Семинар на тема ‘Мозъчно основана терапия’. БиографияДата20.02.2017
Размер43.42 Kb.
#15341
ТипСеминар
ПРЕЗАРЕДИ МОЗЪКА СИ – резюме

Имаме удоволстивето да ви представим предстоящата визита на известния американски психолог и лекар – специалист в областта на невронауките – Д-р Джон Арден в периода 29 Юни – 2 Юли, който ще изнесе еднодневен практически семинар на тема ‘Мозъчно основана терапия’.


Биография

Д-р Джон Арден е лицензиран психолог, автор на 12 популярни книги, сред които Brain-Based Therapy with Adults and Brain-Based Therapy with Children and Adolescents (with Lloyd Linford), Heal Your Anxiety Workbooк), Heal Your OCD Workbook, with Dr. Daniel DalCorso) and PTSD (Conquering Post-Traumatic Stress Disorder, with Dr. Victoria Beckner) as well Improving Your Memory for Dummies; Д-р Арден е и директор на Тренинг-Центъра за Психично здраве към Kaiser Permanente района на Северна Калифорния – един от най-големите здравни центрове за Северна Калифорния, включващ 24 центъра и лично обучаващ над 100 след-дипломни докторантури годишно. Води тренинги за Brain-based therapy в САЩ и света.

Със своята книга Consciousness, Dreams, and Self: A Transdisciplinary Approach Джон Арден през 1997 е носител на престижната награда Choice 1997 Outstanding Academic Book Award.

Тематика

Последното десетилетие реномирани списания като Time и Newsweek все по-често публикуват статии за новите възможности и открития на невронауките. Научни термини като ‘Невропластичност’, ‘Огледални неврони’, ‘Неврогенезис’ и ‘Социален мозък’ вече трайно заемат място по страниците и програмите на англоезичния свят и намират приложение в ежедневната психотерапия.

Д-р Джон Арден е лекар и психолог в областта на невронауките, автор на десетки бестселъри, посветени на практическата психология и ‘лечения, базирани на доказателства’. При настоящата му втора визита в България (за пръв път е бил в нашата страна през 70-те години на миналия век, когато освен в България е бил на посещение и в бившата СР Югославия), той ще представи еднодневен практически семинар ‘Мозъчно основана терапия’, базиран на неговата последна книга ‘Презареди мозъка си’. Той ще чете лекцията си в София след Лондон и Дъблин, благодарение на поканата на seminari.bg и psychology-bg.com

Д-р Арден би могъл да бъде много интересен събеседник, имайки предвид богатия му опит в практическата психология. На самия семинар ще бъде представено настоящото развитие на невронауките в областта на т.нар. ‘лечения, базирани на доказателства (т.е. откриване на терапия, която работи най-добре спрямо индивидуалния случай). Семинарът е изцяло практически и наученото от него може да помогне на всеки един от нас.

А темите, които развива Д-р Арден в своите книги и семинари са много лесни и практични съвети, които описват как можем да ‘Презаредим мозъка си’, всичките извлечени от строго научните постижения на невронауките. Основната теза на Д-р Арден е, че нашия мозък има нормален работен процес, който е строго индивидуален за всеки един от нас. Развитието на психологията и невронаиките ни позволява да откриваме т.нар. пробиви в ‘кривата’ на нашето съзнание и да извлечем максималното от възможностите на нашия мозък, отхвърляйки всички самоналожени от нас ограничения и догми.

Последната му книга ‘Презареди мозъка си’, на която е основан и семинара, който ще бъде изнесен в София , описва в девет глави-стъпки принципите на работа на нашето съзнание. Всяка една от стъпките, които Джон Арден предлага са изключително ефикасни по отношение на откриването на проблемните области на нашето съзнание и мозък.

Първата стъпка е наречена: ‘Възбуждане на правилните неврони’, където ще разберете какво значи ‘невропластичност’ или начина, по който ‘невроните започват да работят заедно и в една насока’. Тук ще научите механизма на оформянето на навиците и освен това как да увеличваме правилните си навици и да намаляваме лошите си навици.

Втората стъпка е ‘Опитомяване на Амигдалата’, в която Вие ще научите как част от нашия мозък, наречен Амигдала създава ненужни страхове, което е пряко следствие от баланса между симпатиковата и парасимпатиковата нервна система. Има обаче начин за откиване и намаляване на тези ‘фалшиви аларми’ за опасност.

Третата стъпка ‘Подвижното ляво’, Ви показва как лявото полукълбо е пряко свързано с нашите чувства и при недостатъчна активност ние чувстваме депресии, а при възбуждането му ние чувстваме приятни емоции. Добрата новина е че има т.нар. ‘поведенческо активиране’ на лявото полукълбо, което намалява нашите депресии и ни прави по-оптимистични.

Четвъртата стъпка ‘Култивиране на паметта’ ни учи как да увеличим възможностите на нашата памет.

Петата, много важна стъпка е ‘Зареждане на Вашия мозък’ , в която ще разберете как Вашия мозък създава правилната си биохимична среда и как невроните си взаимодействат помежду си, така че съзнанието да бъде спокойно, енергитично и фокусирано. В допълнение ще Ви бъде предложена диета за това кои аминокиселини, витамини и минерали действат най-добре за правилната работа на невроните.

В шестата стъпка ‘Здравословни навици – сън и упражненеия’, Вие ще видите в каква голяма степен упражненията и съня играят важна роля в ‘презареждането на мозъка’ и как потенциално могат да създават нови неврони. Освен това тук Вие може би за първи път ше разберете за брилянтния нов термин ‘Психоневроимунология’ т.е. за връзката между съзнанието, мозъка и имунната система и как може да се направи така цялата тази система да стане по-жизнена и пластична.

Седмата стъпка е наречена многозначително ‘Социална медицина’ където Вие ще разберете всички последни изследвания под общия знаменател на т.нар. ‘Социален мозък’. И ще научите, че тези хора, които поддържат позитивни социални контакти живеят по-дълго и се чувстват по-удовлетворени от своя живот.

Осмата стъпка е изключително приложна – ‘Гъвкавост и Проницателност’, където Вие ще научите кои фактори увеличават Вашите способности да бъдете гъвкави спрямо трудностите, които срещате в живота си. Ще научите как да печелите, вместо да губите,  • как да постигнете проницателност, увеличавайки капацитета на Вашия мозък да вижда т.нар. „голяма картина”.

  • Как оптимизма и активната фокусираност към здравословна амбиция е ествествената противоотрова на пасивността и ендемичността в нашето модерно общество.

  • Как ‘практикуването’ на съчувствие и не-зависимост е противоотрова на ненужното напрежение и страдание;

Последната, девета стъпка ‘Отвореност на съзнанието’ набляга основно на вниманието и ролята, която то играе във Вашия префронтален кортекс и цялостен манталитет. Неуловимата сила на парасимпатиковите връзки във Вашето съзнание могат да повлияят позитивно за увеличаване на т.нар. ‘толеранс към стреса’ и чувство за спокойствие. И Вие ще научите как да увеличите точно тези Ваши способности за повишаване на вниманието към настоящето, връзките Ви с околните и света, който обитавате.
За контакти:

office@psychology-bg.com

Tel. 0888/408615 – Георги Динчев

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница