Програма за развитие на туризма в община златарица юни 2006 година съдържание



Дата12.03.2018
Размер265.52 Kb.
#62155
ТипПрограма


ОБЩИНА ЗЛАТАРИЦА



ПРОГРАМА

ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА

В ОБЩИНА ЗЛАТАРИЦА
юни 2006 година
СЪДЪРЖАНИЕ

А. Описание на настоящата ситуация

І. Туристически ресурси

1. Природни ресурси

2. Антропогенни ресурси. Култура, традиции и историческо наследство


ІІ. Селища и население

ІІІ. Инфраструктура и обществени услуги

1. Пътна мрежа. Транспорт

2. Водоснабдяване, канализация и електрификация

3. Комуникации

4. Бизнес информационни системи

5. Екология. Отпадъци

6. Здравно обслужване

7. Образование

8. Търговско и битово обслужване

9. Банково обслужване
ІV. Туризъм. Програми и проекти, свързани с туризма
V. Стратегически документи
Б. Анализ на настоящата ситуация
1. Силни страни

2. Слаби страни

3. Възможности

4. Заплахи


В. Цели на програмата за развитие на туризма
Г. Източници на финансиране
Д. Дейности в изпълнение на Програмата за туризма

ПРОГРАМА
ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА

В ОБЩИНА ЗЛАТАРИЦА

Програмата за развитие на туризма в Община Златарица е изработена от Консултативния съвет по въпросите на туризма в Общината съгласно чл. 10а, ал. 5, т. 1 от Закона за туризма.

Програмата се приема на основание чл. 10, ал. 1 от Закона за туризма, в съответствие с приоритетите на Националната стратегия и съобразно задачите на Стратегията за икономическо стабилизиране и развитие на Община Златарица /2000 – 2006 г./ и Общинския план за развитие /2007 – 2013 г./ и съществуващите местни туристически ресурси и потребности.
А. Описание на настоящата ситуация
І. Туристически ресурси

1. Природни ресурси
1.1. Географско положение

Община Златарица има сравнително благоприятно туристическо-географско положение. Чрез пътната си мрежа, тя се свързва с важен туристически център за страната /Велико Търново/, както и магистралата София – Варна. Общината се намира в източната част на област Велико Търново и граничи с общините Елена, Велико Търново, Лясковец, Стражица и Антоново (област Търговище).

Общата площ на територията на общината е 232 676 дка.

Община Златарица попада върху първите гънки на Предбалкана. Северната част на общината има равнинен характер. По-голямата част от територията й е с хълмист релеф, образуван от редица ниски и средно високи ридове, успоредни на главната Старопланинска верига. Те са дълбоко прорязани от напречни проломи, в които текат Златаришка и Бебровска река.

Най-ниските части имат надморска височина около 100 м (80 м в долината река Златаришка след село Родина), а най-високите 900 м (вр. „Кулата” – 901,3 м на границата с община Елена).

Преобладават терени със средна височина от 300 до 600 метра.

Географското положение, разнообразния релеф и близостта с другите населени места създават благоприятни условия за развитието на туризма.
1.2. Климат.

Община Златарица попада върху част от северобългарската и предбалканска котловина, подобласт на Умерено-континенталната климатична област. Климатът е умерено-континентален, напомнящ тоя на ниските и северните части на Предбалкана. По-ниски са температурите през януари, а най-високи през юли. Средните месечни максимални температури през лятото са около 28 градуса С, а минималните зимни – минус 6 градуса С. Регистрирани са изключително ниски абсолютни максимални температури, когато от север нахлуят арктични въздушни маси.

Средната годишна сума на валежите се движи около 650 – 750 литра на кв. м. Преобладават валежите от дъжд. Трайната снежна покривка се задържа 33 – 46 дни в годината.

Преобладават западни и северозападни ветрове. Те довеждат влажни въздушни маси от запад. В някои сезони има и силни източни и североизточни ветрове. Фьонът или южнякът, както населението го нарича, духа през февруари, март и ранна пролет, особено по северните склонове на Еленския балкан, следствие на което реките силно прииждат. Характерни са и пролетните суховеи.

Климатичните фактори – температура, валежи, ветрове, влажност и др. създават подходящи условия за почивка и туризъм през всички сезони. За развитието на туризма в общината от голямо значение е липсата на сериозни замърсители на атмосферата. Чистият въздух създава подходящи условия за пълноценно възстановяване на хората от замърсяванията в големите градове.

1.3. Води

Общината е богата на повърхностни води. През територията й протичат 4 реки:

- река Златаришка /Бързица/ идва от съседната община Елена, минава през град Златарица и след това се влива в река Веселина;

- река Веселина, известна като Капинска река води началото си от централното Старопланинско било. Преминава през землищата на селата Горско Ново село, Родина и град Златарица. Напуска общината при село Джулюница. В горното течение на реката е изграден язовир “Йовковци”, стопанисван от “В и К - Йовковци” ООД гр. Велико Търново;

- река Бебровска преминава през землището на селата Разсоха, Дединци, Росно, Горско Ново село и се влива в река Веселина;

- река Стара река тече периферно през землищата на селата Чешма и Сливовица.

Всички реки имат почти постоянен дебит с изключение на лятото, когато водните количества силно намаляват.

На територията на общината има изградени 10 микроязовира, които обогатяват още повече водните запаси. Използват се предимно за риборазвъждане и рибоотглеждане.

Реките и микроязовирите са подходящи за любителски и спортен риболов. В тях се развъждат основно шаран, бяла риба, бял амур, толстолоб, сом, мрена, кефал и други.
1.4. Обекти на релефа

Непосредствената близост на региона до Стара планина, планинският въздух, природните дадености – една от които е т.н. „Лунна долина” в местността „Рибарци” – Средноселския балкан, истинска атракция, правят общината привлекателно място за туризъм. Стига се трудно и най-лесно пеша. Тази прекрасна местност е известна на тесен кръг археолози като лятната резиденция на търновските царе. Тук турският ятаган идва половин век по-късно след падането на Търново.


1.5. Защитени природни обекти

В общината защитени територии представляват 5 дка гори в местността „Борков връх” в землището на град Златарица. Не са регистрирани нарушения в този район. Има незначителна екологична значимост.


1.6. Биоразнообразие - растителност и животински свят

Растителността попада в дъбовата зона на предпланинския лесорастителен район. Дъбовете образуват чисти или смесени насаждения. Имат най-често издънков характер. Най-голямо разпространение от дървесните видове имат дъбовете – цер, зимен дъб, благун. Като подлес в състава на насажденията се срещат глог, дрян, леска, люляк и др. Освен тях в по-голямо или по-малко количество се срещат габър, явор и липа. Във високите части горите са високостеблени. Изкуствено са направени насаждения от бял и чер бор, ела, явор и други.

Интерес представляват страничните горски продукти, над 1500 ботанически вида /диворастящи лечебни растения, горски плодове и гъби/. Често срещани от горските плодове са червен и чер глог, шипка, капина, ягода, малина и др. От лечебните растения, често срещани в диворастящо състояние са различни видове липа, жълт и червен кантарион, цикория, смрадлика, репей, мащерка, дивисил, лайка, писанка, бъз, лазаркиня, иглика – лечебна, бял и кисел трън, лудо биле, жълт и бял равнец, овчарска торбичка, коприва и др. От гъбите се берат най-вече манатарка, пачи крак, пичурка, сърнела, млеченка и др.

Обликът на ландшафта, характерен за Предбалкана и дървесните видове, определят дивечовото стопанство – наличие на диви свине, сърни и елени, фазани, пъдпъдъци и други пернати видове. Във високите планински части на общината се срещат соколи, орли и множество дребни птички.


Като цяло се налага извода, че природните дадености в общината са особено благоприятни за развитие на туризма във всичките му алтернативни форми – селски, пешеходен, ловен, риболовен, екотуризъм и др.


  1. Антропогенни ресурси. Култура, традиции и историческо наследство


В общината са разкрити три селищни могили, близо до град Златарица, възникнали през средния неолит и са продължили съществуването си през ранния и средния халколит. В тях са намерени дребни оръдия на труда. Не са локализирани селища от бронзовата и ранножелязната епоха. Има много надгробни могили, които се отнасят към тракийските. Представляват изкуствени насипи с различна големина. Точно датиране на всички могили не може да се направи, тъй като на много от тях липсва датировъчен материал и предмети, свързани с погребалния ритуал. От проучванията е установено, че те са насипвани през три основни периода: първи период – ХІV-ХІІ в. пр.н.е., втори период – VІІ в. пр.н.е., и трети – VІІ-ХІV в. Открити са паметници от ранновизантийската епоха, които са частично проучени. Става дума за крепости, част от укрепителна система, разрушени още в древността. Не са регистрирани паметници и поселения от времето на Първото българско царство.

Разкрита е средновековна църква /ХІІІ – ХІV в./ в землището на с. Горско Ново село.

Още след освобождението на България от Турско робство Златарица съществува като самостоятелна административна единица. Сто години по-късно с Указ № 2295 на МС, публикуван в ДВ бр.101 от 1978 г., Златарица отново се обособява като Община в бившия Великотърновски окръг с център град Златарица. Селищата от Общината са създадени още преди Освобождението – през Втората Българска държава. Името на гр. Златарица е свързано с добиването на златоносен пясък от реката. Този занаят е усвоен от рударите, които са се установили в този район след потушаването на Чипровското въстание. Според фермана на султан Селим през 1791 г. Златарица е имала 440 къщи. В района на общината има три селищни могили от преди 6 – 7 хиляди години. В местността “ Градището“ има останки от крепост и крепостни стени. На юг от Златарица минава Римския път за Цариград.

В град Златарица има изградени 2 исторически музеи с местно значение – един от които е бившето модерно за времето си класно училище, построено през 1860 г. Църквата – храм “Св. Николай” в гр. Златарица е обявена за архитектурен паметник на културата. Уникална е със своите стенописи, икони и архитектурен стил. Освен църквата в град Златарица, храмове има и в селата Родина /църква „Въведение Богородично”/, Горско Ново село /църква „Архангел Михаил” и Сливовица /църква „Въведение Богородично”. В село Горско Ново село има Джамия.

Туристите могат да посетят и видят историческите паметници - Паметника на загиналите руски войници -1878 г. в м. „Попово бърдо”, гр. Златарица, Паметника „Майка България” – паметник на загиналите във войните в гр. Златарица, Паметника на загиналите във войните – с. Горско Ново село и др.

Родно място е на народния учител Никола Златарски, синовете му академик. д-р Васил Златарски / 1866 – 1936 / - историк и академик Георги Златарски / 1854 – 1909 / - професор по геология и на литературните критици Иван Мешеков и Иван Радославов, в чест на които от 1992 г. в Златарица през две години се връчват национални награди за литературна критика. Златарица е родно място на прочутия народен лечител Димитър Стоянков / бай Митьо / по смъртно удостоен със званието “почетен гражданин” на града.

На територията на общината развиват дейност пет читалища, които разполагат с библиотеки /Златарица, Горско Ново село, Родина, Калайджии и Сливовица/. Децата се обучават в танцови и театрални състави, ромски фолклор. Групи за автентичен фолклор, стари градски песни, групи за народни песни дават възможност за участие на възрастното население в културния живот на общината.

Традиционните културни прояви включват провеждането на:

- Ден на ромската култура;

- Традиционни конни състезания на Тодоровден;

- Събор на ловци и риболовци;

- Тържествено честване на празника на града – 9 май;

- Връчване на Национална награда за литературна критика на името на Иван Мешеков и Иван Радославов;

- Регионален преглед на пенсионерската художествена самодейност;

- Традиционен събор “Ден на родолюбието” село Калайджии;

- Чествания на национални празници, важни събития, годишнини и всички други прояви от Културния календар на Община Златарица;

Паметниците на културата на територията на общината са обособени в няколко групи: църкви, музей /Старо класно училище/, стари къщи - архитектурни паметници.

Туристите могат да опитат специалитети, характерни за българската национална кухня, приготвени от екологично чисти и традиционни продукти, произведени в региона.

Съществуващото богато културно-историческо наследство е основа за развитието на туризма в общината.

ІІ. Селища и население

Населението на Община Златарица към 01.01.2006 година е 5100 души, от които в общинския център – град Златарица живеят 3000 души.

Съотношението на градското към селското население е около 55:45 %.

Тенденцията в последните години е към намаляване на населението в абсолютен брой в резултат на ниската раждаемост, отрицателния естествен и механичен прираст и миграционните процеси.

В община Златарица има общо 24 бр. населени места, в това число: 1 бр. град – общински център и села – 23 бр.

Напълно обезлюдените населени места са 4 бр. – селата Горско Писарево, Дуровци, Рекичка и Чуката. Селата със жители от 1 до 5 бр. са: Делова махала, Овощна, Чистово, Новогорци и Горна Хаджийска. В селата Дединци и Чешма живеят 12 – 13 души.

Възрастовата структура в общината е следната:


  • лица над трудоспособна възраст – 30,9 %;

  • лица в трудоспособна възраст - 51,9 %;

  • лица под трудоспособна възраст – 17,2 %.

Равнището на безработица е значително над средното за страната и е едно от най-високите в област Велико Търново. Към 01.01.2006 година равнището на безработица спрямо икономически активното население е 28,97 %. Основните източници на поминък за хората са селското стопанство - растениевъдство и животновъдство, търговията и програмите за заетост.

Като цяло по отношение на населението на общината се наблюдават негативни тенденции в естественото развитие на населението, намалена раждаемост, застаряване на населението и намаляване броя на младите хора, което съответства на общата тенденция за страната.


ІІІ. Инфраструктура и обществени услуги


  1. Пътна мрежа. Транспорт

На територията на общината са изградени железопътна и пътна транспортни мрежи, има организиран обществен транспорт.

Изградената през 40-те години на миналия век ж.п. линия Горна Оряховица – Златарица е продължена през 70-те години до гр. Елена. От 2003 година превозната дейност е преустановена по икономически причини, ж.п. гарата е закрита и е в лошо състояние, а линията и съоръженията към нея се съхраняват и е възможно движението да бъде възстановено.

Съвместната инициатива на общините Горна Оряховица, Елена и Златарица за запазване на съоръжението и организиране на проект „Ретровлак” засега не е реализирана. Възможно е в бъдеще икономическата обстановка и обособяването на района като туристически да направят възможно възстановяването на работата на ж.п. линията.

Имайки предвид топографската характеристика на общината, големината на селищата, икономическото и демографско състояние на населението и състоянието на икономиката, в т.ч. и туризма, пътната мрежа има значение като основно средство за транспортни съобщения.

През община Златарица преминава удобна пътна мрежа, свързваща ни със съседните общини – Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Елена.

Изградената пътна мрежа свързва селищата в общината и общината със съседните общини, като включва общо 70,3 км. Пътища, в т.ч. 20,0 км. третокласни, 40,4 км. четвъртокласни и 9,9 км. местни пътища. От тях 68,7 км. са с настилка и 1,6 км. без настилка. По състояние на настилката: 33 % са в добро състояние, 14 % са в средно състояние и 53 % са в лошо състояние.

През общината преминават третокласните пътища: ІІІ-3034 „Мерданя – Златарица”, ІІІ-3033 „Джулюница – Горско Ново село – Златарица” и ІІІ-53021 „Златарица – разклона за Елена” и четвъртокласните пътища: ІV-40044 „Добри дял – Родина”, ІV-40048 „Горско Ново село – Сливовица”, ІV-53013 „Златарица – Разсоха” и ІV-40050 „Горско Ново село – Средно село”.

Повече от съоръженията – водостоци, мостове и др. са в добро състояние. Има съоръжения и пътни принадлежности, които се нуждаят от неотложен ремонт.

В селищата е изградена улична мрежа около 90 км, преобладаващата част от която е трошенокаменна настилка. Общото й състояние е незадоволително.

Редовни автобусни линии се поддържат по направления Велико Търново, Горна Оряховица, Елена и населените места в общината.


  1. Водоснабдяване, канализация и електрификация

Основни водоизточници за общината са „Хидровъзел Йовковци” и местни водоизточници – кладенци и каптажи. Язовир „Йовковци” е изграден на река Веселина, която в долното си течение пресича територията на общината. Изградената пречиствателна станция осигурява питейна вода за най-големите селища в областта, в т.ч. и за община Златарица.

В общината няма изградени действуващи канализационни системи. В град Златарица са изградени частични канализации, обслужващи отделни сгради и е започнато строителството на цялостна канализационна система. Поради големия обем на необходимите капиталови разходи изграждането се извършва поетапно, като предстои изграждане и на пречиствателна станция за отпадъчни води.

Електроенергийната система на прилежащата територия е добре развита и оразмерена да поема по-голямо натоварване. Съществуването на ПС – Златарица улеснява включването на бъдещи консуматори, което ще стимулира ще стимулира икономическото развитие. Техническото състояние на използваните съоръжения е добро. Всички населени места на територията на общината са електрифицирани. Електроснабдителната мрежа се захранва с 110 / 20 kV от ПС – Златарица и обхваща три кабелни линии към комунално-битовите трансформаторни постове и въздушни линии.





  1. Комуникации

На територията на общината действат: цифрова АТЦ - в гр. Златарица и близките села, и “ КRS “ аналогова АТЦ – в с. Горско Ново село, с възможности за избиране на всички селища в страната и извън нея. Системата на съобщенията задоволява нуждите на населението.

Покритието на Канал 1 на БНТ и частния национален канал БТВ е 100 %. За по-добро приемане са изградени и функционират три ретранслатора на територията на общината: “ Ретранслатор – гр. Златарица”, “ Ретранслатор – с. Сливовица” и “ Ретранслатор – с. Росно “, като апаратурата е автоматизирана и необслужваема. Предстои да бъде изграден и четвърти в с. Разсоха.

В общината е изградена и функционира кабелна ТВ мрежа, чийто обхват непрекъснато се разширява.

Програмите на БНР и няколко частни радиостанции се приемат в по-голяма част от територията на общината.

Подържа се изградената общинска радиомрежа, за която не се предвижда разширение.

Пощенските услуги се предоставят от ПТТ станции в самостоятелни сгради, етажи или части от етажи в повечето населени места в общината. В тях се извършват всички видове услуги, предвидени в “Закона за съобщенията” като тенденцията е за непрекъснато нарастване обхвата на предлаганите услуги.

Територията на общината има покритие от мрежите на два мобилни оператора: “ МОБИЛТЕЛ “ и “ ГЛОБУЛ “.




  1. Бизнес информационни системи

Общинската икономика изисква създаване на множество информационни центрове, които да са разпределени равномерно на територията на общината, включително и медийни чрез местни и регионални структури.




  1. Екология. Отпадъци

Екологичната политика, осъществявана от общинските органи на територията на община Златарица, е насочена към намаляване риска за човешкото здраве и околната среда.

Проблемите, служещи за основа при формиране на тази политика са:

- Необходимост от изграждане на регионално депо за неопасни отпадъци, поради изчерпване капацитета на общинските сметища;

- Наличие на стари замърсявания ( незаконни сметища ) около всички населени места от общината.

В община Златарица няма утежняваща екологична и санитарно-хигиенна обстановка.

Битовите отпадъци в община Златарица се депонират на определените за целта сметища. През 2006 г. се предвижда въвеждане на организирано сметосъбиране и сметоизвозване във всички населени места на общината.
6. Здравно обслужване
Системата на здравното обслужване на населението в Община Златарица е сравнително добре организирана, обезпечена материално и кадрово.От заявените 5 лекарски практики, 3 са заети в град Златарица, Горско Ново село, Калайджии. Стоматолози - заявени са 4, заети - 3 места. На територията на общината функционират:

- Практики за първична медицинска помощ - три индивидуални практики

- СМДЛ “Медика” ЕООД, клинична лаборатория

- Практики за първична стоматологична помощ - три индивидуални практики

Всички звена са оборудвани с необходимата медицинска апаратура. Предоставени са подходящи за дейността им сгради и помещения.

Ученическото здравеопозване се осъществява от медицински персонал, назначен в СОУ «Св. св. Кирил и Методий» гр. Златарица и ЦДГ с. Родина и включва две медицински сестри. За осъществяване на дейността се използват оборудвани медицински кабинети в учебните заведения.

В град Златарица функционира една аптека и една дрогерия.


  1. Образование

Образователната мрежа на територията на общината включва пет общински училища, разпределени както следва: едно СОУ в град Златарица, едно начално училище в село Родина, две основни училища в селата Горско Ново село и Средно село и една Професионална гимназия по селско стопанство в град Златарица.

В общината функционират четири детски градини – в град Златарица, село Горско Ново село, село Родина и село Средно село.


  1. Търговско и битово обслужване

Нивото на търговските и битовите услуги е сравнително добро, като най-развити са в общинския център гр. Златарица.

На територията на общината развиват своята търговска дейност потребителни кооперации в гр. Златарица, с. Горско Ново село, с. Сливовица и частни фирми, осъществяващи търговия на дребно. Сравнително добре е развита складовата им база. Равномерен темп на развитие се наблюдава и в отрасъл “Хотели и обществено хранене”. Предимно функционират заведения за хранене и развлечения.

Към настоящия момент търговската дейност се характеризира с определена стабилност и отсъствие на резки промени, продиктувани от ограничената покупателна способност на населението.




  1. Банково обслужване

Банков клон има само в общинския център – град Златарица.


ІV. Туризъм. Програми и проекти, свързани с туризма

Туристически интерес на територията на общината представляват природните дадености, културните и исторически забележителности, етнографското и фолклорно богатство на района.

Община Златарица има сравнително благоприятно туристическо-географско положение. Чрез пътната си мрежа, тя се свързва с важен туристически център за страната /Велико Търново/, както и магистралата София – Варна. Преобладаващата част от общинската пътна мрежа е в лошо състояние, което затруднява достъпа до общината, особено при зимни условия и влияе негативно на посещаемостта в района.

Непосредствената близост на региона до Стара планина, планинският въздух, природните дадености – една от които е т.н. “Лунна долина” в местността “Рибарци” - Средноселския балкан, истинска атракция, правят общината привлекателно място за туризъм. Стига се трудно и най-лесно пеша. Тази прекрасна местност е известна на тесен кръг археолози като лятната резиденция на търновските царе. Тук турският ятаган идва половин век по-късно след падането на Търново. Разкопки обаче не са правени. В настоящият момент се реализира проект “Изграждане на екопътека по поречието на р.Стара река между общините Златарица и Антоново” по програма “ФАР – Развитие на българския екотуризъм”, който е част от регионален продукт “Средна Янтра”, създаден с участието на общините Стражица, Антоново /област Търговище/, Златарица, Павликени, Кметство Хотница /община В. Търново/ и Област Велико Търново.

Община Златарица работи по Проект „Красива България” и други програми. Дейностите включват ремонтно-възстановителни работи по фасадите и покривите на определени сгради.

Като потенциална туристическа атракция в района може да се приеме и жп линията Горна Оряховица – Елена, която преминава през общината със съществуващите планове за нейната туристическа експлоатация.

Водоемите (реки и микроязовири) на територията на общината редовно се посещават от туристи с цел любителски и спортен риболов.

Наличието на специфични антропогенни туристически ресурси, съчетани с изключително благоприятните природни дадености, са сериозни предпоставки за развитието на екологичен и устойчив туризъм в общината. Това би дало възможност за комбиниране на почивката с хоби-занимания, придобиване на умения и задоволяване на нуждата от емоционални преживявания и впечатления.

В село Горско Ново село функционира един частен семеен хотел, изграден по Програма САПАРД. Хижа има в с. Новогорци.

Сериозен проблем за развитието на туризма е липсата на достатъчна настанителна база в общината, както и липсата все още на готовност за развитие на малък туристически семеен бизнес сред населението.

Туристическото развитие е желана алтернатива, но съществува риск от нереалистични очаквания и неправилно разбиране на принципите, на които то следва да се подчинява. Основен белег на алтернативните видове туризъм е цялостен/комплексен подход и дългосрочна ориентация, които са трудно приложими в условията на търсене на краткосрочни икономически изгоди.
V. Стратегически документи

Един от важните стратегически документи, касаещи и развитието на туризма е Националната стратегия за регионално развитие на Република България за периода 2005 – 2015 г.


В Регионалния план на Северен Централен Район за планиране (2007 – 2013) като Приоритет 3 е изведено развитието на разнообразни форми на туризъм с конкретни мерки като:

  • Създаване на информационна система за туризма и изграждане на туристически информационни центрове;

  • Ефективно и балансирано туристическо развитие чрез ревитализиране и социализиране на културното и природното наследство, в т.ч. развитие на екологичен туризъм „по специални интереси” (археология, поклонничество, дегустация);

  • Развитие на речен туризъм;

  • Повишаване туристическата привлекателност на общините чрез изграждане и възстановяване на туристическата инфраструктура.

Отношение към развитието на туризма има и в петата приоритетна цел „Устойчив алтернативен туризъм” в Стратегията за развитие на област Велико Търново (2005 – 2015 г.).

Заложените мерки, които касаят и община Златарица са:


  • Разработване на цялостна стратегия за развитие на туризма в областта;

  • Създаване на областна програма за алтернативен туризъм, за ревитализиране и експониране на културно-историческото и природното наследство в областта;

  • Създаване на специализирана устройствена схема за развитие на туризъм в областта;

  • Оценка на капацитета на чувствителните и с вероятна висока концентрация на посетители туристически ареали;

  • Професионална промоция и реклама на туристически продукти, базирани на сегашното предлагане;

  • Проучване на интегрирани природно-културни маршрути на територията на областта и Северния централен район;

  • Проучване и създаване на регионален продукт “Янтра”;

  • Проучване и подготвяне на проекти за кандидатстване в програми, финансиращи съхраняването и социализирането на природното и културно-историческо наследство;

  • Провеждане на колективни рекламни дейности, в т.ч. уеб-сайт, проучване на възможности за рекламна дейност със съседни области, програма за работа с туроператори извън областта;

  • Информиране на населението за възможните инициативи и достъпните финансови източници за изграждане на туристическа инфраструктура и предлагане на туристически услуги;

  • Разработване на механизъм за набиране на средства от преките потребители на ползите от съхранено природно и културно наследство;

  • Създаване на система за контролиране щадящото използване на природните и антропогенните туристически ресурси на областта;

  • Обучение на специалисти в интерпретиране и маркетинг на културно-историческото и природното наследство;

  • Създаване на областна информационна система за туризма и изграждане на туристически информационни центрове;

  • Постигане на координация на областно равнище между частния туристически сектор, браншовите организации, публичните структури, научните и образователни институции, съветите по туризъм, туристическата камара.

Стратегически документи за развитието на туризма в общината са и Стратегията за икономическо стабилизиране и развитие на община Златарица за периода 2000 – 2006 г. и Общинския план за развитие на община Златарица (2007 – 2013 г.)


Б. Анализ на настоящата ситуация


  1. Силни страни




  • Красива и чиста природа. Благоприятен климат;

  • Условия за развитие на алтернативен туризъм;

  • Свободна работна сила и частен сграден фонд;

  • Съхранен горски фонд. Наличие на водни ресурси;

  • Сравнително добре развити елементи на общата инфраструктура;

  • Етническа толерантност. Добро съжителство на различните етноси, религии и култури;

  • Относително спокойна среда за живот;

  • Сравнително добра развита търговска мрежа;

  • Традиции във фолклора и художествената самодейност, наличие на състави и готовност за разнообразие по жанрове и програми при читалищата в гр. Златарица и селата от общината;

  • Наличие на културни и исторически паметници и забележителности;

  • Ясно изразено желание у общинската администрация да подкрепя развитието на туризма.




  1. Слаби страни



  • Отдалеченост от главни пътища;

  • Амортизирана пътна мрежа;

  • Лоша и неизградена публична инфраструктура;

  • Амортизирани Дълготрайни Материални Активи;

  • Ограничени финансови ресурси;

  • Липса на маркетингови умения и предприемаческа култура и готовност за развитие на малък туристически семеен бизнес сред населението;

  • Липса на достатъчна настанителна база в общината;

  • Тенденция към намаляване броя на населението и застаряване;

  • Недостатъчна реклама на общината, природните и културно-историческите забележителности и предлаганите възможности за отдих и туризъм.



  1. Възможности



  • Развитие на алтернативни форми на туризма – пешеходен, селски, културен, екотуризъм, ловен, риболовен и др.;

  • Изграждане на информационна и материална база за развитие на туризма;

  • Разработване на съвместни туристически продукти с други общини;

  • Използване на финансовите инструменти на ЕС, с цел изграждане и подобряване на съществуващата инфраструктура;

  • Разработване на програми за обучение в областта на туризма;

  • Реклама и промоция на природните и културно-историческите забележителности в общината и предлаганите възможности за отдих и туризъм.




  1. Заплахи




  • Чести промени в съществуващата нормативна база;

  • Нереално високи очаквания от туризма и печалбите;

  • Високи изисквания по отношение на качеството на предлагания туристически продукт;

  • Наличие на конкурентни туристически продукти в съседните общини;

  • Възможно стихийно и разнопосочно развитие на туризма;

  • Очаквания у местното население Общината да поема прекомерни и/или несвойствени ангажименти спрямо развитието на туризма.


В. Цели на програмата за развитие на туризма
Главна цел:

Развитие на интегриран туристически продукт на база природните дадености и културно-историческото наследство на община Златарица.


Конкретни цели на програмата:
1. Подобряване на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината:

  • ремонт и текуща поддръжка на местните пътища, свързващи туристическите забележителности на общината с транспортните центрове;

  • поддръжка на паметниците на културата и другите обекти на историческото ни наследство;

  • изграждане на информационен център за маркетинг, реклама и обслужване на туристите с цел повишаване на интереса и подобряване на информираността за съществуващия туристически потенциал и предлаганите продукти в общината.

2. Разумно използване на природната среда при създаването на условия за отдих и развлечения на жителите и гостите на общината, съчетано с опазване на природата и съхраняване на биоразнообразието.

3. Насърчаване развитието на малкия и среден бизнес и разкриване на нови работни места в сферата на туризма. Осъществяване на професионално обучение с цел повишаване на квалификацията и изграждане на нови умения на заетите в туристическия бизнес.

4. Развитие на нови алтернативни форми на туризма - селски, културен, екотуризъм, пешеходен, ловен, риболовен и др. Създаване на общ туристически продукт в партньорство с други общини.
Г. Източници на финансиране
Средствата необходими за реализация на Програмата за развитие на туризма в Община Златарица могат да бъдат от следните източници:

1. Общинския бюджет;

2. Такси от категоризация на туристически обекти по реда но чл.55, ал.4 от Закона за туризма;

3. Туристически такси, събирани по реда на Закона за местните данъци и такси;

4. Глоби и други имуществени санкции, наложени по реда на Закона за туризма;

5. Средства от външни източници - фондове на ЕС, програми за финансиране на различните министерства и др. донори;



6. Дарения.
Д. Дейности в изпълнение на Програмата за туризма
1. Подобряване на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината


  • Реконструкция и рехабилитация на общинската и междуобщинска пътни мрежи;

  • Изграждане и рехабилитация на уличните и тротоарни настилки в общината;

  • Доизграждане на канализационната мрежа в град Златарица;

  • Изграждане на отводнителни и канализационни мрежи в населените места на общината;

  • Изграждане на пречиствателно съоръжение за отпадъчни води в град Златарица;

  • Подобряване на сметосъбирането и сметоизвозването;

  • Почистване на нерегламентираните сметища на територията на общината и рекултивиране на почистените терени. Ограничаване на замърсяването около населените места;

  • Изграждане на нови, рехабилитация на водопроводните мрежи във всички населени места в общината;

  • Реконструкция и рехабилитация на училищните, социалните, здравните и читалищните сгради;

  • Изграждане на спортни съоръжения и рехабилитация на съществуващите;

  • Изграждане на Туристически културно-информационен център и разработване на информационна система;

  • Реставрация и рехабилитация на съществуващите културно-исторически паметници в общината и довеждащите комуникации;

  • Включване на полуестестествени местообитания /ливади и влажни зони/ в мрежа NATURA 2000;

  • Създаване на бизнес структура за устойчиво използване на естествените ресурси от диворастящи растения, гъби и горски плодове в съответствие с директивите на ЕС;

  • Поддържане маркировката на пешеходните туристически маршрути;

  • Хигиенизиране и поддръжка на озеленените площи и декоративната растителност в обектите за обществено ползване;

  • Изграждане на екопътека по поречието на р.Стара река между общините Златарица и Антоново” по програма “ФАР – Развитие на българския екотуризъм”, част от регионален продукт “Средна Янтра”.

  • Изграждане на наследствена екопътека в района на селата Рибарци – Резач – Разсоха – Равново, Община Златарица.

  • Подобряване стопанисването на микроязовирите и разработване на подходящи мероприятия, стимулиращи риборазвъждането и риболова.


2. Насърчаване развитието на малкия и среден бизнес в областта на туризма


  • Стимулиране на частната инициатива чрез възраждане на забравени местни традиции и дейности и тяхното доразвиване с оглед привличане на туристическия поток;

  • Подпомагане на малки фирми, действащи в сферата на алтернативния туризъм и традиционните занаяти;

  • Консултантска и методическа подкрепа на предприемачите в туризма при разработване на проекти в областта на туризма и стартиране на туристически бизнес;

  • Опит на добрите практики - запознаване на бизнеса с опита на сродни общини и избягване на вече допуснати грешки;

  • Интегриране на туризма с другите стопански дейности чрез използване възможностите на селското стопанство и предприятията от сферата на услугите в процеса на привличане на потенциални туристи.


3. Организационни мерки


  • Създаване на Консултативен съвет по въпросите на туризма в Община Златарица;

  • Извършване на своевременна категоризация на туристическите обекти;

  • Текущ контрол върху качеството на предлаганите услуги и събирането на туристическата такса;

  • Провеждане на периодични срещи с местните предприемачи с цел запознаването им с най-новите изисквания за условията на които трябва да отговарят стопанисваните от тях туристически обекти;

  • Публично представяне при обсъждането на програми и планове свързани с развитието на туризма в общината.



4. Реклама, съвместни проекти и развитие на алтернативни форми на туризма


  • Предлагане на туристическия продукт на всички регионални, национални и други туристически борси;

  • Запознаване на професионалистите в бранша /туроператори и туристически агенции / с предлагания туристически потенциал на общината и възможностите за практикуване на различните видове туризъм;

  • Включване на общината в разработването на регионалните планове за управление на туристическия поток и разработване на общи проекти с други общини;

  • Разработване на цялостна информационна система и поставяне на указателни табели за местонахождението на природните, културно-историческите и туристически обекти в общината;

  • Популяризиране на културно-историческото ни наследство с цел развиване на културния туризъм;

  • Съхраняване на традиционните дейности в селското стопанство и предлагането им като атракция на туристите - производство и дегустация на натурални месни и млечни продукти, добиване на мед, варене на ракия, винопроизводство, отглеждане на зеленчуци и т.н. Разкриване на малки семейни хотели и леглова база в селски къщи, позволяващи развиване на селския туризъм;

  • Разработване на специализирана туристическа информация за ученици и използване възможностите за запознаване на подрастващите със забележителностите на общината;

  • Създаване на информационен сайт на общината и включване на раздел “Туризъм” в него.

Настоящата програма е приета с решение № 482 от Протокол № 49 / 29.06.2006 г. на Общински съвет – Златарица.





Каталог: doc -> Programi
Programi -> П л а н за защита при бедсвия в община златарица 2009 Г. А. Основен план I. Въведение в плана
Programi -> Програма за равноправно интегриране на ромите в българското общество; Световна програма на юнеско и ООН "Образование за всички"
Programi -> Програма за управление на отпадъците златарица 2006 с ъ д ъ р ж а н и е въведение
Programi -> Г община златарица
Programi -> Програма за енергийна ефективност цели на общинската програма за енергийна ефективност
Programi -> Решение № на Общински съвет гр. Златарица с ъ д ъ р ж а н и е използвани съкращения І. Анализ на средата
Programi -> Общинска стратегия за образователна интеграция и развитие на децата и учениците от етническите малцинства
Programi -> Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета период на действие 2008-2011г


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница