Промените в начина на живот и лекарствата могат да намалят кръвното налягане и да намалят риска от здравословни усложнениястраница1/2
Дата28.01.2023
Размер20.29 Kb.
#116432
  1   2
Хипертонията

Хипертонията, известна още като високо кръвно налягане, е дългосрочно медицинско състояние, при което кръвното налягане в артериите е постоянно повишено1. Високото кръвно налягане обикновено не причинява симптоми. Дългосрочното високо кръвно налягане обаче е основен рисков фактор за инсулт, коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене, периферно артериално заболяване, загуба на зрение, хронично бъбречно заболяване и деменция.
Високото кръвно налягане се класифицира като първична (есенциална) хипертония или вторична хипертония. Около 90–95% от случаите са първични, дефинирани като високо кръвно налягане поради неспецифичен начин на живот и генетични фактори2. Факторите за начина на живот, които увеличават риска, включват излишната сол в диетата, наднорменото телесно тегло, тютюнопушенето и употребата на алкохол. Останалите 5-10% от случаите са категоризирани като вторично високо кръвно налягане, дефинирано като високо кръвно налягане поради идентифицирана причина, като хронично бъбречно заболяване, стесняване на бъбречните артерии, ендокринно разстройство или употребата на противозачатъчни хапчета3.
Кръвното налягане се класифицира по две измервания, систолно и диастолно налягане, които са съответно максималното и минималното налягане. За повечето възрастни нормалното кръвно налягане в покой е в диапазона от 100–130 милиметра живачен стълб (mmHg) систолично и 60–80 mmHg диастолно. За повечето възрастни високо кръвно налягане е налице, ако кръвното налягане в покой е постоянно на или над 130/80 или 140/90 mmHg. За децата стойностите са други. Амбулаторното проследяване на кръвното налягане за 24-часов период изглежда по-точно от измерването на кръвното налягане в кабинет.
Промените в начина на живот и лекарствата могат да намалят кръвното налягане и да намалят риска от здравословни усложнения4. Промените в начина на живот включват загуба на тегло, физически упражнения, намален прием на сол, намаляване на приема на алкохол и здравословна диета. Ако промените в начина на живот не са достатъчни, тогава се използват лекарства за кръвно налягане. До три лекарства, приемани едновременно, могат да контролират кръвното налягане при 90% от хората. Лечението на умерено високо артериално кръвно налягане (дефинирано като >160/100 mmHg) с лекарства е свързано с подобрена продължителност на живота.5 Ефектът от лечението на кръвно налягане между 130/80 mmHg и 160/100 mmHg е по-малко ясен, като някои прегледи установяват полза, а други откриват неясна полза. Високото кръвно налягане засяга между 16 и 37% от населението в световен мащаб6.


  1. Сподели с приятели:
  1   2
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница