Станишев към социалистите: Цяла България нас гледастраница1/2
Дата26.10.2018
Размер372.2 Kb.
  1   2
Станишев към социалистите: Цяла България нас гледа

Лидерът на БСП Сергей Станишев излезе с 5-минутно обръщение към членовете и симпатизантите на партията преди Конгреса, който ще се проведе тази събота и неделя. В него той нито веднъж не спомена основния си опонент за председателския пост Георги Първанов.

Станишев призова БСП да излезе консолидирана от форума, защото хората очакват от нея да бъде алтернатива на ГЕРБ.

„И преди, и по време, и след 48-ия Конгрес ние сме длъжни да бъдем единни и консолидирани в битката срещу управлението на ГЕРБ, което проваля България. Изминалите месеци поставиха на изпитание всички нас - и кандидатите, и активистите на Българската социалистическа партия. Нагнетяването на напрежение, изпускането на нерви, заплахите не постигнаха своя ефект. Не постигнаха ефекти и тезите, които обезценяваха свършеното с огромни усилия от всички социалисти, каза още лидерът на социалистите в обръщението си към тях.

По думите му БСП отива на Конгреса с ясно разбиране за своята отговорност и за важността на решенията, които трябва да вземе. „Защото България очаква от нас да покажем алтернатива на сегашното статукво, да покажем сила, отговорност и желание за промяна", категоричен бе Станишев.

Той благодари на всички българи, които ангажирано и с разбираем интерес са проследили подготовката на Конгреса на българските социалисти. „Призовавам всички, да бъдем на висотата на очакванията и на задачите, които ни предстоят. Защото днес цяла България нас гледа", добави още лидерът на БСП.News.bg

Парламентът пак направи комисия на Янев, но без него

Парламентът реши да бъде създадена временна парламентарна комисия за помилванията. На създаването на комисията остро се противопоставиха от БСП.

Комисията се създава под името „Временна парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с действия и инициативи на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт, както и на граждани, при и по повод помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания, и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода 2002 - януари 2012 г."

Любен Корнезов поиска обяснение защо тя ще бъде за периода 2002-2012 г., а не за целия период на президентската институция и посочи, че по времето на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов помилванията са били три пъти повече, отколкото при Георги Първанов.

Той се противопостави и на идеята за парламентарен контрол на комисията, подчертавайки, че парламентарният контрол трябва да се занимава с действащата власт, а не с историята.

Червеният депутат припомни, че има Институт по история към БАН, а също, че времето тече напред, а не назад.

По-рано, на брифинг в кулоарите, Корнезов заяви, че това е юридически фалшификат и квази решение.

Той направи контра предложение - НС да задължи лидера на РЗС да върне всички пари, които е изхрачил като председател на предходната противоконституционна комисия, която разследваше Георги Първанов и Ангел Марин.

Какво ще проверявате, нямате право да ги проверявате, обърна се червеният депутат към Яне Янев. Не ставайте заложници на този, който щеше да уволнява Бойко Борисов, призова Корнезов и депутатите от ГЕРБ. Не се омаскарявайте с такива квазирешения, които пак ще паднат в Конституционния съд, настоя социалистът.

Юлиана Колева ще е председателят на новата комисия, решиха депутатите. Заместник-председатели ще са Явор Нотев от Атака и Четин Казак от ДПС. Сред членовете на комисията са още Михаил Миков, Мая Маналова от БСП, Мидхат Метин от ДПС, Емил Василев, независим.

Дълго време БСП, ДПС и Атака отказваха да излъчват свои представители за комисията. Павел Шопов призова Яне Янев да оттегли кандидатурата си за председател и партиите да излъчат свои депутати. Емил Василев заяви от парламентарната трибуна готовността на Янев да се оттегли, ако БПС и ДПС предложат свои представители в комисията.

Впоследствие действително Янев си направи отвод и опозиционните партии предложиха свои представители. В дебата се стигна и до предложението Емил Василев да бъде председател на комисията, а Мая Манолова - заместник-председател.

По време на дебата Мая Манолов упрекна мнозинството, че създава втора противоконституционна комисия.

Лидерът на РЗС от своя страна упрекна левите депутати, че ги е страх, че макар и след три години ще излезнат много истини, включително и такива от рода на това да се даде гражданство за особени заслуги на трима украинци, които са направили инвестиция от един милион долара в Дупница в съдружие с издирваните от Интерпол Братя Галеви. Янев размаха документи и каза, че удостоверението и предложението били на Емилия Масларова. По думите му Коалиция за България са изградили трайни корупционни пътеки.

Янев попита и какви са интересите на Емилия Масларова в туризма и хотелиерството в Дупница като социален министър.

Нима аз съм дал гражданство на съпругата на Денис Ершов, попита лидерът на РЗС червения депутат Корнезов и упрекна БСП, че давала гражданство на хора от българския ъндъграунд.

В дебата Мая Манолова изтъкна, че Маргарита Попова е издала 538 указа за българско гражданство и попита защо те не са били обект на проверка на комисията и защо комисията се занимава само с проверки на предишни управления.

Янев даде публични уверения, че всички преписки от Маргарита Попова също ще бъдат проверени. Целта на комисията не е Яне Янев да е председател, а да излезе истината как са плащани огромни пари за помилвания, гражданство и опрощаване, заяви той.News.bg

Янев да върне парите, изхарчени от спряната му комисия, иска БСП

Той внесе проект за решение за създаване на „Временна парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с действия и инициативи на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт, както и на граждани, при и по повод помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания, и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода 2002 - януари 2012 г."

Tова е юридически фалшификат, заяви Любен Корнезов от БСП. Това е квази решение, смята още той.

Корнезов направи контра предложение - НС да задължи лидера на РЗС да върне всички пари, които е изхрачил като председател на предходната противоконституционна комисия, която разследваше Георги Първанов и Ангел Марин.

Какво ще проверявате, нямате право да ги проверявате, обърна се червеният депутат към Яне Янев. Не ставайте заложници на този, който щеше да уволнява Бойко Борисов, призова Корнезов и депутатите от ГЕРБ. Не се омаскарявайте с такива квазирешения, които пак ще паднат в Конституционния съд, настоя социалистът.

"Обществото иска да се изсветлят някои сиви зони. Помилванията са една такава сива зона", коментира от своя страна Емил Василев от РЗС.

Някои колеги юристи крачат уверено от великото към смешното, подчерта той, припомняйки думите на Наполеон за битката при Ватерло, че има една крачка от великото към смешното.

Помилванията се атакуват пред Конституционния съд, обясни Любен Корнезов, а отнсно цитати на велики личности, социалистът припомни друга мисъл: "Погледни и отмини".

Една политическа сила даде примери за плонжове от великото към гротескното, заяви и Четин Казак от ДПС. Тази партия се казва РЗС, допълни той.

Според Казак българският парламент не трябва да се подвежда по акъла на един човек, прочут, по думите на депутата, с кьорфишеците си и със своята непоследователност.Стандарт - 5 стр.

Викат и Първанов за казуса “Хохегер”

Биляна ВЕСЕЛИНОВА

Експрезидентът Георги Първанов ще бъде поканен за изслушване във временната парламентарна комисия "Хохегер", решиха членовете й. Тя бе създадена заради скандал в Австрия с известния лобист Петер Хохегер, който пък е работил за имиджа на България по време на правителството на Тройната коалиция. Оказа се, че до 2009-а Хохегер се ползвал с добро име не само в родината си, но и по света, като негови фирми са сключвали договори със световно признати американски пиар компании. До изслушването на Първанов се стигна след предложение на пенсионирания инженер Вилям Попов, писал десетки искания за достъп до информация до различни институции. Пенсионерът следи от 2010 г. договора с Хохегер, призна самият той и предложи Първанов също да бъде изслушан, а депутатите се съгласиха.

***


Текст под снимка

Комисията "Хохегер" реши да изслуша и експрезидента Георги ПървановNews.bg

Пенсионер „уреди” Първанов с изслушване пред комисията „Хохегер”

Гражданинът Вилям Попов, който описа своите години наред перипетии в получаването на информация за дейността на президента Георги Първанов в неиздадената все още книга „Рекордите на президента Пър/а/ванов" продължава "да се заяжда" с досегашния президент.

Сега по инициатива на Вилям Попов след конгреса на червената партия парламентарната комисия „Хохегер" ще изслушва и Първанов заради лобисткия скандал.

Гражданинът Попов беше слушател на предходните 2 заседания на комисията, но с нарочно писмо до парламентарния шеф Цецка Цачева той поиска да бъде изслушан от комисията "Хохегер", защото имал данни, с които да е полезен на депутатите.

Народните избраници на драго сърце се съгласиха да изслушат Попов и днес с куп папки с документи по случая Хохегер, пенсионерът, чието хоби е гражданският контрол върху институциите, обясни, че още през 2008 година се смутил, че държавни средства ще отидат за лъскане на имиджа ни пред ЕС.

От тогава той засипал МС с писма, с които настоява за информация за параметрите на договора, за целите му и т.н. информация от държавните институции обаче трудно се получава. Вилям Попов обаче не се отказал и започнал да моли за информация за договора с Хохегер и новия премиер Бойко Борисов.

От МС му обяснили, че трябва да питат австрийската компания могат ли да му предоставят информация. Останах с впечатление, че нещо се крие, изтъкна Вилям Попов по време на днешното изслушване.

След различните откази на МС да му предостави информация, гражданинът се обърнал за съдействие към съдебната система. Успял да осъди шефа на пресцентъра на МС Николай Боев за 14 лева.

Вилям Попов се оплака обаче, че все още не се намерил човек от правителството, който да му върне макар и символичната сума.

Попов даде и своята оценка на договора с Хохегер, сключен от кабинета "Станишев". Това са излишно похарчени пари, категоричен е Попов. Той дори предложи на депутатите да им представи своята визия как могат да бъдат изхарчени тези над 1,5 милиона евро, дадени на Хохегер, за нещо по-целесъобразно.

Вилям Попов посочи, че вижда връзка между конгреса на БСП в събота и скандала с лобиста, защото преди време Моника Янова работила за доскорошния държавен глава.

Според него и Първанов можел да каже нещо по въпроса.

От ГЕРБ "прегърнаха" идеята на пенсионера и решиха да го изслушат след конгреса на столетницата. Със 7 гласа "За" и 2 против депутатите решиха да привикат и Георги Първанов.

Димитър Главчев от ГЕРБ, който е председател на комисията посочи, че наистина идеята на Вилям Попов е добра и припомни изказванията на Първанов в медиите, че срещу него са хвърлени 1 милион лева за черен ПиАр. Главчев припомни и твърденията на самата Моника Янова, че през 2006 е работила за Първанов.

Освен това депутатите решиха, че трябва да го изслушат и заради нападките му към Сергей Станишев и приятелката му Моника по време на районна конференция на БСП-Красно село, когато Първанов намекна за връзката на Моника с фирмата на Хохегер.

Самата Янова днес не можа да се яви. Изпрати писмо до комисията, че е възпрепятствана, но изразява готовност да съдейства. От ГЕРБ обаче използваха отсъствието й като аргумент, за да привикат Георги Първанов. Тъй като нея не можахме да я попитаме, има резон да поканим г-н Първанов, заяви Димитър Главчев.

Той дори помоли червения депутат Ангел Найденов да съдейства на комисията да се свърже с кандидата за лидер на БСП.

Меглена Кунева, която също днес трябваше да бъде изслушана, не дойде заради неотложни ангажименти, като изпрати писмо до комисията, в което се извинява и изразява готовност да се яви в друг ден.

Изслушани бяха спрягана за близка до ГЕРБ Росица Велкова, както и настоящият шеф на НДК и екс консултант на Симеон Дянков Ивайло Георгиев. Двамата представиха блестящите си автобиографии и отрекоха всякаква връзка с договорите, сключени с Моника Янова и Хохегер.

След изслушването Вилям Попов не пропусна да раздаде книгата си за Първанов на депутатите.Skandalno.net

Гоце лъже грозно БСП

Подплашен от слуховете, че БСП се кани да му забие нож в гърба и да преизбере Станишев на председателското място, Георги Първанов е подготвил солидния план „Б” за завръщането си на активната политическа сцена. Една година, след като направи своето „АБВ” и после го замрази в най – дълбокия фризер, бившият президент ще рестартира своя политически проект в случай на неуспех на червения конгрес в събота.

Всички проучвания сочат, че младият, но хитър Станишев добре се е справил с поставената задача и за него ще гласуват около 90% от членовете на висшия социалистически форум. Поради това Георги Първанов вече е вербувал свои верни хора да се откажат от името БСП и да преминат в редиците на неговата АБВ.

Неговите агенти вече знаели какви подаръци ще получат при евентуална изборна победа след време, ако не се окажат предатели и отявлени сподвижници на конкурента Станишев. Основни фигури сред тях са народните представители Румен Петков и Кирил Добрев. Според клюките, сред тайните оръжия на Първанов е и устатата Татяна Дончева, която е смятана по принцип за персона нон грата на Позитано 20.

Припомняме, че Гоце представи своето АБВ (Алтернатива за българско възраждане) на 11 ноември 2010 година. Тогава неговите агенти успяха да привлекат голяма маса социалисти и ексепрти от различни области, които винаги са били открити привърженици на бившия президент.

България днес - 12 стр.

Депутатът от БСП Антон Кутев: ПЪРВАНОВ ЩЕ СЪСИПЕ БСП

- Г-н Кутев, дни преди конгреса на БСП конкуренцията при вас роди лични нападки. Застъпникът на Първанов - Румен Петков, заяви, че сте „нулирал" партията в Силистра и ако вие сте екипът на Станишев, то „жална ни майка". Какъв е коментарът ви?

- Ами човекът си има мнение, какво да направим. За съжаление в политиката е така - хора всякакви. Нямам намерение да падам до подобно ниво на разговори.

- Доскоро всички вие, разделени на лагери днес, бяхте един екип. Срамувате ли се от тази изглеждаща като детинска свада?

- Не, това не е детинска свада. Румен Петков се е изнервил, защото вижда, че подхванаха с Първанов битка, която губят*. И когато губиш, единственото решение за някои е да преминат в личностни нападки. След като това му е нивото и желанието да разговаря „по политически", негова си работа. Всеки прави това, което може. Румен явно е преценил, че толкова може.

- След всички тези нападки и обиди как ще работите в една партия след конгреса?

- Както и преди конгреса. И сега си има хора, които не помагат кой знае колко. Напротив - на моменти активно пречат. Но се надявам да има промяна при тях след форума. Когато конгресът реши едно или друго, би трябвало всички да тръгнем натам, защото тази партия не е нито моя, нито на Сергей Станишев, още по-малко на Румен Петков или на Първанов. БСП е на всички нас, взети заедно. А лидер може да бъде само човек, който схваща, че партията е нещо по-голямо от личността му.

От друга страна, преди години, когато Станишев стана премиер, Румен Петков се сдоби с прякора Регента. Изглеждаше така, сякаш държи на конци Станишев. Сега, когато Станишев показа, че иска и може да управлява БСП сам, безспорно при Петков се появи обида. Когато станах член на Изпълнителното бюро на БСП, си спомням, че от лявата страна на Станишев седеше Румен Петков, от дясната - Румен Овчаров. Тези места не са случайни. Както сега не е случайно, че те са заети от Корнелия Нинова и Евгени Узунов. Разделението на лагери в момента ще разбие ли представата, че БСП, дойде ли време за конгрес и избори, ста-екипен играч?

- Категорично не! БСП много добре показа на младежкия конгрес преди дни - а, живот и здраве, и на форума в неделя, че има много ясно чувство за самохра-нение. И много ясно различава кой играе за отбора и кой за себе си. Много пъти имах възможността да напомня, че БСП наказва всяко действие, което е против организма й. Убеден съм, че действията на няколко човека - щото те всъщност са 4-5 човека, които се опитват да разстроят организма на партията, няма да успеят. Те се ръководят от чисто лични амбиции, затова партийният организъм ще реагира и ще ги изолира.

- От самото начало от лагера на Първанов обвиняват този на Станишев, че примамва младежите на БСП при себе си. Конференцията не доказа ли това?

- Няма такова нещо. Съвсем доскоро Кирил Добрев твърдеше, че младежите са на тяхна страна! Но младежите не са нито мои, нито на Киро, нито на Първанов, нито на Станишев.

Защото след няколко години нас няма да ни има в политиката, а точно тези младежи ще управляват партията, а може би и държавата.

- До „България Днес" достигна информация, че Георги Първанов, усещайки, че ще изгуби лидерския вот, може да призове за бойкот на конгреса. Възможно ли е това да се случи?

- Няма как да стане. Все още се надявам, че поведението на Първанов и хората му няма да е докрай де-структивно. И че тези хора ще си дадат сметката, че това, което искат да управляват, не им е бащиния.

- Има ли основания за притеснения от фалшификации ри избора на лидер?

- Не би трябвало да има. Избори в БСП се правят от достатъчно време по едни и същи правила. Всеки един от тези хора, които сега формират кръга на Първанов, е организирал конгреси. Станишев също. Ние на пръсти си знаем начините на въздействие върху делегатите. Аз съм дълбоко убеден, че и Петков, Кирил Добрев, Георги Първанов са изключително по-добри от мен примерно в това как се манипулират делегати на конгреса. Но все пак се надявам, че ще се придържаме към фавилата и светлата част на политиката.

- Как виждате бъдещето на Първанов, ако загуби лидерската битка в БСП?

- В дните преди конгреса Първанов си позволи да прекрачи доста граници, което му вреди. Не знам какво ще прави, ако загуби, но той бъдеще извън БСП няма.

- А в БСП има ли?

- Знам ли. То си зависи от неговото поведение. Изцяло негов избор е. Досега няма нито едно нещо, което да не си го е направил сам. Всъщност не смятам, че с атаките си към Станишев той се е сринал чак толкова много. Но може да го направи за в бъдеще. Защото извън БСП Първанов си имаше достатъчно врагове. БСП обаче много активно го пазеше. Ако с поведението си загуби защитата в БСП, той много бързо ще загуби това, което смята, че е негов собствен рейтинг. Защото всъщност рейтингът му е институционален и се крепи на глинени крака. Без съдействието на БСП Първанов ще губи имиджа си, публичната си роля и публичната си стойност.

- Не може да подминем темата за случващото се в СДС. Как ще коментирате разпада на дясното?

- Ще направя аналог между тях и нас. Разпадът в СДС тръгна, след като загубилият втори президентски мандат Петър Стоянов оглави синята партия. Нещо такова би се случило и в БСП, ако Първанов оглави социалистите.България днес - 12 стр.

Румен Петков, депутат от БСП: Станишев ще убие партията

- Г-н Петков, битката за лидерския пост в БСП се превърна във война? Кой ще си тръгне победен?

- Ръководството на партията в момента ненужно ескалира измисленовр напрежение. В стремежа си да запази поста на всяка цена Станишев е готов да убие партията. Има една фраза от пресконференцията на изпълнителното бюро, изречена във вторник, че е дошло време разделно. Моят въпрос е защо бюрото разделя партията? Ние всички искаме партията единна, само бюрото я разделя. Това е твърде жалка картина, защото тези хора, за да запазят постове и коли, са способни да разрушат всичко. Не съм допускал в най-мрачните си помисли, че може да се постави въпросът „време разделно". Убеден съм, че на конгреса БСП ще избере единството на партията.

- Г-н Станишев, каза, че „цяла България сега вас гледа". По думите му БСП трябва да излезе консолидирана от конгреса, вашето мнение?

- Този апломб е изключително сериозен като обръщение към нацията и действително държавата гледа нас. Малкият проблем е в това, че когато преди три години хората трябваше да гледат нас, те ни загърбиха. Този малък момент г-н Станишев го пропуска. При него БСП е въпрос на лична кауза. Той го казва съвсем открито. БСП за никого не е кауза. БСП е съдба, идея, морал. Първото място, за което трябва да се бори БСП, е територията на морала. Очевидно г-н Станишев не е сред хората, които смятат така. Причините за това са много, една от които са връзките на хора, близки до него, с различни правителства.

- С какви очаквания ще отидете на конгреса в събота?

- Моето очакване е едно. Промяна. Аз съм сред хората, които са върли поддръжници на промяна в БСП. Всички говорят за връзките между мен и Първанов и го изтъкват като нещо порочно. Разбира се, че се гордея, че съм работил с Първанов, че работя с него. Гордея се, че сме приятели, защото в ценностната системата на човека другарството и приятелството са равнопоставени. Дори приятелството е над другарството. В случая за мен другарството е било нещо повече.

Искам БСП да има силен конгрес, на който да се случи промяната, която ще ни направи желани. Желани за общество, за хората.

- Младият кандидат Драгомир Стойнев също направи силна заявка за лидерския пост. Възможно ли е трети човек да оглави БСП?

- Драго Стойнев е фантастично момче. Винаги съм се шегувал, че не желая да му навредя, като го хваля. Пак ще се върна , на думите на Станишев „Дошло е време разделно". Това може да каже само човек, който има какво да дели. Партията е неделима. Ако Станишев дели себе си от партията, е поразяващо. Това могат да го кажат болни хора, за които единствената реализация е влас- тта. Аз съм тръгнал от нищо - от комсомола. Каква биогра- фия има примерно Сергей Станишев.

- Чакайте, но преди години вие лично дадохте подкрепа на г-н Станишев?

- Аз съм го подкрепил преди десет години и напълно ясно и съзнателно нося своята отговорност за това. Сега съм готов да кажа какъв няма да бъда. -Какъв?

- Първо, искам тези хора, които провалиха партията, да бъдат идентифи-цирани. Партията знае, че Евгени Узунов е безхаберен. Аз съм човекът, който го е налагал. Виновен съм и за това. Но това е човекът, който носи отговорност, всъщност безотговорност. В 800 села ние нямаме кандидат за кмет - кой носи отговорност за това? Преди седмици, когато падна самолетът при бойното учение край Пловдив, журналисти ме питат кой е виновен. Шеговито отговорих, че ако питат изпълнителното бюро на БСП, виновен е Първанов. Те винаги търсят вина в Георги Първанов и разни хора, които са съратници с него. Гордея се, че когато аз ръководех предизборния щаб, спечелих всички избори. Сергей и Евгени изгубиха всички.

- Основната критика към г-н Първанов е, че няма ясна позиция относно ГЕРБ.

- Така ли? На Първанов жена му как ви договори има с правителството. При Станишев е икономическата коалиция.

- След тази война ще има ли място и за Първанов, и за Станишев в БСП?

- Убеден съм, че Първанов ще работи за БСП. Познавам Станишев и не коментирам.

Преса - 8 стр.

Как се купуват и продават кметски избори Протокол от аутопсията на БСП

С участието на Висши политици от БСП, бивши министри на тройната коалиция и скандални фигури от подземния свят

Много е важно КОГА даваме парите... Предния път циганите най-много ме излъгахаДо министъра на вътрешните работи Цветан ЦВЕТАНОВ, Заместник министър-председател

Уважаеми г-н Министър,

Като издатели на в. „Преса" сме силно притеснени ja нашата авторка от Сливен Веселина Седларска. Ако прочетете та^и публикация, ще разберете защо. Известно ни е, че разкритията, които прави Седларска, са могли да направят и други нейни колеги от Сливен, но вероятно тях силно ги е притеснила странстващата из града закана от някои лица, намесени в корупционната сделка.

Г-н Цветанов, молим Ви чрез Вашия авторитет да разсеете атмосферата на несигурност и страх в Сливен.

Тошо ТОШЕВ, главен редактор

Валери ЗАПРЯНОВ, редакционен директор

Веселина СЕДЛАРСКА

Няма никакво значение Георги Първанов или Сергей Станишев ще оглави БСП. И няма партия БСП. Като всички подобни образувания тя е само инструмент за прилагане на формулата „пари - власт - пари прим".

Това са възможно най-добронамерените изводи след изслушването на час и половина разговор, който втора седмица се върти в интернет. Никакъв драматург, камо ли журналист, не може да представи размерите на разложението така, както този разговор на една провинциална маса. В него участват двама мъже.

Мартин Славов - от седем години начело на общинската организация на БСП в Сливен. Добре образован, има собствен бизнес. Син на уважавания в Сливен Симеон Славов, някога ръководен кадър в БКП, известен с отстояването на разумни и полезни за града решения. Неуспял кандидат за кмет. Общински съветник. Събеседник му е Галин Кънчев. Бизнесмен. Общински съветник. Също безуспешен кандидат за кмет на Сливен от името на периферни участници в политическия живот. Разговорите между двамата всъщност са преговори за това Мартин Славов да откаже да се кандидатира за кмет на местните избори миналата есен, за да може Галин Кънчев да бъде кандидатът на БСП. Към момента на разговора Галин Кънчев не е член на БСП.

-Мартин Славов: За финансовия размер на моето оттегляне... нямам конкретно предложение.

-Галин Кънчев: Трябва да ми кажеш, аз трябва да си направя сметката.

-Мартин Сл.: Аз не искам да ти извивам ръцете, но не искам и да съм валат. От друга страна,това не е цена, с която приключваме отношения. Това е цена за компромиса, който правя.

-Галин К.: Остави компромиса, за твойта работа колко искаш?

Мартин Сл.: Сто хиляди лева, Галине, и ти казвам: на тоз са дадени толкоз, на оня - толкоз.

-Галин К.: Слушай ме сега, казвам ти, че няма да е по-малко от 100. Ще говорим нагоре от 100. Ти помисли и ми кажи.

Този пазарлък се води на фона на сложна обстановка в Сливен. Градът е разкопан по проект за водния цикъл, който не свърши никаква друга работа, освен че унищожи улиците. Парите от еврофондовете са загубени. Това не пречи на Лечков да се кандидатира за трети мандат. Очаква се, че БСП ще му се противопостави с възможно най-силното си лице. Например Иван Славов -бивш кмет на Сливен, бивш депутат, един от малцината със славата на безсребърник. Но явно Иван Славов не е харесван от всички в БСП, затова си го харесват други. Неочаквано за хората от Сливен Иван Славов става кандидат на Коалиция за Сливен, създадена от бизнесмена Радостин Русев-Радо-то, който оглавява борбата против Йордан Лечков. БСП си търси кандидат.

-Мартин Славов за Иван Славов: Ще го унищожа тоя. Ще му е... п... майна.

-Галин К.: Не трябва да допуснем туй нещо Иван изобщо да...

-Мартин Сл.: Ами той Асен (Гагаузов) го бута, бе.

-Галин К.: Видях се с Асен, аз ще се кандидатирам, викам му. Асен вика - ей туй не бивало да става. Може да не стане нищо, ама ще си начеша егото. Като не стане и втори път, е... съм ти политиката.

-Мартин Сл.: Пак ходил да приказва (има предвид Асен Гагаузов), че ми дал 1 млн. за изборите, старите работи. Викам му, аз съм склонен да не се кандидатирам, но при определено условие - да ликвидираш Иван Славов за тия избори. Този селски цървул, викам, ти го създаде. Ти го направи кмет да ти пази гърба за водните сдружения, автобусите, другите неща. Аз, викам, няма да го взема и за пазач на базата ми в Сотиря. Ами той до седми клас е учил в училище за малоумни в Нова Загора, бе.

Трябва да обясня, че истинският разговор не е толкова стегнат. Тук са прескочени изречения, които го разводняват, или пък са неудобни за писане и не са от значение, тъй като не засягат политиката, а стомашно разстройство, да речем. Смисълът обаче е съхранен, той е точно толкова отвратителен, колкото и в разширения контекст - на места дори повече. В момента обсъжданият от двамата Иван Славов е заместник-кмет на община Сливен. Връщаме се към разговора, който в пълния си вид може да бъде прослушан на http://www.sedmica.sliven.net/ index.php ?id=75090

-Галин K.: Имахме много сериозни разговори с едни хора в две насоки: местни избори и местно БСП. Не мога сега да ти кажа кои са, но ще разбереш, те искат да седнем на една маса. Те ми казаха: Ако нямаше избори, щяхме да издухаме Асен още сега. Не искат никакви конфронтации преди изборите. Казаха ми: Ако Мартин се кандидатира, ти подкрепяш. Ако ти се кандидатираш, Map...

-Мартин Сл.: Ресурс? Галин К.: Те осигуряват ресурс. И аз ще давам. Много ресурс има, брате. Или пък, викат, вадете трети човек, ще жертваме Сливен, ще играем на дългата позиция. След изборите Мартин става областен, ти - общински.

Тук дори Мартин Славов, който е най-наясно, че Галин няма нищо общо с БСП, е изненадан и пита: На кое?

-Галин К.: На БСП. И трябва да стегнем партията за парламентарните избори. Правих една среща с Йосковците в „Кемпински", седмица преди да катастрофира. (Става дума за прословутия Йоско Йосков от Сливен, който беше свързван с убиеца на Самоковеца и който при катастрофа уби двама души.) Викам му: Йоско, к'во праим на изборите, предния път щяхме да се избием. Сега к'во праим. Той вика: братле, ако Йордан (Лечков) се кандидатира за кмет, аз против него не мога да вървя.

-Мартин Сл.: Щото Асен му е казал така. Аз не му искам ни меда, ни жилото.

-Галин К.: Ако можем да ги ужилим, да ги ужилим двамата педерасти.

-Мартин Сл.: Те са ясни (Йосковците), каквото им каже Асен, това правят.

В разговора Мартин Славов осведомява бизнесмена, че следващият министър-председател на България ще се казва Георги Първанов, а правителството ще е експертно, тъй като БСП вече няма да може да направи мнозинство в парламента. По-интересни са финансовите и техническите въпроси около бъдещата победа на Кънчев, в случай че Славов оттегли кандидатурата си.

-Мартин Сл.: Ако кажа „да", айде да почнем от финансирането.

-Галин К.: Изцяло аз поемам.

Един милион и половина ще ми стигнат ли, директно те питам. Миналия път раздадох много излишни пари.

-Мартин Сл.: Аз също. Галин К.: Ресурса го управлявай ти. Аз само ще ти казвам къде да не даваш. Много е важно КОГА даваме парите. Предния път играх авансово и се нае... Циганите най-много ме излъгаха.

-Мартин Сл.: Тези, които останаха от тях край мене, трябва да ти кажа, че са точни хора. Ще им дадем по 200-300 лева на месец преди изборите. Но не масово. Защото сега ще почнат да се юркат всичките.

-Галин К.: Аз ще осигуря хакването на софтуера, който ще контролира онлайн какво се случва в ОИК. Цък бутона и излиза и при нас. Това ще го платя. И ще го вземем. И те го имат обаче. И ще стане битка на живот и смърт. Ние трябва да имаме по-добрите хакери. -Мартин Сп.: Предния път не фалшифицираха в ОИК протоколите, фалшифицираха ги в СИК. Ние трябва да сложим минимум по трима души в секция, от които един задължително с кола. Туй означава 182 коли.

-Галин К.: Искаш да кажеш за ескорт на колата с чувалите, да не ги сменят по пътя. Ако имаме яки момчета, които да хващат за гушата и да викат „Ей, ще те изям, ей!"...

-Мартин Сл.: Трябват ни направо мутри.

-Галин К.: „Там ще седиш, че ще те смачкам, ей!" - такива хора ни трябват.

Както се вижда, тези двама политически мъже се разбират чудесно. Все пак Мартин Славов иска да уточни какви компромати могат да извадят срещу Галин Кънчев. Прескачаме личните тайни (вече не толкова лични след този запис) и стигаме до въпроса дали продажбата на фирмата на Галин Кънчев е била фиктивна.

-Галин К.: Продадена е на английска офшорна фирма, зад която стоят руснаци. Уязвим съм само с това, че съм поръчител на кредитите им. Но те ще ги уредят тия дни... Почваме да строим два хотела, един в Бяла на първа линия и един във Варна. ... Най-хубава офшорна държава е Англия, да знайш. Америка вече не е.

-Мартин Сл.: Америка стана ченгеджийска. Нали разбра, че Ковачки е прехвърлил всичко на Сейшелите.

-Галин К.: Правилно! Сейшелите, Панама - няма проблем. Едни от нещата, които правя като собствен бизнес, е регистрацията на офшорни фирми, банкови сметки, където искаш по света, няма проблем. Управление на такива фирми, ако искаш...

-Мартин Сл.: Кой е офшорният район в Англия?

-Галин К.: Лондон, бе.

-Мартин Сл.: А Ирландия?

-Галин К.: Ирландия е ченгеджийска държава.

Интересно е да се види как си говорят за телефонни сметки тези двама мъже, на които световните банки са им в джоба, а един милион и половина са нищо пари за начесване на егото.

-Мартин Сл.: Този ми е емтел-ски. Имам и вивателски от общината, но там по-добре да не говорим.

-Галин К.: Плащате ли ги?

-Мартин Сл.: Неее.

-Галин К.: Що не си взех тогава и аз една карта.

Мартин Сл.: Жена му на Лечков раздала към 100 карти - ама на козметички, ама на ап-текарки. И аз викам, аз ли съм най-големият бапък. И го експлоатирам. Жестоко го експлоатирам. От две години го ползвам. Кокошкарско е, обаче в крайна сметка що пък да си балък. Тя, Ганка Василева (общинска съ-ветничка), беше направила 800 лева сметка, бе...

-Галин К.: И кой ги плати?

-Мартин Сл.: Общината, бе.

-Галин К.: Видях я до църквата. Аз в неделя ходя на църква, тя се връщаше от пазара...

Така си говорят тези богоугодни и партийноугодни хора. И ано си мислите, че в целия този пейзаж липсва само Алексей Петров, ето го.

-Мартин Сл.: Ако ти се кандидатираш за кмет, позицията на Трактора?

-Галин К.: Подкрепа. Във вторник имам разговор с него в Пазарджик.

-Мартин Сл.: Дай да каже. Той да каже как ще подкрепя.

-Галин К.: Казваш какво искаме от него, аз ще го искам. Той е мъжкар.

-Мартин Сл.: Например „Галерия" да публикува... срещу двама човека...

-Галин К.: За Лечков ако е, няма никакъв проблем. Ще кажа и за Асен.

Двамата се уговарят в сряда, след срещата във вторник вечерта с Алексей Петров, да приключат преговорите. Ясно е как са приключили предвид два факта: общинският лидер на социалистите в Сливен Мартин Славов не се кандидатира за кмет, кандидатурата на чуждия за БСП Галин Кънчев бе издигната на общинската конференция, форумът трябваше да избере с гласуване между двама кандидати: Галин Кънчев и ген. Кольо Милев. Кънчев загуби безславно при гласуването. Ген. Кольо Милев стана кандидатът на БСП и сега е кмет на Сливен.

На проведената неотдавна конференция за избор на председател и делегати Мартин Славов не допусна подобна грешка. Ето разказ на участник в конференцията:

„Много делегати не бяха пуснати в залата, връщаха ги, защото на събранията им не били присъствали гости от ръководството, а такова изискване в устава няма. Минавахме през три цедки. Проверяваха ни момчета от някакъв клуб за източни бойни изкуства. Някои се опитаха да се оплачат на Михаил Миков, той беше гост, но той им казваше да се обърнат към контролната комисия. Янко Янков (не сливенският депутат от ДПС, а известният като първи български рейнджър) показа на Миков протокола, с който Мартин Славов е бил приет в СДС през деветдесетте. Конкурентът на Мартин за лидерството беше Николай Сираков, археолог. Доста хора вече знаеха за този запис, но не всички. Сираков го размаха от трибуната и поиска да го чуят всички, но залата крещеше като на стадион: „Долу! Махай се оттам!" И не чухме записа. По-възрастните и до днес не го знаят, защото не могат да ползват интернет. Аз бях предложен за делегат на конгреса. Не гласувах за себе си, защото ме нямаше в листчето, което раздаваха, за да знаем за кого е правилно да се гласува. Мартин Славов беше избран с голямо мнозинство. Организацията е толкова болна, че вече няма лечение. Трябва да се разпусне и да се почне наново."

А къде са устатите, опитните хора като Иван Чавдаров, Димитър Даскалов, попитах. „Ааа, те са в Съюза на комунистите. Изключихме ги преди 15 години още."

Записът на разговора най-вероятно е направен от Галин Кънчев. И е изтекъл, а може и да е бил продаден. От две седмици той е в интернет. Официално изявление по него не е направено от никого. Представата, че двамината конкуренти за лидерство в БСП Първанов и Станишев трябваше да се изкажат по този въпрос преди гласуването за тях, се смята за наивна.

Мартин Славов би трябвало в събота, 19 май, да е в конгресната зала на една несъществуваща партия. За Галин Кънчев се говори, че е напуснал в неизвестна посока несъществуващата ни държава.

***


Викам му: Йоско, k'вo праим на изборите, предния път щяхме да се избием... Той Вика: Братле, ако Йордан (Лечков) се кандидатира за кмет, аз против него не мога да вървя

***


Октомври 2009 година. Лидерът на БСП Сергей Станишев е топло посрещнат от симпатизанти в Сливен. Вляво на снимката е Асен Гагаузов, който две години беше министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на тройната коалиция, а по-рано - кмет на Сливен. От разговора на Галин Кънчев и Мартин Славов излиза, че той има и значителни задкулисни възможности.

***


В разговора Мартин Славов осведомява бизнесмена, че следващият министър-председател на България ще се казва Георги Първанов, а правителството ще е експертно, тъй като БСП Вече няма да може да направи мнозинство В парламента.

***


Мартин Славов, общински лидер на БСП в Сливен и неуспял кандидат за кмет в изборите през 2007 г. В разговора, за който става дума на тези страници, той иска 100 000 лева, за да не кандидатства отново.

***


Галин Кънчев, бизнесмен, общински съветник в Сливен. Също безуспешен кандидат за кмет на Сливен. На последните избори беше подкрепен от пъстра коалиция, но получи едва 3022 гласа - 5,73 на сто.

***


София, 23 октомври 2011 г. Кандидатът за президент Алексей Петров е в НДК за традиционната пресконференция след края на изборния ден. В първия тур той получи под един процент от гласовете. Събеседниците от Сливен са убедени, че могат да разчитат на него: „Казваш какво искаме от него... Той е мъжкар."

***


София,,2 март 2011 година. Джипът на ж Йоско Иосковслед предизвиканата от а сливналията катастрофа в кв.,,Бояна", в която на място загинаха трима души. Йосков и неговите евентуални услуги също са коментирани в социалистическия разговор Кънчев - Славов.

***


Този пазарлък се води на фона на сложна обстановка в Сливен. Градът е разкопан по проект за водния цикъл, който не свърши никаква друга работа, освен че унищожи улиците. Парите от еврофондовете са загубени.

Каталог: dobrev k.mbox -> att-2013
dobrev k.mbox -> Българската комунистическа партия
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница