Тема 1: Теория на алгоритмите 1страница1/5
Дата14.09.2023
Размер245 Kb.
#118661
  1   2   3   4   5
1.1 algoritmi
Свързани:
My Christmas vacation essay Hristo Yonchev, Create New Doc 09-11-2023 21.49, Êóðñîâ ïðîåêò ¹1, Êóðñîâ ïðîåêò ¹1 2, Êóðñîâ ïðîåêò ¹1 3, Реферат ХИВ

ТЕМА 1: Теория на алгоритмите
1: АЛГОРИТМИ И ЗАДАЧИ


1. Развитие на алгоритмите

На пръв поглед изглежда, че не може да става дума за алгоритми преди раждането на самия компютър. Това може би е интуитивно ясно, но всъщност съвсем не е вярно. Както всяко нещо в природата, така и алгоритмите не са се появили за един ден, а дълго време са търсели своето място под слънцето.


Произход на думата “алгоритъм”


Когато се поставя въпросът за произхода на думата алгоритъм, не съществува друг отговор, освен множество хипотези, някои от които се налагат повече от други [Knuth-1/1968].
Най-широко разпространена е версията, че думата алгоритъм идва от името на арабския математик al-Khowarizmi, който през VIII век описва откриването на десетичната бройна система и представя редица важни концепции в книгата си Al-jabr wa’l muqabala (заглавие, от което по-късно е образувана още една добре известна дума – алгебра).
“Историческото” развитие на компютърните алгоритми, доколкото може да се говори за такова, условно може да се раздели на три етапа:
 намиране на начин за символно представяне на информацията под формата на данни;
формулиране на алгоритми, използващи данните за решаване на изчислителни задачи;
 създаване на механични изчислителни машини, които могат да изпълняват алгоритмите ефективно.
Първият въпрос (за представянето на данните) най-добре може да се илюстрира, като се разгледат различните начини за представянето на числата (някои, от които датират от най-дълбока Древност). Най-простото представяне е като редица от идентични символи, например чертички. Така всеки уважаващ себе си затворник отбелязва върху стената на килията броя на годините, които е прекарал лишен от свобода. Следващ добре известен пример е представянето на числа с римски цифри. По-нататък, наред с начините за представяне на числата започват да се появяват и правила за манипулиране с тях — аритметични операции, както и първите форми на прости изчислителни машини — сметало и др.
Следващата кратка хронология показва някои проекти и събития, имащи пряка връзка с компютърните алгоритми, като се започне от Древността и се стигне до средата на XX век.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница