Разплащанията в интернет се появяват много бързо още през 90-те години, когато се появяват и първите онлайн магазиниДата22.11.2023
Размер21.49 Kb.
#119382
Курсова работа Интернет технологии
Свързани:
tehniki-na-psihichnata-zashtita

Разплащането в интернет е процес на замяната на електронни пари за стоки или услиги, чрез използването на електронни портфейли, дебитни, кредитни карти, банкови трансфери, криптовалути или други електронни платежни средства и системи. То играе важна роля в онлайн търговията на стоките и услугите. Разплащането в интернет е изключително удобно и полезно в свят, в които техниката е изключително напреднала, позволявайки на потребителите да се разплащат по всяко едно време и от всяка една точка на света.Онлайн пазаруването премахва геогравската бариера между потенциалните купувачи и доставчици от цял свят. Тази технология позволява на хората да закупуват всякакъв вид стоки и услуги от цял свят, както и позволява на доставчиците да разпространяват продуктите си в целия свят. Особено важно за бизнесите, които развиват своята дейност онлайн, е клиентите да имат алтернативни варянти за разплащане в интернет, тъй като е много по-вероятно клиента да закупи дадена стока или услуга, когато има повече възможноси за разплащане. Това е от огромно значение в нашия свят, тъй като мобилността и бързият достъп до информация са от изключително значение. Въвеждането на нови начини на разплащане, като мобилното банкиране, разплащане с телефон или други смарт устройства или криптовалутите, по които хората извършват плащания. Тези иновации продължават да подобряват процесите на разплащане и да ги правят по – добри, но и крият големи рискове. Платежните системи в интернет се стремят към нови технологии за да осигурят безопастност на потребителите, тъй като има огромна вероятност от изтичане на информация и финансови средства. Това включва шифроване на данни и други технологии, които да предпазят купувачите от евентуална измама.
Разплащанията в интернет се появяват много бързо още през 90-те години, когато се появяват и първите онлайн магазини. Тогава се появява и един от първите начини за разплащане в интернет, а именно PayPal и кредитните карти. Първоначално компанията разработва софтуер за устройства за плащане на палмари и други преносими устройства. PayPal променя мирогледа на хората за разплащане, изпращане или получаване на пари оналайн, както и до ден днешен тази система работи безотказно и е изплозвана от милиони хора от цял свят.[2] През годините се появяват и развиват и други различни платежни системи като Apple Pay, Google Pay и Venmo, които имат за цел да улеснят потребителите с по – лесни, по – бързи и по – достъпни начини за разплащане. Платежната услуга предоставена от Apple предоставя на потребителите лесно и бързо раплащане през техните iPhone, Apple Watch, iPad или Mac, като за тази цел устройствата изплозват NFC (Near Field Communication) технология за безконтактни плащания в магазини, а също така позволява и онлайн плащания в различни приложения и уебсайтове. Системата на Apple осигурява висока степен на сигурност, тъй като не съхранява фактическия номер на кредитната или дебитната карта на устройството или на серверите на Apple.[4] Платежната система на Google Pay много наподобява тази на Apple, тъй като тя също използва NFC (Near Field Communication) технология за безконтактни плащания в магазини и онлайн поръчки, но се използва от потребители с операционна система Android. Google Pay позволява съхраняването на кредитни, дебитни карти и ваучери, които могат да се използват за бързи и удобни покупки.[5] Платформата Venmo пък се използва за социални плащания, позволявайки на потребителите да изпращат парични средства един на друг чрез своите мобилни устройства. Тази платформа придобива популярност поради своя социален аспект, тъй като потребителите могат да добавят описателни текстове и дори емотикони към транзакциите си. Освен това позволява лесното разпределяне между потребителите про общи покупки или обяд.[6] Така платежните системи достигат от най – простото прехвърляне на средства от една банкова смека в друга до интелигентни системи разделящи разходите на потребителите при нужда.
Интернет разплащането е претърпяло доста промени от началото на своето съществуване до момента, благодарение на различните технологии, които са улеснили и подобрили начина, по който потребителите управляват финансите си онлайн. На първо място с въвеждането на мобилните приложения за банкиране промени начина по който хората нареждат своите транзакции и достъпват банковите си сметки. Те позволяват бързо и лесно проверяване на баланса, превеждане на пари, плащания на сметки и други финансови операции директно от смартфона, без да е нужно да губим излишно време в чакане на опашка пред гишетата на банките. Още едно от предимствата на приложенията за банкиране е, че има инегриране на биометричниметоди за достъп до приложението, като пръстов отпечатък, разпознаване на лице или сканиране на ръката, увеличива сигурността на интернет банкирането, като осигурява по – секретен достъп до банковите сметки и информацията за потребителя. Банките предлагат по – широка гама от услуги в своите уеб платформи, като това може да включва различни видове инвестиции, кредитни възможности, управление на дългове и други. Също така банките използват и технологии, като изкуствен интелект за предсказване на тенденции, машинна обучение, анализ на данни, за да предоставят персонализирани услуги на своите клиенти по всяко време и място.
Колкото и хубаво да е интернет разплащането то крие огромни рискове като кибератаки, недостатъчна защита на личните данни, фишинг атаки, липса на единни стандарти за сигурност и други. Защитата на личните данни и сигурност са основен приоритет при интернет разплащанията и финансовите операции, но все още съществуват редица предизвикателства и потенциални рискове. Кибератаките се развиват и стават с все по – висока сложност като хакерски атаки, фишинг, малвери, рейнсъмуер атаки и други форми на киберпрестъпност. Този вид заплахи са насочени към укриване на лична информация или финансова такава, което може да доведе до икономическа неизгода на клиентите или банките. Неизправностите в банковата системата за сигурност или недостатъчната защита могат да доведат до злоупотреба на личната информация на потребителите. Социалният инжинеринг и фишинг атаките се базират на изнудване или манипулация на хората, с цел получаването на лична и емоционална информация от хората. След като хакерите разполагат с такъв вид информация е доста лесно да изнудят хората за техните пароли за достъп до онлайн банкирането или друга важна информация. Въпреки че, има стандарти за сигурност във финансовия сектор и по-конкретно интернет банкирането, все още няма международни стандарти за защита от различните видове заплахи, които дебнат над потребители на онлайн разплащането. Банките и финансовите институции постоянно се изправят пред предизвикателставата да спазват различни правила и закони за защита на личните данни на потребителите. За справяне с тези не малки проблеми банките и фансовите институции непрекъснато инвестират в технологии, като изкуствен интелект, които да открива тези заплахи, биометрични методи за идентификация и подобряване на своите системи за защита на личните данни на клиентите.
Финансовите институции и банките, също така прилагат методи, които им помагат да избегнат тези огромни рискове и проблеми. За да прескочат бъдещи проблеми, банките инвестират в своите служители и непрекъснато обновяват знанията на работниците с помоща на много обучения относно киберсигурността и социалния инженеринг, за да ги подготвят да разпознават и да се справят с потенциални заплахи. Те също така имат стоги политики отностно личните данни на клиентите, като това включва криптиране на информация, използване на защитни слоеве във връзка с достъпа до данните и редовни тествания на системите заслаби места. Тези мерки представляват само част от стратегиите, които банките прилагат, за да гарантират високо ниво на сигурност и защита на данните на своите клиенти. Обаче, заради постоянното развитие на технологиите и заплахите, банките продължават да развиват и подобряват своите подходи към киберсигурността, за да запазят високи стандарти на защита.
С развитието на технологичната среда, приложенията които банките създават за удобство на потребителите се развиват стремглаво. В началото на 2000 г. Започват да се появяват първите мобилни приложения за онлайн банкиране. Първоначално тези приложения предлагат основни функционалности като проверка на баланса и история на транзакциите. С времето след като смартфоните стават популярни и лесно достъпни приложенията за онлайн банкиране започват да се развиват и стях вече могат да се нареждат преводи, могат да се правят инвестиции и могат да се заплащат битови сметки. Към днешана дата онлайн банкирането от телефона е детска игра само с няколко бързи клика можем да управляваме финансите си просто и лесно. Изплазването на биометрията осигурява допълнителна сигурност от хакване на парола и потребителско име, също така е доста по – удобно да използваме тази технология вместо всеки път да изписваме потребителско име или парола. Чрез напредването на технологията не само, че можем да използваме смарт устройства за разплащане в интернет средата, но можем да го правим дори безконтактно с помоща на NFC, също така можем да нареждаме преводи чрез мобилния си номер и дори QR кодове. Във всяко едно съвременно приложение за разплащателни цели има вграден искуствен интелект, които помага на потребителите да вземат правилни финансови решения. Друго удобство в днешните мобилни приложения за банкиране е връзката с други финансови приложения и платформи, позволяващи по-голяма гъвкавост и удобство при управлението на финансите. Със сигурност в бъдеще ще има още по големи иновации и технологии, но също така и по – големи опасности от измами. Очаква се да се появят нови функции и свързани услуги, които да обхванат по-широк спектър от финансови нужди на потребителите, като застраховки, кредитни възможности и дори интелигентни анализи на покупки. Мобилните банкови приложения са в основата на този технологичен напредък, като постоянно разширяват своите възможности и интегрират нови иновации, за да предоставят по-голяма удобство и функционалност на своите потребители.
Блокчейн технологията предоставя значителни възможности за финансови иновации, като променя начина, по който финансовите транзакции се извършват и управляват. Той позволява създаването на децентрализирани финансови системи, които не изискват централна власт (като банки или финансови институции) за проверка на транзакциите. Това увеличава доверието, като осигурява прозрачност и възможност за проверка на всички транзакции от всички участници в мрежата. Благодарение на децентрализирания подход, блокчейн технологията позволява значително по-бързи транзакции. Тези транзакции могат да бъдат изпълнени почти в реално време, без да се изисква участието на посредници или централизирани системи за удостоверяване. Поради липсата на посредници и централизирани системи, блокчейн технологията може да намали разходите, свързани с обработката на транзакции и таксите за преводи. Блокчейнът позволява създаването на нови финансови инструменти като смарт контракти, които автоматизират и улесняват изпълнението на договори, основани на програмируем код в блокчейн мрежата. Той също така е известен с високите си стандарти за криптографска сигурност, като осигурява защита на данните и транзакциите, които се записват във веригата на блоковете т.е. по-добра сигурност и недостъпност до данните на клиентите. Тези възможности правят блокчейн технологията изключително привлекателна за финансовите институции и други сектори, тъй като тя обещава по-ефективни и сигурни решения за обработка на данни и транзакции.[1,6]

Източници:
  1. ChatGPT (openai.com)

  2. https://bg.wikipedia.org/

  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Pay

  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Pay_(payment_method)

  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Venmo

  6. https://www.capital.bg/biznes/blockchain/2021/01/29/4166516_kakvo_e_blokchein_i_kak_raboti/Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница