Участие доц д. н. Павлина Стефанова в ХІV международен конгрес на преподавателите по немски език, Йена-Ваймар, 03-08. 08. 2009 г. Участието е финансирано от Фонд за стратегическо развитиеДата31.12.2017
Размер22.1 Kb.
#38199
Участие доц. д.н. Павлина Стефанова в ХІV. международен конгрес на преподавателите по немски език, Йена-Ваймар, 03-08.08.2009 г.
Участието е финансирано от Фонд за стратегическо развитие, НБУ
Работата на конгреса протече под мотото „Deutsch bewegt. Sprache und Kultur: Deutsch als Fremdsprache weltweit”. Конгресът се проведе под президентството на проф. д-р Ханс Барковски. Участниците бяха приветствани от министъра на Външните работи д-р Франк-Валтер Щайнмайер, ректора на университета “Фридрих Шилер” - Йена проф. д-р Клаус Дике, президента на провинция Тюрингия Дийтер Алтхаус и кмета на град Йена д-р Албрехт Шрьодер.

В конгреса взеха участие 3000 преподаватели по немски език от 115 страна от цял свят. Работата протече в 44 секции, в които бяха изнесени 1 300 доклада разглеждащи актуални проблеми на немския език и неговото преподаване, обсъждани бяха както новости така и традиции в развитието на културите на немскоговорящите региони и какво от тях може да бъде внесено в страните по света и как това може да стане ненатрапено, но ангажирано. Конгресът се проведе в Йенския университет, този университет предлага силен интердисциплинарен и компетентен тим в областта на чуждоезиковата дидактика, превъзходна инфраструктура и атрактивен град.

Програмата на конгреса включваше както пленарни доклади на реномирани експерти, така и представяне на добри практики. По време на конгреса най-големите издателства в Германия (Cornelsen, Diesterweg, Klett, Langenscheidt, Hueber, interDaF e.V., Sprachinstitut der Universität Leipzig e.V.) и много други, предлагаха богата информация, литература и промоции на нови издания.

Съдържателно програмата представи актуалните проблеми на немския език и чуждоезиковото обучение:

1. Немският език по света: Училище – следване – езикова политика;

2. Култура и език;

3. Текстове на немски език;

4. Учене и преподаване в и между културите;

5. Медийните светове на преподаване;

6. Процеси на преподаване и на учене: Развитие и дискурси в изследвания и в обучение;

7. Немският език в контекста на специалността, професията и науката;

8. Комуникативните компетенции в интеграция;

9. Осигуряване на качество, развиване и сертифициране.
Конгресът протече при изключително добра организация и предостави отлични възможности за ползотворна работа и сътрудничество.

По време на конгреса взех участие в работата на две секции:  • на 3./4.08.2009 г. в секция В5 „Изучаване на чужди езици с деца и младежи – музика, филм, литература” и

  • на 6./7.08.2009 г. секция С4 „Текстове в обучението по немски език като чужд”, в която изнесох доклад на тема: “Продуктивни похвати за работа с литературни текстове в обучението по немски език като чужд”.

Акцентът в доклада бе поставен върху възможностите за свързване на процесите на четене с развитието на продуктивните умения на обучаваните за създаване на писмени текстове.
Изказвам благодарността си на Фонда за стратегическо развитие на НБУ за оказаната ми финансова подкрепа, която ми дадената възможност да участвам в този най-голям международен форум в областта на преподаването и изучаването на немския език в света.


доц. д.н. Павлина Стефанова
Каталог: PUBLIC -> IMAGES -> File -> departamenti -> 4ujdi%20ezitsi%20i%20literaturi
4ujdi%20ezitsi%20i%20literaturi -> I gesti жестовете stati d’animo
4ujdi%20ezitsi%20i%20literaturi -> Разпределение на щатния състав на департамент “Чужди езици и литератури” в научни секции
4ujdi%20ezitsi%20i%20literaturi -> Разпределение на щатния състав на департамент “Чужди езици и литератури” в научни секции
4ujdi%20ezitsi%20i%20literaturi -> Проект участие на преподавател и студенти от мп “Лингводидактика” в годишната конференция на преподавателите по английски език
4ujdi%20ezitsi%20i%20literaturi -> "Родината е там, където я отнесем" с ръководител доц д. н. Павлина Стефанова
4ujdi%20ezitsi%20i%20literaturi -> Отзив от проф д-р Богдан Боянов Мирчев
4ujdi%20ezitsi%20i%20literaturi -> Children's Literature in Language Education


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница