A/Калифорния/7/2009 (H1N1) A/Пърт/16/2009 (H3N2)Дата21.06.2018
Размер19.12 Kb.
#75313
Прогнозата на Световната здравна организация е, че през есенно-зимния сезон на 2010/2011 г. в Северното полукълбо ще циркулират следните грипни вируси, включени в състава на противогрипните ваксини за тази година:

A/Калифорния/7/2009 (H1N1)

A/Пърт/16/2009 (H3N2)

B/Брисбейн/60/2008

Очакванията на епидемиолозите у нас са, че и в България през есенно-зимния сезон основно ще циркулира познатият от миналата зима пандемичен вирус, вече включен в състава на ваксината – това е A/Калифорния/7/2009 (H1N1). Същевременно се очаква разпространението и на новия за тази година A(H3N2), известен като „Пърт”, както и на грип B/Брисбейн/.

Всяка година 2,5 милиона българи боледуват от грип и остри респираторни заболявания. Само грипните вируси засягат от 5 до 10 на сто от възрастните и около 30 на сто от децата. Грипните епидемии, които всяка година идват заедно със застудяването, обикновено траят от 4 до 6 седмици, през които броят на хората, които имат нужда от лекарска помощ рязко нараства (до 300 на 10000 души седмично) и това силно натоварва цялата здравна система. След върха на грипната епидемия идват и усложненията от тежки пневмонии, които засягат най-уязвимите групи от населението - най-често хората в напреднала възраст и малките деца.

Всяка година в резултат на усложненията на грипа у нас умират над 2000 души, като 72 на сто от тях са на възраст над 60 години. Затова за хората в напреднала възраст е важно да се имунизират навреме, така че да бъдат защитени още преди настъпването на епидемичния период. Противогрипните ваксини предпазват надеждно младите хора, докато при по-възрастните имунитетът се изгражда по-трудно. Ефектът на противогрипната ваксина при тях се изразява в намаляване на риска от възникване на усложнения и най-вече на риска от фатален изход. Данните на Националния институт по заразни и паразитни заболявания обаче сочат, че през 2009 г. в България на 100 души само 4 до 6 са се имунизирали срещу грип.

Преди новия грипен сезон у нас вече има ваксини в аптеките и епидемиолозите съветват имунизацията срещу грип да започне отсега. Освен противогрипните ваксини, които познаваме, от тази година е налична и първата интрадермална противогрипна ваксина. Тя е предназначена за възрастни и има две разновидности – за хора от 18 до 59 г. и за на хора на възраст 60 и повече години. Предимството й е, че изгражда траен имунитет и при хората в напреднала възраст, и при тези с увреден имунитет; предимство е и безболезненият начин на инжектиране – със специална спринцовка за вътрекожно приложение.

Новата ваксина, както и традиционно използваните грипни ваксини са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Те изграждат имунитет срещу грипните вируси, определени от Световната здравна организация за грипния сезон 2010/2011 г., което задължително се обозначава на опаковката на всяка ваксина.       
Каталог: arhiv1 -> docs
docs -> Тестът на Фагерстрьом дава точкова оценка за степента на Вашата никотинова зависимост
docs -> Вирусен хепатит тип а източник на заразата
docs -> Тя е високо технологична и специализирана, отговаря напълно на високите изисквания на инспекцията за качество и професионализъм
docs -> Анализ на здравословното състояние на учениците във възрастова група от 7 до 18 год
docs -> Ден на Земята – 22 април Историята на едно движение
docs -> Предпоставки, улесняващи индивидуалните кризи за самоубийство Самота
docs -> А л г о р и т ъ м за поведение в лечебно заведение за болнична помощ при случай, съмнителен за грип
docs -> Какво трябва да знаем за артериалната хипертония?
docs -> Рискови фактори, които не могат да бъдат избегнати


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница