата е основана през януари 2013 г. от Европа Ностра с основен партньор Института към Европейската инвестиционна банка и асоцииран партньор Банката за развитие на Съвета на Европа. Тя е вдъхновена от подобен успешен проект на американската организация „Национално обединение за историческо съхранение“. „7-те най-застрашени“ не е програма за финансиране. Нейната цел е да бъде катализатор за действие и да промотира „силата на добрия пример“. Тя има подкрепата на програмата на ЕС Творческа Европа като част от проекта на Европа Ностра „Споделено наследство – споделени ценности“.
От 2013г. насам 29 застрашени обекта на културното наследство от 19 държави в Европа бяха избрани за програмата „7-те най-застрашени“. Първият списък беше публикуван през 2013, вторият през 2014, третият през 2016 и четвъртият през 2018, Европейската година на културното наследство. През 2016 Лагуната на Венеция беше регистрирана като най-застрашен обект в Европа.
Международен екип специалисти по история, археология, архитектура, реставрация и финанси се среща, за да обсъди кандидатурите за програмата „7-те най-застрашени“ и да изготви списък с най-ценните обекти в риск. Окончателните 7 финалиста се избират от Управителния съвет на Европа Ностра.
Експерти по културното наследство и финансите от Европа Ностра и Института към Европейската инвестиционна банка провеждат мисия до 7-те обекта, заедно с организацията, направила номинацията. Мултидисциплинарните екипи в тясна кооперация с национални и местни обществени и частни заинтересовани страни оценяват обектите и съдействат за формулирането на осъществим план за действие за всеки от тях. Резултатите и препоръките от тази мисия се обобщават в технически и финансов доклад. Партньорите на програмата съдействат за прилагането на доклада на практика.


Европа Ностра
Европа Ностра е паневропейска федерация от неправителствени организации за културно наследство. Тя е подкрепена от широка мрежа от държавни органи, частни компании и физически лица. Организацията, представена в над 40 страни в Европа, е гласът на гражданското общество и е ангажирана с опазването и популяризирането на културното и природното наследство на Европа. Основана през 1963 г., днес тя е призната за най-представителната общност за културно наследство в Европа. Световноизвестният оперен певец Пласидо Доминго е президентът на организацията.

Европа ностра се бори за опазването на застрашени паметници, места и пейзажи в Европа, в частност чрез програмата "7-те най-застрашени". Организацията отбелязва отлични постижения чрез Наградите на ЕС за културно наследство / Награди на Европа Ностра. Също така допринася за формулирането и изпълнението на европейските стратегии и политики свързани с културното наследство чрез структуриран диалог с европейските институции и чрез координацията с Алианса за европейско културно наследство 3.3. Европа Ностра силно популяризира и активно допринася за Европейската година на културното наследство 2018.



Института към Европейската инвестиционна банка
Институтът на Европейската инвестиционна банка (ИЕИБ) е създаден в рамките на Групата на ЕИБ (Европейска инвестиционна банка и Европейски инвестиционен фонд) за популяризиране и подкрепа на социални, културни и академични инициативи с европейски заинтересовани страни и широката общественост. Той е основен стълб на общественото и гражданско участие в Групата на ЕИБ. За повече информация http://institute.eib.org
Творческа Европа
Творческа Европа е програмата на ЕС, която подкрепя сферите на култура и творчество, като им дава възможност да увеличат приноса си за работни места и растеж. С бюджет от 1,46 милиарда евро за периода 2014-2020 г. тя подкрепя организации в областта на културното наследство, сценичното изкуство, изобразителното изкуство, интердисциплинарното изкуство, издателската дейност, филмите, телевизията, музиката и видеоигрите, както и десетки хиляди творци и професионалисти в сферата на културата и аудиовизуалните изкуства. Финансирането им позволява да работят в цяла Европа, да достигнат до нова аудитория и да развият уменията, необходими в дигиталната ера.
Фондация Проект Бузлуджа
Фондация Проект Бузлуджа е неправителствената организация, която ръководи инициативата за опазване на паметника Бузлуджа. Основана е през 2015г. от арх. Дора Иванова. Организацията насочва внимание и събира подкрепа на национално и международно ниво сред политическите и професионалните среди, медиите и широката публика. Дейностите на фондацията допринасят за цялостното преосмисляне и преоценяване на социално-икономическата стойност на паметника.
Каталог: wp-content -> uploads -> 2018
2018 -> Монтанска област дата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, упи, пи
2018 -> И н т е р п р о д ж е к т e о о д
2018 -> С т а н о в и щ е от подп доц д-р инж. Станчо Георгиев Станчев
2018 -> Великден в малта директен полет от София 06. 04 – 09. 04. 2018
2018 -> O nastavnom programu za osmi razred osnovnog obrazovanja I vaspitanja
2018 -> Област Монтана Дата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, упи, пи
2018 -> 1. Хомеостаза. Нервни и хуморални механизми на телесната хомеостаза. Видове регулаторни системи
2018 -> Почивка в кампания 2018 Бая Домиция, Неапол Giulivo 4
2018 -> Конкурс за детска рисунка 17. 30, Народно читалище „Съгласие 1862" фоайе Вечерен бал с маски 19. 00, зала „Съвременност" в Културно-информационен център „Безистен"


Поделитесь с Вашими друзьями:




База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница